Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel ztratil $1,65 miliardy, propustí 20 000 osob, Gelsinger viní Meteor Lake

Zdroj: Intel

Zprávy o propouštění se potvrdily, jen nejde o řád tisíců, ale desítek tisíc. Společnost totiž vykázala ztrátu 3× vyšší, než očekávaly odhady. Propad prohlubují továrny, kde se ztratilo $2,8 miliardy…

Finanční výsledky Intelu za druhý kvartál připomínají zemětřesení. Zatímco v prvním kvartálu vykázal Intel čistou ztrátu $437 milionů a za druhý kvartál se očekávala ztráta $448 milionů, finanční výsledky překvapily částkou $1654 milionů, což je 3,8× více oproti prvnímu kvartálu a 3,7× více oproti odhadům.

graph-2

Na propadu se nejvýrazněji podílely továrny, který vykázaly ztrátu $2830 milionů (oproti loňským $1869 milionům). Společně se ztrátou $2474  milionů v prvním kvartálu tedy vyšly na celkem $5,3 miliardy za první pololetí. Tím má Intel našlápnuto již během léta 2024 překonat ztrátu $7 miliard, kterou továrny vygenerovaly za celý minulý (2023) rok.

Finanční výsledky za druhý kvartál roku 2024 (Intel)

Z hlediska celkové situace nepodstatná částka, ovšem stojící za pozornost, je ztráta $25 milionů vygenerované divizí (někdejší společností) Altera, která ještě před rokem byla v zisku ($346), ale již v letošním prvním kvartálu ve ztrátě ($39 milionů). Když Intel Alteru v roce 2015 kupoval, šlo o jednu z mála firem, která v dané době dosahovala více než 70% marží, což z ekonomického hlediska znamenalo, že Intelu po její akvizici marže neklesly ale stouply.

Core 14000 (Intel)

Intel nezveřejnil žádnou konkrétní částku, kterou by bylo možné spojovat s řešením reklamací procesorů 13. a 14. generace. Tyto náklady mohou být zahrnuty v řadě různých „chlívečků“ jako například „ostatní“ (ztráta $82 milionů) nebo „nealokované korporátní náklady“ (ztráta $1720 milionů meziročně navýšená o $112 milionů).

Zvěsti o propouštění v důsledku významné ztráty se částečně potvrdily. Rozdíl oproti neoficiálním zprávám spočívá v tom, že rozsah je mnohem větší. Jak u ztráty (3,7× vyšší oproti předpokladu), tak u propouštění, jehož rozsah nebude v řádů tisíců osob, ale desetitisíců. Pro Intel aktuálně pracuje 130 000 lidí (tedy více než před propouštěním 2022), odejde více než 15 % (tehdy bylo propuštěno 5 %), tedy minimálně kolem 20 000 osob. Většina osob má společnost opustit do konce letošního roku.

graph-1

Pokud jde o příjmy, lze říct, že po zdánlivě pozitivním vývoji během druhého pololetí loňského roku se Intel vrací k nižším sumám. Příjem ve výši $15,3 miliard, které CEO Pat Gelsinger ve třetím kvartálu 2022 označil jako „dno“, od té doby byla překonána jedinkrát a krom této výjimky si Intel od předloňského léta prohlíží toto dno zespodu.

Meteor Lake, který při vydání Intel označil největší architektonický posun posledních 40 let dnes hodnotí CEO společnosti jako propadák (Intel)

CEO společnosti Pat Gelsinger označil výsledek za zklamání navzdory dodržení plánů s výrobními procesy. Za hlavní problém byly označeny marže u první vlny AI PC produktů: Přeloženo do srozumitelnějšího jazyka, marže na Meteor Lake (Core Ultra 100) byly podstatně nižší než Intel původně plánoval.

Jinými slovy, za původní ceny nebyl o Meteor Lake zájem a Intel je musel citelně snížit. Což je docela zajímavé, neboť čistý zisk celé PC divize Intelu (i příjmy z notebooků) meziročně stouply zhruba o půl miliardy, takže šlo o zlepšení. Intel ale zjevně čekal podstatně vyšší zájem při prodejích za vyšší ceny, které si nemohl dovolit.


Intel nicméně není příliš optimistický ani ve výhledu na třetí kvartál. Očekává meziroční pokles příjmů o $1,2 miliardy a pokles marží o 7,8 procentních bodů. Již ve druhém kvartálu přitom vydal nové (atomové) Xeony Sierra Forest, které podle prvních testů po stránce výkonu a spotřeby nedopadly nijak katastroficky (cena je ovšem jiná věc). Krátce po nich (tzn. ve třetím kvartálu?) přislíbil vydání 128jádrového Xeonu Granite Rapids, který kombinuje velká jádra Redwood Cove známá z Meteor Lake s vlastním 3nm procesem, což je velký posun oproti maximálně ~60jádrovým produktům vyrobeným na procesu Intel 7. Očekávalo se, že ve třetím kvartálu by rovněž měli výrobci notebooků dostat první várku procesorů Lunar Lake, což by rovněž měl být produkt s poměrně vysokými maržemi. Zdá se však, že ani příjmy z nich finanční výsledky Intelu neposunou k lepšímu (příjem má opět zůstat kolem $13 miliard).

Akcelerátory Gaudi 3 snad má smysl zmínit jen pro úplnost. Intel už v předchozím kvartálu uvedl, že letos očekává prodeje v hodnotě kolem $0,5 miliardy, což je na AI segment zanedbatelné. AMD letos očekává prodeje výkonných AI akcelerátorů přesahující $4 miliardy, Nvidia $40 miliard. AI segment si tak Intel navzdory akvizicím několika hardwarových i softwarových AI firem, eASIC i vlastní grafické divizi nechal proklouznout mezi prsty

S nadějemi tedy bude potřeba počkat především na výkonnou řadu PC procesorů Arrow Lake, která se chystá na 4. kvartál. Připomeňme, že za 3nm proces, který budou využívat jeho procesorové dlaždice, zaplatil Intel TSMC předem. Krom nákladů na zbývající (levnější) dlaždice a pouzdření by tento produkt měl de facto generovat čistý zisk. Zda to tak dopadne (respektive dopadlo), se dozvíme s přelomem ledna a února 2025.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel ztratil $1,65 miliardy, propustí 20 000 osob, Gelsinger viní Meteor Lake

Úterý, 6 Srpen 2024 - 17:29 | Lazar | Ne že by se o jednotlivé státy nepokoušely....
Úterý, 6 Srpen 2024 - 11:16 | Ladis | Obecně bych byl vždycky opatrný, když někdo...
Úterý, 6 Srpen 2024 - 10:57 | magnezar | Tak já jsem reagoval na separaci státu a církve....
Úterý, 6 Srpen 2024 - 02:05 | Lazar | To je separace státu a náboženství pouze jinými...
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 22:14 | magnezar | "USA mají v ústavě separaci státu a církve...
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 19:05 | Lazar | Dá se u takto vychovaného člověka očekávat, že se...
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 18:59 | Lazar | Z jeho úvodního dopisu k zaměstnancům Intelu...
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 18:58 | Karáš Svorka | Právě naopak, včera na Twitteru napsal: “Let your...
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 18:39 | Mirda Červíček | Proč tak složitě? Stačí jeho x prohlášení jak od...
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 18:02 | Ladis | Banky mají hardlist věcí, na které nemůžou půjčit...

Zobrazit diskusi