Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM uvedlo první server s Power10

Víte někdo, zda Raptor chystá nějakou workstation/desku s Power10?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víme, nechystá, dokud nebude existovat open-source firmware pro OMI, které v článku zmiňuju. Přes plnou otevřenost u nich nejede vlak...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasné, to chápu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá, že s otevřením počítají a jde jen o čas aby konkurence něco neokoukala moc brzy. Dal bych tomu 2-3 roky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co neokoukala? Samotné CPU jádro je v dnešní době (nebo spíš min. posledních 10 let?) už i za x86-64 fosílií. Vlastnosti platformy mohlo AMD/Intel obšlehnout už dávno (a asi i obšlehly), ale proč se snažit konkurovat izolované, uzavřené a hlavně malé bublině co se IMHO zmenšuje? IMHO jen proto, že už si nepamatuji přesná čísla, která jim x86-64 naposledy sežralo. A to tu je ještě zdravý ARM, který je tak pružný, že dokáže cokoliv od hodinek až po HPC. Architektura IBM proti tomu nabízí zoufalou škálovatelnost a zastaralost a to za šílené peníze. Moc si neumím představit zákazníka co by při svobodné volbě (např. projekt na zelené louce) nastoupil do tohohle vlaku. Jedině vládní agentura (americká samozřejmě) co neví jak utratit prachy.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam par Power masin, z GFR CZ :) Takze nejenom americka.. oni jsou zahackovani vsude na svete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"4.1x vyšší propustnost u RedHat OpenShift kontejnerů na jádro ve srovnání s x86 servery"

No tak to je logicke. Kontejnery jsou idealni zatez pro takovyhle typ CPU, kontejnery by meli bezet kazdy nezavisle na ostatnich. Zaroven to jadro Power10 se ve skutecnosti sklada z 8 malych jaderek (slice), ktere jsou jednoduche (frontend jako dekodery, instrukcni cache atp. jsou vytazene pred ty jaderka) a mohou se skladat do dvojic, ctveric i ??osmice?? No kazdopadne tedy oproti Intelu (a i AMD), co maji jen 2 vlakna ja jadro je to tedy 4x silnejsi "megajadro" takze to ze je 4.1x lepsi mi neprijde jako takovy bonus, vzhledem k tomu, ze je to oproti starym Xeonum vyrazne novejsi architektura, takze tech 10% mi prijde dost malo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Beru to tak, že je zázrak při tak malém objemu vůbec něco svého vyvíjet. Otevírání se světu by IBM mělo zrychlit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Maly objem ale brutalni marze, ktere zaplati s prehledem vyvoj a vyrobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni tam nemaj marze - pricing model power serveru neni takovy jako u PC, ze se koupite hardware. Spis je to tak, ze hw mate zdarma, ale platite rocni udrzovaci poplatek za support.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malé objemy výroby, obří marže (aby se zaplatil vývoj), uzavřenost (jo, blábolí horem dolem o "otevřenosti", ale jakmile do toho čuda vrazíte levné retail kompatibilní komponenty, "tak za nic neručí", takže prakticky jde o plně uzavřený systém, jste odkázáni plně na mnohem dražší IBM brandované).

Tohle všechno je mrtvé, PowerPC stejně jako SPARC... Zmrvily to korporáty samy, orientací na státní korupční odběratele, kam tohle vše prodávali a dosud prodávají 10-300x předražené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o kritickou infrastrukturu, tak cena nerozhoduje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.