Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel vstoupí do SSD enterprise trhu s vylepšenými MLC čipy

Intel SSD 311 Larson Creek 20GB (advanced unboxing)
Enterprise trh s SSD je především o výdrži a rychlosti, proto se zde také hodně používají SLC NAND flash čipy. Jenže ty jsou dražší a nabízí nižší kapacitu, takže při navyšování kapacity dochází k dalšímu zdražení. Intel nyní pustil neoficiální cestou do světa informaci o novém typu MLC čipů, které by se měly svou odolností a rychlostmi velmi přiblížit SLC, přičemž ale nabídkou stejnou kapacitu jako tradiční MLC čipy…

Intel má pro tyto čipy označení HET-MLC (High Endurance Technology Multi-Level Cell, dříve označované jako eMLC neboli Enterprise MLC) a objevit by se měly v SSD řady 710 s krycím jménem Lyndonville. Na následujícím slajdu je porovnání současných SLC a MLC čipů s HET-MCL.

Intel HET-MLC (Lyndonville)

Na trhu bychom se měli setkat s Intel SSD 710 Series v kapacitách 100, 200 a 300 GB. 100GB model prý poskytne trvanlivost zápisu 500 TB, resp. 900 TB, pokud na SSD zůstane vždy alespoň 20 GB volného místa, 200GB model vydrží 1 PB (případně 1,5 PB při 40GB stálého volného místa) a nejvyšší 300GB model by měl snést 1,1 PB, nebo 3 PB při udržování 60 GB volného místa. V podstatě by tak mělo jít o nejtrvanlivější SSD s MLC čipy.

Možná vás zaujala ta záležitost se zvyšováním odolnosti a jak to vlastně funguje. Vězte, že této technice Intel říká „over-provisioning“ a lze ji uvést do praxe dvěma způsoby. Oběma způsobům musí předcházet kompletní smazání SSD, a to nikoli metodou „smazání diskových oddílů“, ale „Secure Erase“ (v tomto stavu by se také mělo SSD nacházet, pokud je zcela nové, dá se udělat i pomocí Intel SSD Toolboxu). Pak je potřeba buďto vytvořit diskový oddíl o kapacitě o danou velikost menší, než je celá kapacita, a zbytek nechat nevyužívaný, anebo (pokud chcete mít jistotu, že dané volné místo neuvidí ani operační systém) nastavit natvrdo nejvyšší adresu nějakým nástrojem pomocí ATA příkazu SET MAX ADDRESS (lze to vrátit, nemusíte se bát, že tak nenávratně ztratíte kus kapacity disku či SSD – pro pevné disky to funguje taky).

V obou případech bude využívána pouze omezená část SSD (je přitom jedno, zda použijete OS s podporou TRIM, nebo ne, protože nevyužitá část nebude zapisována a pro SSD se tak stále bude jevit jako „prázdná“ a tudíž použitelná jako „náhradní místo“, když to řekneme hodně jednoduše, je to takový interní TEMP pro vnitřní činnost SSD ;).

Například takový Intel SSD X25-M (s MLC čipy) je vlastně takto navržený už od základu. Jeho reálná kapacita je větší, než jaká je na něm uvedena, když jde do prodeje. Obsahuje už od výroby určité „volné místo“, toto se však žádným způsobem zpřístupnit nedá (tedy z pohledu uživatele – musel by SSD nějak „hacknout“, přičemž SET MAX ADDRESS v tomto případě není řešením). Další zvýšení tohoto „záložního“ prostoru však urychluje práci SSD. Ano, nejen prodlužuje životnost, ale také urychluje činnost. O tom je další tabulka, která ukazuje, jak se dá zvýšit počet operací za sekundu (IOPS) se zvýšením volného místa (tedy zjednodušeně, avšak ne příliš korektně řečeno jeho „alokováním jako záložní místo“).

Intel SSD 710 Series Lyndonville (Over-provisioned)

Ono samozřejmě explicitně neplatí, že když zvětšíte volné místo, urychlíte SSD. Ze začátku je na SSD vždy hromada volného místa. Postupně, jak se SSD zaplňuje, volné místo klesá (a pokud jej příkazem TRIM operační systém znovu neuvolňuje, protože ho třeba nepodporuje, už nestoupá) a s tím klesá i místo, které může SSD používat jako „odkladiště při uklízení“, což při intenzivním používání vede ke ztrátě výkonu. Pokud na SSD necháte větší množství volného místa, na které operační systém nebude sahat, zůstane více prostoru na průběžné „uklízení“ a výkon SSD nebude tolik klesat.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel vstoupí do SSD enterprise trhu s vylepšenými MLC čipy

Středa, 7 Září 2011 - 21:26 | Alexandra Stanovska | Keby si mal Windowsy a menil typ pocitaca z...
Úterý, 6 Září 2011 - 17:25 | Pjetro de | To mi zacalo prave vtrat hlavou v suvislosti s...
Úterý, 6 Září 2011 - 16:50 | WIFT | Pardon, chce to upřesnit, částečně máš zřejmě...
Úterý, 6 Září 2011 - 16:21 | Dan8 | no jo, většinou to jde, ale někdy má člověk smůlu...
Úterý, 6 Září 2011 - 16:19 | Dan8 | default pci ide ovladač tam myslím byl, aspoň...
Úterý, 6 Září 2011 - 16:18 | Dan8 | default pci ide ovladač tam myslím byl, aspoň...
Úterý, 6 Září 2011 - 16:04 | Jan | No vidíš, já asi před půl rokem koupil ATI místo...
Úterý, 6 Září 2011 - 15:59 | Jan | Já myslel, že je řeč o SSD. O fragmentování se na...
Úterý, 6 Září 2011 - 15:08 | cyberreality | ale nastartuji :)) teda pokud budes mit default...
Úterý, 6 Září 2011 - 14:36 | HKMaly | A co se tyce SSD-specifickeho duvodu ... co kdyz...

Zobrazit diskusi