Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tablety od HTC jsou mrtvé zboží, v USA už je nekoupíte

HTC Jetstream
Víte, jak se jmenují tablety od HTC? Hledali jste někdy jejich parametry? Uvažovali jste o nákupu? Viděli jste je v reklamě? Pokud odpovídáte „ne“, pak asi není třeba vysvětlovat, že se jim nedaří.

Flyer, Evo View, Jetstream… To jsou některé z řad, jež si už zákazník v USA nekoupí. Západnímu trhu dominuje Apple, který dělá pravidelnou reklamu Samsungu tím, že jeho produkty srovnává s vlastními, ale na ostatní výrobce už Apple tak hodný není, takže to mají těžké.

HTC zřejmě neudělala jedinou chybu - ale jedna výrazná tu přesto je. Namísto toho, aby vytvořila jeden výrazný produkt pod jednou značkou, snažila se souběžně tlačit několik řad ze zcela odlišnými názvy. I kdyby tyto produkty byly velmi dobré a konkurenceschopné, řadovému zákazníkovi se tolik názvů (nebo dokonce jejich významů) do paměti nevryje. Zkrátka a dobře, Apple moc dobře ví, proč má jeden iPad, který jen čísluje (že se dá pořídit v různém provedení, je samozřejmě pravda, ale stále si člověk kupuje iPad).

HTC Flyer
HTC Flyer

Vedení firmy, jak už je v takových situacích zvykem, celou záležitost odbývá typickou frází o přínosné zkušenosti. S návratem značky mohou američtí zákazníci počítat jen v případě, že by se výrobci podařilo připravit opravdovou bombu (čtěte: něco, co by alespoň stálo za srovnání s iPadem).

Nemůžeme však říct, že to, co zlomilo západnímu trhu s HTC tablety krk, byl právě Apple. Naopak, ten v roce 2011 v rámci USA dosahoval zhruba osmdesátiprocentního zastoupení, zatímco v současnosti je „jen“ na padesáti procentech. Zkrátka vzrostl počet všemožných alternativ, zákazník si vybírá z daleko vyššího počtu značek, a pokud HTC nemá něco opravdu speciálního, klesá pravděpodobnost, že volba padne právě na ni.

Byznys s telefony pojede dál, v tomto ohledu se (zatím) nemění nic.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Tablety od HTC jsou mrtvé zboží, v USA už je nekoupíte

Pátek, 12 Říjen 2012 - 11:27 | webwalker | A kdypak nám HTC koupilo ten Qualcomm?
Pátek, 12 Říjen 2012 - 09:35 | Groover One | HTC mi už do baráku nesmí, měl sem Sensation a...
Pátek, 12 Říjen 2012 - 07:24 | Grook cz | Ja mam takovej dojem ze ani v mobilech uz to neni...
Pátek, 12 Říjen 2012 - 01:09 | aa bb | No ja by som k HTC az taky milostivy nebol....

Zobrazit diskusi