Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel z ovladačů vypouští podporu iGPU procesorů Skylake

Proto už vyhlížím nástupce 5600G/5700G. Velice "moderní" Vega nevzbuzuje důvěru ve velkou nadčasovost. Už aby se čiplety prosadily i při oddělování herních iGPU od CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že na 5700G hraju (WOT,D2R, WOWS), tak doufám, že se budou obtěžovat alespoň ještě rok. Přidávat grafiku nepřipadá v úvahu (chlazeno pasivně 0db)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cim chladis? Mam 5600G, zkousel jsem zalimitovat na 45W a chladic ARCTIC Alpine AM4 Passive, ale prehrival se :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to může být taky trochu jinak: Intel už nějakou dobu vyvíjí next-gen architekturu GPU ovladače. Až dosud se na Linuxu jede na "i915", což je prostě starej ovladač průběžně upravovanej pro nová GPU. V Intelu ale už mají jeho nástupce ve vývojovém stádiu, poslední zpráva například říká, že zde Intel využije DRM scheduler (Direct Rendering Manager - architektonický kámen používaný na Linuxu pro vykreslování) původně z AMDGPU, tedy ovladače pro Radeony.

Navíc i iGPU Skylake půjde nadále používat, ty ovladače nikam nezmizí a pokud existuje verze ovladače pro Win10/11, tak pojede i dál. Sám jsem do loňska jel na 7 let starém, jediném existujícím ovladači pro HD 7570 pro W10.

Jak dlouho byste chtěli, aby výrobce aktivně udržoval iGPU ovladač? Jak je na tom ostatně AMD u iGPU ovladačů pro Carrizo/Godavari - jestli dobře koukám, tak tam jsou k dispozici nějaký dva roky starý ovladače a nic víc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Davide, při otázce „Jak dlouho byste chtěli, aby výrobce aktivně udržoval iGPU ovladač?“ mi přijde, že jsi nečetl ani první větu. Nejde o to, že ovladače končí - jde o to, že Intel ohlásí změnu v ovladačích a ještě než ji pořádně uvede do praxe, ohlašuje další změnu. V tomto případě ještě podivně retroaktivně, nedatovanou editací čtyři měsíce staré stránky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To bude tím, že jsem chtěl doplnit možný kontext a pak jsem se obecněji rozkecal. Ono i v AMD byly tyhle bordely taky svého času, jen se o tom tolik nepsalo, nebo se to dělo na nějaké minoritní platformě. Já nemohu soudit vysloveně Skylake, ale osobně jsem se nikdy nesetkal s tím, že by mi s Intel iGPU něco nefungovalo či fungovalo blbě. Od Haswellu až po Alder.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale fuj ...věcí co natvrdo odmítnou fungovat s Intel iGPU,nebo pro jistotu havaruje aplikace je stále dost .....a nebavím se jen o hrách .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jak dlouho byste chtěli, aby výrobce aktivně udržoval iGPU ovladač?"

No, tak například já bych chtěl tak 20 let.
;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakékoli 20 let staré GPU samozřejmě i dnes funguje. Jen se nesmíš ohlížet ve světě systémů, kde výrobce čas od času zavádí zpětně nekompatibilní změny a starší produkty zvysoka kašle. Tedy Windows a macOS. Na Linuxu seš celkem bez problémů dodnes s čímkoli, včetně toho že se často tvoří různé překladové vrstvy, které tu kompatibilitu skrz prvky nesou i nadále. Třeba VKD3D, třeba XWayland.

Fakt bych nevyčítal Matroxu, jak dnes podporuje či nepodporuje Parhelii či G200/G400. Stejně tak bych nevyčítal Nvidii, že nepodporuje Voodoo 5. Vše tohle může díky práci komunity ject dál, jen tam nelze čekat aktivní podporu, spíše udržovací.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně by se třeba líbilo, kdyby Intel konečně aspoň začal nějak smysluplně podporovat Poulsbo ;) (já vím, je to fosilie a v podstatě nechtěné dítě, byť ten čip sám o sobě není špatnej špatná je jeho podpora, a to ukázkově špatná - pokud se teda něco nezměnilo, co by mi uniklo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt si zase vytáhl ten 15 let starej a před 10 lety konečně pohřbenej produkt k prdu? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, mám ho fyzicky před sebou :) (Eee PC 1201HA (Seashell))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tatík má ve svém PC stále ATI X300 (pasivně chlazenou) a světe div se, funguje i na nejnovějších Windows 10. Sice pouze na "Microsoft graphics driver", protože od ATI/AMD už na W10 ovladač není, ale na jeho využití - internet a "heavy office" (desítky MB velké .docx a .pptx soubory s obrázky a zvukem) mu to stačí a nikdy neměl s grafikou žádný problém. Je to v desce se Zenem 1, 16GB RAM a "rychlým" SSD - z roku 2019, takže nejde o žádnou "vykopávku".

To jen na doplnění, že i s 20 let starou grafikou se dá dneska v pohodě existovat i na W10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobře vzpomínám, tak právě ten drobný rozdíl mezi Skylake a Kabylake byl podmínkou pro přehrávání v 4K na Netflixu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.