Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel prý bude nadále nabízet procesory v socketu … mno…

Intel Core i7 980X - otisk teplovodivé pasty po chladiči DBX-B
Intel hodlá v dohledné době nadále nabízet procesory do socketu. Tak reagoval zástupce Intelu na šířící se drby, že Haswell bude posledním procesorem do socketu. Jenže ono je to složitější…

Dovolte nám připomenout nedávný článek, který o zmíněném drbu pojednává:

Pokud jste ten článek četli celý, včetně mých závěrečných pěti odstavců, které jsem si do něj násilně připojil, pak je vám jistě znám můj dosavadní postoj. Protože jsem ale tak trošku šťoura a pokud to jen trochu jde, zkouším se vrtat v pozadí (v pozadí věci, to ne že bych se škrábal nudou v p… ;-). Celou tu dobu od vydání tohoto článku (to jsou dnes shodou okolností dva týdny) jsem zkoušel žmuňkat z různých zdrojů informace týkající se Broadwellu. To, co jsem doposud zjistil, je přinejmenším lehce znepokojující. Než k tomu dojdeme, nejprve si ocitujme slova mluvčího Intelu Daniela Snydera, který se k drbům vyjádřil pro server Maximum PC:

Intel zůstává věrný rostoucímu trhu koncových spotřebitelů a nadšenců a své produkty pro LGA sockety bude v dohledné době zákazníkům a „enthusiast DIY“ trhu nadále nabízet. V tuto chvíli nicméně Intel nemůže komentovat dlouhodobé plány týkající se konkrétních produktů. Více podrobností odhalíme později prostřednictvím standardních komunikačních kanálů.

Už z tohoto vyjádření vám musí být jasné, že Intel má něco za lubem. Ano, obsahuje tradiční fráze typu „neuvedené produkty nekomentujeme“, to není nic zvláštního, to dělají vlastně (skoro) všichni a je to normální. Ale přeci jen tam lze mezi řádky najít něco, co indikuje, že přijde něco nestandardního. Trknout by vás měla především slova „v dohledné době“. To taky může znamenat jen do konce roku, nebo třeba celý příští rok. Mluvčí odvedl svou práci dobře.

A teď k tomu zjištění, které nám do kontextu celé situace krásně zapadne: Intel nemá v plánech pro Broadwell desktopový segment. Neříkáme, že ho mít nebude, ale zatím ho nemá. A jedna indicie dokonce říká, že opravdu vůbec nebude (ta indicie jednoduše říká něco jako že všechno jsou to BGA kousky (tzn. ani v mobilním segmentu už nebudou sockety, což je logické) a je tam dost zřetelně naznačeno, že se tato strategie s desktopem nesnoubí).

Naproti tomu plány pro mobilní a serverový segment již existují. V mobilním segmentu budeme mít tři varianty procesorů: performance s TDP lehce přes 45 W, pak dlouho nic (segment TDP kolem 25-35 W je vynechán), pak něco jako „ultramobilní“ s TDP kolem 15 W a pak speciální kategorie, kterou si dovolím nazvat „sakramobilní“ s TDP méně než 5 W, která je určena pro podobné segmenty, kam patří Atom, kde jde v první řadě o spotřebu/výdrž a vyzařované teplo, avšak pro zákazníky, kteří budou potřebovat větší výkon. První vlaštovkou tohoto segmentu zjevně bude Ivy Bridge, jak před chvilkou zmínil kolega no-X:

Haswell nejspíše půjde ještě o kousek dál a Broadwell by se měl dostat pod 5 W. K serverovému segmentu jen zmíníme, že jsou v něm plány výkonnostních tříd EP a EX. Desktopový Broadwell ale zatím nikde.

Haswell tedy může být posledním tradičním desktopovým procesorem tak, jak jej jistě většina našich čtenářů zná. Takový, který si koupíte, strčíte do desky a jedete. Pokud se Intel nerozhodne Broadwell do desktopu také zařadit, s Haswellem si (alespoň pokud jste skalními příznivci Intelu) budete muset vystačit na hodně dlouho.

Intel Haswell v ruce
Haswell

Na druhou stranu proč ne, vždyť dnes je v počítačích tolik výkonu, až se prodává v cloudu. Valné většině uživatelů dnes ještě v pohodě stačí Core 2 Duo, i když ve srovnání se Sandy Bridge už jde o lehce dýchavičnou platformu, ale pořád to v pohodě stačí, utáhne to Windows 7 i Windows 8 a pokud člověk nepotřebuje s trochou nadsázky řečeno „výkonu na rozdávání“, tak obvykle nepotřebuje upgradovat. Socket LGA2011 by tak mohl být pro ty největší nadšence, jejichž život by bez ultravysokého výkonu ztratil smysl, sockety LGA1150 a LGA1155 pro Haswell a Sandy/Ivy Bridge vydrží zřejmě ještě dlouhá léta.

Trochu to dává smysl i při pohledu na konkurenci. Ta je v tuhle chvíli ráda, že ještě existuje, o nějakém ohrožování pozice Intelu nemůže být ani v nejmenším řeč. Intel tedy skutečně nemá kam spěchat, může si dát v klidu nohy na stůl. Přesto nezahálí a hledí do budoucna. A v budoucnu podle typických prognóz nejsou bedny na stole či pod stolem, ale malé placaté počítače, All-In-One modely, notebooky a tablety. I ve firmách v typickém scénáři použití nebude problém nahradit klasickou kysnu plackou přilepenou zezadu na monitor, nebo integrovanou přímo do něj, pokud to nebude rovnou notebook nebo tablet či kombinace obojího (nějaká ta convertible mrcha).

Lenovo A600 all-in-one PC

Když bude Intel chtít, strčí do kapsy nejvýkonnější procesor AMD svým nejvýkonnějším 47W Broadwellem a pokud by náhodou AMD více vystrčila růžky, pořád je tu socket LGA2011. Jasně, není v něm integrovaná grafika, ale koho to v tomhle segmentu zajímá? Možná i ten trh klasických desktopových socketových procesorů (i s integrovanými grafikami) v tu dobu nebude natolik zajímavý, aby ho nemohl Intel přenechat AMD. LGA2011 zůstane pro Intel čistě prestižní záležitostí („pořád ho máme většího“).

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel prý bude nadále nabízet procesory v socketu … mno…

Pondělí, 10 Prosinec 2012 - 13:49 | Tom27 | Protoze uz to davno prakticky upgrejdovat nejde...
Sobota, 8 Prosinec 2012 - 10:14 | ASD_SK | Ale pointa je rovnaka, ak viem opravit dosku s...
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 22:19 | petr ib | Jenže to chce taky vědět kam šáhnout, protože...
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 15:39 | ASD_SK | Ak vam na starom PC umre doska, tak...
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 14:49 | Damel | Je spousta případů, kdy to opravdu vadí,...
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 14:39 | ASD_SK | Ved Intelu to nevadi :)
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 13:58 | PV | "vůbec nevadí, když bude na základní desku...
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 13:22 | šarik | Přesně tak. Zase jeden z mála kolegů, co vidí...
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 12:39 | Damel | Důvod je jinde a celá "kauza" je umělá...
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 09:31 | Jaroslav Kučera | Napadá mě ještě jedna možnost. Intel nemůže AMD...

Zobrazit diskusi