Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel z ovladačů vypouští podporu iGPU procesorů Skylake

Integrovaná grafika procesorů Skylake (zejména Core 6000) se už nedočká nových ovladačů. Poslední vydal Intel loni v prosinci a nyní v tichosti na jejich stránku doplnil poznámku, že podpora skončila…

Není divu. Procesory Skylake byly vydané 5. srpna 2015, takže v době vydání poslední verze ovladačů (konec prosince 2022) byly téměř 7 let a 5 měsíců na světě. I pokud bychom to měřili lidským věkem, jsou tyto procesory dost staré na to, aby už uměly číst a psát, takže by si ovladače mohly začít psát samy.

Teď vážněji. Ač samotné ukončení podpory nepřekvapuje, je velmi překvapivé, jakým způsobem k němu došlo. Připomeňme, že po celý minulý rok byl v ovladačích Intelu poměrně čurbes:

Pokud jste si v létě chtěli stáhnout grafické ovladače od Intelu, existovaly dělící linie mezi jednotlivými balíčky ovladačů zhruba tak, že jeden balík sloužil pro starší integrované grafiky, další pro několik aktuálnějších generací až po 11. (včetně) a další pro 12. generaci a samostatný Arc. Před tím existovala samostatná vývojová větev pro samostatné grafické karty (přesné datum jejího vzniku a zániku už po mě ale nechtějte, s aktuální změnou zaniklo i staré rozdělení na webu Intelu a dohledat některé starší verze je značně problematické). Pro 13. generaci integrovaných grafik pak od vydání byl k dispozici další samostatný balíček.

-

Ve druhém pololetí loňského roku již byla 11. a 12. generace sloučena do společného ovladače, ale po vydání procesorů 13. generace zase vznikl samostatný balíček pro grafiky této řady (byť architektonicky se v podstatě neliší). Nyní, na přelomu roku, provedl Intel několik kroků vstříc dalšímu zjednodušení a sloučil balíčky pro 11. až 13. generaci a samostatná GPU.

Jinými slovy: Intel na přelomu roku 2022 / 2023 změnil strukturu ovladačů, slavnostně rozdělil podporu na balíček pro 6.-10. generaci Core a balíček pro 11.-13. generaci Core a než došlo k vydání další verze ovladačů, tak opět rozdělení mění a první balík již bude určený pouze pro 7.-10. generaci Core. Než Intel připravil novou verzi ovladačů, v tichosti na stránku balíčku ovladačů 6.-10. generace Core doplnil poznámku, že 6. generace procesorů Core (=Skylake) prodělala v prosinci 2022 EOL (ukončení prodejů) a v návaznosti na to byla ukončena i softwarová podpora. Zásadní otázka: Když 6. generace (Skylake) v prosinci prodělala EOL prodejů i podpory, proč Intel v prosinci ohlašoval zavedení balíčku ovladačů pro 6.-10. generaci (a nikoli rovnou pro 7.-10. generaci)?

Celá situace včetně v tichosti proběhlého zpětného zeditování stránky (které působí, jako kdyby na stránce bylo od prosince - ve skutečnosti je od dubna), vypadá, jako by s odchodem Raji Koduriho z čela grafické divize Intel opět seškrtal finanční prostředky a zde konkrétně to odnesl Skylake. Celá situace tedy vypadá všelijak, jen ne jako dlouhodobě promyšlená akce.

Ukončení podpory zrovna u Skylake působí navíc poněkud paradoxně, neboť tato generace je vybavena grafikou Gen9, přičemž její nadále podporovaní nástupci (Kaby Lake, Coffee Lake…) nesou grafiku Gen9.5, což je totéž jen se dvěma drobnými rozdíly: Doplněnou podporou pro HDMI 1.4a (navíc pouze u některých modelů) a podporou pro přehrávání 4K HEVC / VP9 videa. Těžko tedy očekávat, že by zaříznutí podpory (zrovna pro) Skylake, ovšem zachování podpory pro Kaby Lake (a další 14nm čipy) mohlo softwarovému týmu společnosti nějak ulevit.

Premiérovou událostí je patrně i ukončení prodejů procesorové generace doprovázené rovnou ukončením podpory této generace. Zajímavě zní i oficiální poznámka:

Společnost Intel nemá v úmyslu poskytovat aktualizace řešící jakékoli bezpečnostní slabiny tohoto softwaru, ať už v současnosti známé nebo objevené v budoucnu. TENTO SOFTWARE JE POSKYTOVÁN „TAK, JAK JE“, BEZ JAKÝCHKOLI VÝSLOVNÝCH NEBO PŘEDPOKLÁDANÝCH ZÁRUK JAKÉHOKOLI DRUHU, VČETNĚ ZÁRUK PRODEJNOSTI, NEPORUŠENÍ NEBO VHODNOSTI PRO URČITÝ ÚČEL. Společnost Intel nezaručuje ani nepřebírá odpovědnost za přesnost nebo úplnost jakýchkoli informací, textů, grafiky, odkazů nebo jiných položek v softwaru.

--- Intel

Nelze tedy vyloučit možnost, že Intel v iGPU Gen9 (Skylake) odhalil další bezpečností slabiny, jejichž řešením se nechce zaobírat a problém uzavřel právě ukončením podpory.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel z ovladačů vypouští podporu iGPU procesorů Skylake

Čtvrtek, 20 Duben 2023 - 02:42 | Xspy | Ale fuj ...věcí co natvrdo odmítnou fungovat s...
Sobota, 15 Duben 2023 - 19:56 | Moonalert | Pokud si dobře vzpomínám, tak právě ten drobný...
Sobota, 15 Duben 2023 - 11:56 | WIFT | Jo, mám ho fyzicky před sebou :) (Eee PC 1201HA (...
Čtvrtek, 13 Duben 2023 - 08:34 | Swordfish | Tatík má ve svém PC stále ATI X300 (pasivně...
Středa, 12 Duben 2023 - 13:43 | David Ježek | Fakt si zase vytáhl ten 15 let starej a před 10...
Úterý, 11 Duben 2023 - 20:35 | linuxak666 | Cim chladis? Mam 5600G, zkousel jsem zalimitovat...
Úterý, 11 Duben 2023 - 18:33 | MACHINA | Vzhledem k tomu že na 5700G hraju (WOT,D2R, WOWS...
Úterý, 11 Duben 2023 - 14:53 | WIFT | Mně by se třeba líbilo, kdyby Intel konečně aspoň...
Úterý, 11 Duben 2023 - 13:48 | David Ježek | Jakékoli 20 let staré GPU samozřejmě i dnes...
Úterý, 11 Duben 2023 - 13:45 | David Ježek | To bude tím, že jsem chtěl doplnit možný kontext...

Zobrazit diskusi