Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel spustí výrobu 3D NAND flash a 3D XPoint v Číně

Nové typy pamětí budou určitě uměle vyhnány do cenové výše, aby ses stávající NAND výrobní továrny zaplatili. Nelituji tedy, že jsem investoval do SSD :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

3D X POINT bude dle vyjadreni Intelu nasazeno na enterprise produkty (telefonicky rozhovor zpred cca 2 tydnu)... samozrejme jde o navratnost investic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je jistě ale jen otázka času.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To máš jako u SSD. Za pět let to bude mainstream

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jakým trikem potom Intel přesvědčí zákazníky, aby jeho předražené paměti kupovali? Já to vidím zcela opačně, pokud bude chtít Intel, aby se mu investice zaplatila, bude muset s cenamí jít na úroveň flash pamětí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nekupovali? V serverové oblasti se po nevolatilních high-performance pamětech můžou utlouct a to jim vystačí na vytížení prvotních výtěžností továren více než dostatečně. Za 3 roky, až se trochu ukojí poptávka v serverové a top-end svéře a výrobní kapacity narostou, tak se to dostane i do high-endu. Za 5 let to bude mainstream.

Sice ještě neexistují konkrétní produkty, ale jestli nezávislé testy budou aspoň trochu odpovídat slibům, tak o zákazníky nebudou mít nouzi a nic je prvních pár let nebude nutit zlevňovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A taky podle specifikaci cilu je to na pul ceste mezi SSD a RAM... a nasazovat nejakou specialni sw vrstvu / aplikaci co to naplno vyuzije (a ma smysl pro ni porizovat tento druh uloziste) snadneji najdeme v enterprise resenich... nez u BFU :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si právě nemyslím. SSD s flash paměťmi jsou 100x rychlejší (jednotky milisekund vs desítky mikrosekund), jejich nasazení tedy o 99% zkrátí dobu, po kterou by musel server čekat na dokončeni IO operace. Moc velký prostor pro zrychlování už tedy nezbývá.

V domácích PC už vůbec nemá 3D XPoint šanci, pokud bude výrazně dražší než SSD s flash paměťmi. Radši si koupím disk s větší kapacitou, než jiný, který je o 0,001% rychlejší.

Jak píše daneel výše, 3D XPoint bude používaný např. jako velká cache v SSD, Intel SSD DC S3700 má 1 GB DDR3, přidání 16-64 GB 3D XPoint pamětí by mohlo zvednout výkon a přitom moc nezvednout cenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"SSD s flash paměťmi jsou 100x rychlejší" Než co?
SSD s 3D XPoint je asi 1000x rychlejší než ty s NAND flash, takže smysl to má. A tam kde se to vyplatí cenově brzy nahradí NAND.

Používání XPoint jako cache u NAND SSD sice může mít svůj smysl, zvlášť jestli budou levnější než RAM, protože u cache nevolatilitu nepotřebuješ. Spíše bych to viděl jako malý systémový disk k druhému většímu NAND flash SSD. A to jen do doby než je vytlačí úplně.

Nástup bude samozřejmě postupný, ale zájem bude velký. Cena bude klesat až se vyrovná nabídka s poptávkou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.