Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Konec NAND Flash? Intel a Micron představují přelomovou technologii 3D XPoint!

3D XPoint kludne moze byt len marketingovy nazov pre technologiu co uz existuje. A tak ako som spominal uz v inej diskuzii kludne to moze byt evolucia memristorov alebo pcm pamet s inym nazvom. Tie tiez ukladaju informaciu vo forme menitelneho odporu aj ked tusim kazda trocha inak. Ale ako to je sa ukaze az casom.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V prve rade, ten nazev je proste strasny! Hadam, ze to neni finalni podoba:)
A cekal jsem na posledni odstavec a dockal jsem se:o) Zase dalsi supercool vzdusny zamek, typu "revolucni baterie", "jeste letos", "OLED" atd .... :o) Ze zkusenosti je pravdepodobne, ze si s touto technologii v tehle dekade nemusime lamat hlavu:o)
Ale tak treba prekvapi (LOL) a na Jeziska uvede 10TB PCI-e 3.0 16x SSD s touto super technologii za cenu 10TB HDD ..... tak jsme se zasmali z vyletu do konce dvacatych let jednadvacateho stoleti, haha a jdeme snit dal:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si nemyslim, ze tohle je jen trapny slib. Vypada to velmi nadejne a hlavne celkem hotove, ze to nejsou prototypy ale jsme o kus dal pred samotnou vyrobou.
Jak ja jsem to pochopil z jejich videa
https://www.youtube.com/watch?v=Wgk4U4qVpNY
Tak teoreticky by se mohla zmenit cela architektura a mohli bysme odstranit RAM jako mezi clanek mezi pevnym diskem a cpu. Za predpokladu, ze by takovy stroj musel pouzit alespon jeden takovy disk, ktery by slouzil jako ram pro starsi druhy disku, nebo usb apod..
Me se to libi a hlavne fandim obecne 3d architekture, protoze to je velice dobra cesta jak zvysit kapacity/vykon pricemz velikost chipu zustava stejna..

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"odstranit RAM jako mezi clanek mezi pevnym diskem a cpu"

1) Nikdo nebude prepisovat tuny softwaru jen proto, ze si nekdo usmyslel, ze zmena architektury je nejlepsi vec co potkala lidstvo od vynalezu krajeneho chleba. Maximalne muzes tu ram emulovat vyhrazenim mista, nicmene:

2) podle clanku to vydrzi 1000x prepisu NAND flash, takze to je co, milion prepisu optimisticky ? To s dnesni ramkou software zvladne za podstatne min nez vterinu. O pouzitelnosti jako ram se muzem bavit az to bude umet tak 10^15 prepisu, mozna...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ono neni potreba prepisovat tuny SW. SW zastarava tak rychle, ze by to bylo uplne zbytecny.
HP na svuj memristorovej "The Machine", taky nic neprepisuje, ale pise kompletne novej SW.
Samozrejme milion zapisu je pro neco, co by melo nahradit RAM smesne malo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jenomze HP tu masinu stavi jednu, ne jako consumer produkt (AFAIK) - tam si muze dovolit delat co chce.

Tohle jestli spravne chapu, ma byt produkt pro PC (a dalsi) trhy... Kdybys zmenil architekturu PC, tak bys musel bud a) prepsat tuny softwaru, nebo b) emulovat starou architekturu... na a) se ti vsichni vytoto...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proc? Lidi nemaj problem nahradit Windows Macem, Linuxem, tabletem nebo Chromebookem, ktery maj uplne jinej OS nekompatibilni s Windows a casto ani nemaj PC architekturu. Proc by meli mit problem prejit na dalsi jinou architekturu?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vidis, a ja mel pocit, ze lidi maji VELKY problem nahradit Windows Linuxem - a mezi top ten duvody proc ne je "na linuxu nefunguje photoshop", tedy nekompatibilita. A to alespon na linuxu funguje firefox a chrome. Myslis si, ze na architekture bez rozliseni mezi RAM a diskem by fungovali bez rozsahleho prepisovani? Tezko.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, vsichni uzivatele Windows pouzivaj Photoshop a nejsou se schopny naucit nic jinyho :D . Ach jo... Zkus se podivat na statistiky prodeju treba Chromebooku nebo tabletu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"SW zastarava tak rychle, ze by to bylo uplne zbytecny."

To je zase blábol. Software zastarává zhusta pomaleji, než počítače.
Celkem běžně se používají 10, 15 i více let staré aplikace.

Navíc nutnost přepsat stávající SW by znamenala, že na tom nebude fungovat dosavadní SW, takže nikdo nebude mít důvod to kupovat.

Nicméně nevidím důvod, proč by mělo být nutné měnit software.
Uživatelské aplikace u počítačů už dlouho s pamětí přímo nepracují, to je záležitost operačního systému.
Možná by si to vyžádalo nějaké úpravy v operačních systémech, ale celkem není důvod, aby s tím nemohly fungovat stávající aplikace.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Docela by me zajmal priklad 10 ci 15 let stary aplikace, ktera se bezne pouziva a ktera nema novejsi verzi...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně takové sám znáte, když jste se je pokusil vyloučit přidáním té nesmyslné podmínky „nemá novější verzi“ (pokud uživatel má tu starší, nezáleží na tom, jestli existuje novější verze, to už tam můžeme rovnou přidat „neexistuje podobná novější aplikace“).

Z těch zjevných Windows XP mají pořád asi 10-15 % podíl, což podle mě stačí na „celkem běžně se používají“. Ostatně i Windows 7 jsou staré skoro 6 let.
Hromada lidí stále používá MS Office 2007 i starší.
Většina firem nevyhodí např. účetní software, evidenci docházky nebo zásob, dokud to uspokojivě funguje.

Celkově podle mě většina uživatelů aplikace nemění (často ani neaktualizují), dokud fungují.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, a jaka je sance ze tahle hrstka uzivatelu, to jede na 10 let starym HW a SW bude aktualizovat HW, ale SW, ne? Asi ne moc velka ze?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„Nikdo nebude prepisovat tuny softwaru jen proto, ze si nekdo usmyslel, ze zmena architektury je nejlepsi vec co potkala lidstvo od vynalezu krajeneho chleba.“

Trochu ironicky teoretická architektura současných počítačů má jen jednu paměť. Dělení na operační paměť a úložiště je jen výsledek technického omezení, kdy máme k dispozici buď relativně pomalé a dlouhodobé paměti, nebo relativně rychlé a krátkodobé.

Ale jak jsem psal, není celkem důvod přepisovat software. Uživatelské aplikace dnes fungují prakticky ve virtuálním prostředí a k fyzickému hardwaru se obvykle nedostanou, takže by je něco takového nemělo rozhodit.
Maximálně by bylo nutné pro to upravit operační systém.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli je na to dnešní software připraven. Zatímco na disku se dbá na spolehlivost dat (tedy zásadně CRC a další techniky), do RAM se to frká jak to leží a běží a pokud v tom co je v RAM začne být brajgl, pomůže jen restart a refresh čerstvých bitů z disku. Pokud by RAM s tím brajglem byla trvalé a jediné úložiště, většina počítačů (zejména Windows) by moc dlouho při životě nevydržela. :-)

Jako forma RAMdisku, cache atp, proč ne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

tobe ani tvym klikacum mozna nedochazi jedna mala ale podstatna vec. pokud nebude treba RAM , tak nebude dochazet k tak drastickemu presunu dat, tudiz nebude potreba aby uloziste umelo 10^15 prepisu. pokud budou moci data zustat na disku tak jak jsou tak v podstate nebude potreba presunovat nejake velke objemy dat. to bys mel vzit v uvahu do sve vestby (nebo jak bych to mel nazvat)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Me ta mala vec dochazi, akorat ty vubec netusis, co se deje v RAM. Presuny dat z/na disk jsou z hlediska celkoveho zapisu/cteni v RAM totalne irelevantni...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ta casova linka je vtipna, vsetko normalne nazvy, a len najnovsi TM R (C) XXXX . V tom videu tomhu hovoria crosspoint, to znie dost normalnejsie nez naky tri dé ix point té em.

Takze tymto dali zase naprdel amdcku s ich HBM ?

Dost to znie ako plany HP na jeden typ pamete v celom systeme na vsetko.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na com ficis, ze porovnavas toto s HBN. V clanku spominana technologia dosahuje sotva rychlost beznej RAM. HBM ma rychlosti radovo vyssie.
Alebo si len potrebujes riesit komplex z AMD?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"jeden typ pamete v celom systeme na vsetko"

Jak pisu vyse, na nahradu ram ti trapnych milion prepisu bunky stacit nebude ani nahodou...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jednak to má malý počet zápis a také to je pomalé, čili i kdyby to mělo zápisů kolik chcete tak to RAM nenahradí protože je to na RAM pomalé.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky nikdo kromě autora článku nic o nahrazení RAM nepíše. Intel by to chtěl použít jako takový buffer mezi SSD/HDD a RAM. Na to by to stačilo bohatě a velmi dobře. Ram to nenahradí už z principu, že to má být podle Intelu o polovinu pomalejší, což je pořád na nevolatilní pameť sakra rychle. No a časem to může vytlačit SSD jako hlavní úložné zařízení na druhou kolej a do externích záložních zařízeních, tak jako to SSD udělalo mechanickým diskům. Taky cenově to nebude žádná super láce. Má to být výrazně dražší na GB než SSD, ale zase výrazně levnější než RAM. Minimálně ze začátku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Psal o tom bager: "Dost to znie ako plany HP na jeden typ pamete v celom systeme na vsetko" a ja reagoval na tu vetu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K memristorům - HP se vůbec nepokusilo je uvést na trh, místo toho z nich staví nějakou fantasmagorii, kterou lidstvo potřebuje asi tak stejně jako IBM Watson - aby o tom mohli novináři občas napsat noticku...

Tohle bude tak drahé, že to zase rychle zmizí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ono zase nedas kazdu technologiu plebsu. atomovky sa tiez nepredavaju v supermarketoch :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nerikali o tehle technologii ze je to i levne? Ja uprime doufam, ze nebudou stavet fantasmagorii a udelaji k tomu normalni SATA 3 konektor. Nebo USB 3. Proste neco, co jde pripojit k normalnimu pocitaci. Ano, ja vim, ze to bude zbytecne zpomalovat transfer dat, ale cokoliv jineho bude zpomalovat rozsirovani technologie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Levných SATA a USB zařízení s 3DXpoint paměťma se taky dočkáme, ale nebude to nejspíš dříve než za 3-5 let. V první řadě se začnou používat tam, kde je zákazník ochotný akceptovat vyšší cenu, např. v serverových SSD.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zakaznik ochotny akceptovat vyssi cenu ... hmmm ... iPhone 8?

A nevim, me prijde, ze i v serverech klasicke SCSI mizi a prechazi se na SATA ... nebo jaky konektor navrhujes?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

SAS

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak na okraj, 3D XPoint se vyslovuje/čte jako 3D CrossPoint :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ptsfri dí krospojnt

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a v Německu tomu budou říkat 3D Haknkrojcpunkt. Je to blbý název ať je to co je to.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Kazdopadne slabej to marketing, chybi tam v nazvu XT Ultra GTR
;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.