Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

12 IT průšvihů roku 2012

Apple maps Gottwaldov
Rok 2012 byl plný krásných nových produktů a událostí, které jsme rozebrali v našich rekapitulačních článcích, ale krom nich přicházely i situace, kterým jsme se divili, až jsme se za bulvy popadali…

Kapitoly článků

Vybrali jsme proto dvanáct úletů a přešlapů - zkrátka situací, pro které se v současné době amerikanismů s oblibou používá termín „fail“ a seřadili do následujícího výčtu. Řazení bylo více méně náhodné, nesnažili jsme se zhodnotit, který průšvih je větší - ani by to dobře nešlo. Krom toho jsme trochu navázali na dozvuky vánoční a novoroční atmosféry a kde se to hodilo, přidali jsme i nějaká tradiční staročeská přísloví, rčení či rady, které kupodivu sedí i na IT branži jedenadvacátého století :-).

1. Apple Maps

Rozhodnutí Applu skoncovat s využíváním mapových podkladů konkurenční společnosti Google, by samo o sobě příliš pozornosti neupoutalo, kdyby se tento krok alespoň částečně povedl. Jak se záhy ukázalo, mapy pro iOS 6 byly spíš uměleckým dílem než seriózně použitelnou aplikací. Mimo jiné se totiž ukázaly být značně nadčasovými: Naši čtenáři z Gottwaldova dopadli ještě relativně dobře, pokud svojí situaci porovnají s obyvateli příhraničních měst, kterým se vrátily sudetoněmecké názvy. Raději nechceme vědět, z jakých archivů pocházely podklady první verze Apple Maps.

Apple maps apokylypsa 01 Apple maps apokylypsa 02
Několik měst zdánlivě postihlo zemětřesení

O mnoho lépe nedopadla ani mnohá americká města, která vypadají jako v katastrofickém filmu. Autorům nových map však musíme přičíst i velké zásluhy. Pamatujete na nepokoje v Číně vyvolané spory o ostrovy Diaoyu / Senkaku s Japonskem? Apple to vyřešil skutečně s nadhledem: Jedno souostroví Číně, druhé Japonsku ;-).

Apple maps Gottwaldov Apple maps Diaoyu
Vlevo situace na Moravě, vpravo japonsko-čínské řešení sporu o ostrovy Senkaku

2. Ultrabooky

Intel měl buďto příliš velké oči, nebo existenci Ultrabooků svázal s konceptem nových generací procesorů už v zárodku jejich vývoje a neměl tak možnost plány dodatečně příliš upravit. Ultrabooky se zkrátka příliš nechytly, objemy prodejů výrazně podstřelily všechna očekávání a Intel začal hledat cesty, jak by mohl tuto platformu dodatečně zatraktivnit.

Intel Ultrabook Convertible video 03
Ultrabook Convertible přidává prvky tabletu

I když jsou mnohé Ultrabooky velice zajímavými produkty, nestaly se módním hitem - vlastně i kvůli Applu, který do pozice módního trháku postavil tablety. Zajímavá je reakce AMD: Ta sice APU pro vlastní ultrathin produkty připravila, ale ve světle prodejů konkurenčního řešení je ani nijak výrazně nepropagovala a rozhodla se zaměřit jiným směrem.

3. HP a Autonomy

HP se letos příliš nedařilo. Odpis $9 miliard v důsledku akvizice Electronic Data Systems z roku 2008 nakonec nebyl jediným problémem. Kostlivce ve skříni totiž vystřídal zajíc v pytli. Tedy společnost Autonomy, za kterou HP zaplatila přes $12 miliard.

HP Meg Whitman 01

Současná CEO HP, Meg Whitman, ukazuje, co zbylo z Autonomy po odpisu

Někdejší ředitel Autonomy se vyjádřili ve smyslu „já nic, já muzikant“ a po novém interním auditu vyšlo najevo, že cena Autonomy byla uměle nafouknuta. Firma totiž vykazovala nádherné prodeje, problém však byl v tom, že její produkty žádný zákazník nechtěl a ani nekupoval. Prodávalo se jen do meziskladu pro vytvoření růžové iluze.

4. Čistky v AMD

Na personální situaci v AMD se dá nahlížet z řady hledisek, ale žádné samo o sobě neodráží komplexnost reálné situace. Vedení přišlo s ~10% propouštěním, aby došlo k zeštíhlení firmy, ale neutekl ani rok a prakticky totožné množství pracovníků bylo do firmy opět přijato. Průšvih spočívá v tom, že schopné odcházející pracovníky průběžně absorbuje Qualcomm a Samsung a lze proto předpokládat, že nově přijatí nebudou v průměru dosahovat kvalit odejitých (o vyplácení odstupného nemluvě).

Rory Read s BGA Trinity 17W
Dostane Rory Read AMD ze stávající krize?

Na druhou stranu je otázka, zda v obecné rovině můžeme v souvislosti s procesorovou divizí mluvit o nějaké kvalitě pracovníků, pokud za posledních 6 let předváděli to, co známe z recenzí. A třetí otázkou je, nakolik za situaci mohli řadoví inženýři a nakolik jejich vedení. Musíme se smířit s tím, že se objektivní pravdu asi nikdy nedozvíme, protože i informace unikající z firmy se liší podle toho, zda pocházejí právě od řadových zaměstnanců, nebo od vedení.

Rozhodně ale můžeme říct, že propouštění, které firmě nepomáhá (jojo efekt) a pouze posiluje konkurenty (byť ne zcela přímé), je evidentní chyba, která se z dlouhodobého hlediska může AMD vymstít. Rada pro Roryho Reada: Nevybírej, přebereš.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku 12 IT průšvihů roku 2012

Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 17:53 | Damel | Přizpůsobují mapy výsledkům voleb. 0:)
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 16:34 | HKMaly | ... nasledovany serii zalob pote, co lidi po...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 15:45 | Izak | No ja si rikam, ze by se jim melo zacit...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 12:47 | Asuan | náhodou duopol WD-Seagate je vítaný, harddisky...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 11:52 | Rudolf Dvořáček | Facebook asi používá stejné geolokační podklady,...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 06:23 | petr ib | jj taky mi to vyhovovalo víc než "listování...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 01:32 | tomasxxxx | no co, aspon sme si to precitaly naraz vsetko :D
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 01:20 | danieel | Heh, v prvni casti mate uvedeno vsech 12 bodu.. k...

Zobrazit diskusi