Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel prý bude nadále nabízet procesory v socketu … mno…

Myslím, že se Intel trochu inspiroval u japkařů a ostatně, je to trend. Když se rozhlédnete okolo, je PC platforma už opravdu poslední DIY bašta ve světě IT techniky. Vše okolo je už dávno "onboard" a nikoho to nemrzí. Všichni kolem mne se k PC chovají jako k automobilu. Koupí celek, a až omrzí/zastará, prodají ho a koupí jiné. Už dávno jsem nenarazil na BFU člověka, který by řešil výměnu procesoru, tak maximálně druhý HDD, dokonce ani RAM už nikdo neupgraduje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze diky tomu jsou u te posledni basty vsichni lide, kteri se jeste chteji s necim bastlit. Az zkonci, budou si moci akorat hodit masli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este chvilu to mozu drzat ini vyrobcovia kym aj oni s tym prastia koli nerentabilnosti. Ale je aj mozne ze ARM a ine povodne embedded veci dospeju do podoby kedy sa budu ponukat DIY kity ako skoadacky od vyrobcov kde si poskladas zariadenie podla svojej potreby a nebudes na to potrebovat ani letovacku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protoze uz to davno prakticky upgrejdovat nejde... napriklad i tu blbou pamet jsem chtel nedavno pridat objednal jsem tedy stejnou znacku stejne parametry (akorat uz vypadala jinak nez ta 3 roky stara v PC) no a nefungovala ani s puvodni pameti ani jen ta nova, kokal jsem tedy na stranky vyrobce desky s jakejma pametma je kampatibilni a nenasel jsem zadne, ktere by se jeste prodavali. Takze to ze ma stejne parametry jeste neznamena ze na starem HW pobezi... Zrovna tak procesor jako ho chcete upgredovat kdyz ten novy rychlejsi pak deska nepodporuje ikdyz by patice sedela?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi dobrá analýza. Tak nějak to bude. Už dlouho dělá Intel CPU bez pinů a bylo jen otázkou času, kdy nám ukáže, že to pujde i bez soklů. Jak mi řekla cizojazyčná sociální pracovnice: "Neny penyz, neny láska!" A tak neny piny, neny sokl. :-))))) Jasný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zas to ma i vyhodu - nyni drahe embedded moduly muzou konecne slevit, protoze se jich objevi nekolik od konkurence. Na vystave Electronica 2012 to na nabidce Q7 modulu bylo videt. Pred rokem to byla spise vyjimka..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevim, ale neni LGA nahodou kazde pripajene CPU/GPU/cokoliv??? Takze i kdyby se intel rozhodl, ze se to nebude davat do mechanicke klicky, tak je to jedno ne? Stejne bude dodavat odberatelum (vyrobcum zakladnich desek, klasickym obchodum) procesory v LGA pouzdru ..... jako doted.

To, jestli si intel vyrobi vlastni desku s natvrdo pripajenym CPU je snad uplne jedno. Najde se deset dalsich vyrobcu desek, co tam daji patici.

Hlavne nevim jak by to bylo treba na sracky typu crysis .... 40 linkova PCIe 3.0 je idealni pro pripojeni 1-2 grafik, nejake to SSD na 6G sata, USB 3.0 a jsme na 40ti linkach i s jednou grafikou.

Prijde mi to proste divne ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pleties si LGA a BGA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vám narušovat vaše kruhy, ale LGA je land grid array a BGA Ball grid array. Jinak řečeno jakmile tam je kulička, kterou to je pájeno je to BGA :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě ještě jedna možnost. Intel nemůže AMD otevřeně podpořit, ale zároveň si nemůže dovolit, aby AMD padlo (antimonopolní řízení, hrozba rozdělení typu AT&T v minulosti, apod.). Takže tímto způsobem může AMD dát omezený prostor k nadechnutí, aniž by tím ztratil nejlukrativnější segmenty. A kdyby šlo "do tuhého", Intel může na trh nasadit prakticky kompletní řadu procesorů během několika málo měsíců a AMD tím opět zabrat většinu tržního segmentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důvod je jinde a celá "kauza" je umělá. Tím jak se vyvíjí litografie a v procesorech jsou stále menší a menší tranzistory se totiž již brzy dostaneme k fyzikálním hranicím P-N přechodu, důsledkem čehož se přejde při výrobě CPU od metody "zkusíme a uvidíme" k metodě "buď a nebo".

Co to znamená: Při současné XX nm litografii (a samozřejmě i v minulosti) se sem tam nějaký ten tranzistor tak trochu nepovede. Ale naštěstí "jen trochu" a stačí snížit frekvenci na jaké pracuje a tím omezit nežádoucí difúzi náboje skrz něj a/nebo jeho přehřívání (které samo o sobě také zvyšuje difúzi).

Při budoucí X nm litografii však již budou vrstvy přechodů v tranzistorech tak tenké, že nebudeme mít tento "manévrovací prostor" k dispozici. Procesory se budou vyrábět metodou "buď funguje a nebo prostě ne". Díky tomu bude na trhu jen jeden frekvenční model od dané generace CPU. A z toho vyplývá, že vůbec nevadí, když bude na základní desku připájen, protože stejně nebude z čeho vybírat a čím zaměňovat (v rámci té generace). A i dnes bývá mezi jednotlivými generacemi CPU takový rozdíl, že vyžadují vlastní nový soket/čipset a tedy desku. Stejně tak konkurenční CPU bude mít klasicky svou vlastní desku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Zase jeden z mála kolegů, co vidí daleko do budoucnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"vůbec nevadí, když bude na základní desku připájen"
Vadí. V případě že odejde deska, si budu muset zbytečně připlatit za nový procesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ved Intelu to nevadi :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je spousta případů, kdy to opravdu vadí, souhlasím. Třeba když dáte staré PC rodičům s tím, že jim snad bude ještě aspoň deset let na to jejich "majlování a skajpování" sloužit a ony se mu třeba odporoučej kondíky. V tom máte pravdu, ale zase bude spousta případů, kdy když se udělá kalkulace: snížení ceny kompletu MB+CPU (díky levnější konstrukci) versus zvýšení nákladů při závadě jednoho z nich, tak to i při tak nízké položce (za soket) nevyjde možná v průměru, přepočteno na všechny zákazníky, zas o tolik dráž (tedy nekupujete-li vyloženě nekvalitní značky). A pokud nebudete mít prostě peška, tak na tom vyděláte, myšleno ušetříte.

Ale co se principu věci týče, dávám vám za pravdu a koriguju předchozí příspěvek: Není pravda, že to vůbec nevadí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak vam na starom PC umre doska, tak najjednoduchsie vacsinou je pokusit sa ju opravit, lebo zhananie nahrady nebyva uplne triavalna zalezitost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to chce taky vědět kam šáhnout, protože diagnostické schopnosti končící u vizuální kontroly stavu kondíků často nemusí stačit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale pointa je rovnaka, ak viem opravit dosku s integrovanim CPU po zaruke, alebo fakt staru dosku, vzdy je to vyhoda, lebo aj v pripade umrtia starej dosky to moze koncit nakupom celej platformy s CPU a RAM.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.