Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Clover Trail po letech na scéně, nejede na něm Windows 10 Creators Update

Tak Atom je jeden velkej pruser, jestlize tu kritizujeme Intel za ceny u HEDT, i7 a i5, tak v pripade tehlech Atomu to bylo drahe a jeste nepouzitelne. Cena jako za ARM a vykon o polovinu nizsi. Jsem si tehdy rikal, ze Intelu asi hrablo a taky to podle toho dopadlo, neprodejnej odpad s ubrecenou vymluvou, ze si na ne zasedli zli cinsky vyrobci, zrusili. Ja byl vzdycky spis fanousek Intelu, nikdy jsem treba doma nemel nic jinyho nez Intel, ale ted jim preju, aby slo ARM s vykonem co nejvejs a aby AMD uspelo s RyZenem a Intel dostal poradne na hubu, protoze to potreboval jako sul.
(Doufam, ze se AMD okoti i s RyZen Mobile a Intel muze jit zase brecet, jak jsou na nej ostatni zli. :-D)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V průmyslových vestavbových počítačích býval ATOM neslaný-nemastný. První 45nm generace, pokud měla integrovanou intelku, tak byla aspoň kompatibilní, byť žravá a pomalá. Varianty 45nm a 32nm s grafikou PowerVR byly nejen žravé a pomalé, ale navíc měly jenom 32b drivery pro Widle i pro Linux, byť třeba CPU jádra byla 64b. Paskvil.

Teď je v "průmyslu" tahounem BayTrail a nastupuje Braswell, a je to jedním slovem *požehnání*. Související trend je, že výrobci ve fanless počítačích ustoupili od měření pindíků, přestali do kastlí formátu cca A4/A5 cpát za každou cenu procíky s 35W TDP (aniž by se namáhali je dobře tepelně přivázat na vnější žebra) a asi i zákazníci pochopili, že ve fanless kompech je vhodné, zaměřit se na minimální spotřebu = topný výkon. Takže prostě veliké procento fanless počítačů má BayTrail ATOM, a dají se najít takové, které mají dokonce správně udělané chlazení (tepelný most z ATOM SoCu na chladič).

Škoda jen toho extempore s nestabilitou power-savingu grafiky pod Linuxem.
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=109051
není to tak že každý BayTrail je tím problémem postižen, spíš to vypadá na bolest některých modelů motherboardů, na jejímž pozadí je neexistence odpovídajících testovacích procedur u výrobců boardů (buď je na konkrétní Achillovu patu Intel neupozornil, nebo výrobci na varování Intelu dostatečně nehleděli - všichni svorně mlčí jako hrob).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Především se v plné kráse ukazuje jedna z nevýhod integrace grafiky do procesoru. Produkt, který by jinak byl schopen běhu novějšího operačního systému, je zkriplen tím, že pro jeho grafickou část nejsou drivery. Jsem zvědav, jak v tomhle časem dopadne třeba takové Llano, procesor ve čtyřjádrové verzi se stále dostatečnou svižností na hromadu nenáročných úloh. Zatím na tom desítky běží, Creators Update alias Windows 10 verze 1703 jsem na tom ještě nezkoušel (ne, že bych nemohl, ale už mě ty desítky prostě neba, Microsoft je (ne)překvapivě čím dál tím víc kurví).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nenapadá mě, co by konkrétně změnilo, pokud by v těch tabletech, telefonech či netboocích bylo toto grafické jádro umístěno o centimetr vedle procesoru jako šváb s vlastníma nožičkama.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Člověk by si mohl zanadávat, že tam výrobce naletoval debilní gpu, tenhle stav je díky nemožnosti volby dosti osvobozující... :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by to "řešení", ale jen CPU a Intel by si nevydělal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byla grafika v samostatném čipu a nebyly na ní drivery, tak je ten tablet nebo telefon nebo jiná chytrá krabička úplně stejně na 2 věci.
(no-x nepředbíhej! :-) )

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je to jenom další epizoda průseru zvaného PowerVR, resp. integrace těchto grafik v ATOMech. Ještě že tahle (32nm) generace ATOMů už konečně vychcípává i v průmyslových PCčkách. Ještě staré in-order jádro a ke všemu tahle debilní grafika. BayTrail a mladší, s integrovanou echtovní intelkou grafikou, to je trochu jiná káva. Sice to netrhá asfalt, ale řekněme že v rámci těch cca 5W už se mají CPU jádra čile k světu a ke grafice jsou drivery.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úsek o rozpadnuté grafice mi připomněl můj občasný problém s mým notebookem s N2830. Velmi nepravidelně se mi stane, že se celý obraz pokryje jemnou šachovnicí a stane se nehybným a není vidět ani pohyb kurzoru myši. Pomáhá systém uspat a znovu probudit a obrazovka je opět normální. Stává se mi to výhradně v Google Chrome, ale to může být jen náhoda, protože drtivou většinu času jsem v něm. Kdyby někdo věděl, v čem to je, budu rád.

asi jako tohle:
https://cdn.macrumors.com/article-new/2016/12/checkered-mbp.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co máte za OS ? Případně, co je to za NTB ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 32-bit, ASUS X553MA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mjo. OS Win10 ve vztahu k BayTrailu nepatří mezi moje obvyklé podezřelé. Je to naopak velmi běžná a vcelku bezproblémová kombinace.

Pokud se týče tohoto konkrétního modelu notebooku, taky to není nějaký obvyklý podezřelý, nad rámec toho, že se jich patrně prodalo opravdu hodně, takže i s tímto konkrétním modelem má občas někdo nějaký problém.

"Šachovnicový" problém s grafikou možná není nijak specifický pro tento hardware, lidi cosi podobného hlásí pro grafiky různých výrobců, a lze najít zmínky, že problém přišel po automatizovaném upgradu driveru pro grafiku z Windows Update, a že pomohl manuální downgrade ovladače grafiky, nebo manuální upgrade na verzi staženou přímo od Intelu. Taky by nemusel být špatný nápad, aktualizovat BIOS. Update BIOSu by mohl poštelovat nastavení power managementu v ACPI/UEFI pro celý CPU nebo ve VESA BIOS option ROM pro grafiku. Nebo by mohl odstranit nějaký problém okolo uspání/probuzení.

https://www.bleepingcomputer.com/forums/t/505835/computer-slow;-screen-f...

V linuxové bugzille a ubuntím bugtrackeru existují trouble tickety, týkající se zátuhů BayTrailu a vítr vane od power managementu grafiky. V tom dloooouhém vlákně na kernelové bugzille lze zaznamenat i ojedinělé nepotvrzené zmínky, že dotyčný hardwarový problém (kolem něhož existuje workaround spočívající v zákazu hlubších úsporných režimů) by mohl ovlivňovat i Windows.

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=109051
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1531865

Jsou tam i zmínky, že někomu to hnije jenom když jede bezdrát (Wifi nebo BT) nebo SDIO slot.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za vyčerpávající odpověď! Myslím, že bych mohl zkusit laborovat s nastavením napájení a úspory. Ještě ty odkazy prostuduji. Fakt je, že tam mám poslední BIOS i poslední ovladače od Intelu. To jak to je nastavené ale netuším. Akorát vím, že ten notebook mám od února 2015 a na Windows 8.1 to neudělalo ani jednou a na Windows 10 poprvé až někdy v polovině 2016. Ale to nemusí nic znamenat. Možná jsem něco přenastavil v tom napájení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A hlavně: ještě to neudělalo u ničeho jiného než Chrome.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pravdou je, že se Clover Trail neobjevil ani ve větším počtu tabletů s Windows 8"

Heh? Vsechny snad tablety prodavany s Windows 8 maj Clover Trail. Tech tabletu budou desitky milionu. Bay trail se prodaval az s Windows 8.1.
Sam mam Acer Iconia W510 postavenej na Clover Trail a bezej na nem ted Windows 10.
Otazka je proc by soucasny ovladace nemely jit na novejsim Windows 10. API ovladacu grafiky se menily naposledy pri prechodu z XP na Vista (WDDM). Nak nevidim duvod proc by zrovna ovladace PowerVR meli prestat fungovat a ostatni, ne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mám Acer W510 taky a upgrade na Windows 10 není dle Aceru oficiálně podoporován právě kvůli chybějícímu driveru té PowerVR grafiky. Dle různých fór se v desítkách dají rozběhat drivery z Windows 8, ale lidi si stěžovali, že ty drivery nefungují na 100% a hlásili několi problémů. Z toho důvodu jsem zůstal na windows 8.1.

Dokonce se mi stalo, že mi na těch Windows 8.1 připlula volitelná aktualizace driveru grafiky, kterou jsem neprozřetelně nainstaloval a následovalo cyklické restartování Windows.

Takže bych věřil tomu, že ovladač pro Windows 8 (jiný podle mě není) nemusí ve Windows 10 Creators Update fungovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak rikam, me Windows 10 fungujou na W510 bez problemu. Pamatuju si ze kdyz sem stahoval instalator pro W10 tak to ze zacatku psalo, ze zatim neni podpora od vyrobce, ale po par tydnech se Windows 10 bez problemu nainstalovaly. Zadny kouzla z driverama sem opravdu delat nemusel. Dokonce je to stabilnejsi nez W8.
Ovladac je WDDM. Ruzne verze Windows maji ruzne verze WDDM, ale ty by meli byt zpetne kompatibilni. Pokud WDDM 2.2 (Creator's update) neni zpetne kompatibilni, tak MS neco posral...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Heh? Vsechny snad tablety prodavany s Windows 8 maj Clover Trail.“

Tou větou byly míněny modely. Těch není se vším všudy ani dvacet, což je silný nepoměr jak oproti počtu zařízení s klasickými net/notebookovými Atomy Intelu, tak proti spektru tabletů s ARM jádry vydaných ve stejné době. Podle tehdejších zpráv ale měly být slabé prodeje i co do objemu.

„Nak nevidim duvod proc by zrovna ovladace PowerVR meli prestat fungovat“

Protože nejde o ovladače PowerVR, ale ovladače Intelu :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No evidentne ty prodeje, zas tak slaby nebyly, kdyz jen tu v diskuzi se nasli dva majitele tabletu s tim procesorem, ze?
Ovladace Intelu pro grafiku od PowerVR? Heh? Celej ten problem okolo tohohle procesoru je prave kvuli grafice od PowerVR. Inteli grafiky sou podporovany i pod Linuxem. Ale PowerVR bohuzel neni co se tyce ovladacu tak flexibilni jako Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taktak. Intelovy ovladače pro "svoje vlastní" IGP jsou úplně jiná báseň.
Pod Linuxem je pochopitelné, že open-source ovladač není, když si PowerVR úzkostlivě střeží svoje duševní vlastnictví. Prostě ta firma patří k tomuhle táboru. Ale že je situace podobně trapná i pod Windows, to mi říká cosi "o státě dánském". Ale ono se není úplně čemu divit, i mnohem větší firmy než PowerVR v některých obdobích bojují s kvalitou svých closed-source ovladačů. A zrovna PowerVR jde na ruku možná víc "telefonním" zákazníkům než Intelu+Microsoftu. A absence 64b ovladače pro PowerVR grafiku pod Windows (v kombinaci s 64b CPU jádry v tomtéž křemíku) může znamenat buď nějaké HW omezení u PowerVR, nebo nějaký tržně-segmentační obchodní fígl Intel+MS, nebo prostě "nebyla motivace", nebo je to tím, že ATOMy téhle generace stejně neuměly víc jak 4 GB RAM. Tolik k celkové paskvilnosti 32nm generace ATOMů :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No absence 64b driveru me fakt nezajma u 32b procesoru :).
http://ark.intel.com/products/70105/Intel-Atom-Processor-Z2760-1M-Cache-...
Zminku o 64b v clanku sem nepochopil vubec... Cedar ma s Clover trailem spolecnej snad jen nazev Atom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nešel jsem po konkrétním čísle procesoru - ale ta situace se fakt vyskytuje, 64b jádro a PowerVR grafika. Třeba takový ATOM D2550, v mém koutě trhu mnohem běžnější než "telefonní" Zetková řada. Na něj tady nadávám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.