Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení, závěr

Samsung HMX-U10 - obsah balení
Dnešní recenzi věnujeme poměrně zajímavému zařízení. Kamerka Samsung HMX-U10 určená pro běžné nenáročné spotřebitele žádající jednoduchou obsluhu a provázanost se službami jako YouTube a Flickr, se na trhu objevila relativně nedávno a za cenu kolem 2 900 Kč slibuje záznam FullHD videa a 10Mpix fotografie. Jistě chápete, že nás zajímalo, jaké budou kompromisy s ohledem na extrémně nízkou cenu.

Kapitoly článků

S HMX-U10 si Samsung vzal dle našeho názoru příliš velké sousto. Pokusit se do ceny pod 3 000 Kč vměstnat FullHD kamerku (byť bez zoomu) a bonusově i 10Mpix fotoaparát je sice hezký cíl, ale dosáhnout se ho nepodařilo. HMX-U10 má některé hezké vlastnosti, jako třeba velikost, hmotnost, ale vše další jsou již převážně negativa, většinou vzešlá z příliš drsných kompromisů.

Samsung HMX-U10 - obsah balení

Kvalita fotografií je skutečně mizerná, jiné slovo se na popis HMX-U10 jakožto fotoaparátu nehodí. Vyvážení bílé jakoby občas "frčelo na LSD" a je často velmi mimo. Měření expozice také probíhá nějak podivně, často jsou fotografie přepálené a jejich kvalita jako taková ani omylem neodpovídá roku 2010. Nakonec vše umocňuje příliš velká komprese JPEG souborů, kde 10Mpix fotografie zabírá pouze 2MB. Ale dobrá, berme to jako doprovodnou funkci u FullHD kamery.

Nicméně ani jako kamera není HMX-U10 dobré zařízení, kvalita videa má do 1920×1080 velmi, skutečně velmi daleko, přestože přístroj tolik obrazových bodů do souborů skutečně ukládá a celkový dojem z videa je samozeřjmě lepší, než u běžných kamer "standardního rozlišení" (SD). Kvalita zvuku je spíše průměrná až lehce podprůměrná, což je důsledek malého tělíčka, kde prostě nelze kvalitně zvuk snímat, natož jej mít řešen tak, aby mikrofonku nevadil vítr.

Ergonomie je též velmi špatná. Odezva zařízení je pomalá, dotyková tlačítka odmítají někdy spolupracovat, jindy o ně jen omylem škrtnete a už spínají. Navíc spoušť fotoaparátu tisknutá palcem způsobuje malé zachvění prostě kvůli fyziologii lidské ruky (proto mají normální fotoaparáty spoušť nahoře, kterýžto pohyb stlačení spouště umí lidská ruka udržet bez chyb), k tomu připočtěme i zorné úhly LCD.

HMX-U10 jako kamera produkuje nepěkné výsledky, které předčí leckterý fotoaparát nebo levné FullHD kamery se zoomem. Ale za ty pochopitelně zaplatíte dvoj i trojnásobek ceny, v cenové kategorii této kamerky nic takového neseženete.

Možná přístroji křivdíme, testovat jej za slunných jarních dní plných květů a ptáčků nebo v létě ma Mallorce, dopadl by lépe, na druhou stranu, zima je také roční období a skutečně nejsme schopni v této době na HMX-U10 najít nic moc pozitivního, snad jen cenu a fakt, že pokud jste schopni přistoupit na popsané drsné kompromisy, získáte malinké lehoučké zařízení zastupující foťák i kameru. Mnohé pak potěší onen zabudovaný software, ale to je asi tak vše. Při vší dobré vůli nelze HMX-U10 zhodnotit jinak než s doporučením: hodně zvažte, zdali se vám nevyplatí si pár korun připlatit na něco jiného (klidně opět od Samsungu, v této oblasti nabízí přehršel zařízení a přístrojů), protože nám se jako dobrá volba opravdu nejeví.

Hodný

Klady
+ cena

+ zabudovaný software
+ režim Time Lapse
Zlý

Zápory
– špatná ergonomie

– velmi špatný LCD

– pomalé reakce

– expoziční automatika je často úplně mimo (totéž vyvážení bílé)

– nízká kvalita videa (na to, že má jít o 1080p)

– nedostatečná výdrž akumulátoru

– kvůli uchycení na stativ (bez výklopného uchycení) nutno našroubovat "redukci"

– zabudovaný akumulátor

– ostří až od relativně velké vzdálenosti

– žádný optický zoom, vysoké základní ohnisko, pevná clona
Ošklivý

Pohlídejte si
? špatná kvalita fotografií

? chybí HDMI

Samsung logo

Poděkování: za zapůjčení kamerky děkujeme společnosti Samsung.

Cena Samsung HMX-U10 : ~2 900 Kč včetně DPH.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Samsung HMX-U10 (1080p H.264 video, 10Mpix foto)

Čtvrtek, 25 Únor 2010 - 12:51 | Tomáš Černý | Teď jsem ji měl v Italii v Dolomitech. Mohu s...
Čtvrtek, 25 Únor 2010 - 12:44 | Tomáš Černý | Trochu zjednodušený pohled, ale i tak se to brát...
Pátek, 19 Únor 2010 - 15:38 | petr ib | no jestli jste chtel neco maleho do kapsy na lyze...
Pondělí, 1 Únor 2010 - 20:46 | no-X | Vzhledem k tomu, že webkamera podporující obdobné...
Pátek, 29 Leden 2010 - 15:38 | Tomáš Černý | Myslím, že recenzent trošku s kritikou v...
Čtvrtek, 28 Leden 2010 - 09:25 | Kostel | Tak mě napadá, že k tomu zapoměli přišroubovat...
Středa, 27 Leden 2010 - 17:59 | Garbaty John | No něco podobného tu už bylo před rokem. Toshiba...
Středa, 27 Leden 2010 - 16:41 | DTS maniac | Sakra, a já už myslel, že si koupím 2 a budu...

Zobrazit diskusi