Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Integrovaná grafika Meteor Lake se posune na úroveň samostatné Arc A380

"potenciální rozlet A380"
Narážka na Airbus?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta iGPU temer jiste nebude mit stejny vykon jako samostatna grafika. Muze.mit stejny pocet vypocetnich jednotek, ale to samo o sobe nestaci. Rozhodne totiz nebude mit pametovy system se stejnou realnou propustnosti a to bude hlavni brzda. Ilustruje to napriklad skutecnost, ze amd mezi apu 3xxG a 4xxxG snizilo pocet vypocetnich jednotek iGPU z 11 na 8, protoze je pri dostupne propustnosti nebyli schopni vyssi pocet dostatecne vyuzit a bylo to plytvani kremikem.

Pritom nejde jen o kmitocet pameti, ale i o jeji zpozdeni, zpusob vyuziti vyrovnavacich pameti a vubec prace s pameti. Hezky je to videt treba na aktualni verzi Infinity Cache v RDNA3, ktera dava pri mensi velikosti podstatne vetsi propustnost, nez u predchozi RDNA2.

Rekl bych, ze Intel bude mit nejspis velky problem prave s optimalizaci pametoveho systemu pro potreby her. Hezky to bylo videt pri prechodu z ddr4 na ddr5. Kmitocet pameti a tedy i teoreticka propustnost se zvysily zasadnim zpusobem, ale vykon iGPU temer vubec, coz je hodne divne. A hadam, ze male zkusenosti s herni optimalitaci pametoveho systemu mozna budou i za spatnou vykonosti jejich samostatnych grafik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze by to mohlo byt ok s propustnosti. Nez se Meteor dostavi tak budou na trhu uz docela rychle DDR5. iGPU Intelu asi nema uzke hrdlo v propustonsti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prave jsem chtel napsat neco velmi podobneho.
Jeste bych dodal, ze:
1. na systemech s mensi RAM (<=16GB) integrovana grafika take zabere podstatnout cast pameti
2. uz tak uzke pametove hrdlo (vime jak jsou delane NTB - (jeden SO-DIMM, nizke rychlosti) se vytizi grafikou a co potom CPU<->RAM ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Kmitocet pameti a tedy i teoreticka propustnost se zvysily zasadnim zpusobem, ale vykon iGPU temer vubec, coz je hodne divne.“

Protože je výkon iGPU Intelu natolik nízký, že ho paměťová propustnost nebrzdí. V takové situaci jsou úvahy o tom, že pro zvýšení výkonu budou potřebovat rychlejší paměťové rozhraní, poněkud zbytečné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O grafickem vykonu igpu od intelu fakt nemam iluze ;-). Ale s propustnosti pameti roste vykon (snad) kazde grafiky. Aby zvyseni propustnosti s fps nehnulo, musel by ji byt opravdu hodne velky prebytek v porovnani k vypocetnimu vykonu. A to u ddr4 nehrozi.

Ten test, ze ktereho muj komentar vychazel, uz bohuzel nejsem schopen dohledat. Ale porovnaval se v nem graficky vykon nejakeho rozumneho intel procesoru (zadna i3 podvyziva) pri osazeni ddr4 a podstatne rychlejsi dd5 ram. Pamatuji si to, protoze mne sokovalo, ze zmena fps byla temer cista nula.

Rikal jsem si, ze to neni mozne, pokud ten radic a/nebo nastaveni pameti nejsou totalne zprasene :-O. A to mohlo snadno nastat. Ddr5 ma totiz podstatne zmeneny zpusob adresace (4x 32bitovy kanal, 2x vetsi zpracovavany blok). A pokud tomu nebyla prizpusobena prace igpu s pameti, tak muze padnout vetsina zvyseni propustnosti na neuzitecne prenosy nepotrebnych dat nebo na cekani na pristup do pameti. Bylo by zajimave to otestovat detailneji, ale intelske pocitadlo kvuli tomu urcite porizovat nebudu ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsi nepochopil na:
"Protože je výkon iGPU Intelu natolik nízký, že ho paměťová propustnost nebrzdí."

Navíc, kde bereš jistotu že GDDR6 > DDR5?
Arc A380 = 6GB GDDR6 96bit 15.5 Gbps
DDR5 6400 MT/s = 400 Gbps ?
Výpočet je asi špatně, ale někdo mě snad opraví.
I když 400Gbps = 50GBps na kanál.
V duálu ti může hodit 88GBps co naměřili testy AIDA.

Navíc v době vydání ML předpokládám vyřešené děličky a latence. Největší brzdy DDR5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GDDR6 mají ovšem 15.5Gb/s na jeden bit kanálu, zatímco u DDR5 udáváš rychlost na 64bit kanál. Dál pak GDDR mají fullduplex komunikaci, zatímco DDR half duplex.

https://www.hardwaretimes.com/ddr4-vs-gddr6-memory-which-one-is-faster/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzete mi vysvetlit ten vas full duplex? Protoze GDDR stejne jako DDR maji klasicke I/O piny, ktere pro dany burst jsou nakonfigurovany v jednom case jednim smerem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o první využití "dlaždic", co Pentium Pro? ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_Pro
Jasný, nejde tak úplně o dlaždice, jen 2 čipy v jedmon pouzdře. I tak byl s ohledem na současný trend průkopnický ;)
Dokonce mám jeden funční kousek i doma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezaměňovat použití dlaždic v procesoru s použitím procesorů jako dlaždic :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co slepence C2Q tvoreny dvouma procesorovyma cipama?
A co mobilni procesory, tvoreny CPU + PCH cipem na jednom pouzdre?
A co dalsi varianty, kde bylo CPU/iGPU doplneno o eDRAM cip ? (casto mobilni, ale i 5775C)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paráda, jeste lepsi iGPU bude super. Do toho intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby aspon mel clovek trochu jistoty, ze ty ovladace na iGPU nebudou dopraseny/napul dodelany/ ci s chybama , tak by aspon mohl vybirat jestli APU AMD ci Intel s timto ... sveho casu co jsem pouzival Iris Pro 6200 (eDRAM) s desktop Broadwellem, tak to trvalo rok a mesice spamovani na tech. podporu Intelu a WG, nez opravily bug u WoT. takto je zatim jistota s APU ( Zen 2,3,4))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.