Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Arc přesvědčil Sparkle. Po 10 letech se vrací k výrobě grafických karet

No jo, tak na tom se uz nic zkazit neda... aneb Kdyz TOHLE muze vydat Intel, tak my dvakrat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Obycejne smejdy, Radeon RX 6600 je bozi kup oproti tehle tragedii od intelu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:oD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi musel Intel hodně namazat, protože kvůli takovýmuhle šrotu rozjíždět znova po 10ti letech grafiky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

všichni ostatní výrobci se mu na to vyprdli tak potřeboval někde udat ty vyrobený čipy, to muselo bejt drahý

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jak se to vezme. Čipy jim dali veskrze zadarmo, takže drahý to vlastně nebylo. Akorát když nebudou očekávané prodeje, tak Intel nasype něco za výrobu GPU.
Když se to vezme kolem a kolem, asi by bylo levnější ty čipy hodit do stoupy, nebo je věnovat na charitu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Kuriozitkou je barva LED podsvícení v závislosti na teplotě "
Konečně rozumné využití LED.
Doufám že se z kuriozity stane standard.
I když asi přijdu o práci. BFU pozná že FPS mu padají kvůli teplotám. Jestli tedy červenou nebude považovat za herní režim XD

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mně na tom přijde vtipný ten název. Thermal Sync. Člověk by čekal cutting edge termodynamickou technologii, heatpipes, vapor chambers, grafen... a ona je to RGB ledka :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konečně rozumné využití LED....

Každá grafika která má RGB podsvícení tohle umí,
neznám výrobce který by se tím nepochlubil na svých stránkách, nastavit jde cokoliv, od teploty, přes různé změny barev, reakci na dění na monitoru (ve hře), reakci na hudbu......
...tedy žádná novinka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to měla již i ASUS Strix GTX 1080Ti OC (2017).
https://www.pctekreviews.com/Reviews/STRIX-GTX-1080TI/08.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik jim Intel podstrčil do kapes aby se to vyrábělo??
Nebo jim to dál zadarmo??
XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtírá se mi tu myšlenka, že firmě ještě zaplatili za ekologickou likvidaci... A když viděli ty hezký názvy a blikátka, tak si řekli že nebudou utrácet za právníky a budou tvrdit že to byl záměr... ony ty jejich standardy celkové hodně upadly...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Práčka peňazí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koho zajímá Sparkle, ale Matrox oznámil řadu karet LUMA, postavených na Intel ARC.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No tvl fakt že jo. To jsou šílenci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sparkle - to je ta znacka, co mi GPU odisla mesiac po skonceni zaruky ? (rok asi 2006, Geforce FX5700)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze zvědavosti jsem si stáhl ovladač pro tuto grafiku. Kromě takových důležitých informací, jako že před instalací grafického driveru je třeba nainstalovat operační systém, mne v readme.txt zaujalo, že grafika vyžaduje CPU 11., 12. a nebo 13. generace. Takže v PC s CPU třeba i5-10400 to nepojede?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně se jedná o narážku na funkci ReBAR, která nemusí fungovat na starších deskách bez updatu BIOSů a u ARC může způsobit dost velké propady výkonu. Takže fungovat to bude, jen se jistí kdyby jsem si stěžoval že výkon je ještě horší než jste čekal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle grafiky sou v takove prdeli, ze to jiz neni smesne ani smutne zaroven, zbytecny odpad na planete, jasne byt pokusnim kralikem za vlastni penize, Koduri kopnut do prdele...:

https://diit.cz/clanek/raja-koduri-odchazi-z-intelu

->a pak intel prohlasi, litujeme, jako u projektu Intel procesor + AMD iGPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sparkle neznám, ale v této souvislosti jsem si nechal googlem vyhledat jiné tragédy Manli a oni jedou ty GeForcky do dneška, pane jo, to zírám. Přitom to byli snad ještě větší tragédi než Sapphire u ATI/AMD a těm se taky stále daří. Jo ne vždy vyhrávají ti nejlepší. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak na obnovu činnosti dost zajímavý kandidát, třeba je z Intelu přesvědčili že problém není v hw, ale sw a na tom se usilovně pracuje a dle už veřejných výsledků to není nereálné že ty čipy mají ještě výraznější rezervy. Od vydání už ušli kus cesty a jestli i zavedení výrobci najdou ve svých GPU tu a tam zajímavější rezervu tak pro hw novinku to je mnohem snažší, zvlášť když tranzistory a hrubý výkon na další pokroky má.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zadnou rezervu, na kterou by stalo cekat to nema. To je jako cekani na Vegu, ze se stane zazrak. Jestli tomu pridaji nekde +5-10% v ramci nasledujiciho roku, dvou, tak je to podobne, co dela treba i AMD, vyjimence NV. K vuli toho na grafiku ale cekat nebudes.
Arc je obchodne totalni flop, ale to ty vis, jen si to nechces priznat. Jestli tomu Koduri polozil dobry zaklad nebo ne, se ukaze uz docela brzy. Rozhodujici asi bude pro dalsi udel intelich grafik, jestli se jim s Battlemage podari aspon trosku nekde prorazit. To ze si Intel 'koupil' Sparkle, aby to nemusel delat pod vlastnim jmenem je chytry tah. Nicmene to je asi tak jedine. O kvalitach tech karet to nerika vubec nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sparkle nie je uplne najstastnejsi nazov pre elektroniku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nahodou, k ARC to docela ladi :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vyborny tah. Maji rozum.

Pekne udelat vztah, retezce, logistiku, tovarny, zamestnance, linku, vsecko hezky nachystat.
Udelat na zacatek nakej malej test run na Alchemystovi.
Az prijde Battlemage tak budou napred a hezky natom vydelaj.

Dittacky mastnaci v komentech jako vzdy netusi kde je sever.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč ne, pokud si to Inte, dobře zaplatil žejo. Zábavnější je ten Matrox, ač tedy od Parhelie nestojí za to je vůbec sledovat. Prostě přešli v jednom segmentu z Radeonů na Arc, protože asi ty Arcy teď nabízí něco navíc (8k / AV1 / atd) a byly za neodolatelných podmínek. Vzpomeňte si na to, až zase za nějakou dobu přijdou statistiky prodejů GPU na trhu, kde Intel dál poroste, Nvidia dál poroste, oba na úkor Radeonů (jejichž nabídka je pro hráče nyní poněkud smutná).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže je vidět že to i po odchodu Koduriho bere vedení Intelu vážně a buduje řetězec vztahů na budoucí produkci. Ono už u Alchemistu leccos naznačoval důraz na nejmodernější technologie, hlavně ReBar - Raja položil kvalitní základy, to nakonec seznali a rozhodli se pokračovat v budování kompletního zázemí pro své grafiky. Ty miliardy Raja a jeho "indická vesnice" rozhodně neprojedli nadarmo.
Takže se závěrem nesouhlasím, NV dosáhla zenitu a už budou procenta jen dolů. U AMD moc není kde brát podíl, navíc mají také komplet platformu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že mi nikdo nemůže upřít, že konzistentně tvrdím - ať již o Intel GPU, nebo Itnel hybridních CPU - abychom tomu dali čas, protože sw podpora bude postupně dozrávat a totéž bude platit i pro ty architektury. Pamatuju ty blbý kecy a hromady mínusů, když jsem tu hlásal, že to nepotvrá dlouho a i AMD pojede hybridní CPU. Stejně tak jsem tuhle aktualizoval BIOS své desky s H610 a mezi změnami bylo právě cosi kolem ReBARu (moc jsem to nezkoumal). Do toho pravidleně píšu o novinkách v ovladačích na Linuxu, takže dobře vím, co se tam kolem Intel děje. Největší sranda? Teď jsem na půlnoc na roota psal kus, kdy vývojáři AMD implementovali do Mesy podporu hw akcelerace AV1 na GPU. A v tom komentu k novému kódu píšou, že se to teď hned dá testovat na Intel Arc plus vývojové větvi FFmpegu, kde Intel vyvíjí patche, co se později posunou do standardního FFmpegu. Takže ano, nejvyšší modely Intel CPU stále žerou jako zjednaný, ale to že Intel nic nedělá, je mýtus. Jen to prostě na Windows-AMD webech nikdy nikdo nenapíše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je v dnesni dobe blby cekat "dejme tomu cas", kdyz veskere zkusenosti jsou takove, ze vyrobci (hlavne NV) radi zariznou produktovou radu namisto vylepsovani. U intelu jsme se openCL treba nikdy nedockali (nas projekt byl zapocat kdyz byl aktualni haswell a nastoupil broadwell s edram.. proste vykonne GT3 gpu zarizli).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ten Broadwell s iGPU s eDRAM bylo něco, nad čím jsem tehdy slintal. Škoda že to pitomci nepustili do běžných desktopů, to bych fakt býval chtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry jako ale AMD zařízla pořád perspektivní grafiky mnohem dřív, můžeme být rádi že je podporován pořád Polaris, zato Maxwell, současník Radeonů Grenada je pořád aktuální. Proto třeba v novém Diablu je jako základ pro fHD uveden GTX 970 (jsou tam i ty nejnižší pro 720p/30fps 660/280 - ale tam už se není o čem bavit u výrobci nepodporovaných gpu) a nejnižší podporovaná u AMD je RX 470, tedy sw podpora NV je o level výš. Obdobné je to u Hogwarts a tehdy adorované RX 390/X jsou mimo specifikace protože už jde o nepodporované/ukončené produkty na které už výrobce dělat nový profil pro nové hry dělat nebude, přitom hw horší GTX 960/970 jej dostane a tudíž je v minimálních požadavcích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.