Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel odkládá objednávky 3nm čipů od TSMC, přestože je proces v dobrém stavu

"Ubohý Robinson Intel!" :-)

Ale furt dobrý, protože to taky mohlo dopadnout jinou hláškou: "Všechno napůl!" :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intelu se ten 3nm procák hrozně moc povedl a navíc Koduri vyvinul super skvělou grafiku, která by na 3nm procesu neměla snad ani spotřebu 100W při výkonu RTX 4090! Já se teda vůbec nedivim, že se toho ČEZ zalekl a podplatil Pata, aby to odložili aspoň do skončení energetické "krize".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

komentár patrí do tagu<sarcasm>

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tipnul bych, že existuje .xlsx ve kterém je srovnání nákladů za nasmlouvaný povinný odběr 3nm waferů (v nejhorším případě exponovaných bez masek) ve srovnání se ztrátami vzniklých využitím těchto kapacit konkurencí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje. Otázka je, zda se Intelu vyplatí platit za nevyužité/blokované kapacity, když mu klesají marže. Kdo chce procák od AMD, tak si měsíc dva počká, tak jako tak. Od Covidu jsou všichni zvyklí čekat, i firmy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze TSMC sa onehda hrdila, ze bude rusit objednavky na kapacity zakaznikom, ktori realne nedodavaju na trh, ale predavaju scalperom, alebo len blokuju inych. Neviem sice na baze akeho kluca to chceli robit, ale aspon sa takto prejavovali.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No a nebo... vzhledem ke cash flow intelu a uspokojení investorů, kde vidíme, jak škrtá investice a hledá dolary, kde se dá... tak prostě to odkládá, protože potřebuje mít volné prostředky (finanční). Sice měl zaplatit 3 nm předem, ale po návštěvě Gelsingera si myslím, že to ukecal třeba jen na polovinu, takže druhou polovinu zaplatí až při náběhu výroby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel chce tento rok ušetriť na nákladoch 3 mld. USD a pritom znížil dividendy o 4mld. USD

Intel Is Cutting Its Dividend. It’s a Smart Move.

Updated Feb. 22, 2023
On Wednesday, Intel (ticker: INTC INTC –2.26% ) announced it will be cutting its quarterly dividend by 66%, to 12.5 cents per share from 36.5 cents per share.

But strangely, the company had continued to pay shareholders $6 billion a year in dividends.
https://www.barrons.com/articles/intel-cuts-dividend-3589f9cc?siteid=yhoof2

It's coming after the chipmaker warned of losses to come in the first quarter and pledged to reduce its cost by $3 billion this year.
https://www.wsj.com/articles/intel-corp-slashes-quarterly-dividend-by-66...

The company will reduce its quarterly distribution to investors to 12.5 cents a share, payable June 1, the chipmaker said in a statement Wednesday. Intel’s current quarterly dividend is 36.5 cents and was projected to cost more than $6 billion in 2023. The new payment resets Intel’s dividend to a level not seen since 2007.
Intel is eliminating jobs and slashing management pay while also slowing spending on new plants in an effort to save as much as $10 billion by the end of 2025.
https://finance.yahoo.com/news/intel-slashes-dividend-66-reaffirms-12584...

Takže inte dáva strašné peniaze do vývoja niečoho revolučného, keďže vie, že evolúci mu nebude stačiť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Některé weby tudíž informaci o posunu 3nm objednávek považují za synonymum pro odklad procesorů Arrow Lake na rok 2025. Ve skutečnosti však jde o jednu ze dvou možností. "
.. dobry postreh a vysvetleni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani nepamätám, kedy naposledy som videl článok o Inteli, ktorý by nezačínal slovami "Intel slibuje..." alebo "Intel odkládá..."
Každopádne to dokonale ilustruje jeho súčasnú zúfalú pozíciu, ku ktorej sa dopracoval za cca 6 rokov: 2017 Tech leader ==> 2023 Tech loser

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Občas vidíme článek "Intel vydává nové....", po kterém se také nic neděje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Slovník dodavatelů IT:

xx vydává - čti jako "xx oznamuje"
nový = má jinou barvu
zcela nový = nelze použít náhradní díly z předchozího modelu
přesná výroba = konečně se nám to povedlo nějako složit
součástky s vojenskými specifikacemi = nakoupeno z přebytků armády
zařízení je řízeno mikroprocesorem = občas to dělá věci, které si neumíme vysvětlit

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Musím přiznat, že takhle jsem se u komentáře už hodně dlouho nezasmál :-D :-D :-D.
Ale myslím, že to platí i jinde, než u dodavatelů IT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo, kdy Intel něco uvede včas. Vydáním Zenu se ukázalo, že Intel zaspal a spal dlouho předtím. Ale předtím to nebylo znát, protože AMD bylo s vývojem pozadu. Ale teď, když AMD Intel dorovnala a nyní již poředehnala, to je vidět na plno. Intel prostě nestíhá držet krok ve vývoji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se ten krok drží blbě když máš v marketingu skoro 6x více lidí než ve vývoji. Na druhou stranu v korporátech je to jev obvyklý, že u strojů je menšina a majorita sedí v kanclech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak zazmrdování v Intelu už bylo bezpochyby dokonáno, pracovití mravenečci byli jako "potížisti" už dávno propuštěni a ve firmě jsou už jen cikády, mouchy a švábi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V období ked Intel vydaval CPU s 3-5% rozdielom medzigeneračne som si hovoril, ze intel schovava daco v šuplíku a ked AMD vyda konecne nieco konkurencie schopne tak len siahne do sufliku a zase AMD prevalcuje... Teraz po rokoch so ZEN viem, ze i taky gigant ako je Intel moze zaspať na vavrínoch.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On takový návrh architektury už není žádná sranda.
V podstatě nikdo normální už není schopen říct jak se návrh architektury bude projevovat v reálné implementaci nějakého výrobního procesu (hlavně když se ten proces ještě vyvýjí).
Proto taky 14 steppingů Saphire Rapids, kde se šlo metodou pokus pokus-omyl. Něco se povedlo, něco hůř něco vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave, ze AMD tolko steppingov nepotrebuje, a to je este fabless a vyuziva technologie tretej strany, naviac za posledne roky prechadzala na mensie nm ovela castejsie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD je menší firma, kde je ta rozhodovací převodovka postavena s daleko méně kolečky než u intelu. A pak bych i řekl, že u AMD si ještě stále velmi dobře pamatují hubená léta, takže se tam brutálně efektivně exekuuje - což sice neznamená, že to je bez chyb, ale tyto chyby jsou okamžitě řešeny. Viz poslední průser s RDNA3, kde ta reakce na objevivší se problémy byla poměrně razantní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Objevují se první recenze Sapphire Rapids/W790.
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/intel-xeon-w-3400-content-cre...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přijít to před 2 lety ...

Teď to tak nějak dorovnává Threadripper Pro v některých aplikacích.
V některých ale 56-core Intel dostává na budku od 32-Core AMD.
A k tomu více žere.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve všech těch "creativních" benchmarcích (kromě renderingu/raytracingu kde se uplatní všechna jádra) Sapphire Rapids W-34xx proti 13900K není žádnou výhrou (často naopak). Děsím se jaké pak asi budou výsledky W-24xx. Přitom DDR4 ThrPro postavené na Zen3-chipletech (prvni nasazení 11/2020) se v kontaktu s top výsledky drží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V dnešní době, kdy masivní chladiče GK kanibalizují klidně 4 PCIe sloty osazují výrobci MB 16ti linkami sloty, které tyto chladiče GK spolehlivě zakryjí. Například u Asrock W790 WS (quad-channel MB) při instalaci takové GK do prvního slotu (16x 5.0) zůstanou k dispozici PCIE4 (4x 4.0 z chipsetu .. ktery by asi mel zustat volny pro nasavani vzduchu do GK) a jediny zbylý PCIE5 8x 5.0. Při osazení GK do PCIE3 tj. druhý PCIE 16x 5.0 to patrně bude chtít case s 9 PCIe sloty(záslepkami) jinak asi hrozí kolize chladiče GK s prostorem pro PSU či omezený přístup vzduchu (volné přitom zůstanou PCIE1 16x 5.0 a PCIE2 8x 5.0). EATX case jsou nabízeny i s pouhými sedmi PCIe sloty. Na risery bránící air-flow zachraňujíc překryté PCIe sloty se asi nelze moc spoléhat, to možná fungovalo při PCIe 3.0.
https://download.asrock.com/Manual/W790%20WS.pdf

Logicky by se nabízelo umístit druhý 16x 5.0 s velkou slotovou distancí a případně umístit PCIe 4x 4.0 krmený z chipsetu (jež bude trpět sdílenou konektivitou DMI 8x 4.0) do zóny překryvu (místo jiného 8x 5.0). Možná, že k tomu vede snaha využít co nejvíce linek co nejblíže procesoru, ale u 8-channel MB pro W-34xx jsou 5.0 linky prakticky přes všechny sloty. Možná ta distance má historickou souvislost s rozpětím SLI můstků, ale to je dnes asi mrtvý kůň.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.