Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

Plextor PX-W4012S
Víte, že poslední SCSI vypalovačku jste testovali 6.5.2000 (HP9310i). Jsou to bez mála tři roky. Při měření se přímo nabízelo srovnání se stejně rychlým Plextorem PX-W4012A, což jsme také udělali. Jednu novinku vám ale sdělím hned. Tento Plextor už nemá hranici overburnu na 94. minutě!

Je to neuvěřitelné, ale poslední SCSI vypalovačku jsme testovali 6.5.2000 (HP9310i), jsou to tedy už skoro tři roky! Samozřejmě do toho nepočítáme pseudo SCSI od Yamahy. Byli jsme proto zvědaví, jak recenze dopadne. Navíc se ještě nabízí možnost srovnat tento SCSI a jeho IDE bratříčka PX-W4012A.

Tentokrát musím říci, že mne Plextor zklamal. Především kvalita zápisu, kterou se tato značka vždy pyšnila není dokonalá. Je sice pravděpodobné, že to napraví nové firmwary, neboť používá shodný chipset s IDE PX-W4012A, která byla naprosto bez problémů, ale my musíme hodnotit co vidíme. Stejně jako PX-W4012A ani s SCSI rozhraním neumí pálit 1× Samozřejmě, že umí pálit 1×, však to také ukazují u PlexTools a potvrzuje i Nero InfoTool. Ostatně jako zatím všechny SCSI vypalovačky této značky. Nevím, co mne to napadlo tvrdit opak (díky Jirko za nakopnutí!). To však není nedostatek. Kdo by dnes tuto rychlost používal? Vzpomenout musím i poměrně vysokou přístupovou dobu, i když naše měření téměř vždy ukázala hodnoty nižší, než udává specifikace, 120ms není opravdu mnoho. Tak to ale bylo i u PX-W4012A. A stejně jako on, i PX-W4012S je háklivý na kvalitu médií. Poškrábaná mu dělají celkem problémy. S tím také souvisí detekce C2 chyb. Plextor ji sice podporuje, ale jejich přesnost není nejvyšší. IDE model nečetl chráněná CD kdoví jak rychle, tento je na tom ještě hůře, i když vásledné produkty jsou funkční. Zjistili jsme také, že zápis DAO-RAW je možný jen 32×. Podle specifikace se nám potvrdilo, že čtení CD-DA na CD-RW médiích je také jen 32×. Zde to Plextor zdůvodňuje péčí o kvalitu grabování. Dlouhá se zdála také doba načítání média. Posledním záporem, který bych mechanice vytkl, je vysoká cena. V koncovce 11 236,- s DPH je dost peněz. SCSI zařízení bývají dražší, ale v době, kdy pořídíte PX-W4824TU s USB 2.0 za 9 000,- a interní dokonce pod 5 000,- se asi stane předmětem zájmu zapřísáhlých příznivců SCSI.

Podobně jako u předchozích testů Plextorů pochválím přítomnost češtiny v manuálech i programech (mimo PlexTools). Tak jako všechny SCSI mechaniky této značky, má i tlačítko pro přímé přehrávání CD-DA a čtyři LEDky. Indikace je tedy lepší, i když by se ještě dalo odlišit vypalování od testu. Ani IDE už neměl ventilátor, nemá ho ani SCSI PX-W4012S. Chod mechaniky je také velmi tichý i při plném seek testu. Sice je to už standardní věc, ale musím alespoň konstatovat přítomnost BurnProofu. VariRec pak může teoreticky pomoci s kvalitou pálení CD-DA. To jsme ale rozebírali v testu PX-W4012A. PoweRec je věc stále diskutovaná, já bych ji hodnotil kladně. Je určitě lepší pálit na média, pro které nemá Plextor vytvořenou zápisovou strategii, pomaleji. Ovšem je příjemné, že se dá vypnout. Ještě jsem tu nezmínil, tak tedy i PX-W4012S zvládá bez problémů CD-Text. Výraznou změnou v parametrech tohoto Plextora je "nekonečný" overburn. Všichni Plextoři zatím končili na 94:59:74. Tento už jede kam mu řeknete. A co ještě pochválit? Určitě odolnost proti ACD Cactusům a Key2Audio. To už mají ale Plextoři jaksi od narození.

Poznámka od Petra: Já si dovolím také své malé hodnocení. Narozdíl od Martina si netroufnu tvrdit, že je zápis špatný, na základě toho, že CDSpeed posílal data nestejnoměrně rychle. Podle mého názoru vlastní zápis bude stejně kvalitní jako u ostatních Plextorů (tedy spíše PX-W4012A). Vyšší přístupová doba mi u vypalovačky také příliš nevadí, jelikož ji používám na vypalování, na čtení mám CD-ROMku. To samé platí pro čtení poškrábaných médií a čtení chráněných CD (i když netvrdím, že by nebylo lepší, kdyby to všechno uměla na výbornou). Když se tedy zaměřím opravdu na ty vypalovací možností, které mne u vypalovačky zajímají v první řadě, tak mne naopak tento Plextor velmi potěšil. Umí pálit až za roh, již podporuje simulaci v CloneCD a vypořádá se se všemi ochranami proti kopírování (i když asi s nejnovější verzí SafeDiscu 2.51 jen částečně). A v neposlední řadě je to SCSI :-)

99min CD ano
90min CD ano
80min CD ano
21min CD ano
Overburn ano
CD-Text ano
DAO RAW ano
Buffer underrun BURN Proof
SafeDisc2 ano
Ochrany audio CD ano

Co dodat na závěr? U Plextorů mají ještě co dohánět. Nejrychlejší SCSI vypalovačka má ještě některé dětské nemoci. Vzhedem k tomu, že je to konstrukcí zcela shodný model s PX-W4012A (IDE), očekávám, že další firmwary zde uvedené problémy a nedostatky odstraní. Většina obyčejných uživatelů si ji ale asi nepořídí. Ti dají přednost levnějším, klidně to řeknu, a lepším mechnikám. Jsou však aplikace, kde nový SCSI model budou vítat s velkými transparenty. Servery, duplikátory a nesmím zapomenout na ortodoxní příznivce SCSI. Po ukončení všech testů jsem ještě upgradoval firmware, ale lepších výsledků jsem se nedobral.

Testovací konfigurace: board ASUS A7N8X, Athlon XP 2100+, 512MB RAM DDR400, HDD WD 80GB 8MB WD800JB, HDD Maxtor 30GB 2049H4, ABIT Siluro GF4 Ti4200, Plextor PX-W4210A, Plextor PX-W4012S, Toshiba SD-M1612, Adaptec 2930, OS Windows XP SP1.

Mechaniku k testům dodal: Servodata.

Cena: 11 236 Kč (včetně DPH)

Záruka: dva roky

Diskuse ke článku Plextor PX-W 4012S (40×12×40 SCSI)

Žádné komentáře.