Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel ztratil $1,65 miliardy, propustí 20 000 osob, Gelsinger viní Meteor Lake

To znamená 20 000 lidí, které zaměstnají jiné firmy. Intel tak bude moci optimalizovat personální náklady a vylepší své ESG skóre, DEI a uhlíkovou stopu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby v rámci toho vylepšení ESG nevyhodili ty schopné, kteří mají špatné pohlaví, barvu... Aby tam pak zbyl někdo kdo to bude zachraňovat...
Spíš by to chtělo dobrý proces, který umožní vyrábět doma za rozumné náklady a přilákat nové zákazníky do FABů. Nemusí být nejlepší, stačí když bude dobrý a ne příliš drahý.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel tak to v korporátech dopadá vždy. Schopní nebývají dobří v politice, takže se vždycky najde nějakej důležitej vlezdpordelka, kterej je vyštípe.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jeden muj znamy byl vyhozen z ceske SW firmy, protoze odmitl podepsat nejaky interni genderovy predpis v anglictine, trval na tom, ze to chce mit v cestine. Ze sice anglicky umi, ale ne tak dobre, aby dostatecne porozumel pomerne slozitemu pravnimu dokumentu.

Pritom byl docela core programatorem..... No, korporat...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

niet o čo stáť v korporáte s genderovými idiotmi hoc aj po česky, to je jasné, snáď si nájde dobré miesto v normálnej firme...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Firma, která začne tyhle woke kktiny zavádět obvykle stejně půjde během pár let do kytek, takže známej může být ještě rád, že opustil loď včas ;).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky ano, ale firma co to nezavede může jít do kopru taky... Banka jí nepůjčí, velké firmy s "moudrým" managementem s nimi také nebudou spolupracovat, když nesdílí pokrokové hodnoty, časem můžou přijít i nějaké ty pokuty... Velká krásná hnědá budoucnost schovaná pod papírem se blíží...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Banky řeší primárně bonitu/likviditu firmy, příp. její postoj k ESG/BOZP. Ale chápu, že když budeš vyjednávat s nějakým bankovním transgenderem, můžeš mít problém :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Banky mají hardlist věcí, na které nemůžou půjčit (např. donedávna v něm nešlo financovat jaderné elektrárny a taky výroba zbraní a munice byl a možná ještě je problém). Ale to téma woke/gender v něm není. Firma nemusí buzerovat svoje lidi, stačí navenek to nějak předstírat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik na nich vysoudil? S takovýmto důvodem pro rozvázání pracovního poměru musel vyhrál odškodnění již u prvního stání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá, že Intel úspěšně zabil, oškubal a uvařil slepici, co mu mohla nést zlaté vejce (Altera). A místo aby z toho udělal alespoň chutnou polívku, tak to nakonec vyhodil všechno do odpadu. Moc by mě zajímalo, co vidí Intel ve zpětném zrcátku teď. Maximálně tak kupu hnoje, který za sebou poslední roky všude trousí. Každej někdy udělá chybu a to nejdůležitější je, se z ní poučit. Takže Intele, už je na čase.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

kouknete na komentare pod GN video intel bloodbath
par ex zamestnancu intelu se tam rozpovidalo jak velka toxicita na pracovisti byla uz pred lety, do toho zakomponujte nejenom patolizalstvi managementu, ale tlaceni diverzifikace takze na postech delaj lidi, kteri vubec netusi ktera bije, takze s intelem je amen, pokid arrowlake nebude dobrej, jako ze to vypada ze nebude

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ale tohle je v korporátech úplně normální, z toho bych se ještě nestřílel. Ono i v takových podmínkách se dají vyvinout a vyrobit nové konkurenceschopné produkty - je to samozřejmě daleko náročnější a nepravděpodobnější, ale na druhou stranu megakorporát jako Intel těch příležitostí má mnoho.
Intel v současnosti už nezachrání nějaké další šlechtění současné architektury, ta je už dojebaná beyond repair IMHO. Oni potřebují kompletní restart, začít s čistým stolem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

a kto im zabezpečí ten rast po čistom stole, diverzné genderové fluidné liberálne oné identifikujúce sa ako manažer?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

identifikujúce sa ako manažer
:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bych udělal experimentální oběžník v Intelu, kde by byla zpráva o novém budoucím socketu LGA1488,a schválně kolik potrefených libtardů dobroserů by se ozvalo. :D
U takového balastu bych začal

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Být manažerem takové firmy, přesně takové pasti nastavuji pravidelně :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po s1850 bude s1488? Nie skôr s1884?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"We plan to deliver $10 billion in cost savings in 2025, and this includes reducing our head count by roughly 15,000 roles, or 15% of our workforce." https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/news/actions-accelerate...

Proč tady máte 20 000?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by tam měl Intel chybu v dělení? 😁 15% z 130 000 je víc než 15 000? Nebo těch 30k už propustili minule?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusme si zopakovat matematiku základní školy. Například 15% ze 130 000 = ? … chvilka napětí, je to 19 500.

Místo pokusu, za každou cenu napadat autora, by to chtělo se napřed zamyslet.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No a one. Zalezi na tom? :)

Tych zamestnancov nakoniec nie je ani 100k, ani 130k, ale cca 116k.

Takmer 132k zamestnancov mali v 2022, odvtedy stavy znizuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stavy snižovali mezi 2021-2022 (o 5 %). Od konce roku 2022 stavy zvyšovali, nabrali mj. velké množství lidí do nových továren.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Oni ale medzitym aj zmenili sposob akym reportuju vysledky. Fabs dnes reportuju oddelene. Preto je mozne, ze peak v reportovanom pocte zamestnancov bol v 2022 na ~132k a potom klesal na 124 resp. 116k v 2023 a 2024.

To su cisla, ktore som nasiel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi preto, ze 15% zo 130 000 zamestnancov co Intel ma, nie je 15 000

bud v tom prehlaseni nesedia %, alebo nesedi konecny pocet odidenych zamestnancov.

edit: alebo operujeme so zlym cislom. 132k zamestnancov je cislo stare 2 roky. odvtedy uz ~15k poslo, lebo aktualne cislo je niekde okolo 116500.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nuž, pokiaľ aj ich procesory rátajú matematické operácie štýlom 15% zo 130000 je 15000, tak sa niet čo diviť, že idú do perdele!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Původně zveřejněné vyjádření Intelu:

„Intel expects to reduce headcount by greater than 15% with the majority completed by the end of
2024.“

https://d1io3yog0oux5.cloudfront.net/_68ce36293d903d8fcf046a3a88c42bec/i...

Údaj o 130 tisících zaměstnancích byl v roce 2023 zveřejněn na LinkedIn profilu vice-prezidentky Becky Brown. Koukám, že v začátkem letošního roku z Intelu po 30 letech odešla a příspěvky na LinkedIn promazala. Její údaj o 130 tisících ke konci roku 2023 ale převzala řada webů, kde ho stále lze dohledat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč spekuluješ s nějakým LinkedInem, když počet zaměstnanců máš i v té tebou odkazované finanční zprávě. K 29. 7. 2024 měl celý holding 125,3K zaměstnanců. Na samotný Intel (jen tam se bude škrtat) připadá 116,5K, samostatně stojící Mobileye má 5,3K a NAND byznys (který je stále ve fázi převzetí SK Hynixem) má 3,5K.

Intel uvádí, že propustní zhruba 15K lidí, což by vycházelo na 13 %. A kdyby to bylo těch 15 %, tak to vychází na 17,5K lidí. Furt nevím, kde se bere těch 20K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Furt nevím“

Citaci v mém předchozím příspěvku jste četl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Četl. A furt nevím, proč nevycházíš z aktuálních údajů, na které sám odkazuješ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta to prosím o sdělení, kde se v odkazovaném dokumentu vyskytuje informace:

„Na samotný Intel (jen tam se bude škrtat) připadá 116,5K“ - konkrétně ono „jen tam se bude škrtat“, když Intel setrvale snižuje i počty zaměstnanců NAND divize a potvrdil pouze to, že počty zaměstnanců NAND divize budou(!) vyňaty z celkového počtu zaměstnanců Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Gelsinger viní Meteor Lake"

Gelsinger by mal v prvom rade pátrať v radách svojich manažérov.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nebo by se měl podívat do normálního zrcátka, ne do zpětného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo měl zkusit jinou denominaci, tu co má úspěch přímo v kánonu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Prosperity_theology

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď už to s Intelem půjde velmi rychle z kopce. Má odhadem posledních 5 let na to, aby dodal na trh produkty, které mu zajistí náležité příjmy, jinak skončí na cestě jako AMD (fabless).
Osobně jsem celkem pesimista a myslím si, že Intel to už nezvrátí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to není ani tak produktech jako o procesech. Pokud do továren lije peníze, ale nemůže tam vyrábět a další peníze tudíž lije do TSMC, pak na tom moc nezmění lepší produkty, ale změnilo by spíš dotažení vlastních procesů a možnost rentabilního využití továren.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze je to nejpis oboji. Jak Intelu klesaji objemy prodeju, jeste za nizsi marze, tak maji problem ufinancovat veci, do kterych investuji nebo potrebuji investovat. Nevime, jak "velke meli oci", kdyz ty plany delali a jake velke vidle jim do toho hodilo AMD, potazmo jini konkurenti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Musím nesouhlasit. Produkty determinují výrobu. Intel tak dlouho lpěl na vysokých frekvencích a jednojádrovém výkonu, až z toho vznikla tato polízanice. Průser s produkty trvá i po přechodu k TSMC, potažmo není vidět žádné zlepšení, protože Intel se továren nezbavil a stále do nich lije prachy (tady se vracím k oněm rezervám o kterých jsme se bavili minule, a kde se ukazuje, že to tak úplně lala není.)
Kdyby Intel (hypoteticky) někdy u 8. generace udělal to, že se ustřihl od fetiše 5 GHz, možná by bylo vše jinak. Jenže on to ve své pýše neudělal a všechno ostatní, včetně těch fabů je jen důsledek nenaplněných a nerealistických ambicí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to urcite zhorsilo i alokovani wafferu u TSMC treba pro MTL. Ty prachy, ktere za to zaplatil, by se jinak protocily uvntr Intelu, takze "ztraty" FAB by byli mensi (nebo zadne??). Mit FABs, ktere nejsou vytizene a platit konkureni za waffery je vlastne nejhorsi mozny scenar pro Intel.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Fabless jít nesmí, to by byl jejich konec. Jestli jsou faby TSMC obří bezpečností zárukou Taiwanu, jsou faby Intelu jeho vlastní bezpečnostní zárukou, že v případě vlastních finančních problémů vytáhne peníze od daňových poplatníků. Bez fabů má nulovou strategickou hodnotu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, FABky jsou budoucnost, i kdyby měli nakonec vyrábět jen pro druhé. Stěžejní je, aby opravdu rozjeli hromadnou výrobu na svých 20A a 18A procesech nejpozději v polovině roku 2025. Jinak jim kšefty přebere TSMC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Věříš tomu? Já moc ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nekde probehlo info, ze by u Intelu mohla zacit vyrabet NV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ktovie ako nadsenie vyrabat u Intelu ovplyvni zverejnena oxidacia vyrobenych procesorov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To patrně vzniklo příliš aktivním autokorektorem. NVIDIA will be buying from Intel. NVIDIA will be buying Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celkem by bylo zajímavé, jestli je příčinou nižší marže na Meteor Lake fakt, že procesy TSMC jsou dražší a zároveň Intel 4 (na kterým jsou CPU dlaždice Meteor Lake) má mizernou výtěžnost, nebo jestli je měli v plánu nechutně cenově napálit, což jim znemožnil AMD APU Phoenix (a nástupci).

Tak jako tak uvidíme, kam to Pat dovede. Čím dál víc se ukazuje, že výjimečně nelhal, když tvrdil, že budoucnost firmy vsadil na proces Intel 18A. Což nemuselo být nutně špatné rozhodnutí (na konzervativní pokrok v nodech v ten moment už neměli), ale uvidíme, jestli se nevymstí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne Arrow Lake jako spaseni intel-u v desktopu nevidim, novy socket, vic jak 8 velkych jader mit nebude, vetsi zravost, ted navic nejen bez AVX512 ale rovnou bez SMT/HT a rovnez je tu otazka kvality procesoru, jak to bude s prohynanim a oxidaci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

This escalated quickly ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne aby tam meli rezervu na soudni spory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napochoduje armada pravnku, potahne se to nejspis roky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

účetní princip říká, že pokud můžeme očekávat náklady na soudní spory, měli bychom je zahrnout do výsledku - jako rezervu, protože nevíme, jak vše dopadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ale i kdyby pocitali ze to prohraji a vyrovnali se mimosoudne, letos to urcite nebude a jestli pristi rok, to ke ve hvezdach. Naklady na pravniky jsou pro ne drobne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mluvime hlavne o odskodneni, jakou formou není podstatne.

účetně - náklady nyní
cashově - až se dohodnou

Rezignoval jim COO zrovna ke konci července, tuším! :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gelsinger byl dle mě přeceňovaný od začátku, ale to, že možná překoná kreténa Roryho Reada, to mě tehdy ani nenapadlo a dnes už tomu začínám věřit. Tohle už je zápas v bahně a ne management od inteligentního a poctivého člověka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte si, že za celou dobu jeho stávajícího působení nastala chvíle kdy se něco významného mělo dít proti jeho vůli a musel proto pohrozit svou rezignací (za nežádoucí směřování s čistým svědomím převzít zodpovědnost)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč tak složitě? Stačí jeho x prohlášení jak od Horsta Fuchse. Když to porovnám s Lisou, tak Pat opravdu není solidní a důvěryhodný manažer, přitom měl být a dokonce to měla být jeho nejsilnější stránka hned po té technické.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak, včera na Twitteru napsal:

“Let your eyes look straight ahead; fix your gaze directly before you. Give careful thought to the paths for your feet and be steadfast in all your ways” Proverbs 4:25-26

https://x.com/PGelsinger/status/1820129317122080977

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá se u takto vychovaného člověka očekávat, že se vydá(bude zkoumat) jiné cesty do cíle?

USA mají v ústavě separaci státu a církve, někteří to holt kompenzují neseparací businessu a víry.
https://economictimes.indiatimes.com/we-work-for-god-not-for-a-boss-says...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"USA mají v ústavě separaci státu a církve" no to tam není. Je to častý omyl.
Jedná se pouze o regulaci Kongresu a to ve smyslu, že nemůže příjmout žádný zákon, který by zakazoval praktikovat jakékoli náboženství a ani nemůže příjmout zákon, který by některé náboženství preferoval - tedy z něj udělal federální náboženství či zavedl jejich rituály to legislativy. Slovo "Church" tam není zmíněno vůbec. No vzhledem k woke náboženství mám ale celkem starost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je separace státu a náboženství pouze jinými slovy.
První dodatek: "Congress shall make no law respecting an establishment of religion."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já jsem reagoval na separaci státu a církve. Nicméně ani tvrzení: "To je separace státu a náboženství pouze jinými slovy" není pravda. To pouze kongresu explicitně zakazuje regulovat jakékoli náboženství. Jedná se o prvek tzv. "negativního" práva, na kterém je ústava USA založena, jinými slovy stát nemá co kecat občanům do toho, jakého mají být vyznání. Církve a náboženské spolky mají právo lobovat za legislativní návrhy, nicméně s výše popsaným omezením úplně stejně jako jiný spolek - např farmaceutická firma nebo spolek farmářů z Idaho. Ještě to má jeden důsledek - tímto dodatkem je ústavou předpokládána existence náboženství a je regulován vztah mezi kongresem USA a náboženstvími, rozhodne to neznamená, že ústava USA nemá s náboženstvím nic společného, v tom případě by tam tato zmínka nebyla. Jenom pro doplnění, Deklarace nezávislosti se na Boha odkazuje, tento dodatek zajistil, že žádná denominace nevytlačí skrze legislativu ty ostatní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecně bych byl vždycky opatrný, když někdo použije "pouze jinými slovy" ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne že by se o jednotlivé státy nepokoušely.

Arkansas: Article 19, Section 1
"No person who denies the being of a God shall hold any office in the civil departments of this State, nor be competent to testify as a witness in any Court."
Maryland: Article 37
"That no religious test ought ever to be required as a qualification for any office of profit or trust in this State, other than a declaration of belief in the existence of God; nor shall the Legislature prescribe any other oath of office than the oath prescribed by this Constitution."
Mississippi: Article 14, Section 265
"No person who denies the existence of a Supreme Being shall hold any office in this state."
North Carolina: Article 6, Section 8
"The following persons shall be disqualified for office: First, any person who shall deny the being of Almighty God."
South Carolina: Article 17, Section 4
"No person who denies the existence of a Supreme Being shall hold any office under this Constitution."
Tennessee: Article 9, Section 2
"No person who denies the being of God, or a future state of rewards and punishments, shall hold any office in the civil department of this state."
Texas: Article 1, Section 4
"No religious test shall ever be required as a qualification to any office, or public trust, in this State; nor shall any one be excluded from holding office on account of his religious sentiments, provided he acknowledge the existence of a Supreme Being."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z jeho úvodního dopisu k zaměstnancům Intelu nevyznívalo, že se řeší krizová situace. Příjde mi, že upřednostnil nevyděšení akcionářů před snahou o radikální zásah s nadějí na podstatnou změnu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.