Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Clover Trail po letech na scéně, nejede na něm Windows 10 Creators Update

Pokud si už nevybavujete, co to vůbec Clover Trail je, není divu. Jde totiž o pět let starou historii, byť provázenou pár kauzami. Na scénu se dostal kvůli nekompatibilitě s Windows 10 Creators Update…

Clover Trail je (či byl) dvoujádrový procesor Intelu spadající do rodiny Atom. Vznikl na 32nm technologii, jeho technologickou inovací byla možnost integrovat paměť do pouzdra procesoru a snížit tím nároky na prostor a to ho mělo předurčit mobilnímu světu, tabletům. Uvedený byl v roce 2012 a zaujal hlavně kauzami, které se odehrály ještě před dostupností prvních produktů jím vybavených.

V době ohlášení se totiž mluvilo o tom, že bude podporovat jak Android (Linux), tak Windows (konkrétně Windows 8), aby měl v segmentu tabletů, do něhož se Intel pokoušel vstoupit, větší šance. Záhy však společnost přišla s podivným tvrzením, že tyto Atomy jsou „Windows 8 čipy“, které „nejsou schopny rozběhnout Linux“. Teprve později zástupci společnosti toto tvrzení trochu učesali a vysvětlili, že problém je v nových úsporných režimech čipu, které (ještě) nejsou v Linuxu podporované.

Tablet s Intel Atom Clover Trail - referenční design

Ukázka tabletu s Clover Trail, referenční design Intelu

Pravdou je, že se Clover Trail neobjevil ani ve větším počtu tabletů s Windows 8 - říkalo se, že výrobci preferovali ARM čipy s Windows RT, protože tato kombinace byla svižnější. Nakonec ale v případě Atomu Clover Trail došlo i na Linux, respektive Android a objevila se zařízení s oběma operačními systémy. Tolik k připomenutí událostí, které se kolem této generace točily. Pro „úvod do děje“ ale bude ještě vhodné zmínit předchůdce Clover Trail, Atom Cedar Trail, u něhož postupně Intel zrušil vývoj 64bit ovladačů, dále ovladačů s podporou DirectX 10(.1) a kvůli dokončení 32bit DirectX 9 ovladačů jej musel několikrát odložit. Jak to souvisí s Clover Trail a Windows 10? Úzce. Oba Atomy totiž integrovaly grafické jádro, které si Intel licencoval u společnosti PowerVR. Jenže ač PowerVR sama měla pro Cedar Trail 64bit DirectX 10.1 ovladače, Intel je - snad z podstaty licenční smlouvy, která se vztahovala jen na hardware a nikoli na software - neměl k dispozici a softwarovou podporu nesl zcela na vlastních bedrech.

Nyní došlo na Windows 10 Creators Update a Microsoft vydal varování, aby uživatelé současnou verzi žádným způsobem neinstalovali na zařízení, která Atomy Clover Trail obsahují. Jde jmenovitě o modely Atom Z2760, Z2520, Z2560 a Z2580. Pokud se o to někdo pokusí, nebudou se mu zobrazovat fonty, nebudou se zobrazovat ikony, zkrátka se systém stane nepoužitelným. Grafické a textové objekty buďto mohou chybět zcela, nebo se místo nich objevují jednobarevná pole.

Důvod explicitně zmíněn nebyl, ale můžeme si domyslet, že jde o absenci aktuálních ovladačů, které by s novým systémem byly plně kompatibilní. Zřejmě se na ně zapomnělo. Microsoft potvrdil, že bude na zajištění ovladačů spolupracovat se svými partnery (čímž můžeme rozumět Intel) a vyzval uživatele, aby se manuální instalaci Creators Update vyhnuli a vyčkali, dokud ji pro jejich systém nenabídne samotný Windows Update. K tomu dojde, až bude situace s ovladači vyřešená. Po letech jde tedy o problém stejného charakteru - důsledek rozhodnutí Intelu vyvíjet pro licencovaná GPU vlastní ovladače a neblahé dopady této strategie.

Upřímně řečeno, nedá se čekat, že by se po světě pohybovali přehršle uživatelů vybavených Atomy Clover Trail, kteří by na tato zařízení ručně instalovali Windows 10 Creators Update. Stát se to ale může (většina jich šla na trh s Windows 8, což znamená upgrade na desítky zdarma) a překvapení z rozsypané grafiky není ničím příjemným. Některé modely tohoto Atomu byly vydané ještě koncem jara 2013, takže produkty na nich postavené se prodávaly odhadem i v roce 2014, přinejmenším na jeho začátku. Procesor byl určený primárně pro tablety, ale objevil se i v telefonech a mobilních počítačích s klávesnicí (hybridy tabletů / netbooků).

Diskuse ke článku Intel Clover Trail po letech na scéně, nejede na něm Windows 10 Creators Update

Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 18:06 | Tom M. | A hlavně: ještě to neudělalo u ničeho jiného než...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 13:53 | frr | Nešel jsem po konkrétním čísle procesoru - ale ta...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 09:37 | BlackRider | No absence 64b driveru me fakt nezajma u 32b...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 08:13 | frr | Taktak. Intelovy ovladače pro "svoje vlastní...
Středa, 12 Duben 2017 - 21:54 | Tom M. | Děkuji za vyčerpávající odpověď! Myslím, že bych...
Středa, 12 Duben 2017 - 12:20 | frr | Mjo. OS Win10 ve vztahu k BayTrailu nepatří mezi...
Úterý, 11 Duben 2017 - 19:53 | Tom M. | Windows 10 32-bit, ASUS X553MA
Úterý, 11 Duben 2017 - 13:36 | Hrdina | Nebylo by to "řešení", ale jen CPU a...
Úterý, 11 Duben 2017 - 09:56 | hajčus | Člověk by si mohl zanadávat, že tam výrobce...
Úterý, 11 Duben 2017 - 09:51 | BlackRider | No evidentne ty prodeje, zas tak slaby nebyly,...

Zobrazit diskusi