Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM představilo novou generaci procesorů POWER

Zajímalo by mě, jestli někdo doma provozuje pro zábavu server na takovém starším nebo podobném hardware (DEC/Alpha, SPARC, SUN). Jako tenkrát to byly ikony výkonu a nedostupnosti (taky finanční).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě tu mám funčkní SUN Enterprise Ultra 450, ale tam už nejede moc nový Solaris, tak místo toho slouží SUN Fire T1000.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mam Power8, jen ted neni moc v provozu.. ale jak prijde zima, budu se s nim bavit vice :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Lze to nějak výkonově srovnat s CPU řady x86 apod? Tedy Power8 ~ Core iX na X GHz... x86 CPU jsou plné optimalizací a speciálních instrukcí, v lecčem by mohl Power dostat na budku.
Chápu, je to aplikační nesmysl, ale jen tak pro srandu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tu je staršie porovnanie:
https://www.anandtech.com/show/10435/assessing-ibms-power8-part-1/11
Stručne zhrnutie - Intel je lepši v single thread aplikáciách, Power v multi thread, v prístupe k pamäti a v špeciálnych prípadoch, napríklad má jednotku na desiatkovú aritmetiku (používa sa napríklad v bankách).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z novších testov napríklad tento, testujúci 4 jadrový Power9:

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=blackbird-power9-4c&...

Na stránkach phoronixu sú i ďalšie testy, ale tento je proti procesorom, s ktorými sa bežne stretávame. Tie ďalšie testy sú napríklad proti Threadripperom, Epycom, Xeonom, ... a je pri nich použitý 2x22 jadrový Power9.

Od tohoto testu už uplynul viac než rok a Power9 optimalizácie sú o dosť lepšie. Asi by to chcelo ďalší test, napríklad toho 8 jadrového Power9 CPU, ktorý má autor článku (Martin Kukač) :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za oba odkazy výše, poučné!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Server nie, ale workstation ešte stále áno (Sun Blade 150, Apple PowerMac G5). Sun Blade je už dosť pomalý (asi ako Pentium III / 650 MHz), ale je to asi najspoľahlivejší počítač, na ktorom som kedy pracoval. PowerMac G5 sa výkonom doťahuje na slabšie modely Core2, takže je ešte stále celkom dobre použiteľný. Na oboch ale používam hlavne Linux a FreeBSD.

Keďže sa nový Raptor má objaviť najskôr až niekedy v roku 2022, mám pomerne dosť času si naňho našetriť :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, já si na hraní koupil mrtvý Powerbook G4 1Ghz. Už jsem ho oživil (byl vypálený tranzistor v napájení) ale zatím je bez OS/disku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel G4 je několikanásobně pomalejší než G5 (hlavně paměťová sběrnice 133 MHz vs. 533 MHz). Sám mám iBook G4 1,33 GHz a software, co není by Apple, tam je hodně pomalý. Zajímavost: Mám tam i Microsoft VirtualPC a v něm virtuálky Windows 98 a 2000, takže kdo říká, že nepůjde zprovoznit plnou (x86) verzi Windows na nových ARMových Macách, tak se mílí ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.