Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel se prý dohodne s FTC

Intel logo
Koncem loňského roku podala federální obchodní komise USA (FTC) žalobu na Intel za monopolní chování, k němuž se Intel v podstatě nepřímo přiznal tím, že kvůli podobné žalobě ze strany AMD z roku 2005 nakonec s touto společností došlo k mimosoudní dohodě a Intel AMD zaplatil 1,25 miliardy USD. Nyní to vypadá, že se Intel dohodne také s FTC. Zdroje blízké situaci prozradily redakci Reuters, že dohoda je už skoro hotová, její finální podoba má být na stole v pátek (samozřejmě ale i tak nic není stoprocentní, jednání klidně mohou nakonec ještě úplně selhat)…

Podle údajné současné verze této dohody Intel nebude muset FTC nic platit, pouze po něm bude FTC chtít, aby své závazky vůči AMD z onoho loňského listopadového vyrovnání rozšířil i na grafické čipy. To je samo o sobě poněkud zvláštní s ohledem na to, o čem dohoda AMD s Intelem je, neboť AMD nemá s Intelovými grafikami žádný konflikt.

Je sice pravda, že Intelovy grafiky jsou nejprodávanějšími, to je ale dáno samo o sobě především podílem procesorů Intel na trhu, neboť jeho grafiky jdou jen k jeho procesorům a stejně tak integrované grafiky AMD/ATI nemohou jít pod procesory Intel (ta doba už skončila, ale svého času skutečně existovaly čipsety s integrovanými grafikami ATI pro procesory Intel, od koupě ATI firmou AMD už se žádné nové čipsety nevyvíjí, poslední byl ATI CrossFire Xpress 3200 (Intel), ovšem bez grafiky, s grafikou byl poslední pravděpodobně Radeon Xpress 200). Kdyby byla na trhu s procesory dominantní AMD, jistě by byly nejprodávanějšími grafikami ty integrované od AMD. Proto nám trochu uniká, jaký vliv může mít na AMD nějaký dodatek týkající se grafik.

Jediné vysvětlení, které se nabízí, je, že stejně jako se má podle dohody Intel zdržet oněch „nekalých praktik“, pro které byl žalován v souvislosti s procesory (slevy na procesory, pokud nebude odběratel odebírat konkurenční procesory, nebo je bude odebírat v minimálním množství), tak se bude muset zdržet těchto praktik i v souvislosti s grafickými čipy. Z toho bychom si vyvozovali, že nebude moci dodávat výrobcům sady „CPU + integrovaná grafika“ levněji, než kdyby výrobce koupil (objednal) zvlášť grafiku a zvlášť procesor. To se ale bude nyní těžko praktikovat, když u nové generace procesorů jsou grafiky už přímo jejich součástí, stejným směrem jde ostatně i AMD. Takže beztak nevíme, na čem jsme.

Zamotali bychom do toho rádi i stížnost Nvidie na Intel, že mu neumožňuje vytvářet čipsety pro jeho nové procesory a integrovat tam vlastní grafiky, ale nevíme jak. Mimochodem AMD tento problém jistě nepálí, protože nemá zájem svými integrovanými grafikami podporovat prodej konkurenčních procesorů.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel se prý dohodne s FTC

Čtvrtek, 22 Červenec 2010 - 17:23 | terrorist | skoda, ze to je takhle. ion at se na to divam jak...
Čtvrtek, 22 Červenec 2010 - 17:19 | terrorist | tak to je jasne ze zde neplati :) vzdut jsem take...
Čtvrtek, 22 Červenec 2010 - 12:55 | JoHnY3 | Ono to bejva tak, ze cim vic se pravnici tvarej...
Čtvrtek, 22 Červenec 2010 - 12:51 | Mirda Červíček | Tak o vině Intelu vůči AMD není pochyb, ale co se...
Čtvrtek, 22 Červenec 2010 - 12:20 | WIFT | Americké právo zde neplatí (zatím). Navíc já to...
Čtvrtek, 22 Červenec 2010 - 11:10 | terrorist | jen dodatek k tomuhle "monopolní chování, k...

Zobrazit diskusi