Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP se vrací k mobilům

Žehlička na průšvihy
Meg Whitman, současná CEO HP, si zřejmě dala předsevzetí, že postupně zrevertuje všechna klíčová rozhodnutí svého předchůdce, „likvidátora“ Leo Apothekera. Tentokrát půjde o mobily…

Bývalý šéf HP, Leo Apotheker, je dnes známý především kvůli skandálu v podobě nákupu Autonomy. HP pod vedením Apothekera za ní totiž zaplatila částku vyčíslenou na základě údajných prodejů softwaru IDOL. Nikdo ale neověřoval, zda se tento produkt prodává, či jestli ho vůbec někdo koupil. Až při revizi pod vedení současné šéfové - Meg Whitman - vyšlo najevo, že k datu prodeje/nákupu Autonomy neexistoval jediný zákazník, který by si software IDOL pořídil a používal - prodávalo se pouze mezi sklady.

Apotheker ale učinil celou řadu rozhodnutí, které byla kritizována - mezi nimi například ukončení výroby počítačů (což stihla Whitman zavčasu zvrátit), nebo zabití WebOS a firemních smartphonů. To se stalo v polovině srpna 2011, v podstatě měsíc před nástupem nové CEO 22. září 2011. Pro úplnost i pro zajímavost připomeňme, že Apotheker nebyl jediným šéfem HP, jehož funkční období zakončila kauza podobným rozměrů. Sám nastoupil (pod příslibem roční mzdy $1,2 milionu plus jednorázového bonusu $4 milionů) na místo Marka Hurda, který HP opustil v důsledku sexuálního skandálu na pracovišti a samotný Hurd nastoupil jako prezident na místo Pat Hunn, která měla podíl na tehdejší kauze firemní špionáže.

Vrátíme-li se k branži mobilních telefonů v rámci strategie společnosti, pak mezi nejvýznamnější kroky můžeme zařadit Hurdův nákup WebOS v dubnu 2010 za $1,2 miliardy a Apothekerovo zabití WebOS o rok a čtyři měsíce později. Vyhození miliardy z okna sice nebyl největší Apothekerův provar (kauza Autonomy plus dořešení starých transakcí stály firmu více než desetinásobně víc), ale z dlouhodobého hlediska šlo o jeden z nejhloupějších kroků. Trh s tablety a smarphony je jedna z mála částí světa IT, která roste a má potenciál tento růst ještě nějakou dobu udržet.

HP Meg Whitman 04HP Apotheker 03
Meg Whitman (vlevo) rozjíždí byznys se smartphony, který Leo Apotheker (vpravo) předloni zabil

Whitman proto v říjnu minulého roku přetáhla do HP Alberta Torrese (z Nokie), který měl za úkol připravit plány, jak dostat firmu do světa mobilních technologií. Yam Su Yin, který má v HP na starosti trh s PC a mobilními produkty pro Asii a Oceánii, v rozhovoru aktuálně potvrdil, že návrat k mobilům už je hotová věc a detaily už jsou jen otázkou času. Na výslovnou otázku, zda firemní počítače a tablety doplní i smartphony, odpovědl: „Bylo by naivní tvrdit, že ne. HP musí být opět ve hře.“

Podle aktuálních prognóz by se do konce roku měl trh s chytrými telefony opět rozšířit zhruba o třetinu ve srovnání s loňskou sezónou. To by znamenalo prodej 959 milionů nových mobilů oproti loňským 723 milionům. Letošní rok má být také prvním, kdy chytré telefony co do objemu prodejů překonají ty „hloupé“ - půjde-li vše podle očekávání, ukousnou si z celosvětového koláče 52,2 %.

Yin zároveň připustil, že s pozdějším nástupem (pozn.: Apple a Samsung mají dohromady již přes 50 % trhu) bude mít HP situaci obtížnější a bude muset přijít s více diferencovanou nabídkou. Nejde prý však o nic, co by společnost nemohla zvládnout a rozhodně si nemyslí, že by na nástup (či návrat) do světa mobilů bylo pozdě.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku HP se vrací k mobilům

Středa, 3 Červenec 2013 - 21:05 | Mi Chal | Hurd neodstoupil kvůli sexuálnímu skandálu. Sice...
Středa, 3 Červenec 2013 - 10:29 | maruširi | Leo Apatykář bude podobně vypečenej ptáček, jako...

Zobrazit diskusi