Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel by se chtěl na CES 2019 pochlubit grafickou kartou

Tak chtit muze, ale soucasne Gen9 (14nm) GT2 jadro ma cca 40mm2 a pri 1100 MHz to hodi 422 GFlops. Rekneme ze to Intel natahne 12x, tj na 480mm2 die (bez radice pameti, ocekavejme treba neco malo navic pro emib+HBM2). To je vykonove na 5 TFlop SP nebo 1.25TFlop DP. A zrejme by to slo taktovat vyse, kdyz cela i3 s GT2 ma 15W.

Pro srovnani, dnesni Vega64 ma 10,2 TF v SP a 0,64 TF v DP. (pri 1.25GHz) a podobna 1080Ti tedy 10,6 TF DP a 0,33 TF SP.

Nebyl by to az tak marny cip pro profi sferu vyzadujici DP (ale tam uz maji svoje KNL s 2.6 az 3.5 TF.. jenomze za ne-konzumni penize). Pokud ale chteji udelat trocha diru do sveta, mohli by zacit na vtesnani 20-ti GT2 jader :) Takova deintegrovana mega HD graphics :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

64 jadrové KNL stálo len $1,800 čo je vzhľadom na veľkosť skoro 700mm2 veľmi ľudová cena. Druhá vec je, že to bol prepadák pretože to vôbec neškálovalo.

To isté bude platiť pre grafiku, ťažko bude len tak škálovať do 10x väčších výkonov. Ostatné problémy (veľkosť, spotreba, cena v Inteláckych továrňach) by sa dali riešiť presunom do pokročilejších tovární TSMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejake zakulisne info o Larabee ... http://pharr.org/matt/blog/2018/04/30/ispc-all.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chachá, to je veselé :)

"Forgive me, but I’m pretty sure I included an apology in the email: 'it’s the first time I’ve written a compiler, so forgive me if parts of the implementation aren’t very good.' A lesson learned from the jerks: sometimes it’s fun to twist the knife a little." :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne to pride podivne ze sef grafickej divizie AMD nema v zmluve klauzulu ktora by mu zabranila prestupit ku priamej konkurencii. Ved on moze mat na disku ulozene cele know how firmy kde predtym sefoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud delal vysokeho managera, tak k nejakemu detailnimu knowhow asi nemel primy pristup. I kdyby ano, AMD i Nvidia ma patentovan kazdy prd, a co muze a nemuze Intel pouzit je hadam dost limitovano. Kazdopadne je to jedno, budou pouzivat stavajici grafickou architekturu intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S patentami problem nie je

Intel and AMD renew patent cross-licensing pact
EE Times
5/4/2001
AMD and Intel have signed four patent cross-license agreements since 1976.
https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1129690

Vdaka tej zmluve, podpisanej v roku 1976 a platnej od 1.1.1977, ktora umoznuje pouzit patenty jednej firmy druhou bezplatne, a podmienky IBM v tendri na CPU pre IBM, ze vityaz musi zabezpecit druheh vyrobcu toho isteho, dnes dominuje x86-ka.

Ta mzluva sa predlzuje vzdy o 5 alebo 10 rokov, a vzdy sa hadaju kto, komu,kolko a za co, ale vzdy sa dohodnu - na posledny okolo roku 2015.

AMD clarifies cross-license with Intel: change of control terminates agreement for both

Anton Shilov May 21, 2015
https://www.kitguru.net/components/cpu/anton-shilov/amd-clarifies-cross-...

Ono sa ani nemozu nedohodnut, Intel ma patentovane instrukcne sady od 8 po 32 bit, AMD 64-botpove rozsirenie x86-ovcej sady, integrovany radic pamate, matematicky koprocesor, integraciu matematickeho koprocesora do CPU (dnes sa to vola FPU), aj integraciu matematickeho koprocesora do CPU architektury x86 a kompatibilne (=nahradzaujce).

Takze neexistuje sanca, aby sa nedohodli...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak dohoda resi kompatabilitu kvuli SW jak to vyrobi uz ale ne takze patenty jsou stale ve hre ......navic GPU je jina oblast takze se dohodnout nemusi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dohoda sa vyťahuje na všetky patenty oboch firiem,

AMD bola TOP1 vo výrobe NOR FLASH-iek a Intel TOP2 a používal patenty AMD. Až pokial Fujitsu AMD Semiconductor Limited nebola odčlenená ako Spansion. AMD má stále patent na magic packet do Wake On LAN, lebo patentz nepredal so sietovopu diviziou

7/14/2003
SUNNYVALE, Calif. -- Advanced Micro Devices Inc. (AMD) and Fujitsu Ltd. have extended their co-operation in flash memory from one exclusively focused on manufacturing, to the formation of 60:40 joint-venture that will make and market flash memories under the 'Spansion' product brand name.

The Spansion products are to be available from both AMD and Fujitsu, AMD said.

The new company, FASL LLC, was formed by the integration of AMD's and Fujitsu's flash memory businesses and creates the largest flash memory company with a book value of approximately US$3 billion and approximately 7,000 employees, AMD said.

The AMD, Fujitsu manufacturing co-operation began in 1993 through the creation of Fujitsu AMD Semiconductor Ltd., a wafer fab in Aizu-Wakamatsu, Japan.
https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1189851

5/22/2000 11:45 AM EDT

SUNNYVALE, Calif. -- Advanced Micro Devices Inc. here today announced a definitive agreement to sell 90% of its Communication Products Division for $375 million in cash.

The buyer is Francisco Partners, LP, a private equity firm focused on buyout and recapitalization investments in technology companies. Francisco was involved in the purchase of Globespan Inc. and Paradyne from Lucent Technologies Inc. and the $1.8 billion buyout of On Semiconductor from Motorola Inc.
https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1184605

Druha vec je, ze to vyzrea tak, ze firma, ktoru nevlastnilo Francisco partners alebo je nieco nepredalo s a moze prihlasit
https://en.wikipedia.org/wiki/Francisco_Partners

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Dohoda sa vyťahuje na všetky patenty oboch firiem, "

to jako vazne ? to co jsi zase chaoticky napostoval (necetl jsem cele volis hrozne otravnou formu ale to uz davno vis ) jen dokazuje ze sdili jen to na cem se predem dohodnou kdyby to bylo jinak tak nektery z parteru by se mohl jen vezt ignorovat podstatnou cast vyvoje a tim vyrazne snizit naklady :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konkurenční doložka je v Kalifornii (sídlo amd i intelu) nezákonná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD a intel majú v Kalifornii riaditeľstvá ale nie sídla, tie majú v štáte Delaware, čo je daňový raj v rámci USA. Dokonca ak vzprodukuje firma so sídlom v Delaware stratu, tak jej štát zaplatí percento, ktorej by jej na daniach zobral v prípade, že by bola v zisku..

(AMD’s exit off U.S. 101 is called Sunnyvale, while Intel’s is called Santa Clara.) They are each incorporated in Delaware, where AMD sued.
http://fortune.com/2006/10/08/is-amd-an-american-company/

Edit: Tento rok AMd presťahvalo riaditeľstvo do Santa Clara
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-announces-new-2016aug...

AMD opens new HQ in Santa Clara, California
by Mark Tyson on 8 February 2018,
http://hexus.net/business/news/corporate/115118-amd-opens-new-hq-santa-c...

Ale stále má sídlo v Delaware

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo jednou větou. Whatever, smlouvy se nepodepisuji v Delawere, ale v Kalifornii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pfff... stejně vyhučí na ovladačích. Jako předtím, předtím, předtím, předtím... a vůbec pokaždé, když se o nějakou grafiku pokoušel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne kazdy hraje hry a ke Xeonum nebo Ryzenum musi byt nejaka grafika, kdyz to nema integrovane graficke jadro. Kdyz pominu takove na nic karty GTX1050 a RX560, ktere na hry nemaji, ale pritom nejsou zrovna levne, tak tu je GT1030 a RX550, ktere bude muset Intel porazit a to i (hlavne) cenou. Nebude to jednoduche.
U hernich grafik asi AMD k porazeni je, myslim cenove momentalne nadstrelenou RX570 porazit muze, otazka je zda-li vykonem a zda jeji nesmyslna cena vydrzi. U NVidie si myslim, ze pomer vykon/cena Intel u GTX1050Ti porazit rozhodne nedokaze.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, na jakých drogách ujíždíš? To musí být teda matroš. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemas proti argumenty, tak napadas diskutera?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

clanek: ''kure pecene''
redmarx: ''buchty s povidly jsou nejlepsi s kakaem ''
..sorry ale kdyz ses uplne mimo misu, tak fakt nemuzes cekat konstruktivni argumenty.. ((: intel mozna cosi po svatkach ukaze, ale nez to zacne prodavat, bude hardware o kterym mluvis vykopavka.. ty tady srovnavas nevimjakvykonou nevimkdydostupnou nevimkjakdrahou grafiku budoucnosti s modelama co letos koncej.. tam fakt nemuzes cekat argument, to je uplne out.. (:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

AMD letos pripravuje nahradu RX5xx rady? Ja myslim, ze ne. A NVidia co vim, tak letos urcite vyda jen GTX1170 a GTX1180, kam urcite Intel se svou prvotinou nemiri. Dalsi (nizsi) grafiky nejsou jiste ani u NVidie letos.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě to zkusím já. Intel v lednu nic nevydá, pouze plánuje prezentovat nějakou grafickou kartu. Nejspíš aby ukázal akcionářům a vývojářům, že to s grafikami myslí vážně. Jestli něco reálně vydá, tak to bude nejdříve ve druhé polovině roku 2019 (nechce-li, aby to byl propadák), kdy už bude na trhu Turing (kdo ví jestli ne Ampere) a Navi. Srovnávání zcela neznámého hardwaru s produkty, kterým zcela jistě nebude konkurovat, skutečně nemá smysl.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

OK, ale i prezentace te karty bude zajimava.
Ja si ale nemyslim, ze by Intel dokazal prezentovat kartu s vykonem GTX1050Ti nebo snad i RX570. A pokud prezentuje kartu s nizsim vykonem, tak zustane jen u te prezentace.
Nevidim zadny prinos z karty, ktera bude jen zobrazovadlo, to uz Intel ma v HD Graphics integrovane v procesorech. To by bylo o nicem.

Takze OK prezentace, ale uz v te to musi mit vykon aspon jako GTX1050Ti. Hry se za pul roku az za rok hardwarove nezmeni, nebudou narocnejsi, takze tak jako tak musi Intel predstavit kartu s minimalnim vykonem, to jest GTX1050Ti a po tom pul roce ji taky prodavat za adekvatni cenu. Neverim, ze to dokaze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Redmarxi zapomínáš na jednu věc, jestli tuto grafickou kartu bude konstruovat koduri, tak to bude karta k ničemu, kterou porazí i VIA S3 :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zas neprehanej, treba Vega vykon ma, jen je vyrobne nakladna a proto draha a potrebuje pro svuj provoz jadernou elektrarnu. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se sejdete s Crhou tak nesmyslnost vasich prispevku kazdym novym prispevkem exponencialne roste :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže vlastně uznáváš, že Vega nemá výkon a nepotřebuje jadernou elektrárnu k provozu, ale dvě?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prave jsi potvrdil muj zaver :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty na které tvé tvrzení, nebo spíše dojem? Proč bych měl vůbec argumentovat na tvé dojmy?
Abych pravdu řekl, nějak jsem vůbec nepochopil tu tvou segmentaci dobrá/špatná grafika (dnes, když je GPU processing dávno běžně používaný), vůbec nerozumím proč má být AMD k poražení (a nvidia ne), když má zcela objektivně vzato už docela dlouho spolehlivější ovladače než nvidia? Pokud jsi to myslel z pohledu výkonu, tak tam je to pro nvidii dnes přinejlepším plichta a osobně ani moc nevěřím, že se Intel v první generaci dostane někam dál, než na výkon odpovídající GTX1050Ti nebo dokonce RX570.

A jak už správně zaznělo, HW je jedna věc, druhá pak kvalita driverů. Je to mravenčí práce, která předpokládá enormní úsilí a zejména podchycení vývojářů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, nechapu, proc jsi teda napsal ten prvni komment, kdyz nakonec si myslime to same.

Jasny, taky si myslim, ze Intel neda grafiku s vykonem vetsim nez GTX1050Ti. Pokud ano, tak v teto kategorii AMD nema nic, RX560 je prilis slaba a RX570 je zase dost vykonejsi a take drazsi, takze to koresponduje s tim, ze Intel nejspis neporazi NVidii s cenou a parametry GTX1050Ti, ktera navic v dobe uvedeni do prodeje muze mit uz dalsi generaci a teda vyssi vykon nez soucasna GTX1050Ti.

AMD v te dobe muze a nemusi obdobne vykonou kartu nabidnout, to opravdu spekulejeme, proto pisu, ze Intel muze porazit AMD v tom konkretnim segmentu te nami predpokladane karty, ale nikde nerikam, ze musi.

Jo, souhlasim s driverama. NVidia ma drivery naprosto spickove, je za nima videt mnohaleta prace na vyvoji. AMD nevim, ale pises, ze i oni dnes maji skvele drivery. Zatimco Intelovi drivery k HD Graphics nejsou zadna slava.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spickove ? Vazne jako ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz beru v potaz intelacky pilot s Vegou tak bych se nedivil kdyby dokazal prekvapit ale dle meho chce nejspis drtivy nastup do profi segmentu kdy NV se svymi akcelatory utlacuje Intelacke reseni ....Intel proste musi musi prodavat "kremik" takze se musi přizpůsobit situaci na trhu jinak pojde jako mamut ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel grafická karta? Mám pocit, že už to tu někdy bylo. Tuším v polovině 90. let...
Matně si vzpomínám, že ty grafiky fungovali spolehlivě, jen výkon byl mizerný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děláš si prču? Intel 740 jsem bohužel měl a o spolehlivosti nemůže být ani řeč. Dodnes mám noční můry z toho, jak se mi ve hrách ztrácely textury a místo nich byla jen šedá plocha. A to byl ten lepší případ, v tom horším případě hra rovnou spadla. Naštěstí se mi ji tehdy podařilo do obchodu vrátit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja som mal podobny "problem" s ATI grafikou. Nakoniec sa to na dobre obratilo, lebo v multiplayer Quake som to pouzival ako cheat, ked ze som aj za stenou videl tien protivnika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel to muze udelat na zpusob na-planovani Navi od AMD, vzit vic Iris Plus Graphics 650 modelu a napasovat jej vedle sebe na board, napojit to na 16 PCI-Express linek a poladit ovladace, a nebo je zde ina moznost a to navysit pocet aktivnich jednotek v aktualnim modelu Iris Plus Graphics 650 ze 48 na 96 nebo jeste lip 144, to by uz melo lepsi vykon, slehnout to na 14nm+ a poradne se po-starat o aktualizaci/aktualnost ovladacu, jenze osobne si myslim ze RX 550 od AMD a GTX 1050 bude i tak pro zakaznika lepsi, istejsi volba, radsi necht Intel prinavrati kvalitu procesorum a ne se sere do neceho v cem nema zrovna nejlepsi minulost, zkusenosti a touhu/trpelivost cekat na vysledek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.