Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Skylake-Y alias Core-M přijde letos a sníží TDP

Jen tak dál. AMD si díky tomu uvědomí, že nemá problém v architektuře, ale v nm a začne být důraznější než dosavadní ultradementní pardon ultradefenzivní plán nové šéfky „2015 v cpu nic-můžem si to dovolit".

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Dokud GF neuvede náhradu za současný 28nm proces, tak se v AMD můžou stavět leda na hlavu. Naštěstí se GF dohodlo se Samsungem, takže 16 nm pro velká CPU bude - cca v 1. kvartálu 2016.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chce to urychlit i za cenu vydání nedodělku, protože 32nm SOI s Piledriverem bude proti 14nm Skylake asi dost špatně prodejný. Umím si představit, že se vydá pár moderních her-softwaru, které dokážou pěkně využít 8 vláken FX, ale pokud Intel hodně nepřestřelí cenu, tak to stejně nebude stačit. Rok je v téhle situaci (nevyužívání potenciálu osmivláknového excavatoru, blbé nm, zastaralý chipset) extrémně dlouhá doba. Měli se na to vykašlat hned po vydání první generace FX a soustředit se na výkonné ARMy do serverů a později i do PC (levnější vývoj - stačí vytunit základní licencovanou architekturu) a GPU. Není žádná ostuda uznat, že na to už nemají a úplně se vzdát boje na Intelovském x86 poli. Intel je šikanoval, tak proč neříct fuck you, jdeme jinam, užij si to. Zatím níkdo na trh neuvedl ARM s vyšší spotřebou a vyšším výkonem, kompatibilní s klasickými výměnitelnými DDR3/4, takže díra na trhu je a finance potřebné na její zaplnění nejsou nijak extrémní. Táhne to dolů celé AMD, které má některé produkty dobré.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Piledriver byl neprodejný už loni. Mimochodem, zřejmě vychází najevo, proč byl Read odejit. V loňském roce, aby vykázal slušné finanční výsledky, prodal skladové zásoby hardwaru, o nějž nebyl valný zájem, za zvýhodněné ceny distributorům. Teď v distribučních kanálech leží zboží za $100M, které se rozprodává jen velmi pomalu a vypadá to, že distributoři od AMD za celý první kvartál neodeberou jediný procesor. Read tak vytvořil časovanou bombu v podobě gigantické ztráty, která bude zveřejněna ve finanční zprávě za první kvartál. S tím, ani s tím že neexistuje nic lepšího než 28nm proces, Lisa Su může jen těžko něco udělat. Celý první kvartál se budou vyprodávat zásoby distributorů a dokud nebudou z velké části vyprodané, nevydá AMD žádný nový produkt, protože by tím snížila hodnotu zboží, kterého se distributoři potřebují zbavit. Přijít o distribuční kanály je samozřejmě to poslední, co AMD může potřebovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Oj, to je v podstate poruseni povinosti dobreho hospodare. Pevne doufam, ze se jim aspon povede popasovat se s nVidii pomoci HMB pameti a vydelat pomoci GPU nejaky peniz na dalsi rozvoj. Kdyby byl rok 2015 pro AMD opravdu spatny, tak se ani nemusime dockat nove generace CPU jader pro x86 a ARM. Docela rad bych videl jak to vypada kdyz firma s opravdu poradnym know-how v oblasti CPU vyrobi ARM jadro pro servery.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Oni se o neco podobneho v jejich nove strategii pokousi (Ambidextrous strategy), nicmene aby se vzdavali x86 to by museli byt asi padli na hlavu. Na stranu druhou vyuzit ARM pro pristup k vetsi casti trhu se zda jako rozumna strategie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hmm mozno by stalo za uvahu ci vobec Intel moze dovolit AMDcku uplne padnut a vycuvat s x86 trhu. Totiz aj Intel potrebuje AMD koli patentom, a keby ich povedzme AMD zacala rozpredavat alebo nejakym inym sposobom robit problemy, mal by aj Intel starosti. Aj ked predpokladam ze toto budu mat osefovane v dohodach. Na druhu stranu ak je firma uz pred krachom a nema co stratit tak moze robit divociny, aj ked tam asi este AMD nieje.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Jen tak dál. AMD si díky tomu uvědomí, že nemá problém v architektuře, ale v nm"

1) AMD to dobre vi, uz davno...
2) AMD je fabless vyrobce uz nejakej ten patek, jestli sis nevsiml, takze s tim stezi muze neco udelat
3) Kdyz ten plan zahrnuje "s**em na hry s intelem a jdeme hledat nove trhy (jako napr konzole)", pak je to mnohem rozumnejsi plan nez lit prachy do cerne diry jejich cpu divize a doufat ze zabijou gorilu vodni pistolkou. AFAIK presne tohle je jejich dlouhodoby plan - mit >= 2/3 prijmu mimo PC trhu.

Ale jestli si myslis, ze jses chytrejsi, tak si k nim podej prihlasku...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„AMD je fabless vyrobce uz nejakej ten patek, jestli sis nevsiml, takze s tim stezi muze neco udelat"
Naopak, tohle jim dává víc volnosti - teoreticky. Asi dnes na světě není nikdo kromě Intelu, kdo by jim nabídl něco lepšího než 32nm SOI. Divný svět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Asi dnes na světě není nikdo kromě Intelu, kdo by jim nabídl něco lepšího"
No ted jsi na to kapnul. Neni. Teda je, ale jen pro cipy velikosti pidiARMu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

doby, kdy SOC pro chytré telefony byly malé jsou už dáávno pryč. Třeba takový Apple A8 má 2 miliardy tranzistorů, zatímco 8mi jádro AMD Bulldozer pouze 1,2 mld. tranzistorů, APU Trinity 1,3 mld. tranzistorů, podobně i Intel Haswell GT2 4jádro 1,4 mld. tranzistorů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak priznam se ze jsem nekoukal kolik maji nove SOC tranzistoru a jak jsou velike. Na druhe strane, pocet tranzistoru nevypovida primo o velikosti cipu - to urcuje kombinace vyrobni proces + pocet tranzistoru + zpusob navrhu (AFAIK). A vyteznost / cenu urcuje hlavne velikost cipu...

Podle wikipedie ma Apple A8 zhruba 89 mm2 - to se furt pocita mezi pidiARMy, alespon velikosti :-) Zatim to IMHO vypada ze nez to bude pouzitelne pro 600mm2 GPU, bude to chtit nakej ten tolar nebo 2 a nejaky ten patek prace :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.