Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel sňal závoj kamufláže: prozradil, že Sapphire Rapids je Golden Cove

Klasicky... a není to málo, bude to stačit?
:-)))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tentokrát asi ano. Respektive na Milan. Vždyť to má mít TDP 350 wattů, takže by bylo divu, kdyby z toho při takové spotřebě nevytáhli výrazně vyšší takty než má Milan.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale i když má ban, někdo by mohl napsat, jak je to zbytečný intel produkt, když apple/nuvia/amazon/"náhodný kolemjdoucí armv9" jsou mnohem lepší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Logicky, kdyz ma Golden Cove 6xALU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A těch 6 ALU u Golden Cove je pravda, nebo výplod choré mysli?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

6xALU je samozrejme JEDINA pravda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To si špatně pochopil. Jediná pravda je, že dnes má smysl jít cestou mohutnějších jader než jádra přidávat. Pro PC/notebooky/tablety určitě, pro servery/HPC jen „všeho s Mírou" případně i „všechno na Míru".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím souhlasím. Protože nakonec, když dojde na lámání chleba, rozhoduje ST výkon, ne bambilion pomalých jader, ačkoliv papírově je součet výkonu stejný. Je mnohem lepší, mít třeba 16 jader na 100% výkonu, než 64 jader na 25%, protože v tom druhém případě čekáš na výsledek 4x déle - má to 4x menší "responsivity" a to je většinou velmi důležité.

Výjimkou jsou jenom některé oblasti vědeckých výpočtů, vysoce kvalitně paralelizované, kde záleží na tom "celkovém výkonu" a větší počet jader má další benefity - třeba více rychlých cache, více osaditelné ramky, větší propustnost sběrnic (už jenom proto, že jich je více). Ale takových úloh moc není, teda v obecném IT. "Silnější (a rychlejší) pes m***", tahle dementní poučka platí i v tomhle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jediná pravda a odpověď na všechny otázky života, Vesmíru a vůbec je 42... Je mi líto. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Veta „Sunny Cove (serverové a mobilní procesory Ice Lake, desktopový Rocket Lake)” mi nesedí so slidom: https://diit.cz/clanek/zorientujte-se-v-jezerech-od-intelu Skúste to opraviť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je rok a půl starý článek. Rocket Lake je nakonec o architekturu starší, než se čekalo (Sunny Cove = Cypress Cove) a Sapphire Rapids naopak o architekturu novější, než se čekalo (Golden Cove), respektive než Intel uváděl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čiže takto: https://ctrlv.link/wS7E Avšak nie sú aj ďalšie info? Aký CPU bude postavený na Ocean Cove? Raptor lake a aj Lunar lake?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smekam klobouk pred lidma, kteri se v tom intelackem gulasi informaci a dezinformaci dovedou orientovat...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

připojuju se a svůj širák odhazuji v dál- :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTW, včerejší diskuse s Tebou mě dohnala málem k slzám od smíchu, jak jsi zvesela arogantně, bez nejmenší znalosti plkal o ISA, což jsi myslel že je sběrnice (z počítačového pravěku) a vůbec Ti nedošlo, že se bavíme o ISA jako instrukčním setu. Ty jseš fakt expert k pohledání, víš o těch věcech naprostý hovno a vynášíš soudy, to je fakt úplně neuvěřitelný. Čuměl jsem na to jako puk. Díky za pár hodin zábavy, nic ve zlém. Měl by jsi změnit nick, místo TyNyT bych to viděl na "Tydýt". Aby spoludiskutující viděli předem, kdo je kdo. O "ASCII" píšeš, že je ujetej magor - což můžeš mít nakonec pravdu - ale on aspoň nepíše z technického hlediska úplné kokotiny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

BTW..nezacinas tak trosicku ujizdet jako treba XxALU? Pro mne je treba ISA taky spis HW architektura nez instrukcni set. Je to rozdilna terminologie, ktera se drive bezne pouzivala.
Jinak mne napada k tomu "plkani". Tohle by se dalo klidne napasovat i na tebe, kdyz si tady pred nedavnem vesele zacal fabulovat treba o tom, jak treba "google" zacne vyrabet "ARMka" aniz by jsi mel cokoliv hmatatelneho v ruce, ze je to aspon teoreticka moznost. Prorokoval jsi tady, jak bude zapleveny trh novyma ARMkama aniz by ti doslo, ze ten trh drzi "velka trojka", kterou by napred nekdo musel presvedcit o tom, ze to bude pro ne davat smysl. Takze jsi tady taky kecal, az se hory zelenaly. Kzdy se muze v zapalu splest, rozdil je v tom, ze magori jako ASCII se pletou ve svem emocionalnim afektu pravidelne a vytrvale.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud o tom nic nevím, dokonce ani základní terminologii - že v kontextu procesorů ISA fakt není ta stará sběrnice - tak k tomu nemám co technicky říct, evidentně o té problematice mám nulovou znalost...

Google po vlastních procesorech pošilhavá dlouho, nebyly to žádné kecy. Chystá se podobnou cestou jako Apple, příští telefon Pixel už nemá mít Snapdragon, ale vlastní ARM design "in-house". Projekt se jmenuje GS101, slyšel jsem také název "WhiteChapel". Má to i verzi jako "velký" procesor do serverů.

Google se v tomhle nemusí na nikoho ohlížet, až to budou mít připravené, tak to prostě udělají. Když má vlastní design Amazon, a jsou s tím velmi úspěšní, tak se musí pochlapit i cloudová dvojka i trojka, tedy i Google a Microsoft. Jinak půjdou z kola ven.

Žádné moje výmysly to nebyly. Jen o tom prostě nevíš. Tak teď už jo. :-D

A ano, trh bude zaplavený různými ARMy. On je už teď, ale jak jsem psal nedávno - a nejen já - tak se nyní ARMové návrhy vrhají po "velkých" serverech na obecné použití, nejen po nějakých HPC specializovaných instalacích. Přijdou na řadu i notesy, napřed ty úsporné no a nakonec to požere pravděpodobně i desktop. Ale to bude ještě dost let trvat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, tak jinak.
"Pokud o tom nic nevím, dokonce ani základní terminologii - že v kontextu procesorů ISA fakt není ta stará sběrnice - tak k tomu nemám co technicky říct, evidentně o té problematice mám nulovou znalost... "
.. ty jsi se nikdy v nicem nespletl?

"Google po vlastních procesorech pošilhavá dlouho, nebyly to žádné kecy. "
.. a co ma byt? Ja verim, ze google ma rozjetych X ruznych HW/SW projektu. To ze po necem "posilhava" nic ve vysledku jeste neznamena. Se podivej do minulosti, kolik ruznych projektu existovalo a dneska o nich ani pes nestekne. Staci se podivat na utopene miliardy Intelu napr v jeho snaze konkurovat ARM na poli mobilnich zarizeni.

"Chystá se podobnou cestou jako Apple, příští telefon Pixel už nemá mít Snapdragon, ale vlastní ARM design "in-house"."
.. tohle mne nechava naprosto chladnym. Google je z globalniho pohledu bezvyznamny hrac v oblasti vyroby mobilu. Dokonce neni ani ve statisticky vyznamnem vzorku. Krome toho si hraje na urcitou "premiovou" znacku, takze cekat nejake masivni rozsireni jeho vlastniho(ch) ARM CPU, pokud neprejde na dost rozlisnou strategii a nezacne nabizet podobne portfolio jako treba Samsung, je jen zbozne prani.
https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile

"Má to i verzi jako "velký" procesor do serverů."
.. tohle je asi jedine, co trochu muze davat z pohledu Google smysl. Nicmene jeho stale "jednociferny" podil na trhu cloudovych serveru o nejake "zarne budoucntosti" jeho ARM reseni zatim nijak presvedcive nevypovida. Narozdil od toho, co se tady pokousis tvrdit ty.
https://www.statista.com/chart/18819/worldwide-market-share-of-leading-c...

"Google se v tomhle nemusí na nikoho ohlížet, až to budou mít připravené, tak to prostě udělají. Když má vlastní design Amazon, a jsou s tím velmi úspěšní, tak se musí pochlapit i cloudová dvojka i trojka, tedy i Google a Microsoft. "
.. nesmysl. V nicem se velka trojka zatim pochlapit nemusi. Google, pokud nejaky serverovy ARM uvede (a my nevime kdy a jestli opravdu ano), tak nejspis pujde o podobnou strategii, jako ma Amazon. To stejne se da rict o MS. To znamena, pro vnitrni potrebu. Co bude za 5 a vice let je v oblasti fantazie.

"Jinak půjdou z kola ven."
.. vzhledem k momentalni situaci a rekneme nasledujicich 3 let, ktere se daji nejak rozumne predpovidat - ciry nesmysl.

"Žádné moje výmysly to nebyly. Jen o tom prostě nevíš. Tak teď už jo. :-D"
.. sice mas nejaky realny zaklad, ncimene tvoje zavery jsou zatim na urovni "zboznych prani".

"Přijdou na řadu i notesy, napřed ty úsporné no a nakonec to požere pravděpodobně i desktop."
.. opet fabulace na dlouhe lokty...

"Ale to bude ještě dost let trvat."
.. ano, toto a fakt, ze ARM ma dlohodobou perspektivu, je jedina vec, kde se s tebou shodnu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že to je podobné jako s "Tydýtem", můžete si podat ruce, a třeba uzavřít pokrevní bratrství, hehehe.
Nojo, Google bude ty své procesory dělat "pro vnitřní potřebu", jako Amazon, (a časem Microsoft ty svoje), no a co? Chápeš, co pak nastane třeba za 5 nebo 10 let? No a tak dál, nemá smysl se s Tebou o těchto věcech bavit, jak koukám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Chápeš, co pak nastane třeba za 5 nebo 10 let?"
.. ne nechapu, protoze to jsou vsechno jen spekulace. Pokud se chces bavit o spekulacich, tak to muzes uvest slovy "mozna", "tipnul bych si", atd. a pak ti nebudu nejak vazne oponovat, protoze spekulovat muzes co chces. V opacnem pripade se muzu s tebou uplne stejne bavit na tema, kdo prvni vybuduje zakladnu na mesici a jeste k tomu vybombarduje u toho tu rozestavenou konkurencni...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych také být všeználkovsky vypatlaně arogantní, jako jsi třeba Ty, a tak trochu Ti vrátit žvásty o tom, "jak fabuluji", "kecám až se hory zelenají" a tak dále. Mám o tom všem samozřejmě trochu větší znalosti a také kontakty, takže pár věcí vím a slyším od bývalých kolegů, se kterými jsem před 30-ti lety dělal SPARCy, před dvaceti lety něco dalšího no a tak dále, kteří dnes dělají procesorový vývoj v Google.

Jak jsem koukal, zhruba před měsícem o tom GS101 proniklo pár informací ven, takže se nemusím bát, že něco vykecám a firma jim dá pokutu nebo je pak vykopne. Google dělá v procesorovém vývoji minimálně posledních 5 let, několik velkých týmů. To GS101 - znamená to Google Silicon 101 - je taková první vlaštovka. 101 je amícký akronym, je to nomenklaturní index pro vysokoškolský úvodní kurs. Takže GS101 je taková jejich sebeironie, že to tak nazvali.

Ale jsem si jistý, že budou následovat fakt "velké věci". To pak uvidíte, vy všichni "chytří a informovaní", se zábavnými poznámkami o "6xALU magorovi", jací jste vlastně neinformovaní tupouni. Ale jak jsem psal, nic ve zlém. Žádný učený z nebe nespadl, chápu, že všichni nerozumí všemu. Ani já, samozřejmě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne u googlu určitě dávají smysl procesory do serverů (však těch serverů provozuje dost velkou hromadu na to aby se mu to vyplatilo). U procesorů do mobilů se mi to kapku nezdá - v tomto oboru google není až tak velký hráč (rozuměj nedělá tak moc telefonů aby to mělo finanční smysl)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nenapadlo tě, že jádro v mobilu bude identické jako v tom serveru? Jen jiné frekvence, počet jader, menší cache a rázem to dává smysl. Případná malá jádra si můžou licencovat od ARM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že napadlo, je tu ale jedno velké ale - návrh samotného čipu se musí udělat extra pro servery a extra pro mobily (rozdílné počty jader, rozdílná sada akcelerátorů, rozdílné ladění spotřeba/výkon). Což znamená od oka 300mil USD náklady na ten mobilní čip (návrh konkrétního obvodového řešení + masky + příprava k výrobě) a myslím, že objem produkovaných mobilů u google není na takové náklady dostatečný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si k mobilům přičti i levné notebooky a hlavně firemní zákazníky, co ty čipy budou kupovat místo těch od Qualcommu. Pak to dává smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Oni Googlové nevydělávají ani na těch Pixelech, je to samo o sobě určitě dost ztrátové - divil bych se, kdyby nebylo. Ale i kdyby to jeli jen jako vlastní testovací platformu - kterou plně ovládají - pro svůj Android, tak to pro ně zjevně dává ekonomický smysl. Peněz a lidí mají dost, takže co. Kdykoliv to ale mohou rozvinout všemi možnými směry - třeba prodat licence, sežrat všem ostatním firemní klientelu nabídkou zvýšené bezpečnosti nebo větší firemní integrace, použít vyvinuté procesory a akcelerátory do všeho možného dalšího - do notesů, tabletů...

A pak samozřejmě servery, to je hlavní věc, proč to všechno dělají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Mohl bych také být všeználkovsky vypatlaně arogantní, jako jsi třeba Ty,"
.. tak tenhle tvuj komentar svedci o tom, ze si na vypatlaneho ani hrat nemusis.. Uplne zbytecne urazky. Nejak si nevybavuji, ze bych sdilel s tebou nejake jine diskuse nez tu, kde jsi si vesele vyfabuloval, "jak ARM prevalcuje x86 doslova ve vsem". Takze, kde beres moji "vseznalost", krome tve dalsi fabulace, opravdu nejak nevidim.
Evidentne se ti nelibi, kdyz nekdo nesdili "tve nadseni" a bere ti "tve hracky", coz je podobne magoroidni pristup, jaky prezentoval XxALU. Tvoje nekoretkni, uplne zbytecne a neopodstanene urazky smerem k Tynytovy a mne pak jen dokresluji, ze jsi dalsi "emocionalni" magor v diskusi, ktery se povazuje za "Bonaparta", kteryma se to v diskusich bohuzel hemzi.

"Mám o tom všem samozřejmě trochu větší znalosti a také kontakty,"
.. ty budes asi uz velky kluk, co?
Muzes ty sve "vetsi znalosti" a "kontakty" nejak blize specifikovat? Zatim tady prezentujes akorat sve predstavy o tom co by mohlo nastat za naprosto nejasnych a nespecifikovancyh podminek a vydavas to za "realitu". Neco cemu se da tezko rikat "znalosti". To ze si nachytal nekoho na "ISA"..ehmm..no dobry. Co tam mas jeste v zasobe chytroline?

" se kterými jsem před 30-ti lety dělal SPARCy,"
.. hmm.. a? Nejaka pointa jak vestecky odhadnes nasledujici dekadu na zaklade 30let starych kontaktu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad nezáleží na stáří konktaktů, ale na aktuálnosti a pravdivosti informací od nich. Specifikoval je dostatečně. Co čekáš? Jméno a telefon?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co čekáš? Jméno a telefon?"
.. informaci, ktera neni typu "tajmeneho hradu v Karpatech".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O GS101 si můžeš najít info sám. Jestli kecá v tom, že měl tyhle informace dřív než byly veřejné? To není tak důležité.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem si nasel. A jak jsem psal vyse, nechava mne naprosto chladnym. Google ma naprosto bezvyznamny podil v oblasti mobilnich telefonu. Je asi pravda, ze by strategii mohl zkusit postavit na firemni klientele, ale to bude v principu podobne, co uz drive zkousel Mrkvosoft, ktery moc daleko nedosel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt legrační. Google má bezvýznamný podíl v oblasti mobilních telefonů? No asi jako má "Mrkvosoft" úplně bezvýznamný podíl v oblasti osobních počítačů, že jo. Zkus trochu zapojit rozum, teda tu věc, co normální lidé mají v makovici, to je ta koule nahoře, co si na to dáváš čepici.

No a to ostatní, jako je arogance, místo nějakých technických a faktických poznámek okamžité útočení... cokoliv se Ti nelíbí je hnedka "fabulace" a podle Tebe "kecám až se hory zelenají". Fakt, diskusi s Tebou nemám zapotřebí. Bav se s Tydýtem, třeba v tý otázce ISA si zjevně moc rozumíte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Google má bezvýznamný podíl v oblasti mobilních telefonů? "
.. Mozna, kdyz by jsi cetl prispevky, kde by jsi misto dobrych rad zapnul mozek a zacal rozlisovat mezi tim co je HW a SW, tak by jsi si mohl usetrit tyhle trapne okamziky.. S tvym IQ by jsi mohl aspon umet precist nejaky graf, kdyz ti jej clovek uz da do odkazu.

"Zkus trochu zapojit rozum, teda tu věc, co normální lidé mají v makovici, to je ta koule nahoře, co si na to dáváš čepici."
.. no jo, normalni lidi ho tam maj, ale ty se k nim evidentne neradis

"Fakt, diskusi s Tebou nemám zapotřebí."
.. klidne pokracuj, treba se dozvim, ze Google je jednicka v prodeji mobilnich telefonu...na Marsu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-D
Přesně tak, to není důležité.
No ale nekecám, vím o tom průběžně dlouho. Moji bývalí zaměstnanci a kámoši dělají u Google v těch různých procesorových projektech zhruba pět let, takže o tom něco fakt vím, a to delší dobu.
Jenže normální člověk jistě chápe, že o tom musím držet hubu, když se něco náhodou dozvím a nic konkrétního neříct.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tvy kamosi delaji u google a tam ty chipy rovnou navrhuji a nebo vymysleji bussines case, podle kterych pak davaji zadani technickym tymum a informace z takovych projektu, ti pak ti sdeluji vecer na pivu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dtto.
Kdo má nerva tyhle jejich plky sledovat... fakt to je otřesný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Začínám se o AMD bát. Intel se vrátí i do HEDT, prvenství v DDR5 je jisté a AMD si ještě nestihla moc nahrabat. Z jedné strany je vydrtí Nvidia a z druhé Intel...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ty tri tecky na konci ... to jsi chtel napsat jeste neco, ale prehral se ti Intelovsky pocitac? :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jen vtipkuj, ale AMD happy end je čím dál více větší sci-fi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vtipalek si tady akorat ty. Respektive si za saska.

1) Co znamena AMD happy-end? Jako ze byl nejaky monstr plan, ze do 2 let Intel zkrachuje a AMD bude mit monopol?

2) Co intel pise a co je pravda je daleko od sebe. Podle Intelu mel byt uz RocketLake navratem na vysluni. Proklamovali vyrazne vyssi IPC a i vyssi takty. A vysledek? Dost slusna tragedie, nejen ze to nema na Ryzeny, ale dostava obcas naprdel i od starsiho CL. A doporuceni je vzit bud Ryzena, nebo prave CL a na RL se vybodnout.

3) Pro Zen4 se odhaduje cca 20% IPC a i nake ty taktiky navic, cili AlderLake ani Saphire nebudou (i kdyby prinesli presne to co Intel chce - coz se nejspis nestane) vyrazne lepsi nez nova nabidka AMD.

4) podle vseho se zda, ze AMD bude mit stale na sve strane efektivitu a pocet jader, a i jejich implementace SMT skaluje lepe, nez HT.

V nejhorsim pripade se bude opakovat scenar jako v dobe Zen2, kdy Intel take drzel mirny naskok v ST, ale AMD melo krasne prijmy a mohlo navysit financovani Radeon Group atp.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) Získání min. třetiny na x86 CPU trhu než Intel začne zase podíl AMD snižovat. Nedávno jsem dokonce někde četl, že ten podíl AMD v poslední době dokonce klesl - já z toho nemám radost, ale už je mně to jedno, protože duopol americký firem je jen odporné předstírání konkurence a odpornější je mně už jenom Apple. Koupil bych si raději i turecký výtvor na ARM (Turky moc nemusím), než za svoje peníze zase podpořit tenhle hnus, abych pomohl AMD. AMD pomoc nepotřebuje, potřebujeme ji my, zákazníci.

2) + 3) + 4) Kéž by. Kapacity jsou slabinou AMD a jen vynikající architektura nestačí. TSMC má raději Apple a Qualcomm, AMD je možná třetí. Slepá cesta, naděje na zvrat minimální.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1) Nevim co kde ctes. 2021Q1: AMD 39.4%. Zlepseni o 0.8% oproti minulemi kvartalu.

2-4) Kapacity stale staci na to, aby AMD hodne vydelavalo a zvysovalo svuj podil. Navic Apple nevyrabi starsi telefony. Jakmile se presune na lepsi uzel, kapacity muze vyuzit AMD. AMD muze vyrabet hi-end na 5nm, mainstream na 7nm. Intel ma vlastni problemy ;-) Zvrat neni potreba. Kapacit pro rust AMD je dost a zvysuji se!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Podíl AMD mezi serverovými CPU rostl, ale celkově klesl"
světhw
39.4%? V jaký galaxii?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mlecna draha, Lokalni klastr, Slunecni soustava, 3. planeta od Slunce:

https://www.statista.com/statistics/735904/worldwide-x86-intel-amd-marke...

Nevim kde to vzal SWH, ale tem uz nakou dobu nema cenu verit ani barvu inkoustu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Mlecna draha, Lokalni klastr, Slunecni soustava"

To je nějaké divné pořadí...? Skoro jako datum po americku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Snizeni trzniho podilu AMD je asi realne a vzhledem k jeho situaci asi i dost pochopitelne. Jde to na ukor kapacit/konzoli.
https://www.cnews.cz/trzni-podily-x86-procesory-q1-2021-amd-ztraci-intel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani s tou nVidií bych to neviděl tak slavně. V současné generaci je to výkonově plichta, což asi nečekali ani ti největší fanoušci AMD. A pro tu další se zdá, že AMD nVidii předběhne a přijde jako první s čipletovými grafikami, což by mohla být stejná revoluce jako v procesorech. A nebude to jenom ve spotřebním segmentu, podle všeho už je i nový Radeon Instinct 200 čipletový, a to by mohl být pro nVidii ještě větší problém, dosud měla v HPC segmentu značný náskok. Snad AMD zapracuje i na softwarové podpoře, tam má hodně co dohánět, ale pomoct by mohl paradoxně Intel, ten bude určitě tlačit OpenCL.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to vlastně "dobré zprávy". Intel pořád jede v nějakých těch "jezerech, zálivech, jeskyních", to jsem dávno přestal vnímat, protože bych si k tomu musel udělat nějaký orientovaný graf, pokrývající asi 3 A0 papíry, prostě aby se v tom prase vyznalo. Lituji své kolegy, kteří tyhle věci musí profesně zvládat při už tak silně vyšinutém plánování rozvoje větších instalací, třeba nějakého toho DC nebo privátního cloudu ve firmě. Chápu to jako signál, že korporátní hnití v Intelu pokračuje ad absurdum, místo inženýrství je to věc pro psychiatry nebo partičku jako Monty Pythoni.

Naštěstí je tady AMD s EPYCy, a ohledně serverů už dlouho preferuji všude skvělé Supermicro mašiny, kde je minimum "vendor locků", takže si člověk nenaběhne na vidle, když něco (DC třeba) naprojektuje a pak má rozchodit nebo na takové instalaci něco nasadit a udělat. Zajímavý je už dlouho také AsRock... a další noví.

Být v tomhle závislý na Intelu, asi bych raději hodil na všechno bobek a šel někam dělat obecního zahradníka, sekat trávu po vesnici... nebo k asfaltérům, opravovat silnice. Fakt hrozné, kam Intel - a korporátní dodavatelé mašin (Dell třeba - to je proti 10-20 let minulosti dneska děs a běs) dospěli.

Úplně mě to znechucuje, prostě je to hnus a bída. Jak nad tím někdo může jásat, to nechápu. Asi jenom ten, kdo s tím nemá přímou zkušenost a jde to mimo něj.

Ohledně "vyléčení" a reformy Intelu, navrhuji jako první krok kobercové bombardování. Menší jaderné nálože. Více slov netřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.