Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Novinky Huawei se již obejdou bez amerického hardwaru, na ban doplatí i Apple

Proč do těch telefonů prostě nedají AOSP + "stáhnout a nainstalovat google služby"? Mi by to stačilo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to nesmysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak, když loni zrušili odemykání bootloaderů?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lebo chcú predávať po roku 2022 pre čínsky verejný sektor, a AOSP nemusí spĺňať tú požiadavku a chxú byť pripavený na Rusko.

Čína chce do tří let odstranit ze všech úřadů americký software a hardware
Vladislav Kluska 9. prosince 2019

Vládnoucí komunistická strana v Číně vydala nařízení, podle kterého se do tří let musí veškeré vládní instituce zbavit amerického softwaru i hardwaru. Jedná se tak nejenom o počítače, ale i Windows a další software. Informoval o tom deník Financial Times.

https://www.zive.cz/clanky/cina-chce-do-tri-let-odstranit-ze-vsech-uradu...

09.12.2019 12:24 Zahraničie
Americký hardware a software dostal v Číne červenú

Čínska Komunistická strana nariadila vládnym úradom, aby v priebehu troch rokov nahradili zahraničný hardvér a softvér.

Čína by mala do troch rokov nahradiť zahraničný software a hardware vlastnými produktmi. Tento krok môže zasiahnuť veľké americké firmy, ako sú Microsoft, Dell a HP.
http://www.netky.sk/clanok/americky-hardware-a-software-dostal-v-cine-ce...

Rusko chce mať v mobiloch a počítačoch domáci softvér
3. decembra 2019
https://digitalportal.sk/rusko-chce-mat-v-mobiloch-a-pocitacoch-domaci-s...

5.12.2019 09:16 | Správy
Rusko chce prikázať výrobcom zariadení, aby inštalovali domáce aplikácie
Zákon vstúpi do platnosti 1. júla budúceho roka.

Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin podpísal zákon, ktorý vytvára povinnosť smerom k výrobcom smartfónov, počítačov a smart TV, aby do svojich produktov, určených pre tamojší trh, predinštalovali ruské aplikácie. O správe informovala agentúra Reuters.
https://zive.aktuality.sk/clanok/144059/rusko-chce-prikazat-vyrobcom-zar...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ci Sailfish nebo Ubuntu! Kdy už si výrobci uvědomí, že být zavíslý jen na jednom (google) je cesta do pekla (pro ně i zákazníky). Stejně jako antimonopolní úřady selhaly u Intelu, tak selhaly u Googlu (mobily) a Microsoftu (PC).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze nejde jen o OS (Android) a APP store, ale i o pristup ke sluzbam jako Youtube nebo GMAIL. A to i pres prachsproste WWW rozhrani, coz pokud vim Google z Huawei zarizeni blokoval/blokuje tez.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na pristup k Youtube a Gmail staci browser, App store by mohol byt povinne otvoreny pre 3.strany rozhodnutim antimonopolneho uradu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto u sudu imho neobstoji, nakolko Google (na rozdiel od Applu) neobmedzuje instalaciu akehokolvek 3rd party marketu, ani vo vychozej instalacii. Rovnakym sposobom uz funguje Huawei v Cine, kde sice pouzivaju Android ako OS, ale cely ekosystem sluzieb a aplikacii sa zaobide bez Google Play Storu a GMS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych byl velmi rád nepřispíval k monopolu Googlu.
Jenže zatím se neobjevilo nic univerzálního, co by mohlo alespoň výhledově prorazit a získat větší uživatelskou základnu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

USA to nepoloží, prostě si půjčí pětadvacátý bilion dolarů o měsíc dříve. :-)

Druhou věcí je, že zákonitě přijde snaha nahradit i ty služby Googlu - a USA se začnou pomalu dostávat do izolace. Kdo by chtěl obchodovat s tak nespolehlivým a náladovým partnerem, když najde potřebné jinde? Já vím, nebude to hned - ale v horizontu řekněme pěti let už uvidíme znatelné změny a posun. Koneckonců Gmail nikdo nepotřebuje doopravdy - mailových serverů jsou spousty. Mapových aplikací je taky dost, a našly by se další oblasti, kde už dnes není Google zapotřebí. Například cloudy má Čína už taky svoje - a zdaleka ne jen Čína.

Světu to jen prospěje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Kdo by chtěl obchodovat s tak nespolehlivým a náladovým partnerem, když najde potřebné jinde? "
.. akorat ze zrovna Cina je jeste horsi reseni nez US. Ale tahle jednoducha vec Frantikum v Cesku a jinych zemich tak nejak porad unika.. Ono kdyz si nekdo koupi neco levnyho na Alibabe, tak to neznamena, ze si s Tebou (mysleno celou zemi) nevytre podlahu pri jejich dnesnich moznostech. Kam se hrabe dnesni US, na vyhruzky Ciny..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Kam se hrabe dnesni US, na vyhruzky Ciny."

Které výhružky Číny jsou horší než Írák, Afghánistán, Lybie atd.? Čína může vyhrožovat od rána do večera, ale praxe ukazuje, že škody páchá minimální (ve srovnání s USA/NATO). Ale tak natočíme další Top Gun, aby si ovečky mysleli, že je to nezbytné a správné a ono to nějak projde...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Čína může vyhrožovat od rána do večera, ale praxe ukazuje, že škody páchá minimální (ve srovnání s USA/NATO). "
.. a na to jsi prisel jak? :)
Sudej si klapky z oci, to ze nemas rad US (a proto je dostatek duvodu), neznamena, ze by mel clovek adorovat uplne stejne, ne-li horsi veci, ktere prijdou z vychodu. Jinak pro tve info..Korejska Valka, Valka ve Vietnamu a po te dokonce prima invaze Ciny uz do komunistickeho Vietnamu v roce 1979.

Jinak, jak jsem psal..dneska je daleko jednodusii ovladat ekonomicky, nez valecne.
A pokud potrebujes nejake vyhruzky...tak co treba jedna cerstva tady :)
https://translate.google.com/translate?sl=de&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.g...

Jinak existuje "zabavny" dokument o navsteve Cinskeho premiera ve Svycarsku, kde pred budouvou parlamentu je par demonstrantu za prava mensin. A potom je strih, jak jim ten malej cinskej arogantni prcek primo v parlamentu rika, ze jak je mozne, ze pred jeho navstevou si nekdo dovoli demonstrovat. Ta arogance a nadrazenost z toho malyho prditka zari na vsechny strany, a Trump je akorat takovy poblazneny mesicek. Proste on by s nimi "zatocil po cinsku"...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je na dlouho a Vietnam bych nezmiňoval. Stačí si přečíst úvod k válce ve Vietnamu - je tam něco podobného co udělali nacisti v Gliwicích. Celkově to co popisuješ je méně než ty USA-NATO průsery. Třeba se to změní a já změním názor, ale zatím nás ekonomicky i vojensky ovládá spíše USA. USA a NATO se mohou změnit, Čína taky, ale teď je to jak to je a jsem rád, že aspoň někdo se dokáže postavit monopolu. Postavit se monopolu není to samé jako stát se dalším monopolem (na to Čína rozhodně nemá).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"To je na dlouho a Vietnam bych nezmiňoval. "
proc by jsi nezminoval Vietnam? Jednotky Vietgongu za doby konfliktu Francie a US byly financovane a podporovane z Ciny. Jih Ciny zadny komunismus nechtel, v momente, kdy Sever vyhral, tak se pocita, ze uteklo cca 2 miliony Vietnamcu z jihu. Rok 1979 uz byla normalni Invaze, stejne jako 1968 u nas, akorat to pro Vietnam dopadlo nastesti lip ve smyslu, ze se Cinani nakonec stahli. Byla to ale regulerni valka.
Ja neobhajuji "prusery NATO", proto taky pisu, ze je nesmysl adorovat jednu vec jen proto, ze se mi ta druha nelibi. Jeste k tomu, kdyz ta druha je "stejna".
Cina se zadnemu monopolu nestavi..Cina si jede svoje a kdyby mohla, tak ten monopol velmi rychle vystrida za svuj. To ze ty se na to divas jako valku s monopolem, je jenom nepochopeni jak to v realu funguje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Cina se zadnemu monopolu nestavi..Cina si jede svoje a kdyby mohla, tak ten monopol velmi rychle vystrida za svuj."

To vím a můj text to nijak nepopírá, ale taky píšu, že na to nemá. Svět je jiný než jak byl po dvou světových válkách, díky kterým je USA v pozici monopolu. Čína na to nemá, neboj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze USA uz v pozici monopolu neni. US je daleko slabsi nez byl treba pred 20-30 lety. Nevim, jestli je Cina uz cislo 1 obchodne, ale minimalne je ekonomicky srovnatelna s USA. S naturou podivneho ideologickeho mixu agresivni formy kapitalismu a post-komunistickeho systemu a narodniho patriotismu, jeji naroky budou celkove jen stoupat..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem si, že by Čína komukoli vyhrožovala. I tím se dost liší od tzv. civilizovaného světa. Zatím leda vidím trpaslíky vyhrožovat Číně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pindů najdeš dost po celém světě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by jsi se mel k tomu naucit i cist, protoze pindy tady rikas akorat tak sam :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade jsi bud debil, kteremu spousta veci nedochazi, nebo ignorant, nebo demagog.

V ceskem prostredi napr. Cina slovy sveho velvyslance Zemana tvrdila, ze odstraneni dolozky o jedne Cine, coz je logicky apoliticky krok, bude mit dohru. To je prime vyhrozovani.

A CR zdaleka neni jedina, nebo nejvetsi entita, ktere se Cina snazi diktovat sve podminky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to je len začiatok x86 procesory sú ďalšie na rane.
Môžte ďakovať tomu twitrujúcemu užitočnému idiotovi... "Trade war made China great again."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten uzitecny idiot udelal, byt mozna nechtene, jednu pozitivni vec, ze se Cine vymezil Tohle se melo stat uz davno. To ze je dneska uz asi pozde, je druha vec. Cina narostla tak, ze dneska obchodne "okupuje" pulku Afriky. Kdyz vidim tvoje a tobe podobne Frantiky, jak jasaji nad tim, ze to Cina dotahuje technologicky US, tak by jsi mel mozna zacit pomalu cist zpravy i o tom, jak CIna vyhrozuje kazdemu, kdo se snazi brzdit jeji sfery vlivu. Jak Cina stavi jednu letadlovou lod za druhou a uz dneska je suverene nejsilnejsi vojenska Zeme v Asii. Atd.
Ale ono se cloveku vzdycky rozsviti, az je pozde..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čína může být nejsilnější zemí v Asii, ale to nestačí, protože válka s méně silnými zeměmi (Indie, Vietnam, Japonsko) by ji taky dost bolela. To je takový ten efekt vztahu Íránu a USA - nikdo nepochybuje o tom, že by je USA porazili, ale už by to nebylo tak lehké jako porážka Íráku, proto do toho USA nejdou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenozme ty dneska nemusis valcit..ono v bussinesu se valci porad a staci, kdyz ty zeme ovladnes neprimo ekonomicky...je to daleko efektivnejsi metoda :)

Ja jsem zazil na vlastni oci Cinanku, ktera behem prednasky prisla ke stolu prednasejiciho, vzala sklenici nebo hrnek s vodou co tam mel a ostentativne mu to vylila na stul, jenom proto, ze se v necem zminil o necem, co se delo v Cine za doby kulturni revoluce. Coz byla pro ni asi "narodni potupa".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ktokoľvek mohol v rokoch 2012/2013 investovať s VIA do spoločného join-venture podniku tak ako to vymedzilo rozhodnutie FTC v kauze Veľkého brata.
Ja by som tam najradšej videl nejakú technologickú spoločnosť z EÚ alebo Južnej kóreii a pod.
Čo im bránilo tak učiniť? Žiaľ nalejme si čistého vína My sme tu EÚ už pár rokov technologicky za opicami...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A proto mam adorovat Cinu?
To ze zapadni svet zpohodlnel, vymeknul, pretavil se na "money is everything" a postupne ztraci jednu vec za druhou je bohuzel smutna pravda. Proto ale nebudu adorovat neco, co je jeste horsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kto Vám tvrdí, že máte adorovať Čínu?

US regulátor FTC v 2010 rozhodol v kauze Veľkého brata

• modify its intellectual property agreements with AMD, Nvidia, and VIA so that those companies have more freedom to consider mergers or joint ventures with other companies, without the threat of being sued by Intel for patent infringement;

zdroj: https://www.ftc.gov/news-events/press-releases/2010/08/ftc-settles-charg...

AMD sa predsa podľa toho tiež prispôsobila

AMD–Chinese joint venture
VIA–Chinese joint venture
link: https://en.wikipedia.org/wiki/AMD%E2%80%93Chinese_joint_venture

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Môžte ďakovať tomu twitrujúcemu užitočnému idiotovi... "Trade war made China great again."
..trade war nedela cinu "big" again. to je naprosty nesmysl. Cinu udelala velkou US a zapadni Evropa, kdyz tam prelili veskery prumysl a know how, na kterem Cina zpetne stavi. Jimymi slovy za rust Ciny muze hloupost zapadnich zemi a hlad po snizovani nakladu. ted je cina.predbehne. to stejne v blede modrem se.deje v SW. Z toho pohledu je Trump paradoxne nejchytrejsi US prezident za posledni roky, at to zni jak.chce.divne.
Vy.neadorujete cinu, jen adorujete jejich CPU. Po technicke.strance..no dobre.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keďže za ich IP stojí ostrovná taiwanská VIA Technologies Inc., skrz americký výskumno-vývojový tím Centaur Technology Inc. sídliaci v Austin, Texas a áno ten Centaur, ktorý kedysi vyrábal pre amerického výrobcu Integrated Device Technology, Inc. (IDT).

Aký to paradox tá globalizácia... a k užitočnému idiotovi len toľko, že výrazne akceleroval niektoré procesy nielen v Číne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to paradox.. at nemam Trumpa (a americky money bussines) rad a myslim si o nem sve, tak s prominutim ti pred nim, byli daleko uzitecnejsi idioti v tomto, nez je on sam, protoze bez nich, by dneska Cina nebyla tam, kde je. Globalizace jako takova, je dalsi pruser jako vrata. Ale to Vam nejak vubec nedochazi. Nedostatek selskeho rozumu, ktery se projevuje napr. tim, ze se investuji penize, know how a energie do strategickych firem postkomunisticko - expansivne kapitalistickeho - nacionalistickeho systemu..
Vyborne, horsi variantu uz nejde asi ani zvolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeme mu poděkovat, urychlil odkrytí směru, kudy se bude ubírat výroba, tj. Čína si na úkor životního prostředí, na úkor vlastních obyvatel a dalšího díky totalitnímu režimu zajistí nezávislost. A to nezávislost nejen na USA, ale i na Evropě, Japonsku a zbytku světa. A za co si budeme potom kupovat ten levný šmejd, když už ani nebudeme mít žádný příjem z duševního vlastnictví? Prodáme korunovační klenoty? Hrady a zámky? Veškeré nerostné suroviny? Doufejme, že nám Trump dal ještě trošičku času, aby západní svět resp. korporace, které ho řídí, procitly. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou to tak trochu spojené nádoby? Kdo jsou největší obchodní partneři Číny? Čína vydělává, protože vyrábí a prodává. Kdo ten levný šmejd od ní bude kupovat, když nebudeme mít žádný příjem? Prodá vše v Indii, Rusku, Africe? A zrovna v té Africe už si pomalu uvědomují, jakou spoušť po sobě tamní čínské působení zanechává.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jen reaguji na komentář, který, dle mého, jen opakuje styl Trumphate. Ano, Trumpovy myšlenkové pochody jsou často dosti divoké, nicméně v ekonomickém směru jsem s ním zajedno a mrzí mě, že jeho snahu o regulaci státu, který vyvíjí technologie na základě státem řízené špionáže a tolerováním očividného kopírování, nepodporují i ostatní státy (třeba v článku zmíněné Japonsko či Nizozemí). Protože tahle stávající politika nevyhnutelně vede k jednomu - bídě západního světa. Můžeme si to malovat růžově jak chceme, ale bez produkce a generování zisku z obchodu s výrobky nebude ani na vzdělání a to je cesta na dno. Jo, jsem pesimista, ale kvůli svým dětem věřím, že v Evropě, USA, Austrálii, prostě demokratickém světě, konečně prozří. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všechny země rozvíjely ekonomiku na úkor životního prostředí, Rozdíl mezi evropou je v tom. že ona už se dostala do fáze, kdy dokáže a prosazuje ekologii spolu s vykonným průmyslem. Čína má pořád dost rezerv ale do toho stavu se nakonec dostane také (stejně jako třeba dříve japonsko). Spíš mně zaráží USA které mají ten rozvinutý průmysl, ale stejně ničí přírodu dál a změny odmítají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je ten, že pokud jsme si již v západních zemích uvědomili důležitost ochrany životního prostředí, má být naší povinností do tohoto tlačit i současné "výrobní státy", které na ochranu kašlou. Stačilo by, aby byla zavedena ekologická daň na takovéto státy a bylo by. Že by se tím zvedla cena výrobků? Nejspíše ano. Potom je ale otázkou, zda by se korporacím vyplatilo produkovat výrobky v takových zemích a nepřesunuly by výrobu zpět do "čistých států". A co se týče USA, myslím, že stojí za to přečíst si, sice starší, ale stále zajímavý, článek o ochraně životního prostředí v USA na http://www.casopis.ochranaprirody.cz/mezinarodni-ochrana-prirody/organiz.... A takový Kjótský protokol, kvůli kterému jsou USA stále pranýřovány, to je také kapitola sama o sobě - jen na zamyšlenou, proč by USA něco takového ratifikovaly, když v mnoha ratifikujicích zemích ani nebude možno zajistit dodržování stanovených kvót? :-o Na rozdíl od USA, kde ani pomalu nejde utrhnout kytku, aniž by si toho nevšimla nějaká organizace za životní prostředí? To by musely být USA blázni jako my v pokrytecké Evropě. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by pak rozvojové země měly řešit globální ekologii, když dvě nejbohatší ekonomiky na světě na ni zvysoka kašlou že....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bim, bam, bim, bam... Kyvadlu je jedno, na kterou stranu ho kdo rozhoupává, pro něj je podstatné, aby se houpalo, to je jeho smysl :) Vadim Zeland, Transurfing. Doporučuju k přečtení. A je tam toho daleko víc :) S nadhledem je potom vidět víc a dál a souvislosti do sebe zapadají a přicházejí další a další informace a...
Doporučuju taky vyhledat si "démon Kracios" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jim to amíci nandali

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se obavam, ze jakmile Cine bude hodne tect do bot, co se tyce hardware / software, nebo treba kdyby chtela paralyzovat vic jak polovinu polovodicoveho sveta, tak fakt vlitne na ten Taiwan a nikdo si nedovoli nic udelat, aby tomu bylo jinak...
TSMC pod rudou vlajkou asi nic moc...Gigabyte, ASrock. Asus, Acer, Sapphire a tri prdele dalsich...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám teď jako služební Huawei P20 lite. Žádný dělo ale funguje skěle (až na foťák). Používá systém Emui 9.1.neco který je takový hybrid androida i ios. Co jsem viděl Emui 10, nedivil bych se kdyby je Apple zazalival. Ui mají dooost podobný. Každopádně telefon není vázaný s Google pokud nechci. Huawei si rozjíždí platformu po vzoru Applu. Aplikace i cloud nejsou tak bohatý ale teprve začínají. Já prostě tak nějak u huawei cítím že chce být "světový" jako Apple. Xiaomi to už dělá po stránce designu hw. Používám zatím jen účet Googlu, s Huawei ID zkušenosti nemám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo jinému jámu kope sám do ní spadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.