Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel by si rád licencoval grafické patenty od AMD

len aby intel tou crosslicencnou dohodou neziskal moznost vytvorit silne cpu+gpu APU/tj mozog novych konzol

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

a vadí to něčemu? AMD dostane zaplaceno, i když nehne palcem. Easy money.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

vadilo by to len tomu, ze moze stratit dalsi kus kolaca(nj, kratkodobo dostane peniaze, co teraz potrebuje, ale dlhodobo...no neviem )

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

AMD ale už dávno ztratilo a těch co si záměrně kupují APU zase tolik není.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

tady neni otazkou co je ted, ale co bude dobudoucna

kuprikladu APU s HBM by mohla do budoucna znamenat velice solidni reseni pro mainstreamove hrani a zaroven pro dalsi generaci konzoli

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Ale to se přece nevylučuje. Kde má AMD vzít peníze na vývoj, když jejich finanční rezervy budou do konce roku prakticky nulové? APU s HBM může vzniknout jen tehdy, když budou mít peníze na jeho vývoj, a ty aktuálně nemají a spoléhat se na super úspěch 16/14nm grafik není úplně moudré - i kdyby se prodávaly jako rohlíky na krámu, tak vejvar z nich bude velký jen prvních pár měsíců, pak budou muset jít ceny dolů a s nimi půjde zákonitě i marže, navzdory tomu, že se celkové náklady budou snižovat poté, co se zaplatí některé fixní náklady.

Taková diverzifikace příjmů je přece to nejlepší, co může AMD dostat - ať prodává své výrobky či ne, bude mít vždy nějaký příjem z prodejů Intelu, a ten má objemově prodeje někde úplně jinde. A co se týká konzolí, tak tam si myslím, že se Intel moc cpát nebude, protože marže tam jsou celkem malé - proč by prodával levně, když může svou produkci prodat dráž? Navíc AMD se může smluvně posichrovat, že Intel do těchto nabídek nepůjde.

Pokud to klapne, tak si myslím, že výsledky tohoto dealu budou vidět hned v první čtvrtletní finanční zprávě AMD. :-)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Intel se do konzoli cpal, byla to i prvni firma z tech 3 ktere zname v teto oblasti ktera byla oslovena a nabizela reseni, a kdys se podivas ze Intel se vehementne tlaci do mobilniho trhu ktery dokonce neskutecnou sumou dotoval a asi jeste dotuje aby tam ukoristil necelich 10%, a tedy do trhu kde marze jsou jeste mensi nez u konzoli, tak to jde trosku proti tomu co pises

ano AMD potrebuje penize na vyvoj, a ano tohle s Intelem je jedna z moznosti, tak doufejme ze pokud jim nejake patenty nabidnou, tak ze to nebude nic co by jim v budoucnu podlomilo "vaz"

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Vsak Intel reseni pro konzole dodaval, v XBOXu je Pentium III na 733 MHz.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

a ještě dodám: je to IMHO obráceně:

AMD dostane DLOUHODOBĚ peníze a KRÁTKODOBĚ ztratí podíl na trhu (který může nahnat právě díky finanční injekcím Intelu, které investuje do R&D)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemuze ztratit neco, co nema.

Za poslednich cca 10 let neznam nikoho, kdo by koupil pocitac s AMD procesorem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

tak podle vás AMD vyrábí CPU a nikdo to nekupuje? To je hodně divná myšlenka.
To že vy nikoho neznáte neznamená, že se procáky neprodávají. A pokud říkáte 10 let, tak sorry, ale to vám nevěřím ani trochu. To se ještě vyráběly 90nm kousky.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Já si koupil netbook s AMD procesorem a strašně toho lituji :)

Když se mě někdo ptá na radu kolem počítačů, tak jsem nikdy nedoporučil CPU od AMD. Jednak si většina lidí pro decentní využití kupuje notebooky, kde je intel prostě jinde a tam, kde doporučuji stolní PC nemá nejvýkonnější AMD dostatek výkonu... on tam ani výkon přetaktovaných i7 není ideální a to včetně 5960X na 4.6GHz

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Problém není v AMD, ale v tom, že kupovat si netbook s takovým procesorem není prozíravé. Takové ty E-1200 atp. nebo jak se ty parodie jmenovaly a jmenují (stále jsou k vidění v různých elektro prodejnách dost vepředu) byly totéž, co byly netbooky s Atomem od Intelu. Tj. něco s procesorem co se hodí do lacinýho tabletu s androidem nebo s embedded windows, ale na spuštění PC aplikací je to už naprosto bez výkonu a datové propustnosti a bez dostatku paměti... nebo do nějakých jednoúčelových zařízení typu satelit, nas router v kombinaci se silnou grafikou atd.(jinak by tam byl lepší ARM, protože míň žere). Tak třeba Atomy v Asus Zenfone to mi dává smysl, ale měli s tím přijít o pár roků dřív a necpat to do těch tzv. netbooků.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já si dokážu představit, co by AMD mohlo po Intelu chtít - např. know-how ohledně sub 14-nm výroby, nebo rovnou propachtování výroby AMD do nějaké intelí továrny. :-)

Ale z čistě racionálního hlediska by bylo zaháčkování Intelu na poli APU docela optimální - AMD dostane peníze (které nyní potřebuje) a zároveň dostane svou grafickou architekturu na více počítačů, což mu více než prospěje v boji s nVidií.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

pokud by Inteli procesory byly i AMD integrovanou grafikou, tak by pak nekdo pri rozhodovani o dedikovane mohl sahnout spis po AMD. zalezi jak bude DX12/Vulkan pracovat se smisenyma grafikama, ale tipnul bych si ze hure nez pokud jsou od jednoho vyrobce

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Jak v čipu od intelu může být grafika od AMD? I kdyby ji vyvinuli inženýři v AMD, pořád to bude součástí čipu od intelu, ne od amd.

Tady se navíc hovoří o patentech, což může být například to jak GPU přistupuje k paměti, nebo že umí nějakou instrukční sadu (tohle jsem plácl, ale ty patenty jsou v podobném duchu).

Takové věci vůbec nic neříkají o tom jaký bude výsledný čip.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

no zrovna dnes nebo včera jsem četl někde hezký koment:
"a ty pro intel pracuješ nebo jsi jeho akcionář, že chceš aby AMD "zaniklo"?"

tohle by mohlo AMD přijít dost draho, protože jestli si dnes někdo kupuje AMD procesory kvůli tomu, že mají mírně lepší grafický čip tak do budoucna by to mohli mít o dost těžší a monopol v podobě intelu by nás mohl bolet všechny (kupju intely a chci je kupovat levně ...) - na druhou stranu teď ukazují že jim grafiky opravdu jdou a na oplátku by mohli získat monopol na grafickém trhu

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tim, ze pomuze svemu konkurentovi #1 vylepsit GPU cast jeho APU, jo? Joke? :-)))

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

záleží na tom z jeké perspektivy se na to člově dívá --- přijít o procesorový trh a soustředit se jenom na grafiku má spoustu světlých stránek hlavně pro zákazníky

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

A jaká je ta světlá stránka pro zákazníky? Ještě dražší CPU od Intelu?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych, že naopak. Intel musí někde vidět úsporu, jinak by do toho nešel. A navíc zákazník dostane "unifikovanou" platformu z hlediska APU (tj. podpora OpenCL apod.) - vývojáři tak velkou množinu potenciálních zákazníků určitě nebudou přehlížet.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Intel v tom jistě úsporu vidí. Ale reagoval jsem na to, že by AMD přišlo o procesorový trh a soustředilo se na grafiku.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

nechtěl jsem říct přišlo o něj - spíš by se mohlo více soustředit na grafiky (ať už konzumní nebo profi) a na serverový trh s jejich CPU (i když popravdě v téhle oblasti vůbec netuším kdo tomu dneska dominuje)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

servery válcuje Intel.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

tak potom je to pro AMD jasná volba ...
- uvolní si vývoj pouze a jen pro GPU
- získá silného partnera
- bude mít na dosah kvalitnější výrobu v již existujícíh továrnách

já bych o tom být AMD rozhodně uvažoval (já mám rád cash, tak bych se možná nechal intelem odkoupit :-D )

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Pro Intel je existence procesorové AMD životně důležitá. Bez ní by nastal monopol na trhu a tlak na rozdělení firmy od antimonopolních úřadů.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

ale proč by to dělali? Jejich CPU byznys dnes celkem dobře vykrývá tržní niky, navíc spolu s finanční injekcí Intelu a novějším výrobním procesem věřím, že dostanou Zen na úroveň současných intel CPU, které, ruku na srdce, už pár let stagnují a nenabízejí nic podstatně inovativního, vyjma snižování spotřeby.

Já naopak vidím v takovém křížovém polobarterovém profinancování (AMD pomůže Intelu v know-how u GPU, Intel naopak zafinancuje vývoj CPU u AMD) docela zajímavé řešení nynější patové situace, kde Intel nechce být dělen antimonopolním úřadem a AMD zase nechce opustit vývoj CPU a zároveň nechtějí emitovat nové akcie aby získali čerstvý kapitál.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"AMD pomůže Intelu v know-how u GPU"

Všiml jste si že jde o patenty? To co je jeho součástí je veřejně známé, jelikož Intel nechce znova objevovat kolo, je levnější platit za využití patentu. Know-how už AMD předala všem právě získáním toho patentu. Jak by jinak mohla fungovat patentová ochrana, když by se nevědělo co chrání?

To že intel chce využít technologií které má AMD patentovány neznamená že si kluci z Inteli a AMD zajdou na pivko a budou si vzájemně radit nebo spolupracovat na vývoji nového produktu.

Intel jednoduše může použít něco, co mají v AMD patentováno, jak toho využije - zda to bude dobře implementováno nebo ne - už je věcí Intelu..

Imaginární příklad:

Vy vymyslíte nějaký dobrý video enkodovací algoritmus, patentujete si ho a on se stane oblíbeným. Já jako výrobce GPU budu chtít pro tento kodek implementovat HW akceleraci, musím jej tedy použít a abych to mohl udělat, potřebuji se s vámi vypořádat, buď mi prodáte celý ten patent, ale to neuděláte, tak mi nabídnete že dostanete 100 korun z každého prodaného GPU, které bude ten kodek používat.

A to je vše, nesedneme si spolu nad plány mé GPU a jak ten kodek implementovat, to budou dělat mí inženýři.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

No že těch CPU a APU teď tak hodně v AMD prodávají... :-)

Nezapomeň, že z pohledu příjmů by bylo skvělé, že každý Intel CPU by nasypal do kasičky AMD pár "drobných". A to je věc, která ti umožní nasypat tyto peníze do vlastního vývoje CPU (nebo lepší GPU).

Navíc já to vidím synergicky. AMD potřebuje základnu reálně používaných technologií, aby mohlo "diktovat" vývoj. Zkus se zamyslet, proč tolik technologií, klidně výborných, zašlo na úbytě? Protože je nabízelo jen AMD a Intel s nvidií ne (a nvidia ještě dost často celkem nepokrytě proti tomu bojovala). Takto má AMD možnost natlačit své technologie do mrtě počítačů, tabletů apod. a zároveň za to ještě dostat zaplaceno. A když budou mít peníze, můžou se věnovat vývoji vlastních CPU.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

souhlas

a jak všichni víme AMD jako skoro jediné na co šáhne snaží se prosadit jako standard, takže by to mohlo znamenat i véce unifikace ve světě vývojářů software/grafiky ale taky třeba ve světě periferií (mám na mysli třeba FreeSync)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne, AMD si přijde na prachy za technologie pro APU, které se mu samotnému moc dobře neprodávají, kvůli mizernému výkonu CPU. Intel si polepší na poli GPU a začne, ještě více, vytlačovat dedikované grafické karty. A jestliže nVidia má v grafických kartách větší podíl než AMD, bude vytlačovat primárně jí. A AMD z toho bude mít ještě prachy.

AMD tak získá prachy z "každého" prodaného Intel procesoru.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

na druhou stranu žádná další značka se nebude intelu cpát do konzumního sektoru - a to by mohlo znamenat cenovou politiku takovou, že toho budeme všichni litovat

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

A kdo se cpe Intelu do konzumního sektoru?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale v tomto ohledu "laciných" CPU v cenovém segmentu laciných až středně drahých CPU (teď nepíšu nic o výkonu) může AMD konkurovat už dnes, natož s očekávaným Zenem.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jeden důvod jak je uvedeno je zatlačení na Nvidii.
Další je pak potencionální záměr o získání grafické divize AMD. Protože takovýchto jednání o licencování probíhá mnoho dnes a denně, jde o to, získat podrobnější informace. A pak se buď nic neodehraje, nebo skutečně něco licencují, ale dost často, pokud to za to stojí, dojde přímo k odkoupení druhé strany.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Intel AMD koupit nemůže, to okamžitě zarazí antimonopolní úřad.

Navíc právě z tohoto důvodu Intel AMD potřebuje, takže dost možná je tohle licencování svým způsobem záchranné lano Intelu, jak udržet AMD nad vodou.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

jo opravdu jediné možnosti jsou že by AMD prodalo grafickou divizi - což by byla nejspíš sebevražda a nebo by AMD zrušilo procesorovou divizi, což by v konečném důsledku mohlo být skvělé pro všechny zúčasněné strany - Intel se nadobro zbaví konkurence, Intel dostane patenty na GPU, AMD dostane pravidelnou finanční injekci do grafické divize a ještě jak říkáš i něco navíc, a nakonec akcionáři, kteří se zbaví nevydělávající divize

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Prodej grafické divize, alias slepice snášející zlatá vejce, myslím pro AMD nepřipadá v úvahu.

edit: stejně tak si myslím, že CPU divizi rušit nebudou, a to právě s ohledem na Intel.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

no vždyť píšu že prodej grafické by byla sebevražda ...
s tou CPU divizí to docela chápu - když ji zruší tak intel nemá na desktopech konkurenta a to prostě dobře není ...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

To by mi zajimalo co by se delo z hlediska Intelu, kdyby AMD zaniklo. Ziskali by monopol na vyrobu x86 procesoru a mohly by proti nim jit ruzne antimonopolni komise (???) - EU by si to urcite nenechalo ujit ;).
(totez nVidia s grafikama?)
Nevim, prijde mi ze Intel to ma lepsi s AMD existujicim nez bez AMD. S cenama si muzou delat co chtej, vyvoj tak nejak zvolna, neni kam se honit...
Uvidime jestli to po uvedeni Zenu AMD zabali (nebo jeste pred nim?)...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

taky si to myslim navic i kdyby AMD udelalo lepsi CPU tak to Intel moc neohrozi protoze ma velmi dobre vybudovanou znacku (v minulosti jsme toho uz byli svedkem ) to same plati v oblasti GPU vs NVIDIA...i kdyz dokaze AMD jednou za cas udelat lepsi GPU i CPU tak mu to nikdy moc nepomohlo :) ted je pro AMD dobre ze soucasnym vyrobnim technologiim dochazi dech a bude stagnovat a preci jen rozdil mezi 28 a 14 nm je znatelnejsi nez 14 vs 10/7 nm :)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To si ako myslite ze by sa AMD zo dna na den vyparila zo zeme ? "Koncu" takejto spolocnosti vecsinou predchadza niekolko krokov. Ak by mali uz fakt neutiahnutelne problemy tak vyhlasia bankrot a ochranu pred veritelom. Nastupuje restrukturalizacia. Ak sa nepodari alebo po case firma padne este hlbsie tak je konkurz a zacne sa postupne rozpredavat aby sa uspokojili pohladavky. Takze kludne cast patentov by si mohla kupit povedzme IBM alebo Samsung. Pravdepodobne by do toho vstupil aj antimonopolny urad. Nehovoriac ze pri takejto technologii by do toho mozno mohol vstupit aj nejakym sposobom stat (aj ked si neviem uplne predstavit ako, ze by povedzme nejaka firma financovana armadou/statom odkupila dane patenty,technologie?). A az potom sa da povedat ze firma skoncila. A toto by trvalo minimalne nejaky ten rok a pravdepodobne este pred tym by sa firma snazila odpredat neziskove alebo nepotrebne divizie. Takze pre intel by sa asi nic zasdne nezmenilo. Maximalne by mohlo mat v tom obdobi AMD vypadok.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje ma ako novinari spravia zo vsetkeho bombasticku spravu. Samozrejme ze ide o premieru patentov okolo grafiky pri AMD kedze samotne AMD ziadne grafiky poriadne nevyrabalo kym nekupili ATi. Co si ako mal Intel od AMD licencovat v 90tych rokoch alebo od 2000 do 2006 ? (ukoncenie akvizicie ATI AMDckom bolo v 2006)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.