Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel 20A a 18A v problémech? Společnost vyrobí Arrow Lake i Lunar Lake u TSMC

Ach jo, nedivim se, že mu Lisa na konferenčku nepřijela a na jeho nabídku, že jí vyrobí nějaké ty procesory nereagovala, zas Pat prodával jen nějaké sny. :-/

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

TSMC zvládne vyrobit to o čem Pat sní.
Nebo marketingové oddělení slíbilo.

Dříve ty sliby alespoň překonali konkurenci.
Dnes už ani to nezvládnou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pat sni že USA zbombarduje TSMC idealne aj so Samsungom, v planovanej vojne USA v azii a oni budu zase svetova jednička :D Som zvedavi či Taiwanci su na tolko sprosty ako slovania a nechaju sa zničiť v nezmiselnej vojne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt idiot. Dnešní čech nebo ukrajinec nemá s rusem společného o víc než třeba s britem nebo nizozemcem, ty slovanský bratře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže ty kapacity chce Intel přeprodávat od TSMC k AMD pod lepšejším štítkem Intelu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakoupit kapacity TMSC, i kdyby měly "tisknout" na wafery logo Intelu je jejich asi jedinou současnou úspěšnou strategií bránící AMD v dalším růstu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Patik je mi cim dal mene sympaticky, pokud vubec kdy byl. Nakoupi (skoupi) ve velkem kapacity u TSMC a pak milostive prijde s nabidkou vyroby pro ostatni, na ktere on sam nebude a nebo jen minoritne vyrabet.
Taky citite tu rybinu...? :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

to je geniální strategie přece, on bude vyrábět na horších procesech své konkurenci, která zákonitě musí mít horší výrobek a sám bude prodávat high end super čipy od tsmc
akorát zapomíná, že samsung dohnal teď tsmc alespoň na rok, dokud nevyjde tsmc s 3nm pro velký čipy což bude q1 2025 takže samsungu stačí, aby měl o trochu lepší proces než má intel a stejně intel ty zakázky nedostane

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a jak se v korporátu říká, slibem nezarmoutíš, takže huang a všichni ostatní mu to mohli odkejvat jak by mohli vyrábět u intelu, ale realita bude zas úplně jiná

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako Intel je nějakou dobu celý v problémech. To už nějakou dobu není tajemství...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už chybí jen, aby Intel začal svým topným procesorům říkat Ryzeny. :D:D:D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD procesory vyrobené na procesech Intelu by měly mít údajně označení Ryžehy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vsadil bych se že kdyby nejnovější Ryzen vyrobili na Intel 7 tak stále bude žrát podstatně méně než raptor lake.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejde asi jen o celkou velikost ztrát, ale také z jaké plochy. U Ryzenu se ztrátový výkon odvádí z relativně menší plochy než u CPU intelu, takže i relativně malé zvýšení celkových ztrát by mohlo díky lokálnímu přehřívání omezit max. dosažitelný výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tu pletiete plochu clovece. Ryzen 7800X3D na 65W prekona 400W Raptora v 95% hier a ziadna plocha cipu s tym nema docinenia. Intel proste uz 6-10 rokov odlieva z kremiku ten isty, dnes uz zastaraly a prekonany iCore CPU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Řeč byla o vlastnostech Zenu vyrobeného na procesu Intelu, ale to Vám asi ušlo (s výkonem 7800X3D to nemá nic společného).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že není pochyb o tom, že kdyby byly procesory AMD vyrobené u TSMC a u Intelu, tak s největší pravděpodobností ty od Intelu budou o něco horší kvality. Je bezpředmětné o tom spekulovat, protože taková situace se nezdá příliš pravděpodobná. Podstatné je, že Intel je v krizi nejen pokud jde o technologický proces výroby, tak i pokud jde o architekturu jeho procesorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. kdyby Ryzen vyrobili na Intel 7 tak stále bude žrát podstatně méně než raptor lake .."
On dokonce bude i menší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zpoždění ve výrobě nebo problémy s přechodem na novější proces jsou bohužel nepříjemné, ale nejsou neobvyklé a nevyhýbají se nikomu ! Prošli si tím všichni Samsung i TSMC nebo GlobalFoundries, nicméně chtěl jsem jen podotknout, že ačkoliv titulek článku svádí k doměnkám ohledně "špatného" výrobního procesu, který Intel "tfuj tfuj" nábízí konkurenci, aby ji "poškodil", faktem je že o stavu toho procesu víte všichni kulové. Důvodem přechodu k TSMC je časové okno, které by Intelu vzniklo kdyby trval výhradně na svém vlastním výrobním procesu což by negativně ovlivnilo roadmapy a to si v nynější situaci Intel nemůže dovolit.
Nikdo, kromě Intelu neví, v jakém stavu bude jeho proces řekněme v horizontu dalších 6-12ti měsíců a jaké bude mít vlastnosti. Dovolím si říct, že pro mnoho zákazníků bude ten proces určitě zajímavý, nakonec je to vždy otázka ceny...... Větší variabilita výrobních procesů a širší nabídka na trhu to je velké plus a měli by ji všichni s radostí uvítat, ale chápu že mnohým dělá mnohem větší potěšení si plivnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Nikdo, kromě Intelu neví, v jakém stavu bude jeho proces .."
S tvrzením lze souhlasit.
Jen mi přijde, že slova .. kromě Intelu .. jsou v něm nadbytečná.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pockame a uvidime, jak to s temi procesy bude. Zatim Intel poslednich 5 let o svych druhoradych produktech (CPU+GPU) mluvi v superlativech, ktere jsou vzdalene technicke realite. Proc mu najednou verit, ze jeho procesy budou neco jineho? :)
Ze na to chytne nejakou vyrobu "ARM" nebo nejakych "B-ckovych" grafik/AI akceleratoru, o si dovedu klidne predstavit. Ale ze by se napriklad NV a AMD k nemu vydali po te, kdyz jsou to jeho hlavni rivalove (NV minimalne do doby nez Intel opusti myslenku dedik grafik a AI akceleratoru). To se mi fakt nezda.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co brání Intelu koupit licenci na generické Mali/Cortex jádra od ARMu a na příkladu SoC předvést jak jsou jeho procesy levné/úsporné/výkonné. Pokud by to bylo realitou určitě by v kombinaci se správnou cenou přitáhl výrobu těch, na které se u TMSC/Samsungu nedostalo. Po vybudování důvěry na malých die se může předvést na těch větších. Ani se nezdá, že by trh zaplavil levnými in-house FPGA, které budou mít patrně podstatně jednoduší struktury.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je právě. Nejdřív musí získat důvěru zákazníků, že jejich výroba je taková jako sliby prezentované vedením.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No a to je ten problém. Totiž kecy a powerpointové slajdy to nedokážou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná je dohání minulost kdy upřednostňovali výplatu dividend před investicemi do budoucnosti. Místo zajištění zdrojů (odborníci/FAB) a rozjetí paralelních projektů (návrhy použitelných architektur/výrobních procesů) věřili na udržení ceny akcií pravidelnou výplatou dividend a odkupem akcií. Střednědobě strategie jistě úspěšná, nemusí být dlouhodobě na trhu s vážnou konkurencí. AMD dokázalo, že i bez peněz (s dluhy) se dá vymyslet kolo, které jim vyrobí někdo jiný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@tombomino: no jo , tady možná lidem tady na diitu se to nezdá, ale například Nvidia několikrát projevila vážný zájem o výrobu u Intelu, takže to není až takové sci-fi jak by se mohlo na první pohled zdát ... a pokud má zájem Nvidia , tak proč ne AMD a jiné firmy ?

To je jako se Samsungem. Pro všechny je to ten "spatný" "nepoužitelný" "nesrovnatelný s TSMC" atd. proces a přece na něm Nvidia postavila uspěšné portfolio produktů :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná by bylo vhodné rozlišovat mezi "problémy s přechodem" (v případech, že se na proces přešlo) a "problémy s pokusem o přechod" (pro ty ostatní případy).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ten přechod se netýká pouze jednoho konkrétního procesu, např. 3nm to 20A/18A, ale je to mnohem komplexnější problém infrakstruktury, přestavby starších továren a zařízení, použití novějších EUV, vytvoření dokumentace a nástrojů pro nové klienty takových foundries, Intel předtím vyráběl výhradně pro sebe . Tohle všechno se nedá stihnout za krátkou dobu.

https://www.pcgamer.com/hardware/processors/intels-chip-foundry-keeps-lo...

""Generální ředitel Intelu Pat Gelsinger prošel podrobnosti o tomto ve výroční zprávě (přepis přes SeekingAlpha) a poukázal na to, že jednou významnou chybou, kterou Intel udělal, byl příliš dlouhý přechod na EUV (extrémní ultrafialovou) litografii, metody, kterými jsou vyrobeny všichny nejnovější CPU a GPU."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problémy se skutečně nikomu nevyhýbají, ale jen Intel dokáže hlásat, jak jsou jeho procesy skvělé a nabízet je dalším firmám, zatímco svoje procesory si nechá vyrobit u TSMC. A namísto toho aby přiznali, že budou mít zpoždění a/nebo že ten proces nebude mít slibované parametry, dozvídáme se to jen dedukcí. Takovouhle hru hraje Intel už několik let, jak je v řiti, ale vždycky se najde někdo, kdo ho bude omlouvat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je obyčejný hloupý hejt, kdybys byl na místě výrobce, dělal bys ůplně to samé

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyjádření Intelu
".....Kašleme na výkon, budeme produkty a technologie vydávat v uvedených termínech......"

.... nedaří se jim ani jedno, vydávat včas ani odpovídající výkon produktů

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Liso, u Intelu jsou volné výrobní kapacity, nechcete? Je to super nabídka. Intel ji nevyužije a rád přenechá AMD. Všechno dobré!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pád Intelu nezadržitelně pokračuje. K zastavení mu chybí nejen konkurenceschopný výrobní proces, ale i konkurenceschopná architektura. Jak dlouho bude světu trvat, než to pochopí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdejší kříšťálové koule v akci...

Třeba jen Intel vymyslel, že AMD v pohodě bude konkurovat s TSMC N3 a ještě mu zabere část kapacit a svůj 20A proces nabídne pro lukrativnější obory ... (Microsoft AI, plus servery ??)

Třeba jen nechce plýtvat omezene kapacity na novém a drahém procesu na lowcost oblasti (consumer PC).

Místo všech těch opisů/přepisů a věštění z koulí co tak otestovat nějaký ML notebook? Docela by mě zajímalo jak ta nepovedená, předražená a nedostupná generace CPU je na tom s během na baterii v normální zátěži. Asi bych si to přečetl radši než zdejší "analýzy" výrobních procesů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. s během na baterii v normální zátěži .."

Normální zátěž?
To máte na mysli CPU v 95% času v Idle a psaní poznámek do wordu stylem .. "Kroužící Orel"?
V tom si Meteor, Arrow i Lunar pohoršili proti monolityckým Alder-Raptor-Refresh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.