Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Integrované GPU Zen 4 / Raphael: Asi 4 CU / 1,1 GHz

Velmi dlouho se proslýchá, že AMD zvažuje doplnění malého integrovaného GPU do „samostatného“ procesoru Zen 4 (Raphael) a od loňska je potvrzeno, že na něj dojde. Jak by mohlo vypadat?

Důvody, pro takové rozhodnutí jsou v podstatě dva. Ten první se týká desktopu a v podstatě rozšiřuje TAM samostatných procesorů AMD (TAM = Total Addressable Market, tedy celkový okruh zákazníků, které lze s daným typem produktu oslovit). Klasické Ryzeny (bez „G“) mohly oslovit zákazníka využívajícího samostatnou grafickou kartu. Raphael může oslovit i zákazníka, který samostatnou grafickou kartu nepotřebuje, ke své práci potřebuje pouze procesorový výkon, zatímco grafiku potřebuje jen pro zobrazení plochy. Takových zákazníků nicméně není mnoho, a tak lze za podstatnější důvod, pro který k integraci dochází, považovat ten druhý:

V segmentu výkonnějších notebooků, kde je osazena samostatná grafická karta, je žádoucí její úplné vypnutí (když zrovna není používána) a to nelze provést, pokud není přítomno nějaké další grafické jádro schopné zobrazovat plochu. Integrovaná grafika v Raphael je proto cestou k rozšíření výkonnějších procesorů do notebooků (~45W+ segment).

Pro popsané účely není potřebné nijak výkonný akcelerátor a od loňska je potvrzeno, že AMD ani s žádným integrovaným trhačem asfaltu nepočítá. Kdo má na integrované GPU určité nároky, tomu poslouží APU. Těžištěm CPU Raphael tak je procesorový výkon, těžištěm APU Rembrandt je integrovaná grafika.

V médiích se začaly objevovat zprávy o tom, že iGPU procesorů Raphael bude disponovat 4 CU (tedy 256 stream-procesory) RDNA 2 na 1,1 GHz. Zdrojem těchto zpráv je (dnes již nepříliš aktivní leaker) Komachi Ensaka. Svůj příspěvek na Twitteru však neformuloval jako strohé konstatování faktu, ale (v překladu zhruba) slovy:

„2 WGP / 4 CU na 1100 MHz by celkem stačilo. Myslím jako iGPU Raphael.“

Poté, co některá média tuto informaci převzala, však doplnil:

„To je jen nápad obyčejného člověka, tak to neberte jako fakt. Jde jen o odhad.“

Informaci nicméně převzal i web VideoCardz, který si mnohé úniky v rámci možností ověřuje od svých zdrojů (nicméně ne vždy). Není tedy jasné, zda Komachi Ensaka skutečně tyto konkrétní vymyslel, nebo na nich něco je a pouze chce chránit svůj zdroj. Nutno podotknout, že náhodné myšlenky v podobě konkrétních specifikací obvykle nezveřejňuje.

Možná podobna iGPU procesorů Raphael (Zen 4) znázorněná seškrtáním iGPU APU Rembrandt.
červeně: co pravděpodobně nebude přítomno
šedě: co může být dále odstraněno

Ať už jde o konkrétní konfiguraci nebo odhad, půjde o čísla nepříliš vzdálená realitě. Pokud bychom na tyto hodnoty přistoupili a snažili se je dostat do kontextu, pak můžeme vyjít z faktu, že zpola aktivní iGPU APU Rembrandt s 384 stream-procesory dosahuje podle prvních testů 123 % herního výkonu plně aktivního APU Cezanne (Vega s 512 stream-procesory). Zde je řeč o 4 CU, tedy 256 stream-procesorech, čímž bychom se dostali na 82 % grafického výkonu plně aktivního APU Cezanne. To je pořád dost, v podstatě srovnatelně nebo více než v případě ořezaných modelů tohoto APU.

Jenže je tu ještě podstatné snížení taktovacích frekvencí: 1,1 GHz, což je 58 % taktovací frekvence zpola aktivního Rembrandtu. Ve výsledku se tak dostáváme zhruba na polovinu výkonu poloaktivního Rembrandtu.

Docela se nabízí otázka, proč pouze 1,1 GHz? Centrální čiplet procesorů Raphael, ve kterém nejspíš bude GPU zahrnuto, má být vyráběn 6nm procesem TSMC a víme, že na 6nm procesu TSMC dosahuje RDNA 2 bezproblémově 2,8 GHz (Radeon RX 6500 XT). Z vlastností a parametrů známých produktů integrujících GPU architektury RDNA 2 navíc lze odvodit, že 256 stream-procesorů na 1,1 GHz nemůže znamenat spotřebu vyšší než zhruba 2 watty, takže ani desetinásobek této hodnoty by u 100W procesoru neměl představovat problém. Je však možné, že na křemíku sdružujícím všechna možná komunikační rozhraní nechce mít AMD významný zdroj tepla. Nebo je důvod ještě jiný.

Za jisté však můžeme považovat, že Raphael malé integrované GPU nabídne, to k zobrazování plochy poslouží a jeho herní výkon bude nízký (byť asi ne 100% nepoužitelný; na 720p při minimálních detailech by leckterým hrám stačit mohl).

Co zatím neznáme, je konfigurace obrazových výstupů a výbava multimediálními akcelerátory. S ohledem na uplatnění v noteboocích při vypnutí samostatného GPU by měly být podporovány minimálně dva obrazové výstupy (aby uživatel notebooku mohl připojit externí monitor) a chybět by neměla alespoň základní sada dekodérů videa (h.264, h.265, VP9), bez které by notebook během přehrávání YouTube nebo filmů při běhu na baterii dlouho nevydržel.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Integrované GPU Zen 4 / Raphael: Asi 4 CU / 1,1 GHz

Neděle, 6 Březen 2022 - 09:52 | BlackRider | "ke své práci potřebuje pouze procesorový...
Pátek, 4 Březen 2022 - 13:49 | Ji Si | Pokuď je v idle, tak podle testů by to mělo být...
Čtvrtek, 3 Březen 2022 - 00:12 | MACHINA | hmm jak dostat ovládací panel nvidia někam kde...
Středa, 2 Březen 2022 - 18:01 | Matess | Brečím za absenci grafiky či zobrazovadla od...
Středa, 2 Březen 2022 - 09:42 | Libor Míšek | Ta podpora dvou grafik je přímo ve Windows, kde...
Středa, 2 Březen 2022 - 05:46 | Anonym | Těch 1.1GHz se mi zdá jako blbost. Možná leda v...
Úterý, 1 Březen 2022 - 23:46 | MACHINA | nj, přejdu na premium taky, když si to člověk...
Úterý, 1 Březen 2022 - 22:14 | SudetChobot | Prostě výkonem intelacké iGPU na steroidech ale...
Úterý, 1 Březen 2022 - 20:03 | no-X | Čtenáři s předplaceným Premiem tam ještě mají...
Úterý, 1 Březen 2022 - 19:29 | kvolaa | Skvělý, právě něco takového potřebuji. Na...

Zobrazit diskusi