Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IHS Ryzen je poctivě přiletovaný [video]

BRAVO AMD, BRAVO.

Intel-dementel - UC SA !!!

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No osobne si myslim ze bude jeste pul roku trvat nez v Intelu dozvikaj vsechny nakoupene drogy...

Mohli mit zajemce na upgrade z role majitelu SandyBridge/-u a Phenomu II X4/X6, takhle je spolkne vitezne AMD.

Zbytecne odkladani CoffeLake(navic imbecilne na-planovaneho do mobilniho segmentu), nepajeni jader... proste kurevska vyhovorka proc se nedaji mala jadra k IHS pajet, zbytecna 4K iGPU ktera zabrala minimalne prostor pro 2 dalsi jadra, nenormalne prodrazena multijadra(6-10), zbytecne obmenovani socketu a cipsetu, to vsechno Intel posral a s tim pujde do kytek.

Intel zbrzdil na dlouha leta multijadra, Microsoft omezil umele api DirectX 12 pro debilni Windows 10(a tohle api by nemel kdyby neprisla s Mantle prave AMD) a NVIDIA jenom lze kde se da, jak o podpore nativni akcelerace DX12/navrzenem cipu primo pro nej tak prodava referencni edice jako Fuck Edition o +100 dolaru draz.

Intel, Microsoft, NVIDIA s prominutim dojebali co se dalo, nebyt AMD jsme nenormalne ochuzeni o nove technologie jako Vulkan, FreeSync, DisplayPort, ja si to proste ani nevim predstavit ze by AMD koupil Intel nebo by jiz davno skrachovalo a tu nebylo.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Waffere, ty jsi musel mit hrozne detstvi... :-)))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

založiljsemsitajnejúčetakorátmámpismenkapozpátkualetichonejdesitohovšimnoutkdyžsepodívášjakobyšikmotakteďvidimžejsemtenučetnezaložilaleticho )))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak moc je reálné pro Ryzen optimalizovat, protože to vypadá, že při složitosti výpočtu dojede prostě na poloviční rychlost L1 cache.
http://tinyurl.com/jjpsozz

Pokud je hra nebo zátěž dostatečně jednoduchá a pravidelná, projeví se (oproti Intelu) rychlejší+větší L2 a rychlejší L3.

Pokud navíc do L1 začnou sahat dvě složitější vlákna přes SMT, je malér na světě. L1 instruction cache to má sice větší, ale pouze 4-way, narozdíl od Intelu.
http://hothardware.com/ContentImages/Article/2588/content/small_ryzen-18...
http://tinyurl.com/joq8t85

Kód by asi šlo optimalizovat, ale není to práce na jedno odpoledne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Waffer je něco jako Crha, ale má zde chráněnou barvu. Dokonce i ta sprostá slova mu projdou ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak "musel", on ho este stale preziva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na první pohled jsem zajásal, že vidím přímo na interposeru keramické kondíky. Na druhý pohled bych řekl, že to jsou jenom konfigurační zkratovací propojky. Škoda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtels by tuzkou vic jader jak u K7 :-)?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jádra u K7 jsou trošku zavádějící, ale by chtěl... :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me to jsou kondiky :) Proc by tam bylo tolik propojek?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lol, tak kondíků se ti zachtělo, hybaj do továrny na kondenzátory )))
https://www.youtube.com/watch?v=5U2is_PZHeM

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je prakticky jisté, že to jsou kondenzátory, už jen z proudové povahy logických obvodů a velkým rázům při překlopení hradla, tak i z důvodu relativně elektricky dlouhé vodivé cesty od nejblizšího zdroje (kde je kombinace jak elektrolytů - polymeru, tak keramiky - tantalu).

Zkrátka pokud je potřeba přesně regulovat napětí a velmi rychle nám kolísá, je potřeba mít určitou rezervu, aby to byl schopný zdroj (pravděpodobně to bude souviset s těmi LDO regulátory v křemíku CPU) včas uregulovat a nedošlo k výraznému poklesu mimo odchylku. LGA procesory je mají ze spod (což je mimochodem i výhodnější, je to blíž jádru, což je snad asi jediná rozumná výhoda LGA proti PGA).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si toho všiml v té souvislosti, že ATOMy BayTrail/Braswell pod Linuxem na některých motherboardech mrznou, a pomáhá zakázat C-state vyšší než C1, resp. nově jsou nějaké selektivnější patche na idle power management grafiky, které vyřadí (zleniví) algoritmus cvičení hodinami právě jenom pro grafiku. No a na těch ATOMových interposerech nejsou vidět kondíky svrchu, a na břicho pouzdra CPU (SoCu) se nepodívám, protože BGA. Na rubu motherboardu je ale vidět mezi průchodkami v BGA matici spousta droboučkého smetí, většinou kondíků. Takže se škrábu na hlavě, jestli to nakonec není jenom zanedbaným blokováním napájení. On i ten "pomalý" ATOM může mít nějaké kvalitativní požadavky na napájení, pořád je to dost rychlý 22nm/14nm křemík, čtvrtvlna na 2 GHz je na plošáku cca 30 mm a čtvrtvlna má magickou moc invertovat impedanci, takže z tvrdého VF zkratu na kondíku vyrobí o kus dál vysokou impedanci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že kecám, i na tom ATOMu nějaké kondíky jsou, svrchu na interposeru. Akorát je v obvyklé tepelné konstrukci přikryje žvejkačka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš se to neprobere, protože se netrefí hodiny a nebo je tam moc velký šum. Pokud spadne napětí jádra, ale sběrnice s daty mají úroveň stejnou, posunou se rozhodovací úrovně a šum tak může zasahovat do nerozhodných stavů... ale kdo ví, třeba je tam jen sw problém :)

Sám jsem upravil provozní parametry Radeonu X1900XT, protože to v idle běhalo stále na dost vysoké frekvenci i napětí. Podařilo se mi to stáhnout dolů (a to o dost), že ta karta běhala i pasivně (což bylo nemožné a ventilátor měl velmi pronikavý zvuk). Mělo to jednu nevýhodu, při změně stavu a nahození "3D" profilu byl skok asi moc velký a driver vyhodil error. Celé se to samozřejmě zotavilo, takže se tak fungovat dalo, jen to hodilo error.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel to s náma myslí dobře. Když bude více vydělávat, tak bude mít více peněz na reklamu a více lidí bude přesvědčeno, že neudělalo chybu koupí CPU od největšího křiváka na trhu. Spokojenost neodborné většiny je občas podpořena i odborníky, kteří podlehnou - zřejmě kvůli zvrácené touze podporovat otevřenou nemorálnost. Můj jediný Intel je Pentium 4, který jsem získal zadarmo s celým PC. Raději než Intel bych si klidně složitě sehnal Via CPU. Škoda že ARM (někdo s ARMem) je zatím málo agresivní a nesnaží se prorazit alespoň v těch notebookách.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak s Pentiem G4560 chybu neudelas.

Co ma za 1600 Kc AMD?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Udělám, zbytečně podpořím křiváka. Ignorovat nabídku Intelu je jednoduché a bylo to jednoduché i v době FX. Oni totiž lidi zapomínají, že osmijádrový Piledriver byl proti Phenomu II X6 citelně lepší CPU. Proti uvedenému Pentiu můžu dát Athlon X4 840 nebo 845 a žíly mi to vůbec nezkrátí. Proč ze sebe lidi dělají tupé ovce podporou firmy, která na ně kálí? Unikají jim souvislosti a důsledky jejich volby, což se dá odpustit jen těm co se o problematiku nezajímají.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zlej Intel, mohl za neschopnost AMD, dokonce mu podstrčil plány na Bulldozer, aby ho srazil na kolena. Kde jsem jenom četl o těch souvislostech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevím a pochybuju o podstrčení plánů na Bulldozera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím více toho čtu, tím více sem přesvědčen,že zbavit se 6700k bylo dobré rozhodnutí.
Náhrada za 1800X mne čím dál měně štve za prodělané peníze, při prodeji Intelu. Jen stále deska není žádná, co mne nahradí MSI Gaming 7.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

V čem konkrétně tě bude omezovat o něco levnější deska než gaming M7 za 6k? Takhle drahý desky chápu jen u tří a čtyřkanálových ramek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Preboha, jak niekto moze pochybovat o nevyhodnosti 8C16T R7 1800X oproti 4C8T Ci7 6700K? Ano jednovlaknovy vykon je o 5-10% horsi (co je velky pokrok, uz to neni o 50% horsi) a v pripade Ci7 7700K aj o 10-15% horsi kedze 7700K fici aj na 4,5 GHz single thread, ale viacvlaknovym vykonom rozdrti 1800X intel-dementel 6700K minimalne o 70% !!!!!!!!

Z hladiska viac-vlaknoveho vykonu prekonava Ci7 6700K/7700K este aj R7 1700 (bez X). Proste 2-nasobny pocet jadier/vlakien stale prevazi IPC nizsie o par % a frekvenciu nizsiu aj o 40-50%

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ježkovy voči, co tě k tomu vedlo? Vždyť ten R7 1800X má navíc akorát multithread... využiješ to? Chci říct vyváží to problémy s dětskými nemocemi nové platformy? Jako pochopil bych, že do toho půjdou lidi s ivy, sandy, nebo i5, ti si pomůžou ve všem, ale lidi s malou i7 Haswell, Skylake, Kaby snad nemusí. Vždyť je to vyhazování peněz oknem... Jako je to dobrá věc, čím víc takových, tím dřív se to všechno vychytá, ale je to nerozum a to píšu jako AMD fan, který před rokem a něco koupil Skylake, protože Piledriver už se nedal. Já teda počkám na Zen+, nebo jak se to bude jmenovat a pak se teprve budu rozhodovat. Možná, kdyby mi nebylo líto peněz, nebo kdybych ty jádra dokázal zaměstnat, tak bych k tomu byl víc nakloněn, ale kdybych je dokázal zaměstnat, tak si v prvý řadě nepořizuju i7 4c8t...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A v čem tě ten 6700K omezoval? A nahradit ho zrovna 1800X, když to vypadá, že OC není žádná sláva a 1700 by nebyl o tolik slabší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kacířská myšlenka (za kterou budu minusován páč je pravdivá) - je jedno, co je mezi křemíkem a IHS, záleží jen na výsledku - dosažitelných taktech.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasil bych, kdybych si byl jistý časovou stálostí těch taktů. Kovy obecně jsou chemicky stabilnější než plastelína. Mínus ti dám, jen když budeš odporovat.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Razdím podobnú teóriu ako ty a síce že dôležitý je výsledok (teploty/OC) a nie spôsob ako sme sa k nemu dopracovali ale tu proste musím uznať že AMD minimálne v tomto ohľade urobilo svoj Zen poctivejšie než robí Intel vlastne všetko pod LGA 2011 a keď si vezmeš za aké ceny sa predávajú i7 1151 zo "žuvačkou" pod IHS proti Zenu za 330-500USD tak je ten Intel proste hamižný na nech preženiem pár USD...

...a to nehovorím o hrúbke PCB Sky/Kabylake CPU...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja dám druhú kacírsku otázočku dokedy to takto AMD bude robiť?
Mne je to putna čo tam je netaktujem, a na základných taktoch to funguje s letovaním či zo žuvačkou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

'' Ja dám druhú kacírsku otázočku dokedy to takto AMD bude robiť?''

u a64 to delala do konce.. u fx to delala do konce.. neni duvod cekat ze u r7 to bude jinak..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Aj intel to robil do určitého bodu, čiže ak to robí teraz neznamená že to bude robiť donekonečna.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

" netaktujem, a na základných taktoch to funguje"
OK, tak proč by si teda měl člověk kupovat "K" procesor ??? Proč ho prodávají a k němu taktovací desky???
Pokud pastu dají na non "K", pak je to asi OK, ale u Káček to mělo být automaticky přiletované Indiem.
Já India mám v práci dost, takže si to můžu přiletovat sám, ale tím ztratím záruku a do toho člověk prostě nepůjde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A odkiaľ berieš, že mám záujem o K procesory? Osobne mám i7 3770 bez K, a teraz by som šiel do R1700 bezX na doske B350 mATX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jak dlouho...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dlouho... (chlapec listuje v knížce s dinosaury)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na kvalitě té plastelíny a provozních teplotách, ale nikdy to nebude jako kov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně čím nižší teploty, tím nižší riziko poškození - výdrž čipu.
Díky pastě šedivce ten čip běží o 10-15 stupňů výš, než by musel. Prostě mi to připadá, že Intel dodal do CPU svoje "kurvítko", aby se ideálně po záruce procesor podělal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono mi to nedalo a chvilku jsem se pídil hlavně po životnosti NAND flash. Jde hlavně o problém s izolační vrstvou, která degraduje s každým zápisem (tunelový efekt).

V případě procesoru si nejsem úplně jist, jestli tam je nějaká oblast, která má podobnou logiku jako flash paměť (resp. funguje na podobném principu). Jestli se nepletu, tak mikrokód CPU se "neupgraduje" tak, že se po spuštění stroje s biosem, kde došlo k úpravě mikrokódu, dojde k zápisu do nějaké nevolatilní paměti v procesoru, ale pouze se nahraje do nějaké dočasné - volatilní paměti, tedy po odpojení napájení a opětovné inicializaci dojde k jeho nahrání. Obávám se, že procesory toho snesou opravdu hodně, ale je samozřejmě mnohem lepší provozovat jakýkoli polovodič co nejblíže okolní teplotě - vzhledem k roztažnosti materiálů (a samozřejmě na co nejstabilnější teplotě - tedy s minimální odchylkou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že dřív "zkoroduje" - vybouchá se - měděný spoj. Samozřejmě nepočítám nějakou prasárnu při OC, kdy je otázka, jestli dřív prorazíš tranzistor nebo přepálíš spoj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono nejde o poškození spojů, spíš se obávám že dojde k porušení pravidelné struktury materiálů. Jen je to daleko pomalejší proces než u naší milé RoHS pájky (mimochodem, doporučuju udělat průzkum okolo RoHS pájek, údajně jsou už i velmi kvalitní pájky, které dokážou bez obav nahradit ty olovnaté).

Dále někdo zmiňoval změnu vlastností polovodiče v průběhu času. Měl jsem za to, že vlastnost polovodičového obvodu (křemíkový obvod) je prakticky neměnný, co samozřejmě může degradovat, tak izolační vrstvy (bavíme se o velmi tenkých vrstvách, se kterými cvičí teplota a nejen to).

Zřejmě se na to někdy víc podívám, moc jsem pozornost výkladu o nábojích v tranzistoru nedával.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se krome pouziti pajeni libi hlavne silnejsi tloustka desticky narozdil od to paskvilu u Skylake/kabylake.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tloušťka substrátu zrovna u PGA asi nebude tak palčivý problém, jako u LGA. V případě LGA se přeci jen na tuhle destičku přenáší celá váha chladiče, kdežto u LGA není taková pružnost a oprírá se to socket, nemluvě i o větší mechanickou stabilitu díky vývodům, jež jsou "zabořené" v socketu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano ale stejne to minimalne snizuje moznost nahodneho poskozeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jde o dosažené teploty. Vyšší teplota = vyšší opotřebení křemíku + nižší stabilita. Při "nominálních" taktech je to ještě skoro jedno, ale tahle jistota jen dělá nový Ryzen o mnoho zajímavější procesor, než intel má.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Čítali ste testy na pctuningu ? Pri čítaní perexu som si myslel, že žartujú, ale ako fakt. Podľa špekulácií museli Obermaiera vyniesť z redakcie nohami napred... Inak som čakal, že pod testami bude podpísaná jeho inteminencia osobne, takto sme prišli o kopec zábavy, no čo už. Ale očakávam, že niečo ešte vypustí, len sa z toho šoku musí spamätať. Podľa tých testov to vyzerá, že hrubý výkon Ryzenu a jeho potenciál je značný. Treba len počkať na update Windowsu, ktorý Ryzenu vo výkone imho značne pomôže. Pri novších hrách budú zrejme aj patche. Za tú cenu, prevádzkové vlastnosti (teploty, spotreba) a značný OC potenciál je to v pomere cena/výkon bezkonkurenčný CPU. Pre spotrebiteľov je to len dobre, na oddelení cenotvorby v Inteli musia mať teraz fofry. Pokiaľ budú takto vydarené aj Ryzeny 5 a mobilné čipy, bude to veľmi veľmi dobré. Už len čakať, aby AMD niečo nepokakalo a uviedli ich na trh čím skôr, než Intel zlacní a presýti trh. Škoda dostupnosti dosiek a ich širšieho sortimentu. Po výsledkoch a keď bude veľký dopyt sa však výrobcovia imho spamätajú a poponáhľajú sa s uvedením nových modelov. Teším sa na recenziu tu na diit.cz, idem ešte prečítať, čo píšu na DD :-).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Podle těch testů na Pctuningu ten výkon se mi zdá kapku nevyrovnaný, hlavně oproti 7700, která je i levnější. Ono 4,5 GHz je prostě znát. V této souvislosti by mě zajímalo vytížení jednotlivých jader u te 1800x, tipuji si, že nebyla vytizena všechna na 100%. Navíc s rostoucím rozlišením se ten rozdíl snižuje.

Mě bude hlavně zajimat testy R5. Nejlépe pretaktované s co nejvyšší frekvencí, to by na hry mohla být IMHO lepší varianta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prej AMD pucilo Ryzen Pctuningu na testy pod podminkou, ze ho nebude testovat Zlobr :-), to byl dobrej tah XD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to pravda tak jediný rozumný řešení, se divim že majitel / šéfredaktor nezasáhl mnohem dřív, vždyť ten osel je jenom poškozuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On jim bohužel dělá i návštěvnost, protože spousta lidí je zvědavá na to, jakou hovadinu zase vyblil. V podstatě se jdou pobavit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžete mi někdo vysvětlit, jaktože Intel 7700K s pastou šedivkou má v zátěži nižší teploty CPU než Ryzen 7 s letovaným IHS, a to ne o málo (43 vs 59 stupňů C) ? Viz. testy na PC Tuningu.

I když asi to je tím, že testy na PCTuningu dělaj amatéři a každej procesor byl zatížen jiným počtem vláken, takže výsledky nejsou moc porovnatelné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On v tej recenzii na Ryzen kdesi písal, že výsledky 7700K čo sa týka teploty a spotreby treba brať s rezervou, lebo v redakcii majú šťastie na obzvlášť podarený kus kremíku. Iný užívateľ s iným čipom 7700K by už také výsledky nemusel dosiahnuť. To isté môže platiť aj o Ryzene - redakcia nemusela dostať práve najvydarenejší Ryzen. Okrem toho, zober do úvahy, že doska nemusí mať 100% odladený BIOS a interpretácia teploty nemusí byť správna. Ale to len špekulujem. Na nete som však niekde narazil na príspevok, neviem to teraz dohľadať, že údajne na ASUS doskách nebehá Ryzen tak dobre a čaká sa na update BIOSu, naopak na doskách Gigabyte sa s tým istým kusom kremíka dosahujú lepšie výsledky (čo sa týka teploty aj možnosti pretaktovania).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Gratulujem, prave si uspesne spochybnil svojimi teoriami vsetky existujuce testy jednou ranou.
Uzasne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No treba u AMD A10 mi ukazuje pod windows teplotu v jadre cca 60-90 stupnu podle zateze, ale v biosu je teplota cpu 30 stupnu, to asi bude ten rozdil....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi nikdo nečekal, že Ryzen bude až tak dobrý :) Hlavně ne Intel :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi je, ze DDfanatik na svem webu v recenzi napsal, ze ikdyz je AMD uzasne, ze uznava, ze Intel neporazilo. Jako co by jeste chtel? Tohle je drtivy vitezstvi AMD!!!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není to vítězství a už vůbec ne drtivé. Například Core i7 6950X má deset jader a čtyřkanál. Za athlona64 to bylo vítězství, ale taky ne drtivé. Dobrý poměr cena-výkon není vítězství.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jenze se podivej na porizovaci cenu a spotrebu teda provozni naklady. Se ti vyplati dva pocitace s RyZenem, jakej je to rozdil. A predpokladam, ze ctyrkanal a dalsi vymozenosti budou casem nejake Opterony postavene na Zenu. To mas jako kdybys mi tvrdil, ze RyZen je o nicem, protoze v cene i3 nic AMD nenabizi. Jiste, ale oni prave zacali a maji na to cely tento rok, kdez to Intel uz letosni Kaby Lake vydal a neverim, ze jeste letos dokaze zareagovat a vydat dalsi radu s vetsim vykonem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

K původní myšlence už nic nedodám a k tomu dalšímu. Intel je hodně předražený a proto může na Zen reagovat jen snížením svého velkého zisku na o něco menší. Ceny i3 jsou k smíchu, ceny většiny notebookových cpu jsou k smíchu a oni to vědí. Mají vyladěnou výrobu, malá cpu (min. i3) a ještě si dovolí většinu cpu zbytečně zkriplit plastelínou a vnucováním GPU části bez možnosti volby. Intel může vydat výrazně lepší produkty aniž by sahal na architekturu nebo z té současné architektury vytvořil skutečně nové produkty.

Díky bohu za Zen, všichni si zapamatujte jak kapitalismus špatně vnímá a definuje konkurenci pomocí „neviditelné ruky trhu" a zůstaňme v klidu. Dvě americké firmy si teď budou hrát na konkurenci o něco více uvěřitelněji než dříve. Úřady zase budou předstírat s menší námahou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Intel může vydat výrazně lepší produkty aniž by sahal na architekturu nebo z té současné architektury vytvořil skutečně nové produkty." To ako myslíte, že Intel v i3 vypne grafiku, nataktuje vyššie a má lepší procesor? To skutočne takto ľahko ide bez výraznejšej zmeny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne ze vypne, ale udela novy navrh kde gpu vubec nebude. plocha kremiku tak bude tretinova a cena muze byt polovicni. konecne muze zacit konkurencni boj a ne cenova a produktova diktatura jedne firmy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taku naivitu som uz davno nevidel, ze cena polovicna. To nemoze byt ani pri predaji do velkoobchodu, nieto koncove ceny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to sice jo, ale za nějakých $1700 si to můžou strčit tam, kam slunce nesvítí. V AMD si udělali jednoduchou kalkulaci, že nejvíce cpu se prodá do $500, tak na ten svůj nejlepší dali cenovku $499 a konkuruje mu až ten za $1000, což je cena, za kterou postavíš celé pc s ryzenem 7. Vyplatí se pořizovat 3x drazší cpu za nějaký pidinárůst ve výkonu?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Drtive vitezstvi?

AMD osmijadro za 15 tisic je ve hrach (ve hrach!) skoro tak vykonne jako Intel ctyrjadro za 10 tisic.

Takze?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo, ale na neoptimalizovaných widlích a v neoptimalizovaných hrách. Je to úplně nová architektura a chce to ještě hodně práce, jak na straně amd (mikrokod, senseMi), tak na straně sw vývojářů. Si vem, proč není mezí jednotlivými řadami Core takový rozdíl? Protože je to pokaždé skoro totéž, jednou na menšim výrobnim procesu a jednou-dvakrát optimalizované a sw vývojáři to znají, ryzen je novinka, nikdo ho nezná. I sami vývojáři AoS přiznali, že je výkon RyZenu zaskočil a že budou vydávat v nejbližší době nějaký ten update, protože podle jejich slov, potenciál Ryzen má, ale vývojáři se ho musí naučit využívat.
Navíc podobný výkon, jako 1800X dá přetaktovaný 1700, který je levnější, než Keby a má i nižší spotřebu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže se podívej jak je to čtyřjádro natlakovaný a jak rychle má nataktovaný paměti... a přesto ve Witcherovi ztrácí dech.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takže to znamená, že ta jejich předražená 6900k za třicet klacků je pěknej šunt. Oproti tomu R7 1700 s cenou pod deset je bezkonkurenční obzvlášť, když jej nataktuješ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky je mi líto lidí, co používají počítač pouze na hraní (nebo obecně konzumaci obsahu)..

Pro pracující a obsah tvořící uživatele je Ryzen jednoznačně nejlepší nabídka na trhu (řádově).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je taky inherentně nadřazenej odsudek, někdo pracuje jako mašinfíra a počítač má místo konzole... Ne každej, kdo má počítač, na něm "pracuje". A dokonce víc takovejch uživatelů se pak musí spokojit s kompromisy a jdou do AMD. Podívej se na nějaký eshopy na žebříček nejprodávanějších procesorů, a plakal bys.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně je zase líto lidí, kteří neznají význam slova řádově a přesto ho s oblibou používají :-) . Kdyby byl Ryzen řádově výhodnější, tzn. levnější, už bych měl doma 2-3 kousky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je výhodnější o desítky procent (např. 1700 vs 4core i7) - levnější a zároveň výkonnější (když se dívám čístě z hlediska content-creation - tedy rychlost kompilace, rendering apod.)

A pokud nechápu "řádově", tak si rád poslechnu vysvětlení. Měl jsem za to, že "desítky" jsou řád.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Převedeno do analogový řeči, je to samý jako by spisovatel (nebo malíř) prohlásil, že je mu líto lidí, co čtou jeho knihy (čučí na jeho obrazy). Krystalicky blbá arogance... :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vůbec ne, muj předchozí diskusní příspěvek je krystalicky čistá parafráze :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky vůbec nereaguju na tebe... :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Multijaderne procesory AMD RyZen prinasi:

-8 nativnich jader v cenove relaci 550€(1/2 nebo polovina vuci Intel HEDT ktera navic zada drahe desky)
-prelomovou procesorovou architekturu vuci ktere je Kabylake nulova evoluce(o revoluci by to byl vtip)
-narust IPC u kazdeho z jader o 52% + s tim technologie XFR Stage 1 u non X a XFR Stage 2 u X modelu
-poctive pajeni CCX bloku(4 jader x2 CCX=8) k IHS s vyuzitim India a bezpecnostni zamkou vice zlata
-nizsi energetickou narocnost/spotrebu pri maximalnim vytezeni vsech jader pri srovnani s Intel HEDT

Secteno, podtrzeno, sdeleno, rok 2017 bude multijadernym, kdyz k tomu pripocteme Vegu, bude co sakra kupovat.

ps-seru na Inteli vojebavani jmenem PAO

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Len keby neboli DDR4 také drahé :-( To môže prechod z platforiem s DDR3 na platformy s DDR4 dosť ľudí odradiť.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chtel sem dat link na levenejsi ale vypada to ze tenhle tyden vyletely nahoru :/
6003,- pred 14 dny, 8264,- dneska za 2x16GB GSkill Trizent Z 3200MHz @CL 16.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ted měnim proc + desku + paměti. Za ddr3 2133 8GB jsem dal před rokem 1100, ted je prodavaji za 1850Kč. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To má ale horší časování a není to Samsung E-die.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fajn, ale já už z toho píšu a je to jííííízdáááááááá :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak či tak, gratulace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, jsem z toho nadšený. Co se týče CPU výkonu je to pro mě velká změna.
Jinak první výsledky na obyčejné desce : OC bez změny napětí 3,5GHz všechna jádra. Spotřeba tím stoupla z cca 68W na 95W. Při zvednutí o 0,1V se dostanu na 3,9 GHz, spotřeba pak ale jde o dost nahoru - cca 120W, ale to měření berte orientačně. Jinak s tou RX 460 mám v GTA 5 o 40fps víc (80 ->120, při tom základu 3GHz) což je pro mě šok :P Ale je to paráda. Ten chladiš co je k tomu přibalený je velmi slušný, je to masivní hliníkový blok s měděnou základnou. Na tom je cca 100mm větřák, ten je dost tichý. Byl jsem připraven si k tomu koupit Noctuu, ale aktuálně jsem od toho opustil.
Fakt mě to příjemně překvapilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"narust IPC u kazdeho z jader o 52% " - oproti comu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak proti Excavatoru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový laický dotaz, nevíte, proč je tam vždycky mezera v tom lepidle na IHS? Mají to tak jak CPU od Intelu, tak AMD (AMD má dokonce mezery dvě)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mozna na vyrovnani tlaku.. ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že procák je obdélník, tak tam kápnou dvě kapky, protože ty se roztečou do kruhu, což je vlastně takovej kulatej čtverec, a potřebují dva čtverce, aby pokryli obdélník. Můžem se bavit o tom, proč tam není tenkej dlouhej kakánek, ale evidentně tam jsou dvě kapky. Jak to připlácnou, vzduch a plyny zabrání, aby se ty dvě kapky spojily. Vliv na funkci nula nula nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mezera? Ty myslíš ty dvě kostičky? IMHO je to proto, aby ta plocha nebyla moc velká a netvořila se uprostřed "hrudka".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se podíváš na IHS nebo na PCB, tak je tam ta černá pasta/lepidlo, ale není kompletně dokola, ale je tam mezera (v případě Intelu), nebo dvě (v případě AMD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoducha fyzika. Pokud se neco ohriva, tak se to roztahuje (v tomto pripade vzduch kolem jadra procesoru). Pokud se neco roztahuje, tak se zvecuje tlak. Pokud by tento tlak nemel kam uniknout, tak bude ruzne deformovat veci kolem sebe...

A v neposledni rade tim usetris 5% z ceny lepidla :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To by mohlo být :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neviem kde vsetci stratili hlavu ale to "pozlatenie" nie je zlato (naco by tam bola dalsia vrstva prechodu) ale normalna kalafuna

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

'' naco by tam bola dalsia vrstva prechodu''

tam zadna dalsi vrstva prechodu neni.. dostudovat.. (:

http://www.indium.com/blog/understanding-gold-on-nickel.php
http://www.indium.com/blog/soldering-to-gold.php

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?
+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

nadifundované zlato zcela určitě "přechod" není. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa čo je pozitívum RyZenu
-Konečne budú prístupnejšie 8 a viac jadrové procesory pre tých čo to potrebujeme
-Lepšia konkurencia pre Intel už bude musieť bojovať aj s AMD nielen s ARM
-Dúfam že lepšia implementácia viacerích jadier na strane SW
-A dúfam konečne poriadne dosky ITX a mATX pre AMD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co když je tam ten čtverec zlata, protože bude 16ti jádro a pojede to na stejné lince pro zapouzdření?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Môže byť, ale nedávalo by to ekonomický zmysel takto plytvať zlatom. Síce je ho len tenká vrstvička, no predsa len... A upraviť linky na puzdrovanie 16 jadier a rozšíriť zlatý podklad je imho najmenej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzdro pro šestnáctijádra (Naples) je zcela jiné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu se nezeptat - a na mém oblíbeném webu testy nebudou? Už se tady tomu nikdo nevěnuje, nebo jste nedostali vzorek k otestování? Jasně že si můžu prohlédnout testy všude možně po světě, ale mít to na jednom místě je prostě fajn.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO bude, ale dávajú si načas, alebo ešte nedostali testovaciu vzorku. Na recenziu na DIIT sa teším najviac - DD je naladený smerom k AMD, PCTUNING s Obermaierom smerom od AMD, aj keď tá review, musím napísať teda že na moje prekvapenie, bola dosť nestranná, ba možno až AMD pozitívna.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No-x psal, že vlastní test není v plánu. Nemají ani vybavení, ani s čím porovnávat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, to som prehliadol. Tak to je škoda :-( Recenzie na DIIT som mal veľmi rád. Je pravda, že časy, keď tu každý týždeň jedna pribudla sú už žiaľ zrejme navždy preč (RIP staré dobré CDRko), ale myslel som si, že Ryzen otestujú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je smutné. To už tu fakt zůstal jen informační rozcestník s občasným přidaným vlastním názorem ;( No nic, budu doufat že se to v budoucnu změní a z diitu se opět stane plnohodnotný nástupce cdr. Přece jen si mylím, že bez vlastních recenzí je každý HW web poloviční.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na jaké bázi je to černé lepidlo, ví to někdo? silikon to nebude když to má bublinky.
potřebuju na delid

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.