Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel v lednu uvede lowendové chipsety i915PL a GL

Tak to bude peknej gulas. Na pristi rok planuju si postavit novej comp a protoze jsem "intelar", budu muset davat bedlivej pozor, co vlastne koupit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe ja si koupil pred rokem a neco AMD a myslim ze zatim bohate staci i na ty nejnovejsi gamsky takze me intel vubec nemusi zajimat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No rozhodně bych nešel do chipspetu který je dodatečně vyroben jako low-end, je jenom otázka času kdy  na totmto chipsetu bude brzda rychlost paměti a nepodporovat DDR2 je řešením pouze na chvíli. Osobně jsem uvažoval po novém roce s upgrade PC a zvažoval jsem co do toho.A jak to tak vypadá tak jsem na 55% Intel Celeron se socketem LGA775 (na lepší není) nebo AMD Athlon 64 socket 754.Rozhodně bych šel do intelu ale pro mně to znamená nechat si z  původního PC pouze case (grafiku novou-na boardu integrovanou nechci,paměti,desku,CPU,SATA HDD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych naopak řekl, že je to dobrý nápad. Podpora hlavního taháku 9xx chipsetů - PCI Express - je zachována (o praktické využitelnosti lze polemizovat :) a DDR2 nepřináší v podstatě žádné výhody (snad jen nižší spotřebu, kterou lze u desktopu oželet), přičemž je stále znatelně dražší (256MB DDR za 750, DDR2 za 1100). Mělo by smysl, kdyby šlo využívat rychlejší DDR2/667, což ale snad ani 915x nepodporuje (aspoň jsem zatím žádnou desku neviděl, nevím, jak je to se secifikací chipsetu). Je to zkrátka podobný krok jako chipsety i8x5GV (jen 533 MHz FSB) nebo i848P (jen single channel). A jak všichni víme, o cenu jde až v první řadě.
Mimochodem až si budete kupovat ten nový počítač, nezapomeňte na redukci ATX napájení 20p >> 24p, jak se to poprvé málem stalo mě :) Naštěstí jsem si vzpomněl ještě u obchodníka. Mimochodem zajímalo by mě, co Intel vedlo k tomu, že byl změněn napájecí konektor, ale zachována 12V 4pin "kostka".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redukciu netreba; v pohode tam ide pichnut aj stary zdroj. Treba mat vsak dostatocnu stavu (Intel hovori o 15A na 12V kabli).
S tymi GL a neviemakymi variantami je to tiez v pohode - cipy sa vzdy vyrabaju tak, aby sa "defektne" casti dali odstavit a potom pustit ako lacnejsie varianty do obehu. Napr 915P su vlastne 915G s odstavenym grafickym jadrom, to iste u nForce 2 IGP a nForce 2 SPP, o procakoch ani nehovorim (Celerony, Semprony...). Vsak preco ich uviedli az teraz? Prave preto, ze postupom casu sa im zacali hromadit "nepodarky", ktore par tranzistormi upravia na spominane V a L verzie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Motherboardy s low-end chipsety i915PL/GL v únoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Intel v lednu uvede lowendové chipsety i915PL a GL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.