Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel pohřbívá Larrabee

V intelu jim došlo, že s tou spotřebou by byl větší šok až by to přišlo na trh, vzhledem k pár W, co si veme ATi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2David: Spekulovat o uvedení "Fermi 2" v druhé polovině 2010 pokud Fermi má přijít, podle spekulací, v první půlce 2010, mi přijde více než odvážné :-).
Jinak velmi pěkný článek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pravda, trochu jsem to tam přitáhl za vlasy, ale bylo to myšleno takto: Fermi1 např. duben/květen; Fermi2 ohlášeno před Vánoci, k vidění na CES v lednu 2011 ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No mně by hlavně zajímalo to. jak nV a hlavně kde chce fermi vyrábět.TSMC není dodnes schopno na 40nm dodat relativně malé RV 870, které má 2mld tranzistoru, jak se chce popasovat s obrem s 3mld fakt nevim.Pokud se nestane v TSMC zázrak, tak Fermi je hudba hodně daleke budoucnosti.A když se jim nakonec výroba zadaří, tak při té výtěžnosti bude opravdu zajímavá cena.Jesli by se neměli v nV zamyslet podobně jako v intelu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, Larrabee vypadalo jako více než slušný produkt, ovšem zdá se, že si Intel vzal příliš velké sousto. Čip který měl vyjma herních schopností zvládat i libovolné GPGPU aplikace, většinu fixních funkcí emulovat a ještě s sebou vláčet x86 kompatibilitu, je asi i mimo schopnosti takového molochu, jakým je Intel. Troufám si tvrdit, že kdyby Intel ty prachy co utopil v Larrabee vrazil do vývoje klasického GPU, už možná teď měl velice schopný produkt.

Zrušení (odložení) projektu Larrabee je docela zajímavé i vzhledem k nedávným informacím ohledně prezentace 48 jádrového CPU. Tenkrát se mi zdálo divné, proč tento čip Intel rozesílá programátorům kvůli testování SW pro mnohajádrové čipy. Přišlo mi divné, proč jim raději nepošle Larrabee. Za pár dní se ukázalo proč tomu tak je. Sem docela zvědav, co z tohoto projektu vypadne. Dle prezentace se v mnoha ohledech od Larrabee liší. Hlavně pro komunikaci používá routery, jenž propojují okolní jádra (Larrabee mělo nějakou kruhovou sběrnici). Druhý rozdíl je odstaranění hardwarové koherence cache. Pokud si pamatuji, tak Intel tuhle vlastnost u Larrabee dost vychvaloval, ale u tohodle 48 jádrového čipu je najednou plná koherence cache zbytečná vlastnost, jenž čip příliš komplikuje. Možná že to bude cesta pro další generaci Larrabee. Pokud by Intel odstranil koherenci, místo kruhové sběrnice použil ty routery a snad i (zbožné přání) odstranil x86 kompatibilitu, ušetřil by obrovské množstvý transistorů. Moc bych se nedivil, kdyby se mu tak podařilo vměstnat na stejný čip dvojnásobné množství jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to borowitz:
Nebo jedna konspirační teorie. nVidia uplácí velkými penězi TSMC, aby bojkotovalo výrobu ATI, dokud nevydá svoje Fermi. Proces je jinak už dávno zvládnutý. Navíc naštvaná TSMC má druhý důvot: Globalfoun.... jak se to dál píše. Ale je to jen konspirace :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hirogen:To jo, ale podle PR kecu na který je nV kanon, tu mělo Fermi byt už před měsicem a nejpozděj v prosinci/lednu na trhu, ted uz nV blije PR kecy v kterych se mluvi o prvnim čtvrtletí, takže asi nebude všechno tak jak si Huang představoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Intel je nejjednodussi a nejlevnejsi aby delal to co umi nejlepe a to jsou CPU do serveru.
Pokud prijde s CPU ktere bude mit xy jader o vykonu 1TFLOPs  a vice, tak mu spolecnosti co delaji seper servery takrikajic utrhnou ruce.
Poptavka po super serverech je velka a jake koly znasobeni vykonu novou generaci CPU je vzdy netrpelive ocekavano.
48 jader to jasne dokazuje. Ted je otazkou kdy prijdou na trh.
2010 Nehalem EP 6/12, Nehalem EX 8/16... a treba v roce 2011 ? 48 core.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No on 1 GFLOPS na nejakem 5870 je nesrovnatelny s tim samym cislem na general purpose procesoru (Larrabee). Nevidel bych to tak cerne. Ale kazdopadne by se s tim urcite neprosadili, v grafice by konkurenceschopni nebyli, serie by byly male, ceny vysoke, image spatny, atd., spravne rozhodnuti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blbeček_kopie: x86 kompatibilita se dneska z vetsi casti emuluje a zere minimum transistoru. Ta koherence cache, na druhou stranu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ziik: Naopak, zpoždění související s výrobou nemá vůbec žádnou souvislost s dalším vývojem architektury. Vývojový tým netráví čas do vydání Fermi pitím kafe a pokuřováním, ale pracují samozřejmě dál. V tuhle chvíli může být návrh další půlgenerace téměř hotový a čekat jen na výrobní proces. To je stejné pro ATi i nVidii. GeForce FX5900 byla vydaná pár měsíců poté, co se FX5800 dostala na trh, Radeon X1900 byl na trhu 3,5 měsíce po X1800 a Radeon HD3800 byl venku 5 měsíců po HD2900. Nebylo by divu, kdyby se nVidii podařilo vypotit něco ještě na přelomu Q2/Q3.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je to v pee cee, zasa som sa nechal namotat. predtym detto s Cell-om a PS3. ale uz naposledy. som definitivne pouceny. do pc aj s nimi ,roflmao kua :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

wabicek: mas recht, tady nekdo keca

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo Intel šikovně mate konkurenci s Larrabee ale ve škutečnosti má třeba jiné cíle... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ukulele: Ten optimismus v počtu jader a teraflopsů v posledním odstavci bych trochu brzdil... On rok 2012 zas tak daleko není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.