Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hynix slibuje ďábelsky rychlé HBM3, reálně tu ale měly být už před rokem a půl

Dúfam, že použijú AMD 3D čiplety, keď to ide s SRAM- aj keď pre ďalšie jadrá to bude lepšie a tenšie- hol pre SRAM aj DRAM treba parazitnú kapacitu a tak to nepôjde stenčiť.

The Bring Up: Computex 2021 and Revolutionary 3D Chiplets
34 300 zhliadnutí
AMD Youtube channel
503 tis. odberateľov
https://www.youtube.com/watch?v=Uh3WobaaP70&t=240s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bude fajn, az se stanou soucasti APU, kez by, rozumne navyseni ceny akceptuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V APU to smysl nedava. Presneji: v low-end APU.

Rekneme ze vemes 65W APU, ktere ma DDR4, kolik pametove propustnosti by to vyuzilo kdybys mel k dispozici nekonecno, nez by zacalo byt limitovano vypocetnim vykonem ? Daleko min nez nabidne jediny chip HBM2/3.

v APU by to melo smysl, kdybys udelal APU jako 500W mostrum z X chipletu, kde bys nacpal CPU i GPU chiplety a k tomu HBM, to vsechno propojit na interposeru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

APU mají výhledově dostatek paměťové propustnosti. Příští rok dojde k nasazení DDR5, kdy první generace zvýší paměťovou propustnost o 50 %, pozdější verze až o 100 %. Následně může být použita SLC / Infinity Cache / V-cache, která efektivně zvýší paměťovou propustnost o dalších 50-100 % (podle osazené kapacity). To je potenciál pro 4× vyšší výkon. Ten ale musí být něčím generován, jenže na 4× více tranzistorů čistě pro integrované GPU není s 6nm ani 5nm procesem prostor. Možná někdy s 3nm nebo 2nm generací, ale to už budou existovat zase rychlejší paměti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, za předpokladu, že do toho AMD nešáhne stylem čipletového řešení, kdy pro výkonnější modely prostě na interposer "kydne" další kostičku s GPU (+HBM) místo jedné kostičky s CPU. Pokud je ten jejich design tak dobrý jak si myslím (doufám) že je, tak by to smysl dávat mohlo, nadto by mohla být sdílená a fungovat jako další doplněk k V-cache. A při kapacitě řekněme 8-16GB by pak teoreticky takový počítač nepotřeboval ani běžnou RAM - a máme tu "najednou" mobilní konkurenci k Apple M1 s poměrně nepředstavitelným výkonem. Případná RAM na desce by pak fungovala jako "Slow RAM" :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono tam nelze prostě kydnout kostičku HBM. HBM jsou nyní tak drahé, že se vyplatí jen v segmentu serverových akcelerátorů. Krom toho se HBM musí nějak s ostatními čiplety spojit. Křemíkový interposer o ploše stovek milimetrů čtverečních není zrovna něco, na čem by se vyplatilo stavě low-endové produkty. Obzvlášť v době, kdy je nouze o křemík. Nakonec, kdo dá za APU 3× tolik jen proto, že má HBM?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já ale neměl na mysli lowend, myslel jsem si na něco s výkonem RX6800/GTX3070, to by snad šlo s vysoko taktovaným 5nm procesem a ultrarychlou RAM/UMA zvládnout. Když by takové APU stálo řekněme 30 tisíc (technicky by pak stačilo dokoupit desku, úložiště, zdroj a bednu = sestava za cca 35 tisíc), stále by bylo levnější, než diskrétní komponenty, které se (dnes) navíc nedají sehnat, a je otázka, zda půjdou třeba za dva roky. Ano, je to střelba za dva rohy, ale s ohledem na kryplohorečku bych tohle viděl jako svým způsobem záchranu PC herního trhu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím, jak by to za při ceně 30k začli skupovat těžaři a měli bychom na světě další věc, na kterou bychom mohli koukat maximálně v recenzích (nebo platit jak pitomci). :-D

Dokud se z používání proof of work a proof of space neudělá celosvětově trestný čin, tak nepomůže nic. (Jinak jsou blockchain a crypto skvělé věci.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že to moc smysl nedává - jeden node za cca 34 tisíc, do kterého můžeš jen osadit další karty. Vtip je v tom, že cca desítku dáš za procesor, který při počítání moc prakticky nevyužiješ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi by to ale bylo na nový socket, AM5 není stavěný na řádově 300W napájení a chlazení (+ speciální motherboard, protože opět těch 300W nic mainstreamového nedá)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě, že spotřeba bude vyšší, ale zase to dává možnost úplně jinak konstruovat celé PC - podobně jako třeba konzole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako next gen konzola by to bol dobry "pilotny" projekt, ktory by mohol zaplatit potrebny vyvoj a potom by sa to mozno dostalo aj do bezneho segmentu ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.