Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zdržuje udělení pokuty od EU, čas hraje v jeho prospěch

Aktualni vyvoj v EU je takovej, ze Briti diky sve blbosti dali nam vsem ostatnim sanci udelat z EU neco min podelaneho :) a ano, i kdyz se EU zmeni, v nejake podobe tu bude i za tech 7 let...

(a ouprimne, to bububu ze vsichni chteji pryc je k smichu...)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Se stavajicimi eurosoudruhy se to ale nepovede - Juncker se stale chova a tvari jako Leonid Breznev podle hesla "bud pujdete s nami, nebo vubec nebudete" a dalsi eurosoudruzi vidi spasu v zavedeni Eura v zemich, kde se s nim neplati.

Pokud je podpora EU jen 50% obyvatelstva je to primo epic fail eurosoudruhu, kteri by se meli chytit za nos a odstoupit, zvlaste ti nevoleni ve volbach.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jj, moc se mi libila veta jednoho z Britu v TV "Merkel in Yours now...", myslim, ze docela vypovidajici...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Epic Fail to ano.

Ale otázka je v tom, byla EU prospěšná pro ČR? Byla prospěšná pro většinu států mimo Jih?

Navrhoval bych nejdřív zkusit konstruktivní přístup tj. tlačit na rychlé reformy a změnu stylu, teprve potom, pokud to nevyjde snažit se EU zrušit resp. z ní vystoupit.

Ony taky tehdá Husitské války ničemu nepomohly. Jiří Poděbradský pak chtěl jednotnou Evropu.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud je podpora EU jen 50% obyvatelstva je to primo epic fail eurosoudruhu"

Nebo je to "přímo epic fail euroskeptiků", že? Protože ti mají těch dalších 50%, ne?

Skutečný epic fail je nevzít při zvažování těchto čísel (a výsledků voleb...a podpory politiků...a v zásadě čehokoli, kde se spousty lidí na něco ptáte, jako byl ten slavný průzkum, kolik si občané USA mysleli, že byl rozpočet NASA - prý 24% federálního rozpočtu podle většiny lidí, v realitě <1% :)) relativní měřítka a faktory lidské psychiky a chování davu. Což je epic fail, který jste právě demonstroval.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Me jen zarazi, ze ti €urohujeri se divi ze lide chteji spis demokratickou unii nez byrokratickou unii. Toto kdyz jsem slysel ve zpravach tak jsem malem smichy spadl ze zidle, takze asi tak. €U se ted musi chytnout za snupak a zacit se radikalne reformovat, jinak to zanikne jako RVHP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Briti diky sve blbosti dali nam vsem ostatnim sanci udelat z EU neco min podelaneho“

Naděje tu je, ale už teď se ukazuje, že přehnaný optimismus není na místě.
Sice se mluví o reformách, ale kde mají někoho reálně ochotného se do nich pustit?

Navíc současní papaláši rezignovat nehodlají, sebereflexe se nekoná, vlastně si vůbec nepřipouštějí, že by něco udělali špatně.

Kdo se postaví do čela s nějakou vizí a prosadí reformu EU?
Juncker, který po otázce, jestli brexit je začátek konce EU, utekl z tiskové konference?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nejde ani tak o ochotu jako spíš o to, že není kdo by je provedl tak, aby fungovaly - ti od reality naprosto odtržení šašci co neví o ničem nic to na sto procent nedokážou (ačkoliv si oni sami myslí opak), nemají jak. Je to ještě horší než byl socialismus, zdechne to s naprostou jistotou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze aktualni vyvoj v EU bude takovej, ze se vse jeste vice upevni a svaze, aby uz podobne problem, jako s Britama, nemohly nastat.

Jinak cela tahle vec je imho priserna svinarna - Pokud Intel poskytl vyhody prodejcum, kteri pak mohli prodavat za mizni penize a zakaznici tim usetrili, tak mi prijde opravdu velmi zvracene ho za to "trestat".

To by mohli trestat Tesco, ze tam obcas koupim dva litry coly za 20 korun, zatimco dva litry Pepsi za 30.
a pak, az to bude naopak...

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

Tam ale nejde o to že Intel někomu poskytl výhodu, na tom není vůbec nic špatného, špatné je, že ji podmínil tím, že odběratel se nedotkne zboží konkurence. Tedy nechci slevu zadarmo. V podstatě jsou to skryté úplatky a nikoliv čistý cenový konkurenční boj.

Příklad s Tescem by byl, že by mo CocaCola nabídla 2l flašku za 8 kč místo 15, ale s podmínkou, že nesmí prodávat nápoje žádného jiného výrobce. Bez podmínky by to bylo OK, s podmínkou to je ohýbání trhu.

+1
+50
-1
Je komentář přínosný?

Jezisi co je komu do toho, co 2 svepravne subjekty domluvej?

Moje manzelka si mi taky poskytuje sex pod podminkou, ze nebudu mit sex s zadnou jinou zenskou.
Nemel bych ji zazalovat za nekalou konkurenci????

On nekdo nuti nekoho nakupovat tam, co se ty 2 domluvili? Kdyz se ti to nelibi, tak nakupuj jinde.
Absolutne fakt nechapu, co je komu do toho, co si mezi sebou domluvi nejake dve firmy, zvlast, kdyz to prinese vyhody zakaznikum (nekterym, samozrejme...Ti druzi necht u nich nenakupuji)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ono se to netyka prodejce, ale vyrobce.

A skus nakoupit pocitac urciteho vyrobce s AMD procesorem, kdyz tento vyrobce dostal procesory od Intelu levneji za to, ze nebude vyrabet pocitace s AMD.

Takze zakaznikovi nezbylo nez misto hotove sestavy si pocitac postavit sam.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A nebo si ho proste koupit od jineho, napriklad mensiho, vyrobce.

Casto je proste situace takova, ze nemuzu dostat PRESNE to, co pozaduju.
To je jako kdybych chtel, aby stat donutil Skodu auto vyrabet limuziny s 12 valcovym 8 litrovym motorem, protoze proste takovou limuzinu chci a zaroven chci, aby mela znacku Skoda.
No, asi mam holt smulu a musim to vyresit jinak...

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Od menšího výrobce, který dobrovolně bude většině lidí prodávat dražší počítače než konkurence...any to aspoň někdo dělal...

Koukám, že ten český anarchokapitalismus fakt ničí mozkové buňky lépe než alkohol. :D

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Tvl jses tak blbej, nebo to jenom hrajes?

Pokud mame situaci, kdy Intel "donutil" "velke vyrobce" neprodavat Pc s AMD procesory A ZAROVEN je velka poptavka po PC s AMD procesory --> logicky se najde nekdo mensi, kdo PC s AMD procesory bude prodavat, I kdyz za vetsi penize. No ale je po nich prece poptavka, ne?

Pokud po nich poptavka neni, potom je to ten propad "monopolu", ktery je proste pro zakazniky tak vyhodny, ze ani sami jine reseni nechteji.

Co je na tomhle k nepochopeni, to fakt nechapu

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný nesmysl a navíc netřeba spekulovat, stačí se podívat do minulosti, jak to doopravdy dopadlo.

Navíc nechápu, že to někdo chce po tolika letech stále řešit, když to za ty roky bylo už tolikrát probráno a vysvětleno. (co je komu do toho, když si dominantní hráči domluví nelegální dohodu - bože...)

Byla poptávka po jakémkoliv výhodném procesoru a protože intel obrátil velké výrobce na svoji "víru", zajistil si velkou dodávku svých procesorů na trh a tím i jejich větší odbyt.

Malí výrobci se jistě našli, ale byli tak malí, že nemohli nahradit "výpadek" velkých výrobců. Nehledě na to, že prodejny mají většinu velkých výrobců a jen něco málo z malých, takže pokrytí trhu je pak silně pokřivené v neprospěch konkurenta. Nebo to potřebujete ještě nakreslit?

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

slovni spojeni "nelegalni dohoda" je v podstate oxymoron.
Cokoliv, co si 2 subjekty (ci vice) spolu dohodnou, nemuze byt nelegalni, nebot jeden druheho nepodvedl, alebrz se dohodli.
Samozrejme, mohou se dohodnout, ze budou prodavat pocitace 100x draz. NO A CO??? Tak si holt zakaznici prestanou kupovat pocitace a oni zkrachuji.
Nebo mi chces rict, ze pocitace s CPU Intel jsou nejak nezbytne nutne pro zivot? Ze neexistuje moznost, jak je nahradit? Ale no tak...

Btw "byla poptavka po jakemkoliv vyhodnem procesoru" je uzasna veta :-D
Ja mam poptavku po vyhodne limuzine, tak asi za 20 tisic korun.
A urcite by si ji koupilo vice lidi.
No, holt takovou nikdo neprodava, no...Nemel bych zazalovat automobilky, ze prodavaji limuziny moc draho?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Dohoda o nájemné vraždě je také dohoda a přesto nelegální (trestná). Dohoda o poskytnutí nelegální výhody je taky trestná (např. úplatek).

Dohoda o dražším prodeji je jejich věc, dohoda o vytěsnění třetí strany zákonům navzdory už není jen jejich věc. BTW, bylo to nelegální, když to Intel dohazoval - nikdo ho nenutil to dělat. A když už to udělal, proč to tajil, vždyť do toho nikomu nic není? A když je tu tak zkurvený trh, proč tu vůbec chtěl prodávat? Vašim názorům navzdory přesto to všechno chtěl. Necítíte se někdy nedoceněný?

Asi ano, když vývoz pentií do zemí střední a východní Evropy musel povolit senát USA, když sme o tak tak žebronili. Škoda že ste tenkrát nebyl starší, místo doprošování USA nám tenkrát stačilo nechat si od vás poradit...

Koukám, že vám k úžasu stačí málo a tak vám unikla pointa - poptávka byla po x86 CPU bez ohledu na výrobce (tenkrát byl tuším ještě i cyrix), což byl váš argumentační faul (poptávka pouze po AMD). Jinak kupodivu se neprodávaly hlavně nejdražší CPU, takže muselo jít o jiné kritérium a přijde mi vhodné tu použít slovo "výhodné".

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo...
Dohoda o najemni vrazde zasahuje do necich prav - toho zavrazdeneho.

Pokud ale vim, neexistuje zadne pravo koupit si procesor od Intelu, a uz vubec neexistuje pravo koupit ho za takovou ci makovou cenu (pripadne dopln libovolneho jineho vyrobce, samozrejme)

Jak tedy muze obchodni dohoda byt nelegalni, kdyz neporusila nici pravo?
V socialismu to samozrejme mozne je...a proto jsme take v takovych srackach, v jakych jsme...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá a co ten druhý příklad, kdy uplacený úředník přihraje zakázku jedné určité firmě? Čí práva jsou tam dotčená?

Demagogie, nebyl omezen až nákup, nýbrž už prodej konkurenta. Takže existuje právo prodávat za stejných podmínek co ostatní.

Jinak pokutu intel dostal od Japonců, Korejců. Spor začal i v USA, ale tam to srovnal mimosoudní dohodou. V EU to ještě zdržuje.
Takže všichni maj socík. A intel platil i když byl v právu, pitomci...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Ano, všichni mají socik....
Bohuzel.

Priznam se, ze o existenci prava "prodavat za stejnych podminek, jako ostatni" jsem doposud neslysel. Z ceho takove pravo vychazi?
A mimochodem proc potom staty tohle "pravo" porusuji skrze dotace?

Zadne takove pravo neexistuje...

Uplaceny urednik NENI bezny trzni subjekt, protoze zastupuje stat.A stat ma na trhu jaksi nerovne postaveni v tom smeru, ze si muze urcit jakakoliv pravidla chce. Pokud to tak je, mela by ta pravidla byt idealne "spravedliva". Sice by idealne nemela byt zadna, ale kdyz uz tu jsou, tak maji byt spravedliva.
Uplaceny urednik toto porusuje a deformuje trh z pozice sily, kterou ma jedine stat.

Prave proto by zadni statni urednici nemeli o zadnych "zakazkach" rozhodovat..

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Jenze konkretne u te Coly to bude sizeno kvalitou, minimalne misto cukru tam bude umely sladidlo (pro jistotu ne jedno) + dalsich par podivnych "E"cek. Bavime-li se o ceskem trhu. Toto prirovnani neni uplne idealni.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v té dražší Pepsi by bylo to samé ... ;-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vezmeme uvedený seznam (např. Dell, HP, Acer, Lenovo, NEC), tak nám vyjde, že koupit hotovou značkouvou sestavou s AMD v podstatě nešlo. A je jasné, že korporátní zákazníci berou právě hortové stestavy (Dell a HP jistě byly na vrchu) a NTB.

To že na domácí skládaly to nemělo žádný vliv je věc jiná. Obecně jsou nabídky typu "no vím, je to trochu drahý, ale dáme slevičku, když nic nevezmeš od tamtěch" poněkud mafiánské.

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

"domluvi nejake dve firmy, zvlast, kdyz to prinese vyhody zakaznikum"

Nevim jestli ses fakt blbej nebo trollujes.... praktiky o kterych se bavime jsou zakazany prave proto, ze i kdyz *kratkodobe* mohou mit pozitivni efekt pro zakaznika, dlouhodobe vedou k mono/oligopolum, coz je pro VSECHNY zakazniky toho trhu negativni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ooo nikoliv.
Pokud je něco kratkodobe vyhodne pro zakaznika, protoze prodejce prodava - napriklad - pod cenou, potom je to proste vyhodne.
Pokud by nasledne chtel tento vyrobce "o to vice zvysit ceny" a tezit z monopolu, ktery si vybudoval, zcela zakonite okamzite prijde konkurence a nedovoli mu to.

Samozrejme se bavime o system, kde nejsou zadne statni dotace, zakazy a prikazy.

Prirozeny monopol bud:
1. neexistuje
2. je skutecne TAK vyhodny pro zakaznika, ze se konkurenci nepodari prosadit - napriklad tim, ze monopolni dodavatel je vyrazne levnejsi / kvalitnejsi / cokoliv.

Krasne to bylo videt v pripade Standard Oil, ktery mel defacto "monopol" na trh s ropou - no ale proc? Protoze dokazal vybudovat ropovody, dokazal drzet vynikajici kvalitu, dokazal drzet vynikajici ceny. Proste byl tak vyhodny, ze se to zakaznikum vyplatilo.

Pak prisel stat, udelal cary mary fuk a firmu umele rozsekal, coz melo napriklad za nasledek zvyseni cen. Ale tak hlavne, ze "bezny obcan" na tom "vydelal", ze ...nebyl uz tu ten osklivy osklivy monopol.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"zcela zakonite okamzite prijde konkurence"

Jop. Treba takovej Intel, v serverovem segmentu mel minuly rok tusim 60% marzi, ale to bylo samozrejme brutalne nevyhodne pro zakazniky, takze okamzite prisla konkurence, pres noc zmakla know-how ktere Intel sbiral a patentoval 30 let, a za dalsi noc promenily linky na vyrobu masla v linky na 14nm vyrobu procesoru, milion kusu mesicne. No neni to skvele kdyz se konkurence objevi *okamzite* ?

Sorry ale zda se ze vesmir v kterem zijes je s timhle spojen jen tvoji klavesnici, takze asi nema smysl se dale bavit...

+1
+49
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne jsou zakaznici spokojeni za tu cenu, jinak by to pravdepodobne nekupovali.
60% marze je co? Jaka ma byt spravne marze? 1%? 10%? 100%? 1000%? Nebo kolik presne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale pletete se. Máte dost specifický přehled o ekonomice a z nějakého důvodu si myslíte, že to můžete použít pro všechny případy. (TL;DR = nejde to)

V ideálním světě v ideální ekonomice je poptávka maximálně flexibilní a nástup nových subjektů na trh okamžitý. Jenže my nežijeme v ideálním světě! (To je ale překvapení, že?)

V elektrotechnice je nástup nových subjektů na trh limitovaný několika faktory.
- Jednak potřebou mít ohromný počáteční kapitál (ty výrobní linky nejsou zadarmo)
- a jednak potřebou nějak získat know-how. Jakýkoliv nový subjekt na trhu bude limitovaný tím, že ať sestaví CPU jak chcete, tak má ohromnou šanci, že minimálně polovinu postupů a designů má zapatentovaný Intel. Takže pokud náhodou nemá vaše firma sídlo v Číně (která neuznává patenty), tak vám nezbyde nic jiného než platit šílené peníze za licence...

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale můžete si to licencovat od ARMu a nechat vyrobit třeba u TSMC.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

uvědomujete si, že ARM je úplně jiná CPU architektura, která je hlavně cílená na odlišná zařízení? (převážně mobily a tablety)
Intel a AMD měli spor v desktopových CPU.

Pokud stále nechápete ten zasádní rozdíl, tak tady vám ho vysvětlím: Není procesor jako procesor. Na AMR procesoru nespustíte běžnou desktopovou aplikaci a platí to i obráceně...

(menší přirovnání? To je jako stěžovat si, že výrobá vysavačů je drahá a vy na to reagujete tím, že si mám licencovat výrobů mopů, protože "obojí slouží k uklízení a proto je to vlastně to samé")

navíc opět narážíme na stejný problém: licence není zadarmo. Výroba není zadarmo. A opět bude trvat několik let než výrobci softwaru budou schopni efektivně využít váš hardware...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Problém s ARMem není v tom, že je "cílený na odlišná zařízení" (původně byl desktopový, a není technický důvod, proč by nemohl sloužit na desktopu i dnes), ale že na něm neběží Powerpoint a Photoshop. :D Běžných desktopových aplikací na něm jinak spustíte hromadu, viz třeba Raspbian.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

hahaha, teď jste mě fakt rozesmál :D

tenhle vtip povím kolegům v práci "běžná desktopová aplikace = Raspbian" ;-)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Na ARMu neběží Ubuntu? Debian nejde zkompilovat???

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

uvědomujete si, že jsem napsal "běžné aplikace" ???

Když spočtu všechny Ubuntu + Debiany + pár dalších distribucí Linuxu , tak dostanu dohromady tak 2% celkového trhu. Nechci vám sundávat vaše růžové brýle, ale nějaké 2% jsou prostě zanedbatelné.

Klidně tady vytáhnětě pár dalších programů na které si vzpomenete... ale vězte, že těch pár aplikací jsou milióny dalších, které nerozjedete.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

AD (zapomněl jsem dodat třetí důležitý bod)

V elektrotechnice je nástup nových subjektů na trh limitovaný několika faktory.
1.) Jednak potřebou mít ohromný počáteční kapitál (ty výrobní linky nejsou zadarmo)
2.) a jednak potřebou nějak získat know-how. Jakýkoliv nový subjekt na trhu bude limitovaný tím, že ať sestaví CPU jak chcete, tak má ohromnou šanci, že minimálně polovinu postupů a designů má zapatentovaný Intel. Takže pokud náhodou nemá vaše firma sídlo v Číně (která neuznává patenty), tak vám nezbyde nic jiného než platit šílené peníze za licence...
3.) dále jste limitovaní tím, že když přijdete s něčím novým, tak potrvá dlouhou dobu než vývojáři softwaru budou schopni vaši architekturu efektivně využít!! Tohle zbrzdí nástup vašeho hardwaru o pár let.....
Nemusím snad ani poznamenávat to, že během těch pár let Intel v klídku může snížit cenu, aby lidi nalákal a odradil od vašeho poctivého zboží za "rozumnou cenu".

když si sečtete tyhle 3 body, tak by jste měl pochopit, proč se nikomu nechce vstupovat do tohohle odvětví (proto Intel má prakticky monopol)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Jak u monopolu (konkrétně Standard oil) poznáte, že cena i kvalita je vynikající a výhodná pro zákazníka, když neexistuje srovnání?? :O

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Protoze zakaznici dobrovolne kupovali od nich, ackoliv mohli kupovat i jinde.
Ale nedostali tak dobrou cenu a kvalitu.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

takže svého času telekom neměl monopol, protože zákazníci byli spokojení s kvalitou i cenou, protože LL mohli nakoupit i jinde. Třeba u BT :-D

OK, hýčkejte si svou pohádku o kvalitním a levném dominantním výrobci/distributorovi a prodejci dál :-)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, to musi byt matros...

Standard Oil podnikal v dobe, kdy NEEXISTOVALA zadna regulace a zakaznici DOBROVOLNE kupovali od neho, presto, ze mohli kupovat od koho chteli.

Telekom tu mel monopol, protoze mu ho ZARIDIL STAT. STAT dodnes ZAKAZUJE napriklad vstupu dalsich mobilnich operatoru. Takze proto tu NENI na poli techto sluzeb prilis velka konkurence a operatori si mohou dovolit, co si dohodnou. Ale ne proto, ze by sami od sebe vytvorili nejaky monopol - ten monopol vytvari STAT

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale díky standard oilu ta regulace vznikla, takže to je poněkud nesmyslný argument.

In 1904, Standard controlled 91 percent of production and 85 percent of final sales.

Takže pokud by 20% spotřebitelů (resp. spotřebovávající 20% z celkové spotřeby), tak mohli všichni nakoupit jinde? Jistě, možná v Mexiku, kdyby tam standard oil nebyl taky. Některým vzdáleným destinacím bylo prd platné, že ve světě, třeba v Británii existujou jiní producenti...

Jestli budou operátoři si konkurovat nebo ne, není přece věcí státu...

Jinde ses vztekal, že je komu prd do toho, na čem se 2 strany dohodnou i když jde o diskrimaci konkurenta a najednou se rozčiluješ, když si 3 strany (mobilní operátoři) v klidu rozdělí trh. A pak kdo má dobrý matroš...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Vis, jak vznikal standard Oil?
Zpocatku to byla malicka, lokalni firmicka, jakych byly stovky a tisice...
Ale dokazal zakaznikum dat vice a ti DOBROVOLNE nakupovali od neho, a ne od tech stovek dalsich. Mimo jine proto, ze dokazal snizit cenu dopravy ropy natolik, ze byl vyrazne levnejsi.
tech 91% vzniklo zcela prirozene a to proto, ze to tak zakaznici proste CHTELI.

Mimochodem, Rockefeller nejvice zbohatl prave az po rozdeleni Standard Oilu vladou....
A co se tyce dohod - jedna vec je dohoda na volnem trhu a druha vec je dohoda za situace, kdy STAT NARIDI, aby v urcite oblastni trhu byl monopol / znacne omezena konkurence.
V CR je narizene, ze tu nemuze byt vice mobilnich operatoru,nez je. Pokud to nevis, tak je mi to lito, ale je to tak

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"V CR je narizene, ze tu nemuze byt vice mobilnich operatoru,nez je"

to je ÚPLNÝ NESMYSL. Úplně jste překroutil fakta. Jediné nařízení, které existuje, je to, že každý operátor pro provoz v ČR nejdříve musí získat licenci (taková kontrola minimálních požadavků)

Navíc je to právě naopak než tvrdíte. Česká vláda se pár let zpátky snažila přilákat nového operátora (ale nevyšlo to, nikomu se nechce tlačit do trhu, kde všechny karty drží dohoda 3 operátorů).

----------------------------------------------------------------------------------------
PS: Lojzo, poslední dobou píšeš úplné nesmysly. Nevím, jestli jsi tak líný, aby sis vyhledal relevatní informace a tak si vymýšlíš... a nebo prostě jenom trollíš...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Ano...v CR muze byt kolik mobilnich operatoru chce, pouze ovsem pokud jim teda stat da licenci (coz rozhodne neda kazdemu, me by ji nedal) a samozrejme pokud za to ta spolecnost zaplati NEHORAZNE penize. Statu.
Takze ale vlastne mas pravdu.
Je tu zcela volny trh v tomto, kdokoliv MUZE, skutecne, licenci ziskat ...

Trosku mi to pripomina situaci, kdy kdokoliv MUZE vyhrat ve Sportce. Skutecne, muze ....neda se rict, ze by nemohl...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

tak vy by jste si ani nezasloužil ani licenci "povolení účastnít se internetových diskuzí" natož licenci na operátora :-P

a jinak prosím neremcejte nesmysly.
Za prvé) licenci neuděluje stát, ale ČTÚ.
Za druhé) ČTÚ by rádo někomu dalšímu licenci dalo, ale nikdo (rozumný) se prostě nepřihlásil, protože se tady nechcou tlačit do té (kartelové!) dohody mezi třemi operátory.

Opět vám to zopakuji (jelikož trpíte těžkým syndromem ignorování faktů!)
Česká vláda dělá přesně pravý opak než tvrdíte! Oni se dokonce snaží přilákat nového operátora!!! (lépeřečeno požádali ČTÚ, aby vymyslela něco, co naláká nového op.)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej trolling :-D
Prej licence neudeluje stat, ale CTU ...zrizovany a placeny statem :-D :-D
Pobavilo :-D

Jinak, existuje nejaky odkaz na tvrzeni, ze se ceska vlada snazi prilakat nejakeho operatora a nikdo to nechce? A jak by CTU nekomu licenci DALO?

Pokud vim, tak stat chtel tezke desitky milionu za licenci, dale mel podminky, ze operator musi poskytovat to ci ono, budovat takove a makove vysilace a podobne.
A ano, do TECHTO podminek se nikomu prilis nechtelo, protoze to co chtel stat bylo v podstate nerentabilni pro nikoho noveho.
A mimochodem, uz je to par let, co se to resilo.
Takze - existuje dukaz na tva tvrzeni?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

a co je na specifických požadavcích na vysílače a požadavky na různé funkce tak překvapivého?? Uvědomujete si, že celosvětově není žádný jednotný standart pro telekomunikaci a v každé zemi ty standarty spravují právě obdoby našeho ČTU??

Pokud máte starší "hloupý" telefon, tak se vám třeba v USA může stát, že se nepřipojíte k jejich síti!! atd. atd.
(Možná to pro vás bude překvapení, ale dodnes se najdou lidé, kteří jsou spokojeni se svým starým telefonem a nechcou upgradovat, dokud se ten "hloupý" nepokazí)

Ono to není úplně od věci, když jsou nové vysílače zpětně kompatibilní s předchozí technologií.

----------------------------------------------------------------------------------------------
jinak máte pravdu, že pár let zpátky (2012-2013) se ČTU snažila nalákat někoho nového na volné frekvence... ale letos (2016) se to děje opět znovu!!!

Když jste tak velký "odborník na vše", tak to mě opravdu překvapuje vaše očividná lenost (a nebo je to vypočítavý trolling?). Hned první 4 odkazů na google vyhodí info o ČTÚ v roce 2016
např. http://www.cnews.cz/clanky/hleda-se-ctvrty-operator-ctu-vyhlasil-aukci-k...

------------------------------------------------------------------------------------------------
Rada pro příště: Nepište ty vaše výplody choré mysli ("v ČR je nařízení, že nemůže být více operátorů než je!") a raději si nejdřív něco o daném tématu nastudujte... A pokud vaše chorá mysl nedokáže odolat a napíšete vaše domněnky, tak se pak aspoň zbytečně nehádejte, když vás někdo informovaný opraví. Díky

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Na specifickych pozadavcich od statu je spatne vsechno. Proste pokud by byl zajem na tom, aby tu byla konkurence, tak necht se stat do toho odvetvi nesere a necha si operatory, at si budujou jakou sit chteji a at na sve sluzby shaneji zakazniky jak chteji, a ti at pouzivaji pristroje jake chteji.
Ale to je holt malo socialisticke, no...

Jinak tedy "hleda se" a "stoji to minimalne 734 milionu" mi nejak nejde dohromady no, sorry.
Asi si proste predstavujeme to "zoufale hledani" kazdy trosku jinak. Ja si pod tim fakt nepredstavuju "hele, my vas nutne potrebujeme, neni tu moc konkurence, tak pojdte sem prosim vas podnikat....dejte nam 3/4 miliardy a muzete".

Jinak - ano, v soucasne dobe nemuze byt v CR vice mobilnich operatoru, nez je. Tak to proste je, to je fakt.
Kdyz to dobre dopadne a nejaky subjekt se rozhodne vytahnout par set milionu, tak tu mozna budeme mit o jednoho navic.
Super.
Ja tomu FAKT nerikam "volny trh" ci "konkurence" ci "stat neklade zadna omezeni".

Jako hezky priklad toho, jak to muze fungovat, bych ukazal priklad Somalska pred nekolika lety.
Tam probehlo neco jako "prechod statu k anarchii", ackoliv samozrejme ne 100%. Ale znacna, vyrazna cast pravomoci statu v podstate zanikla a "nikdo je neresil"
Co se v tu chvili stalo? V Somalsku zacal obrovsky boom mobilnich siti, v Africe nikde jinde nevidany. Ve VELMI kratke dobe zlevnilo volani 100x a vice oproti predchozimu stavu (a to se prosim nebavime o dobe v radu vice let, ale maximalne nekolika malo let). Vzniklo samozrejme znacne mnozstvi konkurujicich si operatoru a ti si proste konkurovali.

No, jelikoz nebylo mozne, aby nekde na svete bylo neco, co by mohlo rozborit babovicky klasickym statum, tak se tam poslali nejaci vojaci a system byl vracen do puvodniho stavu (statu, uz zase se tam vladne a stat ma zase vsechno to rozhodovani), cimz se vsechno to uzasne, co se tam vybudovalo (obecne) zaslapalo do zeme a dneska to tam vypada tak, jak to tam vypada.
Holt anarchie by nefungovala a stat je proste potreba, to je jasne..

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Na specifickych pozadavcich od statu je spatne vsechno. Necht stat necha operatory, at si budujou jakou sit chteji a ti at pouzivaji pristroje jake chteji"

^ z těhle nesmyslů je vidět, že o telekomunikaci nevíte ani hovno.
V reálu je situace taková, že v současné době jsou rádiové vlny využívané skoro nadoraz a bojuje se o využívání jakéhokoliv trochu volného pásma. Proto nastala potřeba, aby tenhle chaos začala řídit nějaká organizace. ( ČTÚ není jenom u nás. Téměř všechny vyspělé státy mají nějakou jeho obdobu!!! ).
Kdyby někdo nezačal řidit ten chaos, tak by se v klídku mohlo stát, že nějaký idiot Lojza Suchánek by si nastavil vlastní telefonní vysílač na stejnou frekvenci jakou třeba používá letecký dispečink pro řízení letecké dopravy a tím zkolaboval celou dopravu v Praze - Ruzyni. To by pak byla sranda, co?

jinak pokud chcete doslova operátora "zadarmo" (bez kapitálu pro počáteční investice), tak v České republice je takových aspoň 20! Říká se jím "VIRTUÁLNÍ OPERÁTOŘI"!
(holt, když nechcete vůbec nic investovat do "infrastruktury", tak vám nezbyde nic jiného než si to pronajímat od velké trojky)

-----------------------------------------------------
PS: někdo vám ty vaše smyšlené lži omlátí o hlavu, ale stejně furt trollíte dál... už se nedivím, že vás ostatní návštěvníci DIIT mají k smíchu.
Doufám, že jsem vám objasnil ty vaše nesmyslné názory, protože už vám dál nebudu schopný odpovídat na ty vaše kecy, protože vyrážím na dovolenou :-P

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

jj Britové se pěkně ztrapnili. Jejich typická arogance - vlastně ani nechtěli odejít, jen jako chtěli dát unii message a teď čumí s otevřenou pusou, že referendum vyšlo. Aby toho nebylo málo, tak ti samí euroskeptici vypíšou petici pro opakování referenda, aby ukázali, že jako opakovat referendum netřeba - a teď znovu čumí kolik miliónů podpisů tahle petice má a že lidé referendum opakovat chtějí. Tomu říkám ztrapnění se na druhou. Bohužel to není vtipné. Podle těch náznaků je jasné, že autor článku je pro brexit, podobně jako většina hloupých voličů, kteří si naivně myslí, že volba mezi setrváním v EU a jejím opuštěním je snad volba mezi zlem a dobrem. Samozřejmě OMYL, jde jen o další volbu mezi zlem a větším zlem. A protože hlupák si myslí, že v každé volbě je snad jedna možnost vždy dobrá (protože je hloupý a naivní a svět vidí takový jaký by ho chtěl a ne takový jaký je ve skutečnosti), tak volil změnu - hlupák vždy volí změnu, proto se např. v ČR střídá levice a pravice - pochopte ti samí lidé volí jednou to a podruhé ono -> nemají názor, jen čirá zoufalost je nutí volit jakoukoliv změnu.
Takže si to zrekapitulujme - EU se nerozpadá, nikdo další z unie odejít nechce, Poláci dokonce narychlo chtějí Euro, Británie se díky brexitu propadá do ekonomické krize, navíc se možná rozpadne (Skotsko a Severní Irsko chtějí v EU zůstat).
Po tom všem - vážně to stále autor článku vidí tak černobíle? Co takhle nebýt za hlupáka a alespoň připustit šedou... abyste se neztrapnil jako britové :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Eště řekněte, že Vy jste nebyl překvapen, že peklo vydalo něco co schvátilo :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Polaci chteji Euro proto, protoze britska Libra a jeji vazba na Zloty.

Pokud je podpora EU v jednotlivych statech kolem 50% a u nas dokonce pouze 29% tak je to pro EU hodne, hodne spatne, protoze v ni jsou staty ktere az na vyjimky spolecnemu projektu neveri. K cemu to povede je jasne - napr. vitezstvi radikalnich stran ve volbach.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"jeji vazba na Zloty."

He ? o cem to mluvite ? nejaky link by nebyl ?

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

kurz měn je dost provázaný. Propad jedné měny ovlivní mnoho dalších měn.

Taky nevím jak to přesně funguje, tohle jde mimo můj obor. Dost pochybuju, že někdo na DIIT (web pro IT) bude schopný "kvalifikovaně" odpovědět, jak to přesně je.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

"Propad jedné měny ovlivní mnoho dalších měn."

Nein. Kurz neni nijak "vazany", max ho muze centralni banka snazit udrzovat svymi zasahy (coz neco stoji) v nejakem rozpeti vzhledem k jine mene. To byva obvykle ta, ktera je menou nejdulezitejsiho obchodniho partnera dane zeme. Priklad: nejdulezitejsi partner CZ je Nemecko, tudiz CZK udrzuje NB CR zhruba stabilni k EUR.

Co se tyce Polska, taky bych cekal ze budou udrzovat kurz k EUR, takze by me zajimalo odkud bere tu informaci o vazanosti na GBP...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

jedna souvislost mě napadá - zhruba milion Poláků posílá domů prachy z GB

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

"většina hloupých voličů, kteří si naivně myslí, že volba mezi setrváním v EU a jejím opuštěním je snad volba mezi zlem a dobrem. Samozřejmě OMYL, jde jen o další volbu mezi zlem a větším zlem."

To souhlas, ale nedeje se to tak casto a proto to ma vetsi vahu.

"proto se např. v ČR střídá levice a pravice - pochopte ti samí lidé volí jednou to a podruhé ono"

a presne toto je ta volba mezi zlem a vetsim zlem. Pokud by lidi chteli opravdu zmenu tak voli neparlamentni strany (jakykoliv) a nebo vhodi prazdnou obalku. Ne nadarmo bylo receno ze tech 28% volicu co neslo volit mohlo rozhodnout o brexitu jinak.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

„a teď znovu čumí kolik miliónů podpisů tahle petice má a že lidé referendum opakovat chtějí“

Akorát je to online petice, není omezená na UK, identita hlasujících se neověřuje a na 4chanu někdo dokonce napsal hlasovací skript.

Za takových podmínek Vám udělám petici, že občané ČR chtějí obnovit Rakousko-Uhersko, s 20 miliony podpisů.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Nekala praktika to urcite od intelu je, stejne tak jako podradny grafiky od nVidie ktere jsou oproti integrovane o 5% vykonnejsi a jejich integrace na zakladni desku notebooku postrada smysl. Vsak vime proc tomu tak je.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano v případe GT740/840/940 nebo nižších (GT720) jistě pravda. To je spíš problém zákazníka, že si to koupí.

Bohužel stroje s modely NV x850 a vyšší jsou podstatně dražší (podobně u Radeonů, které se vyskytují víc zřídka). Halt je potřeba šířit osvětu, aby zákazník měl základní přehled výkonu jednotlivých čipů a neplatil za pitomosti, které nevyužije...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Intel vydrží rok, dva je v suchu nic jako EU už nebude existovat.
EU končí , jen vůdce Junker si toho ještě nevšiml.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jo uz to vidim, vsechny staty se pohrnou ven z EU, aby mohli zavest zpatky lokalni h*vnomenu, spolu s tim poslat ekonomiku do sr*cek, a do vlady posadit nacionalisty, kteri jako ti britsti maji plnou hubu jak bude vsechno ruzove az vypadnem, ale realny plan maji akorat na hajzlpapiru... pouzitem....

Nechap me spatne, EU je podelana, ale Britum muzeme vlastne podekovat, mame ted poradnou paku neco s tim udelat. EU konci ve sve soucasne podobe, ale kdyz se ted vsichni budou divat v primem prenosu na sh*tstorm v UK, myslim ze si setsakra rozmysli jestli chteji zmenit EU vs vypadnout z EU...

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

FREXIT? CZEXIT ? HUXIT?

Nejdřív bych zkusil konstruktivní řešení. Teprv pak byrokraty defenestrovat nebo i hůř.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Mně není vůbec jasné, proč by tím konstruktivním řešením nemohl být práve BREXIT, FREXIT, CZEXIT, HUXIT, nebo dokonce úplny EUEXIT. Přeci pro volný pohyb osob a zboží v rámci Evropy byrokraty v Bruseli nepotřebujeme, nebo snad ano?

Čistě konstruktivní řešení v řadě případů neexistuje. Pokud v těle začne bujet rakovinný nádor, problém je řešen obvykle destruktivně chirurgicky, chemoterapíí ... Důležité je pouze to, aby pacient chorobu přežil.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Před lety jsem vnímal EU spíš jako pozitivum. Zrušení celnic byl nejviditelnější důvod. Dnes je vidět spíš ta negativa. Směrnice na křivost okurek, příkazy čím doma můžu svítit nebo luxovat... Tohle asi běžný občan těžko zkousne. Proto není překvapení, že Britové řekli dost. Překvapením bude, pokud to EU přežije bez zásadní reformy. Protože mám osobně pocit, že tak jak Britové dnes uvažuje víc než 50% obyvatelstva EU. A ne, opravdu to nemůžu doložit žádnými přesnými statistikami. Ty okurky úplně stačí.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"jak Britové dnes uvažuje víc než 50% obyvatelstva EU"

Ja mam trochu jinej pocit.

1) Britove byli vzdycky drobet arogantni, s drobnym mentalnim problemem typu "we used to rule the world" - tohle zbytek EU nema

2) Smernice na krivost - ano. Jenze... podivej se co za <>iny vyvadeli nektere lokalni vlady za tu dobu - oproti tomu je EU banda neskodnych duchodcu. A proti $$$ co dostavaji ty chudobnejsi staty, jim mozna bude nejaka smernice na krivost ukradena..

3) Pan JackFX ma pravdu - dulezite je aby pacient prezil. Jenomze zatim to vypada ze UK odstranilo nador i s polovinou organu, metodou kdyz-se-kaci-les... takze mam pocit ze nutkani ostatnich lidi tohle zkouset ponekud polevi, alespon docasne :) A jeste je dost mozne, ze ti idioti vrhnou celou EU do recese... sigh

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Me pripada defenestrace byrokratu pomerne konstruktivni reseni. Pokud evropske byrokraty vyhazime z oken na demonstrujici zemedelce, ani nebude nutne rusit EU.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jak poděkovat? GB na EU víceméně srala a tak se kormidla chopili jiní. Takže jejich ignorace a tak vlastně i arogance způsobila současnou arogantní EU. To je i jejich zásluha!

Na druhou stranu, víte vůbec, co vše EU financuje nebo dokázala? Např. ESA je hlavně placena z EU. Patenty - dneska u diplomata za EU pro brexit psali, že dokázal pohnout s patentovým právem, se kterým 30 let nešlo hnout (odpor jednotlivých zemí)?

Normy pro okurky jsou to marginální, ale pro populisty velmi vhodné téma. Ale že EU nejsou jen okurky, to už nikomu moc nedochází.

BTW, dneska jsem zahlédl zprávu, že Švýcarům se maj vypovědět všechny smlouvy, protože v referendu odmítli volný pohyb lidí...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Intel si pokutu rozhodně zaslouží. Monopolistické chování, IME bez jakékoli veřejné kontroly a mnoho dalších příkladů z nedávné doby.

Otázka EU je věci jiná. Britové se střelili do nohy a trefili se i do ostatních v Evropě. Samozřejmě, že z toho budou profitovat všechny firmy a mocnosti mimo Evropu, jenom my tady zapláčeme. To že to všechno zavinili byrokrati v Bruselu, je bez diskuze, ale to co udělali Britové byla naprosto sebevražedná a naprosto nekonstruktivní mise. Pan Juncker, tahle novodobá karikatura ala Kaiser Franz Josef jistě musí jít od válu (kdyby mu bylo 90 tak bych to možná chápal jako slabost staříčkého mocnáře)... a s ním většina (neo) marxistů v Evropské komisi i radě. Můj názor - buď rychlá reforma EU anebo CZEXIT atd.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, nicmene potencialni <>EXITy je treba tak nejak pripravit. Ne ten kamikaze-style ala UK...

Kazdopadne je to momentalne jedno, ted se chvili vsichni v evrope povezem na spirale co ti blbci roztocili...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nie je mi jasná jedna vec. Intel dostal pokutu 1.06 miliardy Eur a podľa všetkého (aj tohto článku) sa s AMD vyrovnal mimosúdne. To pre mňa znamená, že zaplatil tých 1.06 prípadne nižšiu sumu. Prečo sa teda v súde pokračuje? A čo ak Intel uspeje? Bude musieť AMD vrátiť peniaze, ktoré predtým dostali? Alebo si to zle vykladám a Intel ešte AMD nič nevyplatil?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

AFAIK jde o dve ruzne soudni spory - jeden Intel vs AMD, druhy Intel vs EU.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Aha. To vysvetľuje všetko. Dík.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

kdyby šlo jen o spor dvou společností, tak ano, Ale pokud jde o porušení zákona, pak vyrovnání se s obětí nezpůsobí zahlazení trestného činu (nebo jaxe tomu nadává)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že kdybych si já mohl vybrat, tak radši ať ty peníze má Intel, než EU.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

To ja bych naopak radsi kdyby EU napady platil Intel nez danovy poplatnik (tj. ja).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To já bych naopak radši, kdyby Intel platil poškozené AMD víc než o kolik AMD přišla, protože jednou promarněná příležitost se dohání sakra těžko a biti jsou zákazníci.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.