Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Levnější modely Ivy Bridge zřejmě zdrží slabší výtěžnost

Takze jinymi slovy, Intel stopne nebo omezi vyrobu nativnich 2-jader. Pocka, az bude mit nejaka 2-jadra vznikla ze 4-jader. A pak zacne ve vetsi mire vyrabet nativni 2-jadra. Chapu to spravne?? Jestli ne, pak je asi chyba na mem prijimaci informaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně tomu rozumím tak, že modelů postavených na nativních dvoujádrech bude méně (než se původně plánovalo), protože tento výkonnostní segment budou vyplňovat i deaktivovaná čtyřjádra (která přijdou o něco později).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze plati, ze nativni dvoujadra se zatim vyrabet nebudou? Bude se cekat, az jak dopadnou parametry deaktivovanych ctyrjader, a pak se uvidi. Je tak?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budou se vyrábět, jen jich bude méně (aby byl na trhu prostor i pro deaktivovaná čtyřjádra).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no já bych neřekl, že Intel počká a až pak začne ve větší míře vyrábět 2 jádra. Já bych řekl, že prostě odpadu z 4-jader je víc než se čekalo. Tím pádem je potřeba vyrábět víc 4-jader, takže není tolik prostoru pro 2-jádra. A pokud se to nepovede spravit, tak prostě bude vznikat 2-jader touto cestou víc než se čekalo a je dost možné, že nativních 2-jader bude třeba jen pár.

Ve výsledku je to jedno, jestli se jedná o 2-jádro vzniklé jako 4-jádrový zmetek nebo je nativní, akorát teda příjdou na trh možná o něco později než se čekalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není, protože jednak deaktivovaný transistory intel něco stojej - tedy procíky budou dražší, intel to promítne do průměrný ceny všech CPU, jednak i vypnutý jádra topěj (byť ne tolik, jako zapnutý),
takže půjde o procíky s horšíma vlastnostma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě, že horší výtěžnost = větší náklady = dražší procesory.
Ale tak s tím se nedá nic udělat a v prodeji nebude nativní 2-jádro levnější než 4-core zmetek... Jediné co, tak můžeme doufat, že se výtěžnost podaří vyřešit.
Ale osobně si nemyslím, že by ve výsledku byly CPU dražší. Intel má nastavené podle mě dostatečné marže na to, aby si mohl bezbolestně něco ukrojit.
Co se vypnutých částí týče, tak nevím, jak se přesně vypínají, ale umím si dost dobře představit řešení, kdy prostě ta část je vypnutá celá. A neumím si ani představit důvod, proč by do nefunkční části něco teklo. Nějaký zdroj k této problematice?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že to vypnutí je na logické bázi, ne na HW odpojení dané části od napájení. Tudíž, nějaká i když malá spotřeba tam bude. Ale to by přeci nemělo uživatele zajímat, protože u zařízení kde půjde o každý mW spotřeby snad výrobce strčí to nejlepší co se pro to hodí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja zase predpokladam, ze vypnuti je realizovano lareserem - tj prerusenim nejakeho duleziteho kremikoveno vedeni ci par tranzistoru.
Na druhou stranu laser ASI neprerusi vsechna napajeci vedeni (v CPU je jich strasna spousta, vzdyt vetsina vyvodu CPU je pro napajeni) a tak deaktivovane 4 jadro bude mit urcite vetsi spotrebu nez nativni 2 jadro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano tak jsem to myslel, ten šváb má více vrstev a napájení není jedna přímá linka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dukazem ze i vypnuty jadro neco zere je treba grafika ATI/AMD HD 5830 ktera ma vetsi spotrebu nez HD 5850. Jak uz nekdo nademnou psal jde o logicke vypnuti. Predstava jak neco vypina laser (780/650/405 nm CD/DVD/Blu-ray) v 22nm chipu je desiva, to je jak dat doktorovi macetu a rict mu operuj. Navic je cip uz zapouzdren takze dodatecne se v nem starat, byt laserem 138nm pouzivajicim se na vyrobu litografie, je nemozny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Levnější modely Ivy Bridge zřejmě zdrží touha vytřískat ze zákazníků víc chechtáků :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel sa niektorych veci drzi zubami nechtami, napr. aj obchodnych znaciek Celeron a Pentium, ktorem mi uz zacinaju liezt na nervy, kedze po roku 2006 uz nemaju IMHO zmysel. Ina vec su 3-jadrove CPU, pani u Intelu nic? Tych bude iste pri vyrobe 4-jadrovych tiez vela. Intel NEMA v ponuke doteraz ziadne 3-jadraky, aj ked sa stavim ze tie tvoria pri vyrobe 4-jadrovych dost velku cast nepodarkov. Neviem co s nimi potom robia. Deaktivuju dalsie jadro aby z neho bol 2-jadrak? Sak to je chore.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.