Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Konec NAND Flash? Intel a Micron představují přelomovou technologii 3D XPoint!

Intel Micron 3 Dxpoint
Intel a ten Micron, který by rádi koupili Číňané, představují zbrusu novou technologii nevolatilních pamětí, která by mohla zamést s těmi zpropadenými NAND flash čipy.

Technologie 3D XPoint je, pokud pomineme memristory či různé pokusy o využití grafenu, od roku 1989 a uvedení NAND flash, první technologicky novou metodou výroby nevolatilních pamětí, tedy takových, které k uchování informace nepotřebují připojení napájení a neustálou obnovu.

3 Dxpoint History

Ve zkratce tato technologie slibuje až tisíckrát rychlejší běh, až tisíckrát vyšší životnost (množství zapsaných dat) a až desetkrát vyšší hustotu zaznamenaných dat. Čistě humpolácky-matematicky je tedy 10miliónkrát lepší než NAND Flash (:-)).

Ještě jinými slovy: 3D XPoint slibuje slovy svých tvůrců životnost datového úložiště až v řádech desítek let při rychlostech překonávajících (při použití adekvátního množství dílčích čipů) i DRAM / HBM paměti, to vše při velmi malém rozměru, díky vrstvení jednotlivých die.

3 Dxpoint Predstaveni

Šéf Micronu u té příležitosti zmiňuje, že hlavní brzdou v současných datově stále náročnějších aplikacích a systémech, je přelévání dat mezi procesorem a dalšími prvky. Člověk jakoby v tom cítil i náznak maličkých zařízení, případně internetu věcí, protože to je směr, kterým jde trh a kterému NAND flash ve své stávající podobě plně nevyhovují.

Technologicky byla 3D XPoint postavena od základů na zelené louce. Konstrukce využívá 3D propojení bez dodatečných tranzistorů s tím, že vlastní paměťové buňky jsou umístěny na propojeních tvořící spojení datových bitů a datových slov. Jednotlivé paměťové buňky tak jsou adresovány přímo. Ve výsledku tak lze číst i zapisovat data ve velmi malých objemech, což ve výsledku urychluje operace čtení a zápisu dat. Zjednodušeně lze tedy říci, že zatímco u konvenčních NAND flash čipů jsou to vodivé cesty, které propojují paměťové buňky (či v případě MLC/TLC jejich skupiny), u 3D XPoint jsou to paměťové buňky, kdo tvoří spojení mezi vodivými cestami.

3 Dxpoint 002

Co odlišuje 3D XPoint od NAND flash je ale to, že paměťová buňka zde není místo, kde je zachycen elektrický náboj / elektron, uchování informace je realizováno pomocí změny vlastností samotného materiálu, kterým paměťová buňka propojuje vodivé cesty, pomocí kterých je adresována. Ve své podstatě je tak uchování informace realizováno jakousi „pasivní cestou“. Největší výzvou pro obě firmy tak byl vývoj technologicky nového spínače, což obnášelo vývoj nových materiálů, které pochopitelně nebyly zatím detailně specifikovány.

V tuto chvíli mají Intel a Micron k dispozici funkční čipy o kapacitě 128 Gbitů, do budoucna pak 3D XPoint slibuje skvělou škálovatelnost ve všech směrech, včetně možnosti použití multi-bitové konstrukce, tedy obdoby MLC či TLC u NAND flash, kdy do spojení mezi adresovacími cestami bude ukládán nikoli jeden, ale více bitů.

Vzorky čipů technologie 3D XPoint budou Intel/Micron dodávat vybraným zákazníkům ještě v tomto roce, obě firmy současně vyvíjejí vlastní produkty na její bázi.

Zní to celé skvěle, ale takových pokořitelů NAND flash či jiných konzervativních a zaběhlých technologií jsme tu měli již více, vzpomeňme vedle zatím stále se vlekoucích memristorů třeba také phase-change paměti. NAND flash stále žije a daří se jí a jak dodává šéf Micronu, jejich nedávno ohlášené vrstvené 3D NAND flash čipy čeká dobrá budoucnost minimálně do té vzdálenosti, kam křišťálová koule IT průmyslu vidí.

Jak rychle a jestli 3D XPoint paměti uspějí, ukáží nadcházející roky. Dobrým startem do života ale rozhodně je, že za nimi stojí tato silná dvojka s obrovskými výrobními možnostmi, která již příslušné čipy nyní vyrábí.

Tagy: 
Zdroje: 

Intel, Micron

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konec NAND Flash? Intel a Micron představují přelomovou technologii 3D XPoint!

Sobota, 1 Srpen 2015 - 00:45 | JVc | SAS
Pátek, 31 Červenec 2015 - 14:59 | BlackRider | Jasne, a jaka je sance ze tahle hrstka uzivatelu...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 14:57 | BlackRider | Jasne, vsichni uzivatele Windows pouzivaj...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 14:55 | HKMaly | Zakaznik ochotny akceptovat vyssi cenu ... hmmm...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 14:49 | HKMaly | Vidis, a ja mel pocit, ze lidi maji VELKY problem...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 13:52 | IT Joker | Zjevně takové sám znáte, když jste se je pokusil...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 13:13 | IT Joker | „Nikdo nebude prepisovat tuny softwaru jen proto...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 13:04 | BlackRider | Docela by me zajmal priklad 10 ci 15 let stary...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 12:59 | IT Joker | "SW zastarava tak rychle, ze by to bylo...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 10:49 | BlackRider | Proc? Lidi nemaj problem nahradit Windows Macem,...

Zobrazit diskusi