Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Instalace Ubuntu z Windows

ty krabe tak ty screenshoty jsou dost hustě brutální........takovej linux na windowsech.....čumim
ubuntu-setup.exe LOL :-))

ale jen tak dál!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to zajímavě.
Bude moci poštovní program obou operačních systémů využívat stejný soubor *.pst ?
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spravne se to pise Gentoo/FreeBSD, ne obracene :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že konečně i já budu schopen nainstalovat linux, iá, iá !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Romad :Bude moci poštovní program obou operačních systémů využívat stejný soubor *.pst ?>

ak spustis Outlook v Linux-e cez wine (ide to relativne jednoducho) tak ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je super, konecne - jeste by to ale chtelo, aby sel ten Linux primo spustit ve Windows jako aplikace, jen si tam treba "neco vyzkouset" a pak honem zpatky do Windows :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem se nedavno pokousel nainstalovat linux na CF 128MB s FAT32 a teda zazitek za vsechny prachy, slo o minimalisticke distribuce udajne schopne fungovat i na 486 (na tu jsem to daval), 2 nefungovali vubec (zadny boot) a dalsim dvema vytuhnul kernel, tak jsem to vzdal uz me to nebavilo... ted tam mam DOS. (jedna se o testovaci PC kde mi slo hlavne o paralelku). Takze ? pokud chcete prechazet z windows (a ne jen testovat live distra) je to opravdu sranda, snad se to zlepsi, jak je videt podle clanku neco se aspon deje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hx: no na taketo veci je najlepsi VMware...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

super, tesim sa, mozem takto ubuntu sirit medzi ludi este jednoduchsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

n: ono instalovat linux na fat32 je jako instalovat windows na ext3. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MarrLiss: A jak jsem to mel asi udelat ? CF na kterou neco dokazu nahrat jenom ve win ? (486 bez CDrom i "bezneho" HDD, i FDD)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplne normalne - naformatovat na ext3 a zapsat ve Windowsech :-) Windowsy umi zapisovat na Ext3 (jak - viz google)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

n: Preco tam je teraz DOS a nie windows ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Ja jsem se nedavno pokousel nainstalovat linux na CF 128MB s FAT32 a
>teda zazitek za vsechny prachy, slo o minimalisticke distribuce udajne
>schopne fungovat i na 486

V case 486 nebolo USB ani citacky kariet, tam je problem ak je to pre 486 tak je jadro okybtene o funkcie HW, ktore na 486 neboli (SSD bolo ale nie CF) musis sa pzoriet, ci podporuje boot z CF a zvolit take minidistro, ktore to vie a ma zapnute.

bezna chyba BFU-nevedia, co robia a necitaju manualy. myslim, ze novy Damm Small Linux (DSL vie aj USB aj CF citacky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na to aby si realne isiel na Fat32 disku potrebujes UMSDOS podporu
zavadzace
loadlin.exe
loadlinx.exe

iamge jadra
zimage

a na koniec autoexec z dos-boot disku dat nieco na styl

loadlinx zimage rw root=C:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sadas: Tak mi řekni jak na PC bez CDrom nainstalovat windows na 128 MB "hdd"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: testoval jsem kde co, proste to tuhalo nebo neslo a to je ta 486 campaq...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba:Ja ti dam BFU, pouzivam naprosto trasparentni adapter IDE<->CF (prakticky je to jenom redukce), CF dokaze fungovat v true IDE modu, samo jenom v PIO x rezimu, tady problem nehledej, chova se to jako normalni HDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

n: tak co do toho pleties prechod z windows

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sadas: To si ani nezaslouzi odpoved

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

n: zkousel si zipslack? Ten je upraveny presne na tyhle pozadavky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem měl WinLinux 2000, ten se taky instaloval z Windows a přebíral některá nastavení.
A co takhle Damn Small Linux běžící jako screensaver ve Windows :
http://linuxtracker.org/torrents-details.php?id=3410

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2n

zkus Puppy linux, stáhneš ISO (jsou to v principu 3 soubory), vypálíš jako obraz na CD a na libovolné mašině (s CD) to bootneš jako liveCD, pak tam v menu najdeš VELMI komfortní instalátor s množstvím voleb, zvolíš na CF, která následně půjde do IDE/CF redukce (ta volba je tam !!!). Běhá to velmi rychle, protože je celý v RAM-ce, nevím kolik RAM má ten tvůj systém... také NO CZECH (english,.....)... ale jinak super, mám ho na USB flash-ce. Ten kernel by měl na 486 jet.

S tím Win-instalerem Ubuntu nevím... nevím (sám používám od 5.04, nyní 6.10), myslím si, že lidé, kteří mají problém s instalací Ubuntu z CD, by si Linux (bez pomoci) instalovat neměli.
Na tom CD je dotaz - kam a jak + komfortní aplikace Gparted, žádná commandline, řekl bych, že mnohem komfortnější než fdisk nebo instalátor WinXP... akorát si "někteří" musí zvolit language Czech...aby tomu rozuměli a také si tím zjednoduší lokalizaci Ubuntu i aplikací...
BFU si stejně následně nebudou schopni rozchodit 3D grafiku, kodeky atd.. a zbytečně si budou myslet, že poznali Linux, který nic neumí (ani přehrát MP3,..) a hrůza... prostě BFU "woknař" by se do Linuxu vůbec neměl pouštět.

Bojím se, aby si s tím win-instalátorem Linux/Ubuntu neudělal "medvědí službu", byť chápu, že předchází problémům s Grub-em....

Jinak samozřejmě Ubuntu doporučuji, zejména díky skělé komunitě na fóru na www.ubuntu.cz. Také bych doporučil se podívat na podporu vašeho HW pro Linux, než ho začnete instalovat (tamtéž). Nejenom HW PC, ale i periferie (tiskárny, modemy,...)

TUX

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to n> Compaq a nieco transparentne robis si sranbdu? Co je to za CF-IDE redukciu a co je to za typ Compaq-u (vo vacsine Compaq-ov je Copmaq chipset a ten nie je standardny, holt Compaq mal zdrojaky WIN) treba mat jadro s povolenymi compaq chipsetm, aby to chodilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecal: Hmm hezky, proc neni (obecne pro distribuce linuxu a aplikovani z windows) dsotupny image kterej by se pomoci "aplikuj_image.exe" rozbalil primo na zvoleny HDD/partisn hdd, vytvoril na nem rovnou MBR atd. Pak by stacilo v biosu udelat switch z ceho se ma bootovat a hotovo, opravdu nechapu proc je potreba delat bootovaci diskety, CD images a podobny ptakoviny, nekolinasobne se pak v tom hrabat... fuj, proc to delat jednoduse kdyz to jde slozite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba:Tak proc ve 2 pripadech vsechno nabihalo (vypisovani, normalne to nacita z disku) a az po chvili to vykozne, to asi nebude chipsetem, stejne u tech dister bylo reklamovano ze jsou na 486 a jelikoz tyto compaq 486 byly ve sve dobe mainstrem... nevim co uz by to teda melo podporovat, ja potrebuju resit svoje problemy ne 14dni rozchazet system pro 486ku. Prej compaq chipset, paneboze, je to normalni 486 s VGA natom nema co nefungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2n
no fakt nevím... Ty si myslíš, že BFU si umí nejprve ve woknech "přeskupit partyšny" (se softem) aby to podle tvého.. měl kam rozbalit...
BFU neví, co je partition (zná jen disk C:, D: apod.).. netuší o omezeném počtu primárních oblastí apod....
Mimochodem, když ten tvůj příspěvek čtu, tak si myslím, že nevíš o čem mluvíš... MBR a switch v BIOSu... hmm zajímavé.. a to jako jak?... jaký vektor přerušení by měl řídit "logickou část" disku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z jine strany - instalace Ubuntu z (prakticky libovolneho) Unixu pomoci Debootstrap - viz

http://ftp.ubuntulinux.org/ubuntu/dists/warty/main/installer-i386/curren...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pan n vůbec neví o čem mluví, aby se spustil nějaký exe je zapotřebí mít spuštěný operační systém. No a nejde jen o vytvoření MBR, musí se vytvořit také souborový systém (boot sektor, tabulka souborů, žurnály, kořenový adresář apod.), říká se tomu formátování na vysoké úrovni.
Podobně jako se instaluje tato linuxová distribuce jsem někde před čtyřmi lety instalovat BeOS a QNX Neutrino, taktéž se instalovali do windows, uloženy ve velkých souborech, spouštěny pomocí ikonky.
Je dobře že se takto linuxová komunita snaží přimět alespoň linux vyzkoušet. S linuxem jsem kdysi trochu víc koketoval, ale nakonec jsem zůstal u windows, hlavním důvodem je to že jej v práci administruji, tak o něm chci vědět co nejvíc.
Jinak opensource komunitě držím palce, dnes jsou desktopové distribuce mnohem více přátelštějští než dřív, pamatuji na RH 7.1 Seawolf, hodně věcí jsem si musel sám donastavit. No ale aspoň jsem se něco naučil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 kecal: on mysli ze by se to asi samo vsechno udelalo a on si pak vybral v biosu ze ktereho disku chce bootovat...alespon tak jsem jeho prispevek pochopil ja... ne..taktko to nikdy nepude vazeni pratele..budto bude chtit plnohodnotny linux a budete se prochazet textovym modem a instalaci..pripadne skorkowokenni instalaci...nebo budete chtit windows aplikaci... myslim ze na ozkouseni je nejlepsi live distro.... a osobne se domnivam ze knoppix :) bo pro ty co s tim trosku umi je tam vsechno..narozdil od spousty jinych live distribuci ( slax a spol)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>nekdo
>2 kecal: on mysli ze by se to asi samo vsechno udelalo a on si pak
>vybral v biosu ze ktereho disku chce bootovat..

Ja som pochopil co chcel, lenze to by museli BIOS-y vediet aj nieco ine ako nastartovat bootloader z MBR a ak atam nic nie je zaviest MS-DOS z prvej particie DOS-u, ktora je aktivnou particou... Okolo 90% BIOS-ov viac nevie, teda ak nepocitam boot z inych/IDE a non-IDE zaradeni ale rovnakym sposobom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2nekdo: Jo tahle jsem se jednou pekne napalil. Na forech nekdo doporucoval knopix, tak jsem ho zkusmo vrazil do notebooku. Behem bootu si system nasel zvukovku a nenapadlo ho nic lepsiho, nez okamzite snimat vstup z mikrofonu a poustet ho zesileny do reproduktoru. Zacalo to samozrejme priserne vazbit a ja jako BFU jsem se za prve vydesil a za druhe jsem nevedel co s tim mam delat. Nevim co to bylo za verzi, je to tak 2 roky zpatky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jste fakt dobri, jste fakt dobri jste fakt dobri. Spokojenost ? S tim rozbalenim image na partisnu jsem to samozrejme myslel VE WINDOWS (z windows), jinak to nema ani logiku, teda ma, pokud o druhem automaticky predpokladate ze je blbec a vy buh. Jak to udelat aby na HDD vznikla struktura odpovidajici nainstalovanemu linuxu ? jo tak to nevim ale neni to nic co by neslo, pro windows napriklad existuji programy ktere zazalohuji cely HDD do image a tento jde na jakykoliv jiny HDD zase "rozbalit". Kdyby tohle existovalo tak bych se nemusel srat se zavadecama pro FAT ... zbytecny o tom mluvit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2n: Ale to bys pak musel udelat obrovske mnozstvi obrazu. Vzdyt na kazdem PC mas trochu jiny HW a pouhe preneseni SW by nemuselo dopadnout dobre. Zkus si vyrobit takovy obraz Windowsu na PC s deskou s chipsetem od VIA, grafikou od ATi, procesorem Intel, integrovanou zvukovkou,... a pak to zkus "nakopirovat" do PC s nForcem, AMD procesorem, nVidia kartou a XFI zvukovkou.
(doufam ze jsem te spravne pochopil)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak by si to pri bootu kontrolovalo konfiguraci a kdyz by neodpovidala ulozene tak by se provedla nova detekce HW, windows to delaji normalne... problem bych videl akorat v okamziku kdy je HDD na neznamem radici, ale na to by zas mel byt dost chytrej ten "rozbalovac" kterej by rekl (na zaklade nacteni informaci z toho image-seznamu driveru pro radice) : voe smula mas radic na kterej nemam ovladac, ale myslim ze tohle nehrozi, pokud to teda nema byt nejake obskurdni distro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozna kdybys poslal par radku vypisu jadra pred tim, nez ti to vytuhne, tak by ti nekdo poradil. Kdyz to tuhne pokazdy na stejnym miste, tak se ten problem da celkem pekne lokalizovat. Rict neco nebootuje, neco se sekne pri bootu je dobry zacatek, ale chce to pokracovat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kapo----: To dal, jenomze co z toho ? vedlo by to jenom k dalsimu laborovani a ja uz toho mel dost. Dik za zajem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

N: Nemuzes autodetekovat zarizeni, na kterem zrovna bezi ovladac. Takze bys nejdriv musel vypnout ty wokenni ovladace ...<br><br>
Nainstalovat linux do souboru je na vyzkouseni dobre, ale bude to pak vzdycky pomalejsi nez primo na HDD: i kdyby ty soubory nebyly fragmentovane (jako ze budou), overovani teto vlastnosti bude zdrzovat. Krome toho riskujes, ze se ti sesypou woknous a pokazi ti pritom i ten linux.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:-))) to je spiknuti, me chcete zabit smichem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lop: Program pro windows schopny zapisovat na ext2 partition samozrejme nejen ze jde napsat, ale dokonce uz existuje. A to nemluvim o tom, ze by se dal pustit linux jako aplikace (vmware nebo i neco jednodussiho) a vytvorit to image v nem. Staci kdyz bude instalacni proces pripraven na to, ze se bude stehovat z virtualniho pocitace na fyzicky (respektive, ze instalace probiha na jinem pocitaci nez na kterem pak pobezi jadro).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k te vmware: jsem si pres VMWare ve widlich nainstaloval Gentoo na ten samej disk, co widle, jen na jinou partisnu. Komplet i s grubem. Po restartu uz boot primo do linuxu :-). Jde vsecko :o).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kapo: nechápu, proč si také neuvedl jak si to udělal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z nějakého důvodu, přestože ve VMware nastavim svoje fyzicky IDE disky jako IDE, pri nabootovani instalace Ubuntu jsou virtualizovany jako SCSI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.