Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Integrované GPU Zen 4 / Raphael: Asi 4 CU / 1,1 GHz

Tak důvod nízkého taktu může být taky prostě takový že nechtějí aby jim to potom požralo grafický náskok případných APU která přijdou do am5 socketu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>(TAM = Total Addressable Market, tedy celkový okruh zákazníků, které lze s daným typem
>produktu oslovit)

ja by som to vysvetlenie skrátil na

(TAM = Total Addressable Market, teda celkový okruh potenciálnych zákazníkov)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NO-X, je pro srovnání výkonu uvažováno DDR4 vs DDR5 u nového? Aby to nakonec nedopadlo tak, že nová malinká grafika bude mít skoro stejný výkon jako Vega.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 CU DDR4 nijak nelimitují, takže DDR5 by na výkonu nic neměnily.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka ako zen ia výkon odmeny šéfky a šéfov v AMD?

Executive Incentive Plan Bonuses for Fiscal 2021

On February 22, 2022, the Compensation and Leadership Resources Committee (the “CLRC”) of the Board of Directors of Advanced Micro Devices, Inc. (the “Company”) approved the following annual cash performance bonuses under the Company’s Executive Incentive Plan (the “EIP”) to the Named Executive Officers listed below:

Named Executive Officer

Fiscal 2021 Annual Cash Performance Bonuses
Devinder Kumar, Executive Vice President, Chief Financial Officer and Treasurer $1,300,000
Rick Bergman, Executive Vice President, Computing and Graphics Business Group $1,225,000
Darren Grasby, Executive Vice President and Chief Sales Officer(1) $1,239,130
Mark D. Papermaster, Chief Technology Officer and Executive Vice President, Technology and Engineering $1,400,000
________________

(1) Mr. Grasby’s Fiscal 2021 Annual Cash Performance Bonus of £925,000 was converted from British pounds to U.S. dollars using an exchange rate of 1.3396 U.S. dollars per 1.00 British pound, which was the exchange rate reported by Bloomberg Financial as of December 25, 2021.

On February 23, 2022, the Board of Directors of the Company approved the following annual cash performance bonus under the EIP for the Company’s President and Chief Executive Officer:

Lisa T. Su, Chairman, President and Chief Executive Officer $ 3,190,000

These bonus awards are expected to be paid in March 2022.

https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-22-000054/amd-20220222...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třetím důvodem zahrnutí iGPU do Raphaelu bude i přehrávání videa. Nejen u mobilního segmentu platí, že lidi čuměj na video/online streaming víc, než hrají hry. Osobně takové minimalistické iGPU vítám a určitě nebudu sám. Nedivil bych se, kdyby časem tato varianta zcela vytlačila APU z desktopu (omezený výkon daný limitací RAM). Na paření si stejně uživatel koupí dedikovanou grafiku a cílem AMD je inkasovat prachy dvakrát - za CPU a za GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na ceně a já bych neřekl, že zrovna v tomhle to bude proti silnému iGPU v APU excelovat. A to ani po klesnutí ceny grafik na nějaku méně nesnesitelnou úroveň.

„Na paření si stejně uživatel koupí dedikovanou grafiku."
Je zde hodně uživatelů co si ji nekoupí. Každý nemusí pařit AAA hry při 144 fps. V mém okolí ty PC s dedikovanou grafikou jedou už jen ze setrvačnosti a jen výrazná menšina (1/5) plánuje koupi samostatné karty. Nevím do jaké míry jsou vypovídající statistiky Steamu, ale vím že už kdysi, když jsem je sledoval, tak mě překvapilo velké zastoupení integrovaných Intelů.

Tudíž ta úvaha, že v boji APU zvítězí to s menší iGPU částí je dost zvláštní, protože většina klade důraz na iGPU, jelikož CPU stačí i slabé - pro to iGPU hraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já jsem třeba kupoval APU jen pro tu grafiku a vůbec mi nezáleží jaká je. Prostě jsem dedikovanou grafiku nemohl sehnat. Ano, mohl jsem zkusit nějakou 10 let starou NVIDIA 5x přejmenovanou ale to prostě není ono.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš,já třeba kupoval iGPU a jeho výkon mě zajímá velmi i přesto že dedikovanou grafiku mám. S příchodem nového Zenu si nechám dedikovanou grafiku a APU postoupím manželce na SIMS4, Fall Guys a pod. kde to ve fullHD dá iGPU v tom APU na max detaily (ono to obstojně dá i Doom Eternal btw). Tento scénář je často opomíjený Já ale starý hardware neprodávám ani nevyhazuji, nejčastěji ho takto "postupuji". Pochopitelně manželce pořídím na to něco jako Akasa maxwell PRO, tedy bude to mít 0db a namontuji ji to pod stůl nebo za monitor aby to nebylo ani slyšet, ani vidět. Těchto kvalit si totiž cení daleko více než potencionálních více fps na uřvané staré grafické kartě. Holt tohle neon boyz nepochopí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa je segmentácia jasná.

(1) CPU so základným iGPU "zadarmo" ako základ, lebo im stačí zobrazovať iba desktop a video.
(2) APU pre tých, čo sa chcú občas zahrať niečo staršie a netreba im dGPU.
(3) CPU+iGPU + dGPU pre hráčov

Poznám VEĽA ľudí, ktorí spadajú do kategórií 1 a 2. Asi to bude vekom... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A čo tak akcelerátor vektorových výpočtov.?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když budu chtít akceleraci AI výpočtů, tak si stejně musím koupit dedikovanou grafiku s větší VRAM. Např. DXO Photolab vyžaduje GPU s 8 GB VRAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale pri 128-jadrovom Zen4 based Threadripperi alebo 256-jadrovom Zen5 based Threadripperi
https://www.youtube.com/watch?v=kUJWgD4qpy0

by ich mohlo byť viac

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cezzanu iGPU lze nastavit dedikovaně až 16GB, to vím,protože jsem to zkoušel, dalších tuším až 32GB si umí užrat (to druhé si nepamatuji přesně a musel bych ověřit). Výkon je jaký je, ale kdy někdo musel mít nějaký specializovaný SW na velikost VRAM bez dalších požadavků na aritmetický a renderovací výkon, tak iGPU může mít VRAM "dostatek" řekněme

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Nedivil bych se, kdyby časem tato varianta zcela vytlačila APU z desktopu

Mozne to je, ale IMO nepravdepodobne. Ano APU jsou limitovany RAM, ale kdyz se podivate na APU poslednich ~5 let, tak to iGPU zabira 40-60% kremiku. Kdyz vite ze budete mit vedle CPU dedikovane GPU, tak nema smysl obetovat velke mnozstvi kremiku na iGPU. Lidi u CPU v tehle konfiguraci spis oceni vic PCIe linek, vetsi L3 cache a podobne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V takovém případě bude inkasovat dvakrát MPEG LA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ta malá grafika v ZEN 4 bude umět HWdecode VP9, ideálně i AV1, DP1.4 aby i Ježek dostal najíst, nevidím v tom jedinej problém. Podhoubí ve Windows 10 i 11 na to je a v desktopu se pojede jen na integrované a dedikovaná se hodí "do klidu" dokud nebude vážně potřeba.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

už teď vím že to nebude Ježkovi dobrý ptž to nemá nálepku Intel :-(
Bohužel na vypínání grafik na desktopu zapomeňte. Ne, že bych to neuvítal (mám 5700G + 6800), nejlepší co to dokáže je jet na igpu ve hrách kde není potřeba dedikované (např. 3D deskovky typu talisman atd) to igpu zvládá i na mých 3440x1440, tzn. není důvod aby to renderovala 6800. Hra musí ale podporovat výběr grafiky, případně musíte použít utilitku která vnutí jako primární tu, kterou chcete. Když pak hraju třeba Doom Eternal tak mě to renderuje 6800 a monitor je zapojený do desky, tedy do té integrované a nedělá to žádný problém a to včetně Freesyncu i Raytracingu, který tím pádem mě leze z integrované Vegy. Kdo z Vás to má? :-D Jo z Vegy mě teda leze i to AV1 :-D
Plné přepínání grafik včetně odpojování jedné z nich je však vyšší dívčí a vyžaduje to spolupráci driveru, musí to být softwarově ošetřeno,,vůbec to není jednoduché. Na desktopu kde může být kombinace různých desek a dedikovaných grafik prostě pořádnou SW podporu pro to nikdo neudělá.

Do budoucna to ale bude dávat smysl. Až budete mít hiend 2kW grafiku, tak.se Vám bude možná hodit nějaká sekundární co bude žrát "jen" 500W na kterou to přepne na nějaký ten "lehčí rendering". Toho se už ale účastnit nebudu.
Teoreticky bych mohl nějak změřit kolik že to vlastně žere ten dedikívaný R6800 když zrovna jedu přes tu integrovanou. Nějaký tip jak na to? Obávám se že to bude i tak několik desítek wattů i když po něm nechci ani 2D (plocha win a vykreslování plochy iGPU)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta podpora dvou grafik je přímo ve Windows, kde si stejně jako dříve v Ovládacím panelu Nvidia zvolíte s jakou grafikou se má jaký program spustit. ZeroPower už AMD neumí? Dřív jsem to testoval a fungovalo to za přepokladu, že si žádný software nešahal neustále na telemetriku dedikované grafiky a nebránil jí v přechodu do režimu spánku. Od té doby (doby Fiji) jsem to už nezkoušel, ale vím že se na tom dál pracovalo. Je ale možný že to opustili, protože jsem už dlouho v changelogu ovladačů na tohle téma nečetl. Dřív jsem to měřil prostě wattmetrem na zásuvce. Na druhou stranu je to celkem běžně používaná funkce v noteboocích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm jak dostat ovládací panel nvidia někam kde není ehm Nvidia.... no opravdu jde vidět že už jste to dlouho nezkoušel. Vlastně nechápu Váš příspěvěk čím mě vlastně chcete pomoct - slovy že to kdysi v době Fiji nějak jelo a teď už nevíte? Hmm... tak děkuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokuď je v idle, tak podle testů by to mělo být 7W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak vám nevím asi blbě čtu ale naopak igpu byl vždy výrazná výhoda Intelu a tyto čipy jsou pochopitelně mnohem žádanější než bez igpu. Tady se konečně dokopali k tomu aby mohli konkurovat i v kancl strojích kde bez integrované dosud neměli nárok se výrazněji prosadit. Jednoduše minimalistická grafika na které ve volném čase půjdou staré hry typu W3, AvP2, FC1 pohodlně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

teda nerad bych Vám do toho 82% výkonu kecal,ale moje igpu v 5700G neběhá na 1,1 ale 2,4Ghz. Jako hezká recenze igpu Cezzanu na diitu (stejně jako na všech jiných webech aby to bylo fér) mě řekla výkon igpu na 3200 , přinejlepším na 3600Mhz pamětech. Já si to doma měřil a vyšlo mě podstatně víc (4733MhzCL16). Lžu já nebo bylo něco na recenzích špatně :-D?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čtenáři s předplaceným Premiem tam ještě mají dodatek:

„Jenže je tu ještě podstatné snížení taktovacích frekvencí: 1,1 GHz, což je 58 % taktovací frekvence zpola aktivního Rembrandtu. Ve výsledku se tak dostáváme zhruba na polovinu výkonu poloaktivního Rembrandtu.“

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nj, přejdu na premium taky, když si to člověk platí, tak to čte alespoň pořádně

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skvělý, právě něco takového potřebuji. Na zobrazování stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě výkonem intelacké iGPU na steroidech ale se spotřebou vypnutého monitoru :)
Tady může AMD opět modrým vypálit rybník...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch 1.1GHz se mi zdá jako blbost.
Možná leda v notebookach.
Argument že se to bude porovnávat s APU neberu. Protože se to bude porovnávat především s intelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brečím za absenci grafiky či zobrazovadla od prvního ryzenu. Vite kolik počítačů jsem postavil pro kancelářskou práci na intelu protože nešlo koupit pc se solidním procesorem s igpu? Čekal jsem že by se mohl objevit chipset s grafikou, ale v procesoru mi to taky nevadí. Hodí se to dvojnásob i pro servery a pro případ že vám umře grafika a potřebujete alespoň nějak pracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ke své práci potřebuje pouze procesorový výkon, zatímco grafiku potřebuje jen pro zobrazení plochy. Takových zákazníků nicméně není mnoho"

Haha, dobrej vtip...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.