Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Xe / ARC nejspíš rovněž nabídne DisplayPort 2.0

ARC Troopers attack .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srandovni, jak to cpou do i915 ovladace... ale v tomto ma Intel velikou historii.. viz x86 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam ted obcas stare PC se Skylakem s integrovanou grafikou, protoze se NVidia a AMD na grafiky vykaslali a prestali je vyrabet a zaujaly me na Intel HD Graphics 530 dve veci:

1. Grafika umi maximum 4K na 30Hz pritom specifikace tvrdi, ze da 60Hz, ale zkousel jsem 3 kabely, ktere daly 4K 60Hz na GTX1080 a u Intelu nic. Pouzivam HDMI, na desce je jiz jen DVI, kde to logicky nejde, ale nejde to na vic Hz ani pres to HDMI.

2. Ovladac ma nastavovaci metro aplikaci (mam nejnovejsi verzi), ktera kazdou chvili zhavaruje. Normalne tu aplikaci zapnete, neco tam nastavite a nechate ji chvili na pozadi na plose a ono vam to za par minut oznami, ze aplikace prestala reagovat a je treba ji ukoncit.

Myslite teda, ze Intel ARC uz tyhle veci jako 4K na vic jak 30Hz bude v realu umet nebo ze jim jiz aplikace na nastavovani prestane padat po par minutach?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Aby ti na Skylake jelo 4k/60, musíš mít na MB osazený displayport. Na HDMI dá jenom 4k/30.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jj, to bylo hezky jak intel uvadel pro skylake odporu 4k, ale aby to opravdu fungovalo, muselo jit o desku s cipem pro thunderbolt, kterej umel z dp1.2 delat hdmi 2.0..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A kdo rika ze 4K musi byt v 60hz? Mnoho aplikaci si vystaci s 4K30 - napr. multimedialni prehravace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zrovna >30fps je u 4k videa dost bezny..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HDMI 2.0, tj. 4K60 na HDMI je dostupna az od 11-te generace (Rocket Lake).
DP1.2 pro 4K60 je podporovano jiz od 4-te generace (Haswell).

Pokud tvoje deska nema DisplayPort, tak s tim nic nenadelas. Pokud ma, tak si pripoj monitor skrze DP, nebo skrze aktivni DP-HDMI2 prevodnik. Takovy prevodnik byva integrovan i v nekterych NUC (napr. mam NUC6i7KYK a umi to HDMI2).

A co jako chces nastavovat v ovladaci? Po instalaci ovladacu se da pocitac normalne pouzivat (tj. nejede to ve VESA FB rezimu), nikdy jsem tam nic nenastavoval a staci volba rozliseni - v modernim win se to defaulti dokonce na optimalni, takze ani tento krok neni vyzadovan.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak minimalne je to vtipny, ze u Intelu clovek necha aplikaci pro nastavovani grafiky zapnutou a ona spadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokrok být musí, ale zkusíte mi někdo vymyslet reálné využití 16K rozlišení při domácím použití kam ty karty míř? Ještě si dokážu představit že s nějakou speciální edicí tím budou krmit třeba panely na letištních terminálech kde bude stačit míň karet pro všechny ty obrazovky (jestli je to vzhledem k jejich vzdálenostem od sebe realizovatelné těžko říct).
Mám na stole 27" 1440p a je to dostačující (to znamená že asi budou lidi co by radši 30" 4K, ale řekl bych že většině by ta 27" mohla stačit).
Případně domácí projekce, ale i tam bych řekl že by 8K projektor měl s přehledem stačit (co budou stát 8K projektory lepší nevědět, o 16K nemluvě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě že je to spíše hudba budoucnosti než aktuální potřeba majoritních zákazníků.

Je tu standard který se začíná implementovat, to je asi tak celé co bych v tom viděl, byť si to spousta počítačů zaslouží protože větší rozlišení než 4k bývá problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.