Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM pravděpodobně nabídne otevřenější POWER servery

Ono to dava smysl, kdyz budou otevrenejsi, budou se lip chladit:o)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Otevrenosti neni nikdy dost. Vic hlav vic vi. :-) tohle je cesta aby IBM prodavala HW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky když se korporát, žijící z uzavřenosti - tomu se už ani nedá říkat "vendor-lock" - začne honosit otevřeností, bude v tom nějaký zakopaný pes.

Pod heslem "Open Compute" se ve skutečnosti skrývá snaha o uzavření trhu datových center, protože jen megavelcí členové spolku mají přístup k lacinému hardware - prostě se spolu dohodli, že pro sebe budou vyrábět laciné výkonné železo a otevřeně sdílet návrhy, aby je to vyšlo levněji, ale na volný trh to samozřejmě nepůjde.

Ve výsledku to jen znamená pobití konkurence v oboru datových center, protože "open compute" datovým centrům v poměru cena/výkon nebude mít nikdo možnost konkurovat.

"Open Compute" servery na volném trhu nebudou - jako nejsou teď, ačkoliv si je pro sebe "ti velcí" již dávno vyrábějí - půjdou přímo od žluťáckého výrobce členům tohoto spolku. Zisk se tak přesune z dodávek mašin přímo ke službám, budou všechno dělat ve vlastní režii - tím pádem zákazníka na hardware vlastně přestanou potřebovat.

Neznamená to ve výsledku nic otevřeného, jen "Orwellovsky otevřeného". Požerou prostě trh služeb, datová centra. Až tento plán uspěje, nevyplatí se mít vlastní servery, ale pronajímat si vše jako služby. S "jejich" inženýry, systémáky, programátory... Nakonec z toho přes VDI půjdou i klientské stroje, člověk bude mít jen terminál.

Samozřejmě, "dětskou pornografii a terorismus" si na tom nepustíte, do všeho budou vidět.

Takže vůbec žádný důvod k oslavným řečem alá FSF.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Open Compute je takova klasika typu velci jeste vetsim. Na druhou stranu IBM opravdu otevrelo POWER platformu pod OpenPOWER Foundation a to opravdu celou. Vsechny casti firmwaru jsou na githubu, ke specifikacim ma pristup kazdy clen a clenstvi v zakladu zadarmo. Nejake POWER8 servery uz dela Tyan, planuje je i SuperMicro. Na to, ze zacali v roce 2015 je to docela velky pokrok.

Asi nejdulezitejsi bude ted uvedeni POWER9, protoze jde o otevrenou platformu s moznosti vyroby kazdym kdo je v OpenPOWER. Zaroven POWER9 z velke casti opousti Centaur radice pameti a specialni DIMMy. Ty jsou super, kdy potrebujete server s 1TB pameti a moc vas netrapi cena, ale pro bezny segment jedno a dvou socketovych serveru v 1U a 2U je to drahe a jeste k tomu energeticky zrave reseni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"na volný trh to samozřejmě nepůjde"
Opravdu? http://www.tyan.com/solutions/tyan_openpower_system.html Vypada to jako klasicky 1U/2U servery, takze bych rekl ze kecate... OpenPower uz na volnem trhu davno je, akorat ho nevidite, protoze jen malo firem ma soft ktery na tom pobezi, a jeste mene ma motivaci to zkouset.

"Ve výsledku to jen znamená pobití konkurence"
LOL. Pobavil. Jake konkurence ? V datovem centru si muzete vybrat Intel, Intel nebo pripadne jeste mame Intel.

"Až tento plán uspěje, nevyplatí se mít vlastní servery, ale pronajímat si vše jako služby... člověk bude mít jen terminál"
Jo to se rikalo uz i o cloudu.... vse bude v cloudu, my k tomu budeme pristupovat online, vsichni budou happy atd. Jen nejak realita ne a ne se konecne prizpusobit ;)

Cele je to mnohem jednodussi: velke firmy jsou nasr*ne na Intel, na nulovou konkurenci v serverovem segmentu, a absurdni ceny Xeonu. Google uz roky zkousi ARM a kazdou jinou <>inu, jen aby nemusel platit Intelu. A pro IBM je to logicky krok - POWER uz dlouho umira a tohle je jedina moznost jak z toho jeste udelat neco jakz-takz vyuzitelneho. Takze nejake konspiracni teorie jsou zabavni, ale todle je business as usual...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A copak jsou na volném trhu zakázkové servery Googlu, Facebooku, Amazonu, ... ? To tedy nejsou - vyrábějí si to ve vlastní režii, přímo pro ně to dělá bezejmenný Číňan a díky tomu mají ceny služeb, kterým nemůže nikdo konkurovat. No a teď se k nim přidali i výrobci velkého železa, to je všechno. Brzy si bude IBM stavět datová centra - už je staví dávno, byli vlastně první, jen se tomu říkalo jinak - mainframes. Místo výroby strojů budou dělat jen výzkum a služby, mašiny jen pro ně samotné a spolupachatele bude dělat nějaká Asie.

Jde o konkurenci celých datových center, tedy služeb, ne o nějaký Intel. Všechno je to o tom, že korporáty, které jsou primárním výrobcem, místo aby prodávaly mašiny datacentrům - tedy jiným subjektům, vytvářejí samy datacentra ve vlastní režii, kde díky nákladovým cenám za hardware mohou ničit konkurenci ostatních datových center, které železo nakupují na volném trhu.

Jak se zdá, všichni to pochopili, kromě Vás, který tady melete cosi o Intel, Intelu, Intelu.

Je to přesně to samé, jako když například ropná či plynová těžební společnost nesmí vlastnit plynovod. Nebo Telecom nesmí vlastnit "poslední míli", jinak by měl nekalou konkurenční výhodu.

No ano, běžný jouda zná jenom Intel. Ovšem některé věci se dělají na Power8, jiné zase na Sparcu, což jsou dnes obě volné platformy, otevřený standard. Jenže ty jsou vhodné jen pro určité věci, např. s velkým rozsahem v RAMce, masivní multiprocesory a tak dále. Mimoto, Intel na takhle velké věci není - ani jeho E7 procesor není dostatečně kvalitní, spolehlivý, redundantní, nemá dost velký adresový prostor, nemá dost rychlé meziprocesorové kanály, neumí dost periferií... na velké věci se vůbec nehodí. Jen na střední.

Žádný b-a-u to samozřejmě není, jde o trustové a monopolní dohody, ovšem skryté, které by měly být zakázány, v rámci udržení svobodného trhu (hahaha, taková věc je asi opravdu jen v knihách a projevech politiků, ale jinak je vzácná asi jako Yeti křížený s BigFootem).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.