Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k I mezi značkovými pastami mohou být rozdíly přes 10 °C

objednat si trsátko z číny za 2kč včetně dopravy mi přišlo zvrhlé, konečně to bude zase dávat trochu smysl, když si objednám něco z konce druhého světa tak taky něco za to zaplatím, ač to není doprava, ale úřední šiml

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Teď se ještě psychicky vyrovnat s tím, že si na vašem trsátku bude mastit kapsu jinak neschopný moloch Česká pošta.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak koukam, ze jsem zvolil dobre kombo conductonaut pod HS a kryonaut nahore :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cojaviem, cena 10 eur za conductonaut, ktory vydrzi na niekolko aplikacii, pretoze toho treba davat naozaj velmi male mnozstvo, pri cene procesorov, pre ktore ma vyuzitie conductonautu zmysel (500+ eur) mi pride fakt zanedbatelna

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

pre informaciu, jedno 1g balenie mi vystacilo na 1x intel cpu delid + medzi cpu a chladic, dva notebooky, dva intel nuc a este jeden cpu medzi cpu a chladic a z toho viac krat sa mi stalo, ze som dal viac ako bolo treba a musel som z toho odobrat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zas jedna kapka vedle, znicena deska a jsi na jine cene :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom k těm zásilkám z Číny, je otázka, jak se k tomu postaví monopol České pošty, nicméně "vyclení do 150€", respektive doplacení DPH by mělo jít v ("státní") aplikaci eCeP a zdarma.
Tzn. již žádné chození na celnici POUZE v Praze či 200 CZK pro ČP za vyřízení... Podmínkou je, že zásilka půjde Českou poštou a budete mít číslo zásilky, což je občas trochu horší, neboť Číňan to občas pošle ve velkém a pak se to přebaluje, přeposílá... o změně na číslo ČP nemluvě..
Pokud se to číslo zásilky spáruje s tím v eCeP (je zaplaceno DPH), tak by to mělo projít ČP až k vám...
Jak moc bude ČP "kouzlit" s číslami zásilek a chtít to "vyclívat" za poplatek je otázkou...Zda, pokud se to nespáruje bude posílat info... a i následně to půzde v aplikaci zdarma, nebo už jenom přes ČP...atd.
Osobně teď vyčkávám, až podle toho, jak to bude reálně fungovat..Pokud to bude 21% DPH + vyplnit elektronický formulář + nějak zaplatit, tak za mě OK. Pokud platit ČP, tak nesmysl...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Už včera mi dorazil balíček z číny od nějaké firmy z ČR. Takže se už asi připravují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Monopol české pošty? Co má pošta co společného s celním řízením? Pokud si dovezeš kontejner z číny, tak ti ho neproclí česká pošta že,…

Mimochodem ČP nemá žádný monopol na nic. Kterákoli jiná firma se může přihlásit o licenci na poskytování těch základních poštovních služeb, ale když se do toho výběrka přihlásí jen ČP, tak kdo jiný by to dělal. Ono není o co stát, doručit sebemenší dopis do sebemenší zadele… Zároveň mít v kdejaké zadeli pobočku otevřenou každý den. Soukromí dopravci vyžrali lukrativní část trhu.

Pokud balík nejde přes ČP tak to s tebou bude řešit dopravce typicky to znamená že ti to rovnou dovezou protože DPH, případné clo a náklady celního řízení si platil v ceně dopravy (třeba objednávky z Amazonu)

Jinak drtivá většina zásilek z číny už stejně jde přes Nizozemí, Švédsko apod. tzn. Celní řízení jde na vrub prodejce/dopravce a už to mají započtené v ceně, případně spousta jde koupit s dodáním z EU, mnohdy i z CZ skladu. Jen minimum přijde přímo z číny a pak to opravdu jde přes poštu.

A ne nebude to jen vyplnit formulář a 21% DPH, pokud se nepletu, pořád jsou tam náklady pošty tak jak byly i dnes - 96Kč(?)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jsi opravdu "znalec" ve všem... Jako vždy...

Na tu směsici polopravd, domněnek a nesmyslů nemám chuť ani nějak podrobně reagovat. Jen v kostce:
- aktuální ceny za služby ČP ti nesedí, ani ta pokud jenom dokládáš cenu do 22€ k propuštění dál, ani ta za případné řízení s platbou DPH... (cena je ještě závislá fima / "nefirma")
- Amazon, pokud je adresa v ČR, tak automaticky počítá s českým DPH, na Amazonu si můžeš nechat ověřit své firemní DIČ a přejít do jiného režimu atd.

Že něco jde přes NL, Estonsko apod. vůbec nic neznamená, to zboží nemusí být na tomto "vstupu" do EU vycleno, může pouze "tranzitovat" v celním prostoru (dostane nálepku, že nesplňuje podmínku...) a vyclívá se až v cílové zemi... Tím nezpochybňuji různé sklady v EU, různých čínských firem, které to mají vycleno k volnému pohybu v EU, na druhou stranu není problém dostat zásilku (původem z Číny) s podáním "v Estonsku (EU)", pěkně s nálepkou a celním řízením v cílové zemi ČR... Ono to totiž můžou řešit obě strany, odesílatel i adresát... a podle toho to bude... Firma se může zaregistrovat do EORI atd.

Smiř se s tím, že někteří místo pojmů, dojmů a průjmů něco znají, někde si alespoň něco přečtou (např. https://celnicka.cz/), případně i zavolají na infocentrum Celní správy (před 14 dny byly odpovědi plné kondicionálů "mělo by"...)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

eCeP má ale krom podacího čísla vyžadovat adresu odesilatele a hmotnost zásilky. To si uživatel zjistí jak?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A jak to dělali lidi dnes? Tobě nikdy přes celníky nic nepřišlo?

Pošta pošle dpisem (nebo elektronicky poku si to zaregistruješ) informace o přijetí zásilky, ta zásilka je nejen zvážená, ale mimo jiné i vyfocená a v případě kdy do ní lezl celník, tak včetně toho jejího obsahu. Takže oboje člověk získá z dokumentace kterou dostane od pošty.

Ta aplikace na tom vůbec nic nemění, nejdřív tě musí pošta informovat že ti něco přišlo, co to je zač atd, přesně jako dosud. Dnes ale nemusíš na Smíchov osobně ani se nemusíš nechat zastupovat poštou v celním řízení, prostě stačí doložit formality přest tu aplikaci.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Mícháš dohromady vlastní proclení s proclením ČP za asistence adresáta.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Prosím?

Přišla zásilka ze zahraníč, šla na celnici, pokud to celníci zadrželi tak to zůstalo na ČP, ta adresátovi poslala dopis nebo email, ve kterém byla vždy zásilka vyfocená, zvážená, byl znám odesílatel. Já pak mohl tu zásilku odmítnout nebo to řešit. Buď osobně, kdy mi pošta vydala podklady k proclení - to stálo těch 96 korun - a pak po vyřešení na celnici zaplatil případné DPH a CLO, s papírem že celní řízení je ukončené mi pak pošta vydala tu zásilku.

Později nabídli možnost tě zastupovat na základě plné moci, pak tam čověk nemusel a pošta to na základě dodaných podkladů řešila a to zastopení stálo řádově něco přes 100 korun.

Nyní končí výjimka pro zásilky nízké hodnoty a celním řízením projde vše.. Pošta opět osloví adresáta s informací že přišla zásilka, od koho přišla a jak vypadá, bez toho ani nebudu vědět že mi cokoli přišlo.

Já pak budu moct provést to celní řízení elektronicky přes aplikaci. Nicméně to že zásilku dostala pošta a předala podklady k proclení, tedy těch 96 korun, pořád zůstává, není potřeba platit peníze za zastupování ani tam jet osobně. Oboje ale stále bude možné

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tři základní možnosti:

1. Celní řízení řeší pošta, která na základě výzvy dostane od adresáta informace (jako dosud): 97 Kč.
2. Celní řízení řeší pošta bez součinnosti adresáta: 150 Kč.
3. Celní řízení si řeší adresát bez součinnosti České pošty (přes eCeP): 0 Kč.

V případě třetího bodu je zjištění údajů na adresátovi (musí zjistit od odesilatele, případně přes systém sledování zásilky, pokud tyto informace nabízí), pošta mu nic fotit nebude, té se celní řízení netýká. Právě za to focení a oznamování si pošta účtuje těch 97 Kč (bod 1.).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pastu použiju tu co je u chladiče/na chladiči nebo tu nejlevnější pokud ji musím koupit. Naprosto zbytečné platit za takovouhle hovadinu. Na teplotě normálného počítače to poznat nepůjde. Resp jestli to má 50, 60, 70 nebo 80 stupňů je naprosto irelevantní.

Někdy se nestačím divit jak se tu lidé dokážou do krve hádat o poměrech cena/výkon a řešit každé bezvýznamné procento, zároveň se prsí jak je zajímá poměr cena/výkon a pak utratí nemálo peněz za hověziny, třeba za ty pasty, “future proof” který nikdy nevyužijí, za komponenty jejihž výkon neumí využít, třeba PCIe 4.0 disk pro knihovnu her,,,

Ale výrobci těch past mají aspoň žně z takových :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Někomu může přijít fajn když mu Turbo Boost 2.0 nebo PBO frčí dýl nebo trvale. Často bývá kvalitní pasta přibalená u chladiče.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Fakt? Já viděl třeba 12 jádro na boxovaném chladiči vs 360 AIO /pastu neřeším/ a rozdíl teplot asi 30 stupňů, takt o 100MHz nižší než na vodníkovi, výkon… v některých případech se podařilo naměřít 1% rozdílu = žádný rozdíl /viz video na HW Unboxed/

Navíc se bavíme o normálních PC běžného uživatele, co nezapne PBO, nebude se v tom nijak hrabat bude to používat. “Nadšenec” takový počítač přeplatí za blbosti a leckdy je to tolik, že si rovnou mohl koupit výkonný HW. Například míst 8 jádrového CPU se základním chladičem koupí 6 jádro s lepším chladičem, supr dupr pastou, drahými ventilátory… Tím chlazením přidal 1-2% výkonu, s 8 jádrem by měl 25% výkonu.

To je stejně třeba s procesory u her. Můžu koupit drahý procesor a levnou grafiku nebo obráceně. Když koupím 5600X a 3060 tak budu mít méně výkonu než s i5-10400F a 3070, přitom stát to bude stejně,

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím ale kdo řeší pastu, asi už vyřešil chladič a vše ostatní. Kdo nezapne PBO, nejspíš ani neřeší co má za chladič.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme budem vynimka. Riesim pastu, mam slusny AiO a stejne PBO zapnute nemam. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Desítky stupňů relevantní jsou. Relevantní nejsou jednotky stupňů. To je na úrovni chyby měření. Nikdo nedá pastu 2x za sebou naprosto stejně, aby to při tak malých rozdílech neovlivnilo měření.
Muselo by se jednat o sérii měření s několika opakováními a jestě nejlépe nepočítat nejlepší a nejhorší výsledek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No, doufám, že je česká pošta připravená na obrovské množství korunových zásilek, které si nikdo nevyzvedne po zavedení týhle blbosti. Když si na Ali objednám teď nějakou blbost do 50,- tak si to asi nevyzvednu :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ty rozdíly jsou tak minimální, že podle mého větší rozdíly dokáže udělat nevhodná aplikace pasty na povrch CPU (málo pasty, nepokryté plochy, vzduchové bubliny, atd).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne uz leta pouzivam jen Gelid Extreme, jelikoz se plne osvedcila oproti jinym pastam... Kombinace Gelid s Sctythe Ninja je famozni... Jedina nevyhoda teto pasty je po cca dvou letech vysychani a nutnost vymeny... Da se rici, ze tato pasta je na urovni tekuteho kovu, ale clovek nemusi resit problemy s aplikaci a vodivosti tekuteho kovu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Jedina nevyhoda teto pasty je po cca dvou letech vysychani a nutnost vymeny..."
Tak takato nevyhoda by mna osobne odradila od pouzitia tejto pasty na 100%. Netuzim po nutnosti rozoberat PC a prepastovavat kazde 2 roky...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kazda "normalna" pasta starne. :) Nikto ta prepastovavat kazde 2 roky nenuti. Neznamena, ze sa pasta uplne vypari, ale o nieco degraduje. U MX-4 pozorujem minimalnu degradaciu (1 st./rok), co mi pride uplne v klidu. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Považovat za super nutnost co dva roky přepastovat, no nevím. Já třeba používám MX-2 a s vytvrdnutím jsem nikdy problém neměl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ta sice nevytvrdne, ale degraduje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si pred mesice poridil dva Dell workstationy - a prislo mi hodne divny ze to v zatezi jede jak vysavac, tak jsem to rozebral, ztuhlou "pastu" setrel, dal tam zbytek NT-H1 a cpu se dostalo do normalnich teplot (je tam i9-10900K). Kdyz jsem videl, ze je to tepelne pod tim druhym, co nehucel tolik, tak jsem prepastoval i ten.

Tak ted jako nevim, kde se stala chyba - proc tam znackova sestava z vyroby musi mit takovej hnuj? Nebo je to kvuli Assembled in Poland? Fakt nechapu (bezne neberu sestavy, ale bylo to za dobrou cenu, po kuchnuti grafiky puvodnim majitelem).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Assembled in Poland bych z toho asi nevinil, pokud tam nebyla pasta očividně napatlaná úplně blbě. Spíš prostě používají mizernou pastu a je jim to jedno, však nějak se to chladí, tak co chceš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak dell pouziva lacnu pastu alebo len zuvacku (vankusik)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to neco pred-aplikovane na chladici, oloupat to slo plastovym nacinim a spis se to rozpadalo na kousky - jako zaschla pasta. Pripomina to neco, co je naneseno na intel box chladici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud resite vytvrdnuti pasty nebo problem s vyssi teplotou, znamena to jedine, ten kdo vam to stavel, tam dal pasty moc. Potom se to chova jako izolace, zahreje se to v zatezi, potom to pri vypnutem pocitaci zchladne a vytvrdne to.

Zakladem je a to si tu pamatujte nanest temer neviditelne mnozstvi pasty, ktere pokryje pouze mikronerovnosti povrchu a tim to hasne. Spravne mnozstvi nanesene pasty pak nema sanci vytvrdnout.
A BFU, kteri doted pastovali jak divi mi tu hned muzou nandat minusy, aspon uvidime, kolik jelimanu sem na diit chodi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@RedMaX: Mal by si písať knihy pre deti ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

MX fakt nevytvrdne při jakémkoliv množství. Vím to, protože i já se učil a dělal to nejdřív špatně. Neříkám že to teď dělám super, ale dělám to lépe. Prostě zkušenosti. Ale MX prostě nikdy nevytvrdla. To se nedá říct o té sračce co se dřív cpala do defaultu. Jestli začali znovu nevím. Intel míval jednu dobu takové ty polštářky nanesené rovnou na chladiči. Jestli je to ono nevím. Základní chladič jsem na intel nedával ani nepamatuju.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jojo, to je ono - zvejkacka. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak u boxovaneho Intelu, tak u boxovaneho AMD byl vzdycky tentyz problem, na chladici toho bylo naneseno moc. Tudiz, jestli to byl takovej smejd, ze to hned vytuhlo, nevim, ja to vzdycky smaznul a dal tam normalni pastu ve spravnem mnozstvi.
Nepouzivam MX, pouzivam obycejnou bilou pastu, kterou ziskam k nejakemu chladici, takze je to v podstate zdarma, momentalne mam myslim bilou pastu od Coolermasteru.
Kdyz to rozetru a dam si s tim hodne prace, tak je ten povlak na procesoru skoro pruhledny, jak takovata blana z vajicka. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dlhe roky pouzivam artic mx-4 a plna spokojnost.
par krat som skusal aj carbonovu foliu, ale to je dost drahe

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.