Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel k příležitosti Comet Lake přeleštil boxové chladiče

Pro chlazení 10900K ideální řešení....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pocitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...a není to málo na těch 300W?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

lol

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

311W...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád ten samý nesmysl který nedokáže procesor rozumně uchladit, pořád stejná (blbá) 20+ let stará konstrukce (nechce se mi hledat kdy s tímhle začali). Fakt nechápu proč tohle k těm jejich přímotopům vůbec přibalují. Zrovna nedávno jsem se musel smát, když jsem vybalil tohle - https://opu.peklo.biz/p/20/04/27/1587991834.jpg - má to uchladit i9 9900, procesor sice s TDP 65W, který si s aktivním "turbem" veme klidně 130-150. Dokonce bez měděného jádra, jen asi 1cm vysoký kousek hliníku.

Přitom když se podívám co přibaluje k procesorům AMD - ok, u lowcostu je to cca. stejné - ale ten procesor vám (na rozdíl) nesežere i trávu kolem baráku, takže dejme tomu - je to (na rozdíl) použitelné. A třeba Wraith Max k výkonnějším CPU nejsou vůbec špatné. Když porovnám s tou absolutně nepoužitelnou bidou balenou k i9 - nebe a dudy...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Když náhodou něco skládám / předělávám s Intelem (a majitel zároveň "nemá" prachy), mám mraky chladičů od Pentií 4 a Pentií D - jsou o hodně vyšší (?2x). Tehdy ještě Intel k těm CPU dával chladiče, které to uchladily v poho i když šíleně hlasitě...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. To barveni na cerno asi zvolili proto, ze je to totalne nejlevnejsi zpusob jak to vylepsit bez zasadnich zmen.

Kazdopadne zadne zazraky bych od toho necekal. IIRC, barveni chladice na cerno je dulezite u veci ktere budou ve vakuu. Protoze tam je radiace jediny mozny zpusob predani tepla, a cerna barva zlepsuje radiaci. Nicmene kdyz chladic neni ve vakuu, tak ten chladic predava velkou vetsinu tepla kontaktem se vzduchem, a radiaci iba malou cast. Takze tahle uprava zvysi chladici vykon max o par procent (tipuji <5). Klidne me nekdo opravte jestli se mylim.

Pokud by tomu chteli opravdu zvednout chladici vykon, museli by zvetsit plochu zeber - coz nejspis stoji vic nez tohle barvickovani.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není jen obarvené ale stopro eloxované, elox je pórovitá vrstva maličkých krystalků korundu, ta barva je tam dodaná dodatečně a dostane se do těch pórů kde zůstane po další lázni ve vařící vodě. Je to tvrdé takže se to nepoškrábe, což je u chladiče si naprd, ale navíc by se měl zvětšit povrch takže čistě teoreticky i přechod tepla do okolního média. O kolik toť otázka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase je otázka, jestli tenhle povrch nebude líp chytat prach, takže by se to zase mohlo dřív ucpat ;). Nevím, jen hádám.
Subjektivně mi ten chladič přijde aspoň hezčí, když už nic :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx má pravdu. Ať prodávají bez box chladiče nebo s dobrým box chladičem, ale tohle jen zatěžuje planetu a štve lidi co mají v pořádku sluch. Katování kostů až do nesmyslna, ale po zákazníkovi chtějí nehorázné tisíce, jako kdyby ten chladič byl celý z mnohem dražší mědi a s větrákem od Noctua.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nesnasim sice ruzna EU narizeni, ale v tomhle pripade by melo byt jak Intelu, tak AMD narizeno, aby museli prodavat i bez chladice a za cenu maximalne stejnou jako s chladicem. Me proste zadny pribaleny chladic nezajima.
Jiste pribaleny chladic k vykonejsim procesorum od AMD je opravdu slusny, zdaleka to neni ojeb jako ma Intel, ale stejne si proste chci koupit chladic zvlast svuj peclive vybranej a ten pribalenej mi uplne zbytecne zustane lezet doma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Tmavá povrchová úprava (asi elox) má nejspíš zajistit lepší přechod tepla z žeber na vzduch"

Intel: když už není náš chladič "cool", tak ho nastříkáme alespoň "cool" odstínem

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jste si jistý, že oxid hliníku bude mít lepší tepelnou vodivost, než čistý hliník? Wikipedia říká něco jiného. Ona ta vrstva oxidu se stejně vytvoří sama, ale možná je ta od výroby tlustší. Chladit by to tedy mělo buď stejně, nebo méně, ale nejspíše ne více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím, že má lepší tepelnou vodivost, ale černý povrch lépe předává teplo okolí. Dříve tak byla upravena celá řada procesorových chladičů, ale největšího rozmachu to doznalo v době, kdy měl průměrný chladič tři až čtyři žebra a daleko větší efekt než černění mělo přidání pátého.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to trochu vytroluje některé termokamery a další teplotní snímače (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...takže nový Intel chladič je vlastně "STEALTH"?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je presne vec ktera by me taky zajimala, je-li to vubec meritelne.
Radiacni slozka zvysena o pouziti cerneho pigmentu vs. silnejsi vrstva Al2O3.

Normalni elox se pohybuje kolem 10mikronu, kdyz chce nekdo tlustou vrstvu, tak se dava cca 20-25.
Jenze dostat elox mezi takto blizka zebra neni moc realne, tam nebude skoro nic.

Furt mi to baj oko vychazi sul-nul, ale presne jak pise no-X - jiz za totace se (vetsinou) PASIVNI chladice tranzistoru barvily na cerno, takze nejaky efekt to mit bude, tezko ale vetsi nez velmi nepatrny...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> takze nejaky efekt to mit bude, tezko ale vetsi nez velmi nepatrny

Bingo. wikipedia rika tohle:

https://en.wikipedia.org/wiki/Heat_sink#Surface_color

Heat transfer by radiation is a function of both the heat sink temperature, and the temperature of the surroundings that the heat sink is optically coupled with. When both of these temperatures are on the order of 0 °C to 100 °C, the contribution of radiation compared to convection is generally small, and this factor is often neglected. In this case, finned heat sinks operating in either natural-convection or forced-flow will not be affected significantly by surface emissivity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no proste prisel Swan do vyvoje chladicu s dotazem: ''will it be better if you make the heatsink black??'' a inza mu odpovedel: ''well.. it will be pretty cool..'' no a Swan se toho chytil..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Urobí niekedy Intel chladič s heat pipe? Kedysi na Core2 dával 32 mm chladič, ale dnes dáva menší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, intel měl lepší chladič třeba u i7-980XE (zde: https://www.anandtech.com/show/2960/4 ). Já měl u i7-940 ten klasickej tlustej výlisek, kterej to "nějak chladil", za famfáry vrtulníku na něm. Ovšem do měsíce šel pryč, protože ten super upínací systém nedokázal chladič udržit a on tak dobře držel, až z toho procesor radostí throtloval.

Osobně by jsem byl spíš pro, aby intel konečně zrušil ten jeho výbornej mounting system a samozřejmě přepracování chladičů po vzoru AMD by taktéž prospělo (používal jsem s AMD box chladiče celkem bez větších potíží i na vyšších modelech).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oukej... kde to má pumpu? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Necht si je strci do prdele, vzdyt nemaji ani tak prirozenou vec jako RGB nasviceni coz ma AMD na svych dodavanych boxech(vyssich rad Wraith) od roku 2017, Intel, predrazena, vojebavacska, slibujici pochva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, RGB na chladiči, to je kruciální funkce, bez tý ani ránu. Stejně tak na RAMkách a SSD, na deskách, grafikách... kde není RGB, to je neprodejný.
Bych blil, kdyby bylo ještě co.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za me to vypada vizualne cool, ale jen ten cernej blok v klasickem intel tvaru. U plastoveho drzaku vetraku mi porad neco nehraje do oci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otevrene? vypada to jako shit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Boxy od Intelu, chjo. Od roku 2013 jsem měl i5 4670K a přehřát ho plným využitím s boxovým chladičem byla otázka minuty.
Od té doby boxům nevěřím a na Ryzen 7 jsem Wraith Prism ani nezkoušel a rovnou s tím koupil AIO vodníka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kvuli intelu jsem taky boxum neveril, ale po upgradu na ryzen 3700x jsem zjistil ze muj soucasny chladic ktery jsem chtel pouzit nemel AM4 sponu, tak jsem tam ten wraith prism musel dat aspon docasne - no uz je tam pul roku a porad dobry

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od loňska mám taky 3700X, ten 2700X topil řádově víc. Takže na ten novej by ten box asi stačil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono ten amd chladič ,ozaj nie je cípovina https://www.youtube.com/watch?v=8vPfmY0KlJE , ja som teda ku 3800x kúpil noctua obludu dh 15, ale kámoš má na hranie rfactoru 1600x, origo box chladič a 2 roky no problem. V lete ked som kúpil procák ja, dal som mu miesto origa ten môj wraith a na teplotách žiaden rozdiel, fičí to ok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel sa drží hesla, keď to funguje nemeň to. Bohužiaľ mu asi nikto nepovedal že už dlhší čas to nefunguje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne kdyz dodava sve chladice s jeste mensim chladicim vykonem pro zravejsi modely:

https://diit.cz/clanek/intel-k-83w-xeonu-balil-65w-chladic

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Si pamatuju tenkrát na Quada, s boxovaným chladičem mi neustále pípala deska že procesor překročil povolenou teplotu. Letěl ten xindl do koše. U haswella jsem ten chladič ani nevybaloval a letěl do koše rovnou. Tenhle určitě bude chladit skvěle. Počítám že bude mít tak 7 000 RPM aby uchladil ty procesory co s TDP 90, žerou přes 200W. Tohle je opravdu neskutečný plýtvání materiálem. Hlavně že se řeší uchoštoury a brčka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel to tuším od Skylake změnil, takže ty větráky nejdou na víc než 3000 RPM aby to bylo tiché, holt CPU bude throttlovat a bude mít vysoké teploty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.