Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel srovnával Alder Lake se Zen 3 bez záplat na snížený výkon Ryzenů

Vsak to je taky jedinej duvod, proc testovat herni vykon na W11. Proste Intel, jako vzdy...

Zastoupeni OS Steam:
Windows 10 64 bit 90.51%
Windows 7 64 bit 4.81%

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A co scheduler?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A nebude to možná proto, že Windows 11 je oficielně zatím jediný OS, který podporuje CPU x86 platformu s Big.little? Tedy měli novou architekturu testovat na nějakém OS, který ji nepodporuje?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A že ty Win11 "oficielně" nepodporují starší procesory od AMD, které Win10 podporují? Čím to? :-D

Já bych tedy osobně za tím hledal zcela nepokrytý zájem nastavit prostředí tak, aby vyhovovalo jedné značce.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

WOW, ono obecně téměř každá nová generace OS, zařízne nějaký starší HW, který přestane být podporován. Říká se tomu životní cyklus. Např. ne všechen HW co fungoval pod Win 2000 fugoval pod XP a stejně tak z XP na Win 7 a dá se pokračovat. Co se týká podpory starších CPU, byly zaříznuty jak starší AMD tak starší INTEL a to v podstatě shodně na základě jejich HW vybavenosti, nikoliv na základě značky.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Zeny 3 jsou starší HW? Čím to, že je tak markantní rozdíl ve výkonu pod W10 a W11? Tady se přece nikdo nebaví o éře Bulldozeru.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Přečtěte si na co jsem odpovídal, bylo to na to že AMD cpu nejsou podporovaná, nevím jak vy, ale já v této tabulce "Zeny 3" vidím. Jsou tedy podporované.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/support...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Podpora je jedna věc... jak to funguje věc druhá. Ale víme, víme... Win11 je prostě velmi nadčasový systém a Zen3 není hoden toho, aby v takovém epickém systému fungoval dobře, je to prostě rok stará herka. :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já ale píšu o Zen3, které "podporované" jsou tak, že mají znatelně nižší výkon. Tudíž podporované nejsou, ba právě naopak.

Nikdo tady neřeší pre-Zen (i když osobně si myslím, že Zen1 podporu mít měl, zase tak starý procesor to není), řeší se to, že Win11 neumí ani to, co uměly Win10.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u AMD zařízla novější procesory proti starším Intelu. Tady něco smrdí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky. Opravdu se mluvilo o tom že scheduler byl optimalizován s Intelem právě kvůli big-little architektuře. Ale Microsoft současně spolupracuje s AMD už pár let na Xboxu, pravda je to jiná divize, ale že by si chtěli naštvat dodavatele HW pro svou konzoli? Co kdyby pak AMD v dodávkách začala upřednostňovat Sony před MS? A nebo MS omezila dodávky, aby mohla posílit jiný segment, kde nestíhá dodávat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to asi ťažko vzhľadom na dlhodobé zmluvy dodávok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Přestože u první verze Windows 11 bylo naměřeno až o 15 % herních FPS méně oproti Windows 10, neznamená to rozhodně, že k výsledkům Ryzenu ve slajdech Intelu můžeme paušálně připočítat 15 %“

Ne tak docela... já bych řekl, že už můžeme... akorát ne kvůli Win11, ale kvůli Zen3D, který je v průměru podle AMD právě o těch 15% výkonnější než Zen3...

Takže pokud ve výsledcích Intelu vychází, že i9 12900K over Ryzen 9 5950X je o cca. 12-13% výkonnější s Win11 bez fixu, takže vlastně spíš jen o 10%, tak po přičtení těch 15% k Ryzenu mi vychází Ryzen o celých 5% výkonnější.

Toto je sice samozřejmě úplný prd, který ve většině případů bude znamenat rozdíl max. pár jednotek fps navíc, ale tak to prostě nějak bude, takže se nám to už zas nějak překlápí – z drtivého náskoku výkonu Intelu o 20% se nám to smrskává na 10% a nakonec se dostáváme na -5% ztrátu.

https://youtu.be/IqCazkFaFkU

Benchmarky se budou vyhrávat jen první 2-3 měsíce, pak bude uveden ve Q1 2022 Zen3D a další polovinu roku se bude opět prohrávat, tzn. většinu jeho životnosti až do uvedení Raptor Lake... no a to pak se na Q4 zas chystá Zen4 vycházející ze Zen3 s 20% (vs. 10% Raptor Cove oproti Golden Cove) zvýšeným IPC a vyššími takty, takže to má ta opeřená drůbež co dělat, aby proti tomu obstála, když dopad meteoritu se nějak opozdil a místo toho přiletí do jezera jen nějaká slepice. Tudíž slibované překonání AMD zatím pořád hodně v nedohlednu i s krutopřísným Alder Lakem, ale s Meteor Lake to už určitě vyjde!!!

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka o kolik Zen 3 s V-cache bude rychlejší. Už u plánovaných Epic je vidět, že takto masivní zvětšení cache znamená takový nárůst spotřeby, že pro zachování TDP je nutno snížit takty. Ve skutečnosti bylo napsáno, že V-cache zvýší výkon na takt až o15 %, ne výkon celkově. To je dost rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, toho jsem si právě všiml taky, že tam byl lock na 4 GHz z nějakého důvodu, záleží jestli tam pak není nějaký problém s chlazením, jinak by zvýšené TDP snad tak nikomu nevadilo a bylo by to trochu škoda, kdyby to zabíjeli tím, že tomu sníží takty, aby se vlezly do původního... si říkám proč se furt snažit za každou cenu o menší topení, lidi to stejně zas tak neřeší, když konkurence má spotřebu taky vyšší a stejně se to bralo, pokud to mělo dost páry být o něco výkonnější, tak se překousne i nižší efektivita, tak ale snad by to nebyl problém v případě potřeby si zas přetaktovat.

Byl to podle AMD jen nějaký prorotyp, tak doufejme, že u finálního produktu nebude žádný problém a toto podtaktování nenastane... v některých hrách byl posun jen 4%, ještě s takovým downclockingem by pak posun nemusel být taky žádný nebo taky klidně i záporný, to by pak byl trochu divný upgrade na nějakou předraženou V cache, která by pak jen zvyšovala cenu a spotřebu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ved je to jasne s čoho je zloženy Intel 12000 CPU, 8 plnohodnotnych jadier a 8 mrzačikov bez inštrukcii bez vlakien bez taktov a vykonu, ktore su tam len pre to aby intel mesto 8 jadier si mohol pisať ako že 16 jadier a postaviť ho proti AMD 5950 čo je plnohodnotne 16 jadro?
Intelacky marketing ma nelahku pracu obhajiť cenu a presvečiť ludi že to 8 jadro ma konkurenčny vykon nie proti 5800 ale 5950 :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Přitom 16 velkých jader intel nenabízí, jednoduše proto, že zatím nemá čiplety...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty "menší" jádra rozhodně nejsou nevýkonná. Zatím ještě jsem neviděl jejich "samostatný" test, ale vzhledem k IPC a frekvenci by se mohly tyhle ATOMy pohybovat někde na výkonu jádra AMD Ryzen 5 1600. A co se týká srovnání s 5950, zaprvé bylo to AMD které se proslavilo a dostalo pokutu za vydávání svých produktů, které tak úplně neměly všechny inzerovaná jádra ;-) za druhé ani 5950 není plnohodnotné 16 jádro, ale je to slepenec dvou 8 jader takže třeba L3 není společná všem jádrům a mezi 2x8 jádry je sběrnice(Infinity Fabric), no vlastně úplně stejně jako u Alder Lake :-) A to nemluvím o tom, že ještě RYZEN 2 měl tu L3 společnou jen pro 4 jádra. Tedy nazývat dnes něco "plnotučným" 16 jádrem je dost složité. Dnes je v segmentu "PC" v podstatě vše nad 8 jader slepenec(a někdy i míň když využívají polochcíplé čiplety).

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

A co tím chtěl tedy básník říct, že Intel má to 16-jádro vlastně víc 16-jádro než AMD, a proto je toto Intel 16-jádro pomalejší než to od AMD, protože funguje líp?

To big.LITTLE se používá jen protože Intel jednoduše není schopný nabídnout takové chiplety jako AMD a nedokáže ten výkon tak dobře škálovat, takže si vymyslel, že tam nacpe plno malých jader, efektivnější na plochu a bude hnát vývojáře aby na to hleděli pořádně optimalizovat, v tu chvíli je to pro něj lepší... pokud to funguje ideálně, protože místo jednoho P core můžeš mít 4 E cores s výkonem asi 2 P cores...

ale taky to má hned celou řadu problémů, takže to někdy nefunguje tak, jak by Intel potřeboval – neschopnost zpracovávat rychle velké množství dat, takže se výkon tohoto jádra propadá někam na úroveň Haswellu, komunikace s velkým jádrem je značně pomalá a velké jádro na něj musí někdy dlouho čekat, až se to jadérko konečně dopočítá, pokud potřebuje informaci, kterou to právě zpracovává, aby mohl pokračovat dál (záleží na pořadí výpočtů), protože malá jádra mají všechny jen jednu L2 cache a nenesou každou vlastní a do L3 je zas jen omezený přístup po jediném kanálu, takže je ten výkon dost tristní, navíc to HT u Golden Cove pak z nějakého důvodu ani nepřinášelo očekávaný nárůst ve výkonu.

Že je výkon těch 8 Gracemontů na úrovni 6C Ryzen 5 1600, to si upřímně fakt nemyslím, když každé jádro má navíc 2 vlákna (SMT). No a jinak má být chipletovka až Meteor Lake... ale až takové termo to asi taky furt nebude, když si Intel opět pořád pomáhá s big.LITTLE.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A jinak ještě k té pokutě... ten byl taky dobrý... AMD žádnou pokutu nedostalo... to se zas jen někdo na tom snažil napakovat a podal žalobu, že je to údajně víc 4-jádro než 8-jádro... soud jim to ale po letech vlastně nikdy nepřiklepl, jen pak došlo k nějakýmu mimosoudnímu vyrovnání, aby s tím byl konečně klid, už se jim moc nevyplatilo se s nějakými vocasy furt tahat po soudech a dohadovat se s nimi kdo má větší pravdu a mít tuto kauzu pořád v řešení, když už chtěli vydat Zen a ty stroje už jim byznys poškodily dost, byl to prostě přešlap.

Žádná norma jak má jádro vypadat aby se to dalo označit za jádro neexistuje a je to úplně jedno, jak si to kdo sestaví, důležité je jak to celkově funguje a ne jestli to má tolik nebo tolik jader, je to stejně jen nějaké číslo ve specifikaci, které v konečném důsledku vlastně nic moc samo o sobě neznamená a o výkonu procesoru to neřekne nic, takže nad tímto tak tápat, kolik jich tam vlastně je, je úplně zbytečné...

Je úplně jasné, že když se AMD rozhodovalo jestli dát do specifikací 8 nebo 4, tak se rozhodlo pro vyšší číslo, protože to prostě vypadá líp... a co jako, že to má výkon nižší než 4C Intelu, tak jsou ta jádra holt slabší... za to má jako platit pokutu, že má horší produkt? Asi ne, že. Pokud se někdo rozhoduje jen podle počtu jader a pokud si někdo vážně myslel, že toto 8C je třeba 2x rychlejší, tak to už ale není problém AMD.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mne by zajimalo, od kdy se da mluvit o "ne-plnotucnem" jadru v priade, ze ma jinak sdilenou L3 cache...
Jinak k tem slepencum. AMD ty jejich "polochcíplé čiplety" funguji podstatne lepe nez Intelu, ktery nedokaze vlepit v rozumnem TDP vic jader na chip a tak si "vypomaha" chudinkama jako "Atom'. Tady bych si opravdu AMD nebral do huby.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Chyba, smazano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako sorry, ale Zeny mají plnohodnotná jádra. To, že jsou rozdělené do čipletů je pouze záležitostí modularizace a optimalizace výroby. To, že je tam infinity fabric znamená, že komunikují po sběrnici. To je jako byste řekl, že dvě grafiky nejsou vlastně dvě, protože komunikují přes pci express. Prostě je to sběrnice. Přes sběrnici se často řeší komunikace vícero modulů nebo segmentů architektury. Je to naprosto běžný model.
Co se týče L3, tak to samé můžete aplikovat na RAM. Je to jen jedna část kaskády cache/RAM. To, že L3 není společná znamená naopak větší nezávislost čipletů ale ve výsledku menší L3 (ale taky víc problémů při přepínání kontextu).

Jako věta "Není to plnohodnotné 16ti jádro ale slepenec dvou 8mi jader" je fakt bomba. To je jako kdybyste tvrdil o dvou socketových serverech, že vlastně to nejsou např. 64 jádrové servery ale jen slepence dvou 32 jádrových. Jako je samozřejmě k diskuzi, jestli jako plnohodnotný procesor je jen monolit nebo ne. Podle mě je to blbost.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zen 3 má L3 cache nedělenou si myslím mají do ní přístup všechny jádra stejný .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak velká tak malá jádra podporují stejné instrukce. Ono by scheduleru přidalo dost práce, kdyby měl vlákna procesoru dělit ještě i podle toho, co které jádro umí zpracovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Inu, nám konspirativním teoretikům je důvod podivného opomenutí optimalizací pro Ryzeny v jedenáctkách v souvislosti s nejnovějším podivně splácaným intelím jezerem jasný.

Vy ostatní můžete aspoň naznačovat.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Povedená partička ti kluci od Microsoftu a Intelu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

sakra to je mi ale grafu, cisilek a oduvodneni kazdeho % vykonu kdyz jde o intel vs no-xovo milovane amd :-D skoda ze takovej profesionalni pristup nema i kdyz jde o apple :-D

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Třeba proto, že přímé srovnání dvou nekompatibilních architektur nedává z herního hlediska žádný smysl?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zjistil, že je lepší na některé lidi vůbec nereagovat, je to totiž ztráta času. Není nechápavějšího člověka, než toho, který chápat nechce.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

tvl ses sjetej? (: ona snad konkurence applu vydava naky pokriveny testy m1? vsak tobe zmehne, az intel zacne takhle testovat i hardware tvyho milovanyho applu.. ((:

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad každý ví, že Apple M1 produkty jsou absolutními drtiči veškerých produktů AMD/NVIDIA/Intel/VIA a nemá smysl kupovat nic jiného. PC je vlastně taková sranda pro radost, asi jako když si doma v garáži stavíte závodní auto, který pak naložíte na přívěs a vezete na okruh. A ano, ten závoďák zastaralý potáhnete elektrickou Teslou nebo jiným Apple M1 ekvivalentem.

#PCisOverParty

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To ze se AMD s Intelem musi hadat o to, ktery procesor je vykonejsi a ze velke rozdily muze zpusobit OS, je proto, ze veskere herni procesorove testy jsou umele v praxi nic nerikajici testy. Soucasne hightech grafiky vam v realu v pohode uzivi jak Zen 2, tak i Comet Lake, teda mnohem starsi procesory. Hra na nejlepsi herni vykon v procesorech je jen zastirani skutecnosti, ze dulezitost procesoru pro hry je minimalni a na 99% her vam staci levne 6-jadro Ryzen 3600.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pronesl fanoušek intelu, LOL

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem nebyl fanousek Intelu. Intel procesory jsem si porizoval, protoze byly vzdycky, kdyz jsem zrovna stavel pocitac, lepsi. To se zmenilo az se Zenem 2. Poprve zacalo dominovat AMD a hned jsem poridil 3800X. Nicmene s timhle procesorem myslim ze nebudu dalsi kupovat dalsich 10 let. I s nejvykonejsi grafikou pojede jeste dlouhou dobu na pul plynu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, ty máš fakt dost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono zalezi, co clovek hraje a na jake urovni. MS Flight Sim potrebuje jadra, 6-jadro je rozumne minimum, pokud chce clovek zapnout aktualni dynamicke pocasi apod. Ale treba na ETS2 to zas chce hlavne grafiku, CPU chrape.
Obecne, pro vysoke rozliseni je nejdulezitejsi silna grafika, pro vysoke FPS (v realnem rozliseni) to chce silne oboje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS Flight Simulator mi jel v pohode na 4-jadru i7-6700 i s dynamickym pocasim, zadrhavalo to spis na grafiku (GTX 1080). Jiste, zrovna to je procesorove narocnejsi hra, ale ani k te neni potreba novy Alder Lake, kamos to hraje na Ryzenu 3700X uplne v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť tady vůbec nejde o to, že bys to nerozjel... akorát zas je rozdíl mezi rozjet a rozjet... Zen3 se místo Zen2 fakt nekupuje kvůli tomu, že by něco na Zen2 drhlo až tak, že to jde sotva spustit, hry samozřejmě zahraješ klidně i na Zen1, klidně i na Skylaku, zas takoví zetoři to ještě nejsou... snad možná jen ty ještě 2C i3 už můžou mít větší problémy, ale s takovým 4C si IMHO ještě zahraješ jakž takž vše.

Ale vždyť o tomto to přece vůbec není, jde akorát o to, že když si koupím třeba RX 6900 XT, asi těžko k tomu mužů nacpat Zen2... řekněme Ryzen 5 3600, vždyť tam bude bottleneck jak prase a tu grafiku pak nevyuziješ a nevytahneš z ní ten výkon, takže je pak úplně zbytečná k takovému slabému procesoru... Vážně tu musím vysvětlovat tak triviální věci jako co je bottleneck a čím se projevuje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si počkám na testy srovnání ALD a Zen3 pod linuxem, třeba bude mít phoronix brzo něco na skladě, LOL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám ta bublina zase splaskla, holt intel je intel.

Nicméně jedna věc se musí nové platformě nechat: 2x větší bandwidth do čipsetu (i když nechápu, proč s PCIe 4.0 a ne 5.0, když už se s tou technologií serou) a o dost více PCIe linek z čipsetu. Jsem zvědav, co předvede AMD s AM5...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, kdyby byl ALD skutečně takový terno, jak se nám intel snaží vnutit, proč v posledních týdnech ceny Zen3 spíše rostou, ha?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože AMD ví, že jim teče do bot.

#AppleM1ProMaxGang

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

M1 PRO/MAX ve vhodných aplikacích významně těží z hybridní paměti a zadrátované podpory (H.264/HEVC/ProRes), ale v herním výkonu se musí sklonit asi i před rychlejšími RTX3060M (o chlazením/TDPčkem nezmrzačených RTX3070 a výše ani nemluvě). Hrubý výpočetní výkon M1 MAX 32c je proti RTX3070M cca poloviční, což se ve hrách, kde IO není bottleneckem projeví. Takže v případě her asi stále platí za dvojnásobek peněz dvě třetiny muziky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

snad ste necakali ze Intel bude fér...až tak Gelsinger Intel nezmenil :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To by Intel pod vedením čestného a zásadového Pata nikdy neudělal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel & Microsoft corporation Ltd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to celé otočím: Pamatuje si někdo, že by v nové verzi Windows hned při uvedení vše perfektně fungovalo? Protože já nevím, že by se to vůbec někdy povedlo. Nefungování ZEN procesorů perfektně a bez ztráty výkonu je prostě daň za novou bezpečnostní koncepci samotného jádra systému. Časem to vychytají, stejně se ještě tak nejméně 2-3 roky k přechodu na jedenáctky. nechystám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ono to možná nebude zas tak hrozný jak se maluje... Na HUB to testovali s Ryzenem a tam to vyšlo docela zajímavě – Win11 s bugem na latenci L3 jim vyšel kupodivu stejně jak Win10 a pozor, výkon po AMD fix patchi se dokonce ještě zlepšil, takže s Win11 to vycházelo ještě o něco líp než s 10 a rozdíl tam nebyl zas tak mizivý.

Takže možná to dělá jak kde, možná záleží i na hře jak moc ty latence zrovna vadí a na 11 jí pak naopak může sedět zas něco jiného, co se zlepšilo oproti 10... a taky je pravda, že už tu byl i jeden uživatel, který trvrdil, že mu to výkon rozhodně nezhoršilo, spíš naopak, takže zas tak strašný to třeba nebude...

Je ovšem otázka, jaký vliv to ale mohlo mít u her co si tam testoval zrovna Intel a jestli schválně nevybral ty, kde se to projevovalo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.