Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel přiznal odklad 10nm procesu na druhou půlku roku 2017

"Když ale vezmete všechno v úvahu, naši pozici jakožto lídra to neohrozí, ani při tomto datu,“

Intelu se vycita, ze jeho procesory jsou drahe. Kdyby je ale zlevnil, AMD uz dnes neexistuje, uz takhle je v cervenych cislech.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl zlevňovat jen tak? Jediné co někoho dokáže dotlačit ke slevě je konkurence. Pokud má trh jen pro sebe, může si říct kolik libo a tratit na tom nebude.

Takže je to přesně opačně. CPU Intel nejsou ještě dražší jen proto, že tu stále je AMD (a ARM).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Přestože má Intel prakticky monopol na trhu x86 CPU, neznamená to, že si může stanovit libovolné ceny. Optimální ceny z pohledu Intelu jsou takové, při kterých bude mít vytížené výrobní linky a prodá všechno co vyrobí. AMD jako minoritní výrobce ceny x86 CPU více méně neovlivňuje, musí se přizpůsobit cenám, jaké nasadí Intel.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak schvalne:

4-jadrove, 8-vlaknove APU Intelu za 400 € (Ci7 4790K a tie nove nonsensy 14 nm Broadwelly Ci7 5XXX), lacnejsie APU jak za 200 € Intel nema.

4-jadrove APU AMD max. za 150 € (Godavari alias Kaveri Refresh 7870K), ostatne Kaveri APU su od 100 do 130 €. A Najlecnejsie APU u AMD su za 80-90 €.

Cenove nepomery (3x drahsie APU Intelu) jakz-takz dorovnava vykon, ktory je u AMD cca 3x mensi. Ale pozor! Iba CPU vykon je u Intelu vyssi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Diky za dobré přiklady, které podporují mé argumenty :-). Intel vůbec neřeší to, jaká je cena nebo výkon AMD APU. Nasadí prostě takové ceny, při kterých bude maximalizovat svůj zisk.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Uz tolko nefetuj. Porovnavat i7 s Kaveri. Grafika v koskopsoch AMD APU je na bezne pouzite prisilna a na hry slabucka. A ak uz ide o vykon integrovanej grafiky tak prave Broadwelly s Irisom 6200 zabijaju hlboko do zeme aj Godavari 7870K. Desktopove i7C je len ukazka technologie, podstatne je, ze Iris mas v mobilnych Intel APU. Na AMD APU pada v skladoch prach, nikto to nekupuje. A dat za najvyssie Kaveri 150,- eur? Ved zato mas samostatne CPU s dedikovanou grafikou, kde si ako vykonom CPU tak grafickym v uplne inej dimenzii.

O vsetkom rozhoduje trh, ponuka a dopyt, ceny su nastavene presne podla tychto rovnic. AMD fandim, ale uz dlhe roky od AMD nic nekupujem, nemam dovod, AMD najma posledne roky nevie poskytnut produkt do ktoreho by som isiel. A to neplati, len pre tych ako ja s dostatkom financii, ale aj pre tych z obmedzenym rozpoctom, na poli CPU su priatelne moznosti len archaicke FX 6300, 8300, aj to len pre uplne socky, lebo za mierne vyssi doplatok mas Intel i5. V grafikach to nie je take jednoznacne, resp. nebolo pokial AMD teraz neprislo s rembrandom 290/290X na trojkovu radu, je to rembrand ako vysity, ziadne zmeny v jadre ani v napajani neboli, v skratke len iny BIOS a inak nastaveny Powertune, hlavne, ze podstatne zvysena cena. Poslednych 6-7 rokov kupujem len Intel a Nvidiu (ako pri desktope, notebooku, serveroch) tak ako mnohi dalsi a nemam problem.

Na drobne nepozeram, zastavam teoriu, ze si zarobim a kupim vhodny produkt, v konecnom dosledku usetrim. Aj ked na druhej strane viem pochopit aj socky z nizkoprijmovych skupin, ktore pocitaju kazdy cent a nemaju vyrazne naroky, tym vie v low-end segmente AMD poskytnut alternativu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Aj ked na druhej strane viem pochopit aj socky z nizkoprijmovych skupin, ktore pocitaju kazdy cent a nemaju vyrazne naroky, tym vie v low-end segmente AMD poskytnut alternativu."
Oznacit niekoho za socku a vraviet, ze ho vies pochopit... LOL
" Desktopove i7C je len ukazka technologie, podstatne je, ze Iris mas v mobilnych Intel APU."
Poprosim proof o tom, ze mobilne Intel APU budu mat taktiez stacknutu ramku a budu aspon podobne vykonne.

"A dat za najvyssie Kaveri 150,- eur? Ved zato mas samostatne CPU s dedikovanou grafikou, kde si ako vykonom CPU tak grafickym v uplne inej dimenzii."
Ano, ta cena je mierne prehnana, na druhej strane, ak chce niekto kanclak s urcitou rezervou do buducnosti a najmensou spotrebou, je to najrozumnejsia volba.

"A to neplati, len pre tych ako ja s dostatkom financii, ale aj pre tych z obmedzenym rozpoctom, na poli CPU su priatelne moznosti len archaicke FX 6300, 8300, aj to len pre uplne socky, lebo za mierne vyssi doplatok mas Intel i5"
i5-4670 228,42 vs fx 8300 za 121 +- a fx 6300 za nejakych 110. Na druhej strane, aspon si ukazal ako trh nesledujes. Najoblubenejsi budget procak je Athlon, teda 860k. G3258 sa sice pekne taktuje aj vsetko, ale je to 2C/2T a za 2 roky nan nepojde polka hier ako teraz napr FC4, ktory nativne vyzaduje 4 jadra.
" Na AMD APU pada v skladoch prach, nikto to nekupuje."
"Ačkoli to není velká útěcha, údajně se během Q2 zlepšily prodeje desktopových procesorů (jak APU, tak FX) a také se zvýšila průměrná prodejní cena za procesory a grafiky" (http://www.cnews.cz/amd-ma-po-spatnem-q2-2015-velmi-nizke-trzby-zajimave... ). Teda, evidentne menej, ako minule stvrtroky.

" je to rembrand ako vysity," Prepac, neodpustim si to, van Rijn? :D

"Poslednych 6-7 rokov kupujem len Intel a Nvidiu (ako pri desktope, notebooku, serveroch) tak ako mnohi dalsi a nemam problem."
Kto tvrdil, ze s Nvidiou su nejake velke problemy? Ak teda cloveku nevadi, ze sa mu obcas nieco neda clocknut, obcas mu znizia vykon grafarny ci daju o pol giga menej Vram, tak moze byt uplne spokojny. Mna ako majitela kepleru celkom nasrali niektore veci co Vidia robi a cim je tu dlhsie Maxwell, tym viac straca Kepler na AMD sucastnikov...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Optimální ceny z pohledu Intelu jsou takové, při kterých bude mít vytížené výrobní linky a prodá všechno co vyrobí."

Totalne vedle, optimalni ceny jsou takove, pri nichz je maximalni zisk. S vytizenosti linek to nema absolutne nic spolecneho - kdyby mohli za 2x cenu prodavat 1/2 soucasne produkce, meli by stejny prijem a diky nizsim fixnim nakladum dokonce vyssi zisk - myslis si ze by se sr*li s tim vytezovat linky ? houby, zbytek linek pronajmou jinym firmam, nebo odprodaji nekriticke casti a zbytek zakonzervuji, vyhodi prebytecne zamestnance atd.... Intel neni charita, umi pocitat. Jedinej duvod proc to dosud neudelali je, ze s 2x cenou by to koupilo mnohem min nez 1/2 lidi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím přesně, jaký podíl nákladů na výrobu chipů je fixní, ale tipnul bych si, že tvoří více než 50%. Vždyť jenom postavit fabriku na výrobu chipů stoji několik miliard USD, vzduchotechnika musí jet neustále, není možné ji na půl dne vypnout. Při 50% vytížení linek ušetří akorát něco málo na elektrice a spotřebním materiálu. Za 5 let bude fabrika zastaralá, do té doby se musí zaplatit.

Komu myslíte, že Intel může pronajmout nevyužité výrobní kapacity? Většina firem, které by o to měly zájem jsou přímými konkurenty Intelu! Pronájmem svých továren konkurenci by Intel ztratil hlavní strategickou výhodu, několikaletý náskok ve výrobních technologíích.

S vytížením výrobních linek má Intel poslední dobou trochu problémy, resp. určitě by nebyl problém je vytížit při snížení cen. Jenže to by vedlo i ke snížení zisků a proto to Intel nechce udělat a hledá co jiného kromě x86 chipů by mohl vyrábět při zachování stávajích marží, viz. nedávné zprávy zprávy o koupi Altery.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Misto rychlejsiho nastupu mensich a mensich nanometru bych ocenil znovu pajeni jader v stredni a stredne vyssi tride s tym konecne nastup 6 a 8 jadernych produktu do tohoto segmentu. Situace ktera se tu toci okolo ctyrjadrech zapocala jiz v roce 2007 produktem Q6600 coz je dost usmevne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

BTW, +1000 internetu redakci za uvodni obrazek :-) mi prijde takovej "no co, zas sme to trochu podelali, ha-ha..."

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je hlavne dobra sprava pre AMD. Zen moze byt po dlhej dobe solidna alternativa ku 14nm Skylake a snad si AMD konecne namasti kapsy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.