Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Grand Ridge, 24jádrový Atom, bude podporovat DDR5 a PCIe 4.0

AMD vraj tiež planuje u ZEN 4 DDR5 ale v roku 2022, myslim že s intelom to budu mať na rovnako.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DDR5, mozno aj PCIe5, AVX512 a USB4
(mimochodom uz sa tesim ako bude za dva roky vsetko zase iba de jure USB4)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ako to dopadne s dedikovanymi grafikami Intelu bolo jasne od zaciatku. Zase dalsi pokus o dedikovanu grafiku. Proste znova par dalsich miliard vyhodenych von oknom. Ako pred dvoma dekadami pre herne/3D GPU, tak aj pred dekadou pre GPGPU projektu Larrabee https://en.wikipedia.org/wiki/Larrabee_(microarchitecture), no ale ze by Larrabee a jeho vnukov a pravnukov obsahoval kazdy treti NTB, kazdy treti PC a kazdy treti superpocitac sa teda ozaj neda povedat.

Mame GPU pre 3D/hry a GPU pre GPGPU vypocty, vyrabaju ich dve firmy: AMD a nVidia. Dostat sa medzi nich bez patricnych skusenosti a know-how a kusom historie za sebou na poli vykonnych GPU, neni lahke.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Trochu OT: Aurora. Nedávno jsem si na to vzpoměl, jestli náhodou už nemá začít výroba. A ono asi jo, aby to stihli. Jenže nějak nevidím, že by měli vůbec použitelné vzorky, natož aby frčela už ostrá výroba, aby ten slavnej a 2× zrušenej/odloženej projekt dotáhli :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xe GPGPU akcelerátory pro exascale superpočítače Aurora měly být vyráběny 7nm, no takže asi smůla, bude/nebude v roce 2022+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také bych od Intelu čekal, že nějak zúročí nákup té FPGA firmy Altera - třeba že by dělali nějaký procesor s FPGA v jednom - na tom FPGA by mohly běžet různé akcelerátory... ještě před lety o tom básnili v různých "hype" článcích... a skutek utek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já mám dojem, že se o nějakých Xeonech s FPGA pod pokličkou (po vzoru Pentií Pro) mluvilo, nevím jestli to fyzicky i zrealizoval, nebo to zabil spolu s Xeony Phi. Každopádně tohle existovat mělo.

Jinak Alteru/Intel na poli FPGA celkem rád, Xilinx je sice taky fajn, ale je mi bližší ta altera (nemluvě o strategii Xilinxu, pokud chceš vědět jak na to, zaplať si kurzy za $$$$). V tomhle jde altera/intel víc na ruku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Atomy sou nejzbytecnejsi procesory v x86 svete, posrane pomale, okresane o instrukce uvedene jiz pred 10 lety a skvele interne degraduji, pripada mi ze intel sloucil 10nm, projekt Larrabee a nutnost konkurovat AMD ne vykonem ale porci pasiku Adidas, laskave s tim muze jit do psich pochev... > hypermoderni 10nm procesory < JOKE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A zkouseli jste nekdy to Phi (72C SMT4 atomy), nebo alespon 8C Avoton? (TDP ~ 22W). Nemuzete pod atomem videt jen N270 :-)

A kdyz uz chcete mluvit o pomalych cpu.. podivejte se radeji na Intel Quark SoC :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Ten Avoton 8C byl super, jedna verze měla v tom SoCu také integrovaný kryptovací/hashovací/komprimační akcelerátor QuickAssist, umelo to ECC So-Dimmy a Supermicro s tím dělalo moc pěkné miniITX desky. Na ZFS NASku nebo VPN firewall prima kombinace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.