Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podhoubí pro další generaci Ultrabooků: „Příští rok to bez dotykového ovládání nepůjde“

To jsem opravdu zvědavej, jak to s těma W8 a matlacím ovládáním dopadne. Pevně doufám, že to MS neprojde ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, když zachovají touchpad (nebo trackpoint), tak mne nic matlat po displeji nenutí, naopak tím získám trochu otěru odolný povrch, což je občas u současných LCD problém.

Pokud se to ale projeví zvýšením ceny (pravděpodobné), pak dávám přednost nematlacím strojům.

Pokud bude mít notebook zkurvený touchpad bez oddělených tlačítek (poslední dobou nepříjemně časté), tak taky zkusím vybrat jiný.

Bude-li mi někdo nutit licenci Windows, zkusím vybrat jiný. I když bych se v nouzi a se skřípěním zubů smířil s notebookem, kde mi výrobce nezakáže instalaci jiných OS.

Bude-li mi někdo nutit blbé rozložení kláves, znefunkčněné F1 - F12, absenci insertu ... taky zkusím vybrat jiný.

O pitomě zoufalém rozlišení 1366*768 ani nemluvě

Ztenčujeme, ošidíme chlazení, ošidíme konstrukci displeje, který se kroutí (aha, tak proto vymýšlejí srolovatelné!), ošidíme kapacitu akumulátorů, takže i stroj s úžasně nízkou spotřebou vydrží nakonec stejně jen ty blbé dvě hodiny, jako žravé stroje ... atd

...

No a nakonec nezbyde nic, co bych byl ochoten koupit. I dneska bych vybíral s obtížemi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

(ne)Pěkné resumé. Vidím to stejně :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pak se všichni diví, že nejdou prodeje :D Když prodávaj šmejdy, tak se ani nemůžou divit. Mluvíte mi z duše...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tiez sa pridavam a doplnujem v dnesnej dobe uz nesplnitelnu poziadvaku na lcd s pomerom 16:10 (4:3 je utopia). Dufam, ze moja T60 mi este nejaky rok vydrzi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam NB 15.4" 16:9 a v zvyknul jsem si - i kdyz vetsinou jedu na externim monitoru 24" 1920x1080 (taky 16:9). Holt to jinak nejde.
Ale abych si matlal upocenym prstem po monitoru, to je zvracenost. Navic je to dost fyzicky narocne.. Nerikam u mobilu nebo tabletu, ale monitoru..? Chci videt dnesni slecinky, jak maji 8 hod. per day natazenou ruku k monitoru. To je proste blbost. Slepa cesta..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u externich 24" monitoru je nastesti vyber znacny, proc to jako nejde? Ja si treba do prace koupil vlastni 16:10 24" externi monitor, vzdyt je to dneska za par supu.
Predtim jsem 2 roky cucel do 15" Notebooku (nastesti jeste taky 16:10 1680 x 1050), tech 24" je ale fakt znat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidíte redakce, jak jsou lidi z článků o dotykovém ovládání zpito... zmatení? Opravdu si myslí, že se před tím bude sedět a celou pracovní dobu máchat rukama ve vzduchu. A neříkejte že jsem vám to neříkal. :)

Roxx: Nebojte, žádné natahování sličných ruček se konat nebude. Dotykové zařízení bude položeno na stole, a s určitým sklonem, velmi příjemně, ergonomicky ovládáno. Takové zařízení je vlastně kombinací klávesnice, myši, tabletu (tabletu v původním slova smyslu, jak jsou na kreslení) a monitoru, díky čemuž nemusí firmy tyto periferie nakupovat a řešit. I tato karta má pomoci osmičkám do korporátní sféry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba zrovna proti monitoru naplocho na stole bych pro některé účely nic neměl (zdůrazňuji pro některé účely), ale to matlání prstem mi stále přijde jako debilní způsob používání. Když už, tak mnohem praktičtější, přirozenější a přesnější je ovládání perem, jako to má Wacom Cintiq - i kdybych oželel náklon pera, detekce přítlaku byla hrubší ... jenže k tomu se často používá rukavice, aby ruka mohla být opřená a monitor nebyl upatlaný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jako že budu mít na stole druhý monitor velikosti dnešní klávesnice?? Nebo na něm budu mít položený třeba ten 24" ?? To je pěkně ujetý, já na ten stůl potřebuji dát i něco jiného a být celý den ohnutý nad monitorem položeným tak abych nemusel mávat rukama ve vzduchu mé páteři taky nepřidá. Z XP jsem definitivně odešel loni. No, zdá se že u 7 zůstanu ještě hodně dlouho. Metro klidně, ale na tablet, a ten mám pořád nějak problém pořídit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viz příspěvek o něco níže. Ohyb bude u monitoru, ne u zad uživatele. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No moc tomu tvrzeni neverim - kdyz opomineme upatlanost, tak je tu jiny mnohem vaznejsi problem - ergonomie.

Pokud by hlavni ovladani bylo dotykem na monitoru, tak nelze mit monitor jako dneska pred sebou na vzdalenost natazene paze - kdo neveri tak at si zkusi treba 15 minut drzet ruku natazenou pred sebou.

Lepsi je (nebo snad jedine reseni) mit monitor zapusteny do stolu pred sebou - misto klavesnice. I tak by ruce po 8 hodinach asi byly unavenejsi nez dnes a hlavne, co s tou klavesnici? Mit jen dotykovou na tom monitoru? Brrr .... a navic klavesnice by zabirala podstatnou cast obrazu. Take ve firmach by se hure neco ukazovalo vic lidem najednou.

Dalsi moznosti je mit stavajici monitor na hlavni zobrazovani (aspon v tech firmach ) a nejaky mensi na stole pred sebou - to ale neresi problem klavesnice.

Posledni moznosti je mit vse jak dneska akorat misto mysi a podlozky mit maly (treba 13") dotykovy display, kde se klonuje obraz velkeho monitoru. Proste neco jako obrovsky touchpad s obrazovkou - to by fungovat mohlo, ale uz to tady taky existuje. Uz davno existuji velke touchpady (bez LCD) a nebo tablety s LCD. Takovy tablet ovladany perem s pritlakem a LCD obrazovkou je na kresleni uplne super.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč proboha nataženou ruku? Odjakživa se ruce opírají počínaje zapěstím (psaní tužkou) přes předloktí (velký tablet) až po loket (velké tablety typu wacom cyntiq). Neřeknu kdyby byly tablety velký jako školní tabule a pixely by svinily jako křída...

Každopádně v posledním odstavci jsi na to kápnul - takhle fungují tablety x let (nejen ty "nové" upatlané placičky bez úrovní přítlaku, ale i ty cintiqy). Akorát by mě zajímalo jak jsi došel k tomu, že zrovinka na tyhle už tu ruku nemusíš mít nataženou a na ty ostatní ano

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při práci s tabletem od Wacomu samozřejmě ruka leží na tabletu, pokud uživatel není trouba a nezapomene vypnout detekci dotyku, kterou - pro mne nepochopitelně - některé placky mají.

Jak jsem psal před chvilkou - u Wacom Cintiq se často používají rukavice, aby ruka klouzala, aby displej nebyl umatlaný ...

A nedisplejové tablety dělá Wacom cíleně co nejtenčí s pozvolna se zvyšující hranou, aby ruka nebolela. Tuhle vlastnost většina "tabletů" - tj. matlacích obrazovek mít nebude a nemůže (víc elektroniky, jiný cíl ergonomie).

A zapuštěný neposunutelný monitor je úplná hovadina. Počínaje tím, že při jakékoli práci člověk mírně mění polohu ... domyslete si sám.

Klávesnice na monitoru taky nic moc ... vídám to u lidí s iPadem a přijde mi to docela směšné, když při jakékoli nutnosti něco napsat vyskočí klávesnice překrývající půlku obrazu ... a ono jim to překvapivě nevadilo ... no nic, nechápu. (uznávám, že třeba na čtení knížek je placka skvělá, na prohlížení fotek taky ok, ale na práci s tabulkou alá Excel, nebo psaní delšího textu je k ničemu)

A dva monitory? To je přece taky blbost, nejrychleji pracuju, když nemusím přenášet pozornost na něco jiného. Když budu přeostřovat na placku s klonovaným obrazem, jen abych se dotkl ikony ... to je stejná kravina, jako neschopnost psát na klávesnici poslepu.

A klávesnici nenahradíte. Člověk, co píše hodně a často, potřebuje psát poslepu, potřebuje hmatovou odezvu, jak je zvyklý ...

Řešíte problémy, které by nevznikly, kdybyste se nesnažil procpat matlací placku, kam se nehodí :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, na cintiqa jedině s palčákama když je uživatel trouba :)

Matlací tablety detekci ruky mít samozřejmě mohou - ať už v podobě dvou digitizérů (např. htc flyer) nebo jednoho, podobně inteligentního jako mají wacomy, které reagují na vzdálenost stylusu od lcd (surface).

Klávesnici na obrazovce osobně za směšnou nepovažuji, obzvláště pak u malých zařízení bez hw klávesnice. Sám používám slider tablet a klávesnici používám poměrně málo - typicky na psaní hesel nebo tam kde by neustálé vysunování OSK bylo nepohodlné, např. vyplňování IP adres kde OSK zajede do boku po vepsání do byť jediného chlívečku (zdánlivě jednoduché napsání 1.1.1.1 se v tu ránu mění na horor - klik na ikonku osk u dialogu, jedna, klik vedle, klik na ikonku osk, jedna, klik na ikonku, klik na jedna a tak pořád dokola a to ještě v případě, že máte přepnuto na numeriku nebo Win7 s rozpoznáváním psaného písma :) Mimochodem já za kámen úrazu nepovažuji ani tak velikost OSK protože ta jde přizpůsobit, ale spíš to, že na těch matlacích displejích nejde napsat to co před 10ti lety šlo na obyčejných pdáčkách a to jenom kvůli tomu, že jsou ty kapacitní displeje nepřesné plus jako bonus na ně nejde psát třeba nehtem. Co se týče Excelu tak třeba 2010 má dotyk. featury integrované (mě osobně se jeví výchozí nastavení nepoužitelné protože kreslí místo aby psalo - prostě takový excel s přilepeným deníkem, ale dá se to normálně přenastavit zpátky).

Dva monitory jsou super, ale ne pokud jsou naklonované. Bohužel pokud nejsou tak zase skáče kurzor když se toho dotykového dotknete - tady by to chtělo trochu zapracovat a dát uživateli na výběr. Podobně je na tom celý GUI - uživatelé z Androidů nebo iOS jsou častokrát zmateni chybějícím tlačítkem Zpět a naopak těm Windowsím chybí dotyková gesta - pravda, není to nic nepřekousnutelného ale ve Win8 jsem tak trochu předpokládal přítomnost když už je tak vehementně "přizpůsobily" dotykáčům.

S nahrazením klávesnice je to taktéž sporné - mě třeba nedělá problém napsat do vstupního panelu větu jako bych psal tužkou ;) ale psát na gumových klávesnicích mě problémy prostě dělá (klávesy se prolamují do boku). Nicméně se mi líbí smartcover u surfacu - psát se na tom pohodlně sice nedá, ale klávesnice to je a radši nějakou než žádnou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

//Jasně, na cintiqa jedině s palčákama ...//

Viděl jsem u několika profesionálních grafiků (neplést s propagačními videi, kterých je všude plno) - tenké plátěné rukavice mi přijdou jako docela smysluplné a užitečné (k výše vyjmenovanému navíc karp. tunel).

Reakci na dotyk mám naopak vyzkoušenou s mým malým A5 tabletem a prakticky se to chová jako ruská ruleta - klikni náhodně kam nechceš. Ano, reaguje na přiblížení pera, ale v těch okamžicích, kdy je pero dál, než cca 2cm, tak přeskakuje kurzor na náhodná místa podle prstů na tabletu.

//Klávesnici na obrazovce osobně za směšnou nepovažuji, obzvláště pak u malých zařízení bez hw klávesnice.//

Směšná není přítomnost klávesnice, ta je za daných okolností nutná a asi vyřešená optimálně.

Šlo hlavně o způsob, jakým uživatelé obhajovali používání matlacích placek i pro kancelářskou práci s tabulkami atd...

Ano, nepřesnost dotyku prstem oproti stylusu je jedna z věcí, které mi vadí. Však taky leckterý uživatel iPadů a iPhonů stylus používá (viděl jsem u několika lidí).

Opět ... nic proti dvěma monitorům, jako rozšíření pracovní plochy leckdy super. Ale používat matlací placku - navíc k hlavnímu monitoru - místo myši/touchpadu/trackpointu mi nesedí. Nebo jsem myšlenku špatně pochopil?

Já mám s OSK největší problémy, když mám napsat cokoli nestandardního - třeba heslo k nějaké službě (jo, používám složitá hesla). Bohužel právě tohle dělám na matlacích plackách dost často.

Ne, ani já gumové klávesnice nepovažuju za dobré.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Začíná to být ještě lepší aneb palčáky jako ukazatel profesionality :o No co, není to tak dávno co se používaly párky :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že spousta čtenářů by možná uvítala pomoc s imaginací toho co nás čeká, kam to spěje. Nemohu ukázat obrázky, ale pro hrubou představu alespoň popis běžné pracovní stanice za pět let. Představte si před sebou notebook, rozevřete jej skoro naplocho, takových 160°, podložte něčím kloub, aby sklon klávesnice byl kolem 30° (tedy tak, jak jej mnozí z vás máte (ty, kteří jej mají jen obyčejně položený na stole a hrbí se nad ním, upřímně lituju)). A teď si představte, že místo klávesnice je Wacom Cintiq (kdo ho nezná, doporučuju vygooglit) a mezi tímhle LCD a tím klasickým notebookovým dislejem je jen malý nebo dokonce žádný gap. V podstatě je to tedy takový ohlý pivot, přímo před vámi a máte na něm položené obě ruce. Když potřebujete psát, tak malíčkem v rohu nebo klepnutím oběma palci nebo jiným gestem vyvoláte klávesnici, písmenka se píší klasicky plus pod písmenky se objevují našeptávače slov/příkazů a ty se "napíší" letmým pohybem prstu po té "klávese" směrem k sobě (tedy obráceně než při psaní palcem na smartphonu, kde se "posílají" celá slova pohybem od nás, nahoru), což zrychlí psaní dopisů i programování (je to lepší než klasické našeptávače, protože takhle se vám na "klávesnici" objeví naráz více možných slov (10-20) a jediným pohybem prstu vyberete správné nebo to ignorujete a píšete další písmenka). Při psaní samozřejmě nebude text schovám pod klávesnicí, ale bude "nahoře", na horním displeji. Dolní displej bude možné používat nejen jako klávesnici, ale budou po ní jezdit i pera, náprstky, palcové a malíčkové prstýnky a další věci, které zatím možná neznáte. :) Čekají nás hezké věci, nezatracoval bych budoucnost, zvlášť takhle na začátku, kdy je to ještě moc nové a v plenkách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad téma klávesnice rovná hladká bez nahmatatelných tlačítek - třeba OSK na matlací placce.

Zkuste zapátrat v historii - pár membránových klávesnic už na světě bylo. Například v roce 1981 k Sinclair ZX 80 a ZX 81. Pro lidi to bylo vždy nepohodlné a už tehdy se prodávala dokoupitelná externí klávesnice (Memotech), nebo klávesnice s tlačítky nasaditelná na tu membránovou. Pro pohodlné psaná je hmat důležitý.

OSK super jako nouzové řešení, ale pro skutečnou práci obnášející psaní textu nemá šanci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, že to není stejné. Uživatel se dnes rozmýšlí mezi:
klasická čudlíkoidní klávesnice - vs. - plocha bez hmatové odezvy
To je docela jednoduché rozhodování. Čudlíky jsou čudlíky. :)

V budoucnu to dilema bude postaveno jinak:
klasická čudlíkoidní klávesnice - vs. - dotyková klávesnice s inteligentním našeptáváním
Psaní bude i víc než 5x rychlejší, reálně asi tak 2x rychlejší, než dnes.

Placaté klávesnice dodnes jednoduše nedávaly nic navíc, díky čemuž by po nich uživatelé lačnili. To se změní. Samozřejmě pochybuju, že by klasické klávesnice zcela zmizely, ale už nebudou na práci nejrychlejší a proto mnoho uživatelů provede volbu směrem k inteligentnímu dotyku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

//Psaní bude i víc než 5x rychlejší, reálně asi tak 2x rychlejší, než dnes.

Idealisto! :-)

Tento komentář si poznamenávám, abych mohl za čas provést regulérní srovnání :-) Spíš bych věřil tomu, že v budoucnu bude fungovat lépe diktování textu přímo počítači v libovolném jazyce než tohle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to by jste nechtěl, to mi věřte. Jednak by všichni okolo věděli co děláte, resp. že nic neděláte a pak poslouchat celou směnu ostatní... to je cesta do pekel. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.