Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Holografický rekordér už v příštím roce!

InPhase logo
Už déle jak rok se naprosto vážně mluví o holografickém zápisu, jehož největším průkopníkem je firma inPhase. Ta na konferenci (a výstavě) Data Storage oznámila, že první komerční holografické mechaniky by mohly být k dispozici již v příštím roce!

Už déle jak rok se naprosto vážně mluví o holografickém zápisu, jehož největším průkopníkem je firma inPhase. Ta v sobotu na konferenci (a výstavě) Data Storage oznámila, že první komerční holografické mechaniky by mohly být k dispozici již v příštím roce!

Takové zařízení by mělo být hodně podobné dnešním CD a DVD mechanikám. Nahrávat se bude totiž s největší pravděpodobností na disky právě této velikosti. Firma je velmi optimistická, jelikož ceny komponent pro holografický zápis výrazně poklesly a také vykazují již potřebné parametry, se kterými byly dříve problémy. Jde o lasery z DVD a detekční články z digitálních fotoaparátů. Zpočátku by měl holografický rekordér nahrávat něco kolem 100GB, ale neměl by být problém přejít až na kapacity desítky Terabajtů! Jediným problémem je nyní médium, na které by se data mohla nahrávat. Zatím veškeré pokusy zklamaly, ale inPhase pevně věří, že ve spolupráci s firmou Imation, se jí brzy podaří takové médium vytvořit.

Holografický záznam vzniká interferenecí dvou laserových paprsků a následně se tato dvourozměrná "mřížka" ukládá. Zpětným složením pak vzniká třírozměrný zápis. Více ale v samostaném článku s popisem této technologie.

Na výstavě bylo demonstrováno laboratorní zařízení (dvakrát větší než DVD), které účastníkům předvádělo schopnost nahrávat i přehrávat MP3.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Holografický rekordér už v příštím roce!

Žádné komentáře.