Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP zřejmě zvažuje prodej Autonomy

HP Apotheker 06
Autonomy: Pořizovací cena $11 miliard. Z toho na odpis: $9 miliard. HP ohlašuje prodej nadbytečných divizí. Tento výčet událostí považují finanční spekulanti za jednoznačný signál a čekají na nabídku.

Finanční spekulanti a další subjekty si již brousí zuby na divize, které se HP odhodlá prodat. Nejvíce je zajímá EDS a Autonomy, jejichž osudy jsou podobné: V obou případech HP několikanásobně přeplatila, valnou část hodnoty musela odepsat a to, co zbylo, nečiní HP zrovna nejlepší pověst.

Co se týká Electronic Data Systems (koupená roku 2008 za $14 miliard), není pravděpodobnost prodeje v nejbližší době vysoká, HP tuto korporaci úzce začlenila do vlastní struktury jako Enterprise Services (druhá největší divize firmy). Přestože tato část negeneruje zisky, s jakými by vedení bylo spokojené, nelze ji jen tak nabídnout k prodeji.

HP Meg Whitman 03
Meg Whitman dělá vše proto, aby divizi Autonomy dostala do lepšího světla

Oproti tomu Autonomy je stále samostatný subjekt, čehož si jsou zájemci vědomi. Navíc si plně uvědomují, že tato firma není zcela bezcenná, ale její reálná tržní hodnota je v současné době zřejmě na nejnižší možné úrovni. To ovšem ví i současné vedení a evidentně dělá vše proto, aby Autonomy ukázalo v poněkud lepším světle, než na ní uvrhlo bývalé vedení HP s Leo Apothekerem v čele (na snímku v úvodu).

První dáma HP se tváří, jako by Autonomy byla v současnosti nejdůležitější částí firmy, kterou neprodá ani omylem, protože jí pomáhá zajistit lukrativní zakázky. Meg Whitman se chlubí například smlouvou s Nascar, který nasadil IDOL software do svého Fan and Media Engagement Center - získává, zpracovává a analyzuje data z tisku, webu, rádia, videí a sociálních sítí na téma závodů, řidičů, sponzorů a dalších aktivit Nascaru.

The Wall Street Journal to komentuje slovy, že stávající CEO „so far isn't in selling mode“, tedy že Meg jen prozatím nenajela do prodejního módu :-). Předpokládáme, že Meg Whitman zvolila vyčkávací taktiku: Pokud se objeví další zákazníci, kteří by o software od Autonomy měli zájem, divizi si ponechá - v opačném případě zvolí nejzajímavější nabídku a černého Petra pošle dál.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku HP zřejmě zvažuje prodej Autonomy

Pátek, 18 Leden 2013 - 17:50 | Damel | Hodnotu dolaru a cenu unce zlata nejde takhle...
Pátek, 18 Leden 2013 - 16:38 | kkkk | Klasická ukázka totální devalvace hodnoty dolaru...

Zobrazit diskusi