Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Víte, co to je L16G7? Jméno nového procesoru Core od Intelu

Obsah příspěvku byl odstraněn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Historicky si intel velké změny ve značení nechal vždy na revoluční změnu v architektuře. Takže s Rocket lake by mohlo dojít k zpřehlednění situace. Očekávám něco úplně jiného než Core iX.
U tohoto kousku i5-L16G7 předpokládám záměrné klamání názvem. U pomalých pleček to má intel ve zvyku. Evidentně nemá velké plány i5 používat do budoucna, když tak pojmenoval atom. Podobně naložil se značkou Pentium. Kdysi znak kvality. Dnes low-end.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-) Ano, značení se asi posune: Celeron -> i3 ; Pentium -> i5 ; i3 -> i7 ... :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně takto jsem to myslel.
A místo i7 a i9 bude něco nového.
A možná to sladí s grafickými kartami.
WIFTuv "corf" se mi líbí.
A grafiky budp "gorf" nebo "corg"?
Wiki:
Corg simply means butt hole the hole inbetween your butt cheeks

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"zpřehlednění situace" a "intel" ????
to chces vazne spajat dokopy? to je jeden z najvacsich oxymoronov vo vesmire
taky ultra-mega-brutal mrdnik co maju v oznceniach sa tak lahko nevidi
nielenze v tych ich pos*atych jazerach sa nevyzna ani besna svina, wono ani z toho chaotickeho nazvu mobilneho cpu clovek nic nevie (jake je to jazero, jaky vyrobny proces ...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu jako třešnička co chvíli jiná patice.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ta kombinace jader i5-L16G7 je zajímavá, jsem zvědavý, jak to bude fungovat ve Windows. Budu trošku naivně doufat, že Intel dotlačí MS k obecnému zlepšení scheduleru...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo bude to fungovat dle očekávání, scheduler bude přehazovat zátěž mezi velkým a malým jádrem aby to vypadalo, že něco dělá :-D

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak Intel, ale Nvidia s Microsoftem nic nesvedla (jestli se o to vůbec pokoušela). Když mi před lety WIFT ukazoval notebook kombinující Windows a Tegru, která tehdy měla 1 úsporné jádro a 4 výkonná - idea byla taková, že v klidu poběží systém na jednom úsporném jádru a teprve při zátěži se aktivují výkonná jádra, na která se zátěž převede - nenastal ani na čerstvé softwarem nezasviněné konfiguraci okamžik, kdy by Windows zatěžoval méně než dvě jádra, takže se úsporné jádro nejspíš vůbec nedostalo ke slovu.

Takže přeju Intelu, aby si Windows v klidu neosedlala velké jádro a zátěž nedelegovala na Atomy, protože ani to by mě u scheduleru od Microsoftu nepřekvapilo.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak od ty doby se prece jen posunul i MS. Aby se mu tohle nestavalo na jeho vlastnim Surface Pro X si asi dobre pohlidal ;). Resp. nevsim sem si ze by si na to nekdo z recenzentu stezoval...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že je na čase vyhodit celé marketingové oddělení Intelu a taky CEO.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak Karzanič už je nějakou chvíli pryč a nelepší se to :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čím větší "bordel" ve značení tím víc "intel" ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Čím víc kokotin na trhu tím víc Intel Shit Inside...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to nejde dojebat vic, dojebeme to sebevic, projekt Foveros pokladam za dalsi ukazkovou píčovinu protoze michat skutecne vykonne cili plnohodnotne x86 jadro s pojebane pomalymi jadry Atomu, to dokaze skutecne jenom ukazkovej debil!, ja uz osobne totiz nenavidel Celerony a Pentia N uvedene po mobilni generaci Ivy Bridge, Intel jednoduse udelal ze zavedenych znacek totalne srackove procesory na kterych se i dnes seka Windows 10, jo najde se tu dost lidi/fandu co tenhle N mrdnik stale obhajuji tim ze se to dotahlo na starsi Core 2 Duo procesory a ze to k tomu malo zere, ale ja kdyz stejne porovnam rychlost starych procesoru Core 2(jejich reakci) a novejsich Atomu je stejne Atom sračkopíčovina, sou to jednoduse malinka jadra navic s poradne orezanou cache ktera reakcim nestaci, samozrejme starsi Atomy odchazeji kuli interni sbernici/kanalu ktera casem degraduje a Intel to dobre vedel ale i tak tychle procesory uvedl na trh a prodaval, vedome vojebal zakazniky.

Jednoduse zadny Foveros nekupovat a basta!, necht si Intel strčí tyhle parodie na poradne procesory do píči..., dekuji za 7nm Renoir od AMD, skutecne, necht uz prijede tenhle vlak.

Letos prijdou i ocekavane next-gen hraci konzoly PS5 a Xbox X+ s konecne poradnymi x86 jadry Zen-u a lidi konecne uvidi ze i ta mala jadra Jaguar-u od AMD stala za pekne hovno, nenavidel sem procesory AMD C-50, E350 a E450, vsechno pomale sracky, zbytecne vynalozene zdroje planety.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" michat skutecne vykonne cili plnohodnotne x86 jadro s pojebane pomalymi jadry Atomu, to dokaze skutecne jenom ukazkovej debil!"

Az na to ze podobne fungujou vsechny moderni Androidy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U Androidu se pan dokonaly kombinuje/prepina aktivita "jenom" pomalych ARM jader a "jenom" vykonnych ARM jader, o x86 tu neni ani slychu protoze omnoho vic zerou coz je v tomhle segmentu neakceptovatelne, ARM jsou jednoduse malinka jadra(mensi nez Atomy) a proto se i jako prvni prevadeji na jeste nezajety novy vyrobni proces, pak prijde Apple s jeho procesory, pak prijdou x86 procesory a s tim i chipsety a posledni jsou graficka jadra.

Jestli myslite tu parodii kdy se emuluje beh Windows 10 na ARM jadrech, pote chran nas buh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"U Androidu se pan dokonaly kombinuje/prepina aktivita "jenom" pomalych ARM jader a "jenom" vykonnych ARM jader"

A kde presne vidis rozdil ve funkci?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) Aktuální Atom jádra Tremont už nejsou žádné ořezávátka a výkonem (PPC/IPC) se blíží Sandy Bridge. Jsou to 3xALU+1xbranch OoO jádra, což je docela slušné (Core až Ivy byly taky 3xALU). Oproti původním pomalým in-order 2xALU Atomům je to diametrální rozdíl ve výkonu.

https://www.anandtech.com/show/15009/intels-new-atom-microarchitecture-t...

2) ARM jsou jak miniaturní in-order jádra, která se používají jako testovací obvody při vývoji menších výrobních procesů, tak i mega jádra typu Apple A13 Ligtning, má nejvíc tranzistorů a dosahuje největšího IPC na světě, 6xALU (z toho umí 3 branch), 3xFPU, masivní 128kB L1 cache, 8MB L2 cache (sdílená pro 2 jádra), 7mm2/jádro včetně L2.

Srovnej to se Zen2, 4xALU, 2xFPU, 32kB L1 cache, 512kB L2, 3.6mm2/jádro včetně L2.

Prostě jakékoliv nejlepší x86 CPU je takovej malej pomalej šitózní Atom proti tomu Apple monstru A13 se skoro dvojnásobným PPC/IPC. Nebo spíš jako P4 s vysokými frekvencemi, velkou spotřebou a naprd výkonem.

https://www.anandtech.com/show/14892/the-apple-iphone-11-pro-and-max-rev...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Navrhuju intelu udělat další řadu procesorů a místo Core je nazývat Corf.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja navrhuju udelat radu Shit, trefne jako sip do stredu terce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je moc krátké.., Burning Hell by bylo taky výstižné a zaměřené na hráče:oD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč corf proč ne rovnou coffin ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože f je v abecedě po e ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pojmenujeme ten procesor podle SPZky šéfa, kdo je pro?" ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych nové řadě procesorů Intel dal název Sextium místo Core:o) To by se prodávalo samo a myslím, že jsem v tomto nápadu lepší než PR Intelu :o) Další nápad by byl Lazy Lake s odkazem na výkon a v případě 300W top modelu HEDT název Prescott Lake s odkazem na svůj vzor v generaci P4:o))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jediné, co si z toho zmatku ve značení odnáším v hlavě, je: "poprvé, co Core i5 bude mít 5 jader (takže alespoň v jednom bodu by mohlo dojít ke zpřehlednění, byť bude spíše náhodné a nikoli systémové)." :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však je to také komentář ve stylu No-X (a obdobně píše technické články např. aDDmin). Možná je to vtipné, ale tohle by mělo být v blogu, ne v článku webu, který je technicky zaměřený. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zásadně pro, aby se tyhle no-Xovy vtípky v článcích objevovaly i nadále. No-X si může tyhle projevy v klidu dovolit, protože zjevně ví, o čem píše, takže to nevyznívá trapně, naopak to krásně vyvažuje a dokresluje tu odbornou stránku textu. U vína bychom řekli, že je krásně kulaté :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych ty vsechny intely zakazal. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím... zajímá to ještě někoho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jistě, článek ala No-X, ale každý má prostě svůj styl. Osobně bych doporučil raději https://www.svethardware.cz/core-i5-l16g7-prvni-petijadrova-vlastovka-vr..., připadá mi to mnohem věcnější, tak nějak si představuji článek na technické téma. A za mě osobně se shoduji s J. Vítkem, značení je vcelku přehledné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čti si shw, když ti jejich styl vyhovuje více. Ten článek je možná o něco přehlednější než značení procesorů Intel, ale ne o moc.
Já to mám radši tady a fakt to není tím, že jsem tu kdysi taky tvořil nějaký ty hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.