Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vkládá velké naděje do mini-PC, počítá s pěti formáty

I u tabletů si mysleli, že růst bude do nekonečna ;)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ako ok, chapem ze potrebuju vytvorit novy trh a predavat kym sa da, ale koho toto zaujima? Realna nahrada desktopu to nieje, na to to ma fakt slaby vykon. Kto nieco podobne potreboval tak to uz nejak riesil - ci uz nieco postavene na Armoch (Rasp a dalsie dosky) alebo nejaka atomacka doska. Pripadne ak to moze stat viac tak nejaky Atomacky tablet s hdmi vystupom - mam prenosny desktop.S tymto fakt dieru do sveta nespravia. Maximalne nejaka ta nahrada terminalov, slabych kancelarskych pc (kde zasa spotreba a rozmery sa az tak neriesia) alebo doma ako nejake htpc (kde bude zalezat od moznosti dekodovat video a pomeru cena/vykon/spotreba). Ale aj tak to nespravi nejake ozivenie.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Hlavni problem tehle krabicek je cena: Vyrobci si mysli, ze by za to meli dostat zaplaceno jako za pocitac, ale zakaznik dobre vi, ze nahrada desktopu to neni, kupuje si to navic k necemu (napr. k tabletu nebo k notebooku) a cenu ocekava nizsi.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

To mi silne pripomina minuly "uzasny" napad jmenem Ultrabook.
Nejak nevidim duvod, mit milion ruznych rozmeru desek. Jasne Full-ATX uz dneska nevyhovi kazdemu, ale mit na kazdy cm rozmeru jiny format je podle me pitomost. Je to jeste vice tristi trh a komplikuje logistiku soucastek.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A proč jako by to neměla být náhrada desktopu? :-o Jistě, pokud za desktop bereš komp na nové hry, tak tam jsou ještě rezervy ve výkonu igp, ale jinak? Jinak takový NUC úplně v pohodě nahradí celou velkou krabici a určitě o něm nelze říct, že to není výkonné řešení. Osobně už pár let jedu na mATX a příslušně malou skříň, ale při pohledu na mini-ITX (popř. na NUC) už si říkám, že je asi čas na zmenšení.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A umí tvůj mini-ITX tohle?
http://youtu.be/25FfiS9JWD8?t=10m17s

...anebo třeba tohle?
http://www.youtube.com/watch?v=21-EowAXC94

Ne? Pak to není náhrada desktopu.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Tady má asi někdo zkreslené představy o tom, co znamená desktop :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mame ve firme par desitek tisic pocitacu, ani na jednom z nich nelze delat to co popisujes, ale funguje na nich SAP, Office a Lotus Notes, coz je to co na rozdil od benamarku potrebujeme. Znamena to, ze tech par desitek tisic krabic nelze nahradit tim minipocitacem?

Tak co - je a nebo neni to nahrada desktopu? Desktop neni jen herni pocitac - ty mas doma jeden, firmy ma pocitacu tisice a tam je potencial pro tyhle miniatury.

Minipocitac bez vykonne herni grafiky a procesoru je jako ryba bez bicyklu :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To nemá cenu vysvětlovat místním IT odborníkům. Jejich vlastní aktuální potřeba je to nejdůležitější na světě, a je hrozné, že se jim výrobci neklaní. Je zajímavé, kolik je u nás IT specialistů a odborníků jen mě zaráží, že většina z nich řeší ten samý problém. Nemám prachy, proč je to vše tak drahé. Což je hodně divné v tomto oboru, kde by každý měl mít královské příjmy, nebo minimálně hodně nadprůměrně placen.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mini PC ano, ale jen bez výkonné grafiky má význam.

Takže jednoznačně výkonný procesor. Žádný Bay Trail shit procesor, či celeron. Minimum core i3 a raději ne s "U" (snížená spotřeba). Ano, problém bude to asi uchladit v miniPC bezhlučně, ale existují i takové modely. Navíc mohu potvrdit, že i když se dělá jen ve firemních aplikacích + nějaký office, tak i ty dokážou potrápit procesor celkem slušně. A bohužel na každém firemním pc musí běžet ne vždy zrovna nenáročný antivir a celkový výkon jde do zádele. Záleží s čím kdo dělá.
A pak hlavně SSD disk. Bez něho je každá práce zzzzzdlouhavá.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

" ale funguje na nich SAP, Office a Lotus Notes, coz je to co na rozdil od benamarku potrebujeme"

Nejdou tyhle věci dneska pouštět přes nějaký remote application hosting? Aplikace hromadně na aplikačních serverech, vzdálená jednotlivá okna na klientech, centrální údržba. Pak by mělo být v zásadě jedno, co běží na klientech, a krabice u uživatelů nemusejí být pak zbytečně naddimenzované.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, kolik ti je? První video je o pracovních stanicích, což je úplně jiné zaměření, a druhé je o fps, což jsem rovnou psal, že mini počítače mají v nových hrách stále rezervu a herní pc pro nové hry tudíž těžko zvládnou. Jenže desktop je v drtivé většině pc pro práci, tzn. office, net, běžný cad (i když věřím, že nová igpu zvládnou i 3D modelování třeba v Revitu nebo Advance), editace fotek popř. videa. A pokud mě osobně malá krabička nahradí cca 5-8x větší krabici při stejném výkonu (a že osobně toho výkonu mám až až i s předpotopním i5, NV 560Ti, 8GB a SSD), tak není proč váhat. Ale jestli si honíš fps tak jo, potom nic pro tebe.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Může to klidně stačit na programy např. pro zdravotnický personál, hasiče, možná i pracovníky na přepážkách v bankách atd. Pokud to dají za rozumnou, což asi, jak tu již někdo výše naznačil, nebude, tak bych uvažoval o koupi více kusů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou - vezme se i3 NUC se 120GB SSD, pověsí se zezadu na LCD na VESA držák a je z toho skvělá kancl mašina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uz si zavesil NUC na vesa drziak LCD? Asi nie.
Za prve dnesna vecsina monitorov ma na vesa drziaku prichyteny stojan(nohu) samotneho monitora, takze tam ziaden NUC neprichytis.
Za druhe, ak mas monitor s volnym VESA drziakom a prichytis nan NUC, tak zistis, ze takto prichyteny NUC sa neda pohodlne zapnut. Nasledne zistis, ze ani USB kluc tam nevies zapojit bez toho aby si sa nenahynal za monitor a hladal USB port. Tak ho odmontujes a postavis vedla monitora alebo niekde po ruke, kde sa bude dat jednoducho zapnut a vlozit USB.
Posledne zistenie bude to, ze NUC je prilis maly/lahky a pri zapinani a vkladani/vyberani USB kluca ho musis drzat aby sa neposuval.

Miniaturizacia ma svoje plusy aj minusy.

Skvela kancl masina je stale uATX alebo miniITX PC, kde su pouzite standardne komponenty,co zbytocne nezvysuje cenu, dovoluje urcite rozsirenie/upgrade a umoznuje aj vymenit nejaky ten diel, ked sa pokazi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Klavesnicu a mys casto neodpajas, na zvysok posluzi USB hub alebo potiahnes kratky kabel. Mnohe klavesnice tiez maju USB huby.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ono stačí mít monitor s usb hubem. Je to pohodlný téměř stejně, jak kdyby jses zohýbal dolů pod stůl k bedně :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

„Realna nahrada desktopu to nieje, na to to ma fakt slaby vykon.“

Jak slabý výkon?
Mini-ITX + CoolerMaster Elite 120 zabírá mnohem méně místa, než předchozí desktop, přičemž by se tam (kromě desky) vešly všechny komponenty, které byly v tom předchozím (resp. ze tří harddisků a DVD mechaniky by se buď musela jedna věc obětovat, nebo jeden disk vyměnit za SSD).

V práci postupně nahrazujeme desktopy na NUCy, přičemž výkon je v pohodě (a nevím, proč by s Core i5 neměl být).

Podle mě jsou asi poslední tři důvody pro ATX case:
1. Potřebujete 3 a více GPU (resp. 2 a více karet).
2. Potřebujete 3 a více disků.
3. Potřebujete 3 a více paměťových modulů (tj. aktuálně víc než 16 GB RAM).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Si nemyslim ze by to byl mrtvy trh.. Naopak... Jelikoz mam od Asusu notas s Atomem Z3735F a jen 2GBram (ted z nej pisu) za pouchych 6000kc a na pouzivani internet, zakladni ukony a prace typu konfigurace switchu atp je uplne uzasnej... Vydrz hluboko nad 10h vaha nulova, jelikoz to nema vetrak tak s tim muzete kamkoliv a vykonove to bohate staci... Je pravdou ze takove compusticky zabiji cena... byt to okolo 2000kc tak to date ke kazde TV... Problem tam bude s licenci Win atp. neb neplatite jen HW. Myslim ze to je jeden z nejvetsich posunu v IT za posledni dekadu... Uz jen kdyby to mel byt blby terminalovy klient na vzdalenou plochu. Vyrobce vezme ultratenky monitor da do nej USB rozbocovac pro zapojeni kl+mys a zakomponuje tam jeden compustick a mate idealni kancelarske PC pro babu v recepci :) ... Divim se, ze s tim jeste nikdo neprisel...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ocenil mobil s atomem(nebo si dokážu představit i Core M v nějaké další generaci s cTDP nastaveným níže), který by jednoduchým zadokováním začal fungovat jako desktop, ale současně bych měl stále u sebe všechna data bez hloupé synchronizace. A doufám, že se to MS s Win10 povede.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já v to doufám už od prvních atomů a stále nic. A Microsoft se k ničemu takovému nechystá. Oni mají jasno. Cokoliv pod 7palců = Windows mobile. A 7palců je na telefon preci jen trošku hodně. Mám 6ti palcovou Nokii 1320 a je to tak akorát dost. Fungování s větším mobilofonem už si představit neumím.
Ono kdyby tyhle telefony s Atomem měly normální bios tak se tam dá nahrát cokoliv. Jenže to právě oni (záměrně?) nemají.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vezu sa na rPi vlne, preco nie. Otazka je dokedy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Na Pi vlne se da vest pouze do chvile kdy cely svet pochopi, ze Pi je lemra lina pomala a nahradi ho necim vykonnejsim.

Na rozdil od Pi je toto mozno pouzivat jako plnohodnotny pocitac a treba zabudovat primo do monitoru.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

este sa pozri na cenu rpi

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Raděj dám 2500 za něco, co funguje, než 1000 za něco, co nefunguje. Neříkám, že RPI je blbost, ale na desktop to rozhodně dělaný není.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

rPi 2 používám už několik měsíců jako video player. Přehrávám na něm FullHD videa s tokem 26 Mbit/s a nemá problém. Výborná investice za ty prachy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

podle tebe je video player desktopem? :-) jak jsem řekl, rpi svoje využití má, ale jako desktop rozhodně ne :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Přehrávání videa dělá hardwarový kodek, pokud se zrovna chytne a potom to je plynulé. Ale i jen hloupé skrolování stránky, kdy je třeba trochu CPU výkonu, je slideshow. Chvilku jsem měl rozjetý desktop na ODROID XU4 a i když je to násobně výkonnější než pi2 (A15@2GHz vs A7@0,9GHz), tak bych na tom dělat dlouhodobě opravdu nechtěl.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

...a na stav tučňáčích ovladačů pro Atomy...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jak kdyby na tom ty army byli kdo ví jak dobře :-D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No tak RPi je na tom prý celkem solidně. Je to dost možná jen světlá výjimka, ale za to ARM Holdings, jestli to chápu správně, tak úplně zodpovědní nejsou, jelikož ty SoCky si pak další firmy splácávají samy. Intel jistě solidní otevřený SW pro grafiky nabízí, ale bohužel ne pro Atomy.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

môžete mi toto prosím vysvetliť? (seriózna otázka)

ja som si myslel, že atomy bežia pod Linuxom lepšie než pod Windowsom. aj v práci máme stovky atom serverov (jedno 3U šasi obsahuje 32 dvojatomových serverov).

čo sa týka desktopových atomov a ich grafických ovládačov, tak podľa Phoronixu sú vďaka Valve Corporation intelovské ovládače pre Linux o niekoľko percent rýchlejšie než Windowsovské. alebo sa to za posledných 6 mesiacov zmenilo?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

1)atom má trošku jiný gpu, než "vyšší řady"
2)kde jsi slyšel, že intel je v linuxu výkonnější, jak ve windows? To byli onehda benchmarky (pochybné) directx vs opengl. Tty benchmarky se už mnohokrát vyrátili (málokdo měl na linuxu stejný výkon jak v benchmarcích a naopak na windows měli lidé vyšší výkon), teda jestli mluvíš o tom stejným.

Jinak tady je debata atom na desktop, tudíž se počítá i s gpu, která v linuxu nemá vůbec takový výkon jak ve windows :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

1) pokiaľ nie je grafika od PowerVR, tak je v podstate zhodná s vyššími radami procesorov. napr. v atom x7 je hd5300. intel nevyvíja inú architektúru pre iné rady procesorov. síce má grafika v atomoch menej Execution Units, ale v ovládačoch nie je žiaden rozdiel.

2) v 300 000 príspevkoch na slashdot.org. LunarG (lunarg.com) je firma, ktorá pre valve vyvíja intelovské grafické ovládače. nie sú práve ticho o svojich úspechoch - viď ich prezentácie na GDC o Vulkan a GlassyMesa. koncom tohto roka chcú vydať finálnu verziu svojho ovládača pre linux, momentálne majú už v opengl 4.0 viac než 10% náskok pred Windowsovským ovládačom. vo Vulkan je to ešte viac.

oni odhalili v novembri 2014 chybu v intel ovládači, vďaka ktorému vyrovnali výkon na win a linuxe. intel potom implementoval ich fix v kerneli 3.19. http://news.softpedia.com/news/Massive-20-Improvement-to-Land-in-Intel-s...
v tom čase ešte nepracovli na opengl4.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pracuji ve firmě kde jsou asi tisíce počítačů a když náš komp odešel příšla jeho výměna hned jsem se podíval jak jsme si polepšily , nebudete věřit - Intel Core i7-4770 - podle toho nedávám šanci těmto hračkám.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Co na tom PC robis, ze ti tam dali Core i7?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

email , excel , SAP a to je vše.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.